Η κυβέρνηση μοιάζει να μας προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό γι' αυτό. Είτε με τρόπο πιο συναισθηματικό και αριστερό, ή με τα πατριωτικά κούγκια του Καμμένου. Είναι επειδή θεωρεί ότι ακόμα και εκτός ευρώ και Ευρώπης θα είμαστε καλύτερα; Πιο πιθανό το βρίσκω ότι φοβούνται πως η ρήξη είναι αναπόφευκτη (δεν θα καταφέρουν ποτέ να κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν) και σιγά σιγά μας την παρουσιάζουν ως όλο και πιο ελκυστική ιδέα. 

 

Τώρα που μιλάμε, ακόμα και φανατικοί φιλοευρωπαϊστές, είναι ένα βήμα απ' το να αποκηρύξουν την Ευρώπη και να πουν αυτό που πολύ εύστοχα περιέγραψε ο Θοδωρής Αντωνόπουλος στο άρθρο του, «Πουτάνα Όλα». Και σ' αυτό φυσικά δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η Ευρώπη με τη σκληρή της στάση αλλά και τη δυσπιστία της στο κατά πόσο ο Τσίπρας θα κάνει αυτά που τους υπόσχεται.

 

Με τεράστια ευκολία -την ευκολία αυτού που (νομίζει) ότι δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει- όλο και περισσότεροι φωνάζουν «ΡΗΞΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ», ασχέτως του -κενού πλέον- ερωτήματος του δημοψηφίσματος, που όπως έλεγε και ο Βαρουφάκης στην ουσία θα καταλήξει να αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. (Τώρα θα κάνουμε δημοψήφισμα για μια πρόταση που δεν ισχύει πια! Πολύ λογικό.)

 

Και είμαι έτοιμος να το φωνάξω και εγώ. Και θα το κάνω. Αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας βγάλει ένα διάγγελμα στο οποίο θα μας εξηγήσει χωρίς δημιουργική ασάφεια ποια είναι η εναλλακτική σε περίπτωση που το ΟΧΙ μας βγάλει τελικά απ' την Ευρώπη και το ευρώ. (Υποστηρίζει ότι ένα ΟΧΙ θα κάνει τους δανειστές να υποχωρήσουν, αλλά πώς μπορεί να είμαστε σίγουροι; Πρόκειται για τους ίδιους δανειστές που «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην δεχτούν την πρότασή μας».)

 

Πιθανότατα θα έχει κάτι στο μυαλό του. Μπορεί να έχει κάποια, κρυφή μέχρι τώρα, συμφωνία με τους Ρώσους ή το Ιράν. Μπορεί οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εκπονήσει σχέδια σύμφωνα με τα οποία η χρεοκοπία θα είναι τελικά θετική για τη χώρα. Μπορεί να υπάρχει ένα στιβαρό Σχέδιο Βήτα, που θα αποδειχθεί καλύτερο απ' την επώδυνη συμφωνία και την παραμονή στο ευρώ. Μπορεί ο άνθρωπος να ξέρει τι κάνει επειδή έχει καλή εναλλακτική. 

 

Ήρθε όμως η ώρα να την μάθουμε αυτήν την εναλλακτική κι εμείς. Πριν εξαγριωθούμε όλοι με τους Θεσμούς και απαιτήσουμε ρήξη. Γιατί αν φτάσουμε στο σημείο αυτό -ο κόσμος που στις δημοσκοπήσεις ψήφιζε ευρώ να θέλει πλέον ρήξη και δραχμή- θα είναι αργά για τον κ. Τσίπρα να κάνει πίσω. Και αν, αν λέω, δεν έχει γερή εναλλακτική, την έβαψε. Κυρίως όμως την βάψαμε εμείς. Μας λένε να μην επηραστούμε απ' την τρομολαγνεία και την (αφόρητη) προπαγάνδα των καναλιών που προβλέπουν μεγάλα προβλήματα στην περίπτωση του Όχι, αλλά δεν μας λένε οι ίδιοι το δικό τους σενάριο στην περίπτωση του Όχι.

 

Θα βροντοφωνάξω λοιπόν κι εγώ για ΟΧΙ, ακόμα και για ρήξη -δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις να υπομένεις τους Θεσμούς με όλα τα μπρος πίσω που κάνουν- όχι όμως πριν με διαβεβαιώσει με κάθε ειλικρίνεια ο Πρωθυπουργός της χώρας ότι ξέρει τι θα κάνει μετά, σε περίπτωση που οι Θεσμοί δεν υποχωρήσουν. 

 

Τώρα κανείς δεν μας λέει τίποτα. Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει πως ό,τι και να γίνει υπάρχει ελπίδα. Κανείς δεν μας εξηγεί τι σημαίνει ΝΑΙ και τι ΟΧΙ, ή πώς το Μεγάλο Όχι που λέμε θα μας οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί ο Τσίπρας να έχει σκεφτεί πολύ καλά πώς θα σώσει τη χώρα σε περίπτωση χρεοκοπίας και Grexit. 

 

Αν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική ας μας την πει επιτέλους. Για να ξέρουμε, τελικά, σε τι να ελπίσουμε.