ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
20.10.2015 | 15:24

Βοήθεια!!

Σας παρακαλω μπορει να μου πει καποιος αν το ρήμα λυομαι στα αρχαια,στο β ενικο οριστικής παρακείμενου γινεται λυλυσαι ή λελυσαι;Ξερω οτι ειναι τελείως ακυρο με τις εξομολογήσεις αλλα δεν πηγαίνω φροντιστήριο λόγω οικονομικού προβλήματος και στο διαδίκτυο τη μια γράφεται λελυσαι και την αλλη λυλυσαι.αν γνωρίζει καποιος θα εκτιμούσα πολυ μια του βοήθεια.
13
 
 
 
 
σχόλια
Αστο νερό,δεν εχεις επιχειρήματα.Αναλωνεσαι και γραφεις μπούρδες,απλως για να πεις εσυ την τελευταια κουβέντα.δεν θα ασχοληθώ αλλο μαζι σου.Τουλαχιστον μάθε πως η γραμματική εχει μέσα πολυάριθμα τυπογραφικα προτού κατηγορησεις κάποιον που δεν τη χρησιμοποιεί.Adios.
Αν δεν είστε τρολς οι υπόλοιποι σχολιαστές,υπάρχει σοβαρό πρόβλημα(με το δοχείο που αποκαλείτε κεφάλι σας),όπως υπάρχει και σχολική γραμματική.Θα το γνώριζε ο φιλομαθής,αν βέβαια έκανε ποτέ τον κόπο να την ανοίξει.
Κι εσυ θα γνωριζες πως η σχολική γραμματική εχει τυπογραφικο λάθος στο συγκεκριμένο τύπο,και γράφει λυλυσαι μέσα.Σου το λεω γιατι κι εγω μαθήτρια ειμαι και εχω διορθώσει το συγκεκριμένο λάθος και στις 3 γραμματικές που εχω παρει(γιατι εκτος απο τυπογραφικα λάθη εχουν και γερή κατασκευή και δεν χαλάνε με τιποτα!).Οποτε σταματα να εκφερεις άποψη για πραγματα για τα οποία εισαι ανίδεος.Στοκε.
Λέλυσαι είναι το σωστό. Ο αναδιπλασιασμός του παρακειμένου αποτελείται από το αρχικό σύμφωνο συν "ε" οπότε έχεις αναδιπλασιασμό-θέμα-κατάληξη παρακειμένου. λύομαι > λε-λυ-μαιΣτα ρήματα που αρχίζουν από φωνήεν έχεις αναδιπλασιασμό σαν χρονική αύξηση (όμοιες αλλαγές). Προσοχή αν το ρήμα αρχίζει μεν από σύμφωνο αλλά ανήκει στα παρακάτω δες τις αλλαγές που γίνονταιχ > κ άρα χορεύω>κεχόρευκαφ > π άρα φυτεύω>πεφύτευκαθ > τ άρα θύω>τέθυκαΟμοίως και στην μέση φωνή. Για να το θυμάσαι πιο εύκολα θυμήσου το πινακάκι των άφωνων συμφώνων.κ γ χ (ουρανικά)π β φ (χειλικά)τ δ θ (οδοντικά)Σκέψου ότι η 3η στήλη καθέτως θα μετατραπεί στην 1η! Τα αρχαία έχουν στενή σχέση με τα μαθηματικά.(Το όλο φαινόμενο έχει να κάνει με την ηχηρότητα δασέων και ψιλών στην αρχαία προφορά. Μην ασχολείσαι απλά πάρτο τυφλοσούρτη το κολπάκι)Καλή επιτυχία!
Άντε να πω κι αυτό να σου ολοκληρώσω το μάθημα παρακειμένου. Στον μέσο παρακείμενο (παρακείμενο μέσης φωνής) γίνονται αντίστοιχα πάθη συμφώνων στον χαρακτήρα του ρήματος (προ της κατάληξης δηλαδή). Συνοπτικάχ > χ+μαι = γμαι (πέπραγμαι)θ > θ+μαι = σμαι (πέπεισμαι)φ > φ+μαι = μμαι (γέγραμμαι)Αν ενθυμούμαι σωστά αυτά τα 3 είναι ήδη κλιμένα εξ'ολοκλήρου στην άσπρη γραμματική (δες στο ερευτήριο κλιση μέσου παρακειμένου αφωνολήκτων) οπότε μαθαίνοντας τις "φτιαγμένες" καταλήξεις ποιηματάκι έχεις τον τυφλοσούρτη και για όλα τα υπόλοιπα παρόμοια ρήματα. Μόλις έσωσες 20 ευρώ. (40 αν είχες καραμπουζουκλού καθηγήτρια και το έσπαγε σε 2 μαθήματα). Δεν κάνει τίποτα. :-)
Η κανονική κυρία δεν σου εξήγησε για το -λε και τους αναδιπλασιασμούς όταν δίδασκε παρακείμενο;Πού είχες το μυαλό σου;Στο κινητό το δίχως άλλο.Δεν θες φροντιστήριο εσύ.Κλοτσιά στο καλάμι θες!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