OK δημοψήφισμα και ακόμα και ρήξη- αρκεί ο Τσίπρας να μας πει ένα πράγμα

OK δημοψήφισμα και ακόμα και ρήξη- αρκεί ο Τσίπρας να μας πει ένα πράγμα Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
38

Η κυβέρνηση μοιάζει να μας προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό γι' αυτό. Είτε με τρόπο πιο συναισθηματικό και αριστερό, ή με τα πατριωτικά κούγκια του Καμμένου. Είναι επειδή θεωρεί ότι ακόμα και εκτός ευρώ και Ευρώπης θα είμαστε καλύτερα; Πιο πιθανό το βρίσκω ότι φοβούνται πως η ρήξη είναι αναπόφευκτη (δεν θα καταφέρουν ποτέ να κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν) και σιγά σιγά μας την παρουσιάζουν ως όλο και πιο ελκυστική ιδέα. 

Τώρα που μιλάμε, ακόμα και φανατικοί φιλοευρωπαϊστές, είναι ένα βήμα απ' το να αποκηρύξουν την Ευρώπη και να πουν αυτό που πολύ εύστοχα περιέγραψε ο Θοδωρής Αντωνόπουλος στο άρθρο του, «Πουτάνα Όλα». Και σ' αυτό φυσικά δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η Ευρώπη με τη σκληρή της στάση αλλά και τη δυσπιστία της στο κατά πόσο ο Τσίπρας θα κάνει αυτά που τους υπόσχεται.

Με τεράστια ευκολία -την ευκολία αυτού που (νομίζει) ότι δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει- όλο και περισσότεροι φωνάζουν «ΡΗΞΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ», ασχέτως του -κενού πλέον- ερωτήματος του δημοψηφίσματος, που όπως έλεγε και ο Βαρουφάκης στην ουσία θα καταλήξει να αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. (Τώρα θα κάνουμε δημοψήφισμα για μια πρόταση που δεν ισχύει πια! Πολύ λογικό.)

Και είμαι έτοιμος να το φωνάξω και εγώ. Και θα το κάνω. Αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας βγάλει ένα διάγγελμα στο οποίο θα μας εξηγήσει χωρίς δημιουργική ασάφεια ποια είναι η εναλλακτική σε περίπτωση που το ΟΧΙ μας βγάλει τελικά απ' την Ευρώπη και το ευρώ. (Υποστηρίζει ότι ένα ΟΧΙ θα κάνει τους δανειστές να υποχωρήσουν, αλλά πώς μπορεί να είμαστε σίγουροι; Πρόκειται για τους ίδιους δανειστές που «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην δεχτούν την πρότασή μας».)

Πιθανότατα θα έχει κάτι στο μυαλό του. Μπορεί να έχει κάποια, κρυφή μέχρι τώρα, συμφωνία με τους Ρώσους ή το Ιράν. Μπορεί οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εκπονήσει σχέδια σύμφωνα με τα οποία η χρεοκοπία θα είναι τελικά θετική για τη χώρα. Μπορεί να υπάρχει ένα στιβαρό Σχέδιο Βήτα, που θα αποδειχθεί καλύτερο απ' την επώδυνη συμφωνία και την παραμονή στο ευρώ. Μπορεί ο άνθρωπος να ξέρει τι κάνει επειδή έχει καλή εναλλακτική. 

Ήρθε όμως η ώρα να την μάθουμε αυτήν την εναλλακτική κι εμείς. Πριν εξαγριωθούμε όλοι με τους Θεσμούς και απαιτήσουμε ρήξη. Γιατί αν φτάσουμε στο σημείο αυτό -ο κόσμος που στις δημοσκοπήσεις ψήφιζε ευρώ να θέλει πλέον ρήξη και δραχμή- θα είναι αργά για τον κ. Τσίπρα να κάνει πίσω. Και αν, αν λέω, δεν έχει γερή εναλλακτική, την έβαψε. Κυρίως όμως την βάψαμε εμείς. Μας λένε να μην επηραστούμε απ' την τρομολαγνεία και την (αφόρητη) προπαγάνδα των καναλιών που προβλέπουν μεγάλα προβλήματα στην περίπτωση του Όχι, αλλά δεν μας λένε οι ίδιοι το δικό τους σενάριο στην περίπτωση του Όχι.

Θα βροντοφωνάξω λοιπόν κι εγώ για ΟΧΙ, ακόμα και για ρήξη -δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις να υπομένεις τους Θεσμούς με όλα τα μπρος πίσω που κάνουν- όχι όμως πριν με διαβεβαιώσει με κάθε ειλικρίνεια ο Πρωθυπουργός της χώρας ότι ξέρει τι θα κάνει μετά, σε περίπτωση που οι Θεσμοί δεν υποχωρήσουν. 

