Πέντε προορισμοί για να γίνεις εξπέρ στον προγραμματισμό υπολογιστών, δωρεάν

Πέντε προορισμοί για να γίνεις εξπέρ στον προγραμματισμό υπολογιστών, δωρεάν Facebook Twitter
6

Μια φορά κι έναν καιρό κυριαρχούσε η άποψη ότι "οι αγράμματοι του μέλλοντος θα είναι αυτοί που δε γνωρίζουν να χειρίζονται Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 

Αυτό το μέλλον, ήλθε και παρήλθε. 

Σήμερα, ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και η δυνατότητα εκμάθησης γλωσσών προγραμματισμού, ή - σε απλά λόγια - η γνώση του να γράφεις κώδικα, αντιμετωπίζεται από τα εκπαιδευτικά συστήματα πολλών χωρών, ως ένα βασικό μάθημα από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Όπως περίπου η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Τα πλεονεκτήματα, είναι πολλά. Εμβάθυνση και γνώση του ψηφιακού κόσμου που μας ππεριβάλλει και καλύπτει ολοένα και περισσότερο τη ζωή μας, επαρκής προετοιμασία για το μέλλον, όπως το αντιλαμβανόμαστε εν έτει 2015 και πολλά άλλα.

Ειδικότερα, εάν απασχολείσαι σε κάποιο χώρο που σχετίζεται με το διαδίκτυο, η απόκτηση γνώσεων προγραμματισμού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το να δημιουργήσεις εσύ το σάιτ σου, γλιτώνοντσς χρόνο και χρήμα, να απεμπλακείς από ένα στρατό IT Managers και λοιπών ειδικών, αλλά και να έχεις τη χαρά της δημιουργίας, φέροντας την ιδέα σου από το χαρτί, στην οθόνη (οποιασδήποτε) συσκευής.

Εάν πείστηκες από τα παραπάνω, ιδού οι πέντε προορισμοί που μπορούν να σε διδάξουν ή να σου δώσουν μια πρώτη γεύση του τι εστί προγραμματισμός κι επιστήμη των υπολογιστών, εντελώς δωρεάν:

1. Πανεπιστήμιο του Harvard, μάθημα CS50

Πέντε προορισμοί για να γίνεις εξπέρ στον προγραμματισμό υπολογιστών, δωρεάν Facebook Twitter

Εισαγωγικό μάθημα στην Επιστήμη των υπολογιστών, από τον καθηγητή David J. Malan. Μεταξύ άλλων θα σε εισάγει στις έννοιες των αλγορίθμων και της αλγοριθμικής σκέψης, δίνοντας έμφαση στις γλώσσες προγραμματισμού C, PHP, καθώς και JavaScript, SQL, CSS, και HTML. Με την επιτυχή συμπλήρωση των online μαθημάτων, θα χρειαστεί να πληρώσεις 90 δολάρια για να λάβεις το πιστοποιητικό εκμάθησης.

2. Ανοιχτές τάξεις και μαθήματα στο MIT

Πέντε προορισμοί για να γίνεις εξπέρ στον προγραμματισμό υπολογιστών, δωρεάν Facebook Twitter

Το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασσαχουσέτης, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο, ανοίγει τις αίθουσες διδασκαλίας του και προσφέρει μαθήματα όπως "Εισαγωγή στη Γλώσσα Προγραμματισμού C", "Εισαγωγή στη Γλώσσα Προγραμματισμού Java" και "Εισαγωγή στους Υπολογιστές και τον Προγραμματισμό". Διαλέγεις και παίρνεις!

 

 

 

3. Code.org

Πέντε προορισμοί για να γίνεις εξπέρ στον προγραμματισμό υπολογιστών, δωρεάν Facebook Twitter

 

Εδώ θα μάθεις βασικές έννοιες της συγγραφής κώδικα, σε διάφορες γλώσσες, και θα συνδυάσεις την θεωρία με την πράξη, με πολλά παραδείγματα, ενώ θα σε διδάσκουν μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Στα Ελληνικά. Ακόμα το σκέφτεσαι;

4. Free Code Camp

Πέντε προορισμοί για να γίνεις εξπέρ στον προγραμματισμό υπολογιστών, δωρεάν Facebook Twitter

Στο Free Code Camp, θα μάθεις JavaScript και CSS, και HTML 5 διαθέτοντας παράλληλα τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις σου στην υπηρεσία του κοινού καλού, βοηθώντας με αυτές, τις ψηφιακές ανάγκες πολλών, παγκόσμιων, μη-κερδοσκοπικών οργανισμών. Θεωρία, πράξη και ένα τεράστιο εφόδιο στο βιογραφικό σου!

5. Code_cademy

Πέντε προορισμοί για να γίνεις εξπέρ στον προγραμματισμό υπολογιστών, δωρεάν Facebook Twitter

Εντελώς δωρεάν και με έναν μοναδικό, interactive τρόπο, το Code_cademy σε μαθαίνει προγραμματισμό ακόμα κι αν δεν ξέρεις γρι από κώδικα. Συμπληρώνεις μια φόρμα και γίνεσαι μέλος μιας παρέας 25 εκατομμυρίων φιλομαθών ανθρώπων που το χρησιμοποιούν για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Έτοιμοι για μια νέα περιπέτεια γνώσης; Το μόνο που χρειάζεται είναι μία σύνδεση OTE VDSL κι ετοιμαστείτε να μάθετε τις γλώσσες που συντάσσουν το ψηφιακό μας μέλλον. 

Καλή επιτυχία!

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Ενημερωτικά για όσους μπορεί να ενδιαφέρονται πιο σοβαρά, στον προγραμματισμό (development κάθε είδους) απείρως μεγαλύτερη σημασία έχουν οι γνώσεις/ικανότητες και όχι τα πτυχία.Ακόμα και το Δημοτικό να μην έχει βγάλει κάποιος, αν έχει τις γνώσεις και μπορεί να το αποδείξει θα βρει εγγυημένα δουλειά σε Ευρώπη και Αμερική (η Ελλάδα είναι σε μεταβατικό στάδιο ακόμα).Και κάτι σημαντικό που μπορεί να διαφεύγει από πολλούς, ένας junior developer στο εξωτερικό ξεκινάει με μισθούς από 30.000 έως 80.000 τον χρόνο (αναλόγως προσανατολισμού, δεξιοτήτων, χώρας, εργοδότη, κτλ).
Στην Αμερικη κ Αυστραλια ισως. η Ευρωπη ειναι ακομα αρτηριοσκληρωτικη κ θελουν χαρτι για τα παντα, οχι απαραιτητα πανεπιστημιακο.Επισης junior developer με 80k που το ειδες γραμμενο;
Σε Angel.co και indeed πετυχαίνω συχνά πυκνά αγγελίες από Ευρώπη όπου τα "χαρτιά" δεν είναι στα προαπαιτούμενα. Τώρα, αν κατά την συνέντευξη ρίξουν το βάρος σε αυτά δεν μπορώ να στο πω.Τα 80k είναι στο περίπου το άνω όριο για junior developer και γι' αυτό το έγραψα, δεν σημαίνει ότι οι θέσεις με τέτοιες αποδοχές βρίσκονται κάθε μέρα. Ο μέσος όρος πάντως σίγουρα είναι κάπου στα 40k-50k.
Και γω ετσι νομιζα αλλα δεν το εχω δει να ισχυει δυστυχως, παρολο που μπορει να μην ειναι στα προαπαιτουμενα. Τουλαχιστον σε μεσαιες κ μεγαλες εταιριες/οργανισμους.Επισης, για Ευρωπη, αν δεν μιλαμε για Ελβετια η νορμα ειναι για τετοιες θεσεις γυρω στα 30κ μικτα. Τα οποια βεβαια ειναι πολυ καλα, αν σκεφτεις οτι σε 1-2 χρονια το πολυ θα αλλαξεις θεση κ μιςθο προς το καλυτερο (αν εισαι ικανος βεβαιως βεβαιως)
Σημείωση: στις πλατφόρμες edx.org και coursera.org προσφέρονται δεκάδες μαθήματα προγραμματισμού και όχι μόνο από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (και του MIT) όπως λέει το άρθρο, εντελώς δωρεάν