Τώρα κανείς δεν μας λέει τίποτα. Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει πως ό,τι και να γίνει υπάρχει ελπίδα. Κανείς δεν μας εξηγεί τι σημαίνει ΝΑΙ και τι ΟΧΙ, ή πώς το Μεγάλο Όχι που λέμε θα μας οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί ο Τσίπρας να έχει σκεφτεί πολύ καλά πώς θα σώσει τη χώρα σε περίπτωση χρεοκοπίας και Grexit. 

 

Αν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική ας μας την πει επιτέλους. Για να ξέρουμε, τελικά, σε τι να ελπίσουμε. 

38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Οι "εταίροι" φαίνεται δεν θέλουν να ορθοποδήσουμε αλλά να μας κρατάνε με τις δόσεις σαν τον ναρκωμανή, μέχρι να ξεπουληθουν τα πάντα. Δεν δικαιολογείται αλλιώς ότι ζητούν να επιβληθει φορολογία 23% στα ξενοδοχεία ενώ είναι γνωστό ότι το μόνο που μας κρατάει ακόμα ζωντανούς είναι ο τουρισμός (με 13% σε Κύπρο η' Τουρκία ποιος θα έρθει εδώ?), υψηλή φορολογία στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία (η Bayern σας λέει κάτι νομίζω) ενώ αντίθετα δεν το συζητάνε για τον τζόγο, όπου το κερδος ειναι τεραστιο και πάλι εμπλέκονται γερμανικές εταιριες.Παραλληλα σε θέματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα όπως το μεταναστευτικό νυπτουν τας χείρας τους,ρίχνοντας το μπαλάκι σε Ελλάδα και Ιταλία. Σε μια τέτοια ένωση που δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και με μια τέτοια τοκογλυφικη συμπεριφορά εκ μέρους των εταίρων, όπως φαίνεται δεν έχουμε θέση, όπως δεν έχει και καμία αδύναμη χώρα.Πιο πολύ παραμενουμε αναγκαστικά καθώς φοβόμαστε τα χειρότερα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν βγούμε. Ωραία θα ήταν να ήμασταν ισότιμα μελη και να υπάρχει ανάπτυξη δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ηγεμονική Γερμανία που νοιάζεται μόνο για τα κέρδη. Συμφωνω Αρη πρέπει να μάθουμε ακριβώς τις συνέπειες πριν ψηφισουμε. Ακριβώς όμως, όχι το μακρύ και το κοντό του καθενός και μέσα από κομματικά γυαλιά.
Λάθος διάβασες. Για τα ξενοδοχεία ο ΦΠΑ είναι 13%. Απλά η κυβέρνησή μας δεν έκατσε να δει τις τελευταίες προτάσεις, τους παράτησε στο Γιούρογκρουπ κι έφυγε.
Eίναι τελείως αστείο και γραφικό να νομίζουμε ότι όλα κινούνται γύρω από το δίλημμα συμφωνία ή μη, δημοσιονομικά ελλείματα, μεταρρυθμίσεις κλπ. Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν 5 λεπτά στην ατζέντα των υπερδυνάμεων και η όποια σημασία της έγκειτο πάντοτε στην στρατηγικότητα της γεωπολιτικής της σημασίας. Ο υποσκελισμός της τελευταίας κατά την ανάδειξη της Τουρκίας καθυστέρησε τα πράγματα στην δεκαετία 1990-2000, αλλά η επικείμενη σύναψη συμφωνίας του αγωγού αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με την ανάδυση μιας δυναμικότερης Ρωσίας (έστω προς το λιγότερο ελεύθερο) επί Πούτιν ανησύχησε τις υπερδυνάμεις για τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή οι οποίες προφανώς πήραν το παιχνίδι στα χέρια τους την τελευταία δεκαετία. Για χώρα μέρος του ΝΑΤΟ που βαυκαλίζεται ότι θα μπορούσε να αποτανθεί στο Ιράν ή στην Ρωίσα (ή στην Κίνα) οι επιλογές ήταν πάρα πολύ σαφείς. Θα έπρεπε με έναν διακριτικό τρόπο να διαχωριστεί η θέση μας, να καταπέσουν οι συμφωνίες με την Ρωσία ώστε να μην μπορεί να κλείσει η κάνουλα προς την Δύση. Κατι τέτοιο θα ήταν και απαράδεκτο από χωρες σα την Γερμανία ή την Φιλανδία, όσο και επονείδιστο για υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. Τα ζητήματα είναι πάντα στρατηγικής επί του πλανήτη και δεν λύνονται στα αμφιθέατρα οικονομολογίας αλλά στην σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής. Είναι κολοσσιαία άγνοια να πιστέουμε έστω και μια στιγμή το αντίθετο. Άλλωστε το πόρισμα Φούκα για το σχέδιο Πυθία και τα τεταμένα παρασκήνια επί πρωθυπουργίας Κ.Καραμανλή, όπως εσείς τα δημοσιεύετε, είναι αποκαλυπτικά. http://www.lifo.gr/now/politics/69413Καθόλου σύμπτωση λοιπόν ότι πολλοί από εμάς εδώ και αρκετούς μηνες, αν όχι λίγα χρόνια, βλέπουμε μια μεθοδευμένη καμπάνια για να εισέρθουμε στην δραχμη, κίνηση που φυσικά ουδόλως ενδιαφέρει αν θα επανκινήσει ή όχι την οικονομία μας, ή αν θα ευχαριστήσει ή όχι την Ευρώπη, ή ακόμα κι αν θα μας κρατήσει στην αξιοπρέπεια, αλλά που πρωτίστως εξυπηρετεί συμφέροντα άλλων υπερδυνάμεων και οικονομικά συμφέροντα προμηθευτών (αργύρου εν προκειμένω;). Σε κάθε καλή συμφωνία κάποιος παίρνει μίζα. Και δεν χρειάζεται φυσικά να κουνήσουμε το δάχτυλο για το ποιός μεσολάβησε εξ αρχής για να μπει ο μύλος σε κίνηση. Όποιος έχει μάτια βλέπει.
μια κυβερνηση η οποια εχει εκλεγει στα πλαισια της εμμεσης δημοκρατιας και του αντιπροσωπευτικου συστηματος με ελευθερη εντολη απο τον λαο, προκειμενου να κατευθυνει τη γενικη πολιτικη της χωρας και αδυνατει να πραγματοποιησει αυτη την αποστολη, τοτε ουτε Plan A, ουτε plan B, ουτε plan C εχει.μια κυβερνηση που απλοποιει πολυπλοκα θεματα που απτονται της δημοσιονομικης και νομισματικης πολιτικης μιας χωρας αλλα και της Ευρωζωνης και καλει τον "σοφο" λαο να αποφασισει με ενα ΝΑΙ ή με ενα ΟΧΙ δεν ειναι κυβερνηση ειναι 15μελες λυκειου
Άρη τι λες? Και ΕΣΤΩ οτι έχει συμφωνία με τους Ρώσους (και με τους εξωγήινους σου λέω εγώ) μετά τι? Θα συνεχίσουμε να έχουμε το ίδιο κράτος όπως πριν? Αφου δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν τίποτα. Πάλι πραγματική οικονομία δε θα αποκτήσουμε όσα λεφτά και αν μας ρίξουν? Και με αυτά που χρωστάμε τι θα γίνει? Τα λεφτα των Ευρωπαίων πολιτών θα τα πληρώσουμε ή θα τους δείξουμε τον κώλο μας? Είμαστε σοβάροι να διανούμαστε καν πως έχουμε μέλλον εκτός ευρώπης?
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και θέλω να προσθέσω οτι αν οι θεσμοί "μαλακώσουν" μέσα στις επόμενες 7 μέρες σε λογικό βαθμό τα μέτρα και τις παράλογες προτάσεις τους, να μην μας πιάσει όλους ο πατριωτικός φανατισμός και τις αγνοήσουμε. Γιατί όπως έχει ξαναγράψει κάποιος νομίζω και στην LIFO, " Η έξοδος απο το ευρώ δεν θα φέρει την Ελλάδα και την δραχμη στην εποχή του 90' αλλα στην εποχή του 50' ". Εφόσον λοιπόν μας δίνεται ουσιαστικά η ευκαιρία να συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις, παρακαλώ όσουν πάνε να συμμετεχουν στο δημοψήφισμα, να το κάνουν υπεύθυνα και ζυγίζοντας και τις δύο εκδοχές αντικειμενικά, γιατί να το πω απλά όλοι μαζί θα το φάμε το αγγούρι.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο κ. Δημοκίδη. Σε τελική ανάλυση, ας αποφασίσουν οι πολίτες μετά από πολλή σκέψη και πληροφόρηση τι θέλουν να κάνουν, διότι και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν θέλοντας και Ευρώ και χωρίς μνημόνιο δηλαδή αλλαγή ολόκληρης της Ευρώπης το οποίο ήταν αφελές. Αν βγει Ναι, τότε να υπομείνουμε ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ το νέο μνημόνιο διότι θα το έχουμε αποφασίσει μόνοι μας χωρίς να μας βάλει κανένας πολιτικός και μετά να δημιουργούνται άλλοι "αντιμνημονιακοί" πόλοι, αν βγει Όχι, τότε να υπομείνουμε και της συνέπειες αυτής της απόφασης (να μάθουμε και ποιες είναι αυτές). Νομίζω πως ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν.