OK δημοψήφισμα και ακόμα και ρήξη- αρκεί ο Τσίπρας να μας πει ένα πράγμα

OK δημοψήφισμα και ακόμα και ρήξη- αρκεί ο Τσίπρας να μας πει ένα πράγμα Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
38

Η κυβέρνηση μοιάζει να μας προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό γι' αυτό. Είτε με τρόπο πιο συναισθηματικό και αριστερό, ή με τα πατριωτικά κούγκια του Καμμένου. Είναι επειδή θεωρεί ότι ακόμα και εκτός ευρώ και Ευρώπης θα είμαστε καλύτερα; Πιο πιθανό το βρίσκω ότι φοβούνται πως η ρήξη είναι αναπόφευκτη (δεν θα καταφέρουν ποτέ να κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν) και σιγά σιγά μας την παρουσιάζουν ως όλο και πιο ελκυστική ιδέα. 

Τώρα που μιλάμε, ακόμα και φανατικοί φιλοευρωπαϊστές, είναι ένα βήμα απ' το να αποκηρύξουν την Ευρώπη και να πουν αυτό που πολύ εύστοχα περιέγραψε ο Θοδωρής Αντωνόπουλος στο άρθρο του, «Πουτάνα Όλα». Και σ' αυτό φυσικά δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η Ευρώπη με τη σκληρή της στάση αλλά και τη δυσπιστία της στο κατά πόσο ο Τσίπρας θα κάνει αυτά που τους υπόσχεται.

Με τεράστια ευκολία -την ευκολία αυτού που (νομίζει) ότι δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει- όλο και περισσότεροι φωνάζουν «ΡΗΞΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ», ασχέτως του -κενού πλέον- ερωτήματος του δημοψηφίσματος, που όπως έλεγε και ο Βαρουφάκης στην ουσία θα καταλήξει να αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. (Τώρα θα κάνουμε δημοψήφισμα για μια πρόταση που δεν ισχύει πια! Πολύ λογικό.)

Και είμαι έτοιμος να το φωνάξω και εγώ. Και θα το κάνω. Αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας βγάλει ένα διάγγελμα στο οποίο θα μας εξηγήσει χωρίς δημιουργική ασάφεια ποια είναι η εναλλακτική σε περίπτωση που το ΟΧΙ μας βγάλει τελικά απ' την Ευρώπη και το ευρώ. (Υποστηρίζει ότι ένα ΟΧΙ θα κάνει τους δανειστές να υποχωρήσουν, αλλά πώς μπορεί να είμαστε σίγουροι; Πρόκειται για τους ίδιους δανειστές που «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην δεχτούν την πρότασή μας».)

Πιθανότατα θα έχει κάτι στο μυαλό του. Μπορεί να έχει κάποια, κρυφή μέχρι τώρα, συμφωνία με τους Ρώσους ή το Ιράν. Μπορεί οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εκπονήσει σχέδια σύμφωνα με τα οποία η χρεοκοπία θα είναι τελικά θετική για τη χώρα. Μπορεί να υπάρχει ένα στιβαρό Σχέδιο Βήτα, που θα αποδειχθεί καλύτερο απ' την επώδυνη συμφωνία και την παραμονή στο ευρώ. Μπορεί ο άνθρωπος να ξέρει τι κάνει επειδή έχει καλή εναλλακτική. 

Ήρθε όμως η ώρα να την μάθουμε αυτήν την εναλλακτική κι εμείς. Πριν εξαγριωθούμε όλοι με τους Θεσμούς και απαιτήσουμε ρήξη. Γιατί αν φτάσουμε στο σημείο αυτό -ο κόσμος που στις δημοσκοπήσεις ψήφιζε ευρώ να θέλει πλέον ρήξη και δραχμή- θα είναι αργά για τον κ. Τσίπρα να κάνει πίσω. Και αν, αν λέω, δεν έχει γερή εναλλακτική, την έβαψε. Κυρίως όμως την βάψαμε εμείς. Μας λένε να μην επηραστούμε απ' την τρομολαγνεία και την (αφόρητη) προπαγάνδα των καναλιών που προβλέπουν μεγάλα προβλήματα στην περίπτωση του Όχι, αλλά δεν μας λένε οι ίδιοι το δικό τους σενάριο στην περίπτωση του Όχι.

Θα βροντοφωνάξω λοιπόν κι εγώ για ΟΧΙ, ακόμα και για ρήξη -δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις να υπομένεις τους Θεσμούς με όλα τα μπρος πίσω που κάνουν- όχι όμως πριν με διαβεβαιώσει με κάθε ειλικρίνεια ο Πρωθυπουργός της χώρας ότι ξέρει τι θα κάνει μετά, σε περίπτωση που οι Θεσμοί δεν υποχωρήσουν. 

Τώρα κανείς δεν μας λέει τίποτα. Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει πως ό,τι και να γίνει υπάρχει ελπίδα. Κανείς δεν μας εξηγεί τι σημαίνει ΝΑΙ και τι ΟΧΙ, ή πώς το Μεγάλο Όχι που λέμε θα μας οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί ο Τσίπρας να έχει σκεφτεί πολύ καλά πώς θα σώσει τη χώρα σε περίπτωση χρεοκοπίας και Grexit. 

 

Αν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική ας μας την πει επιτέλους. Για να ξέρουμε, τελικά, σε τι να ελπίσουμε. 

38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Νομίζω ότι για την ώρα δεν μπορεί να πει περισσότερα. Πιστεύω ότι σίγουρα έχουν σχέδιο Β. Αλλά για μας τους απλούς πολίτες είναι καθαρά θέμα πίστης και ενστίκτου να τους εμπιστευτούμε ή όχι. Πάντως, αν η κυβέρνηση αυτή δεν τα καταφέρει, δεν έχουμε άλλη ελπίδα. Δεν είμαι ούτε επαναστάτης ούτε φανατικός συριζαίος, μα την Κυριακή θα ψηφίσω ΟΧΙ. (kotsilies.blogspot.com)
Mιλάμε ότι δέχτηκαν πρωθυπουργό διορισμένο τραπεζίτη και μιλάνε για δημοκρατική εκτροπή επειδή εκλεγμένη κυβέρνηση διοργανώνει δημοψήφισμα!κατα τα λοιπά εάν καποιος δεν καταλαβαινει οτι η υποταγη σε εναν εκβιασμο (που τεχνοκρατικα εχει αποτυχει παταγωδως και το εχουν ομολογησει και οι ιδιοι) φερνει νεο σκληροτερο εκβιασμο τι να πω
Πότε είπε την αλήθεια ο Τσίπρας--από τον Δεκέμβριο του 2008 (που έκανε την πραγματική του πρεμιέρα) μέχρι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (που είναι γεμάτο ανέφικτες υποσχέσεις προς τους πάντες), μέχρι τις καθυστερήσεις που έπαιζε στην "διαπραγμάτευση"--για να την πει τώρα; Είναι απλά και μόνο ένας εξουσιομανής οπορτουνιστής, ο οποίος θα εξαθλιώσει τον κόσμο όσο μπορεί περισσότερο, προκειμένου να τον ελέγχει.
Για δημοψήφισμα που να δίνει επιλογές "Ναι" η "Όχι" πρώτη φορά ακούω. Οι επιλογές πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Επιλέξετε αν σας αντιπροσωπεύει η μια ή η αλλη προταση. Το "όχι" ποια εναλλακτική μας δίνει; Η αντιπρόταση ποια είναι;
Άρη μου, μήπως θα έπρεπε για όλες αυτές τις απορίες σου να ρωτήσεις τον σύζυγο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που και νηφάλιος είναι και υψηλό επίπεδο καλλιέργειας διαθέτει, ευγενής και ευπροσήγορος είναι, καθόλου σεξιστής και ευγενική φυσιογνωμία διαθέτει. Αν δεν βρεις τον συγκεκριμένο "κύριο", απευθύνσου στον σύντροφο της κ Δούρου, ο οποίος, το βράδυ του Σαββάτου, μετά τον χαμό στη Βουλή, διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΥΔΑΠ. Και τα χρονάκια του τα έχει, και πείρα διαθέτει και, κυρίως, δεν τον συνιστούν κομματικά τερτίπια και ρουσφέτια. Αυτά, ντε, που έκαναν το Πασόκ και η ΝΔ
Μα ούτε ο ίδιος ξέρει. Αλλα κι αν ξέρει θα πει ψέμματα.Αλλά και ψέμματα να μη πει και να ξέρει..."πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις", θα έχει αλλάξει γνώμη.Ποιός ξέρει...(τι μας ξημερώνει)
Κ. Δημοκίδη εκφράσατε τις απόψεις μου ίσως και καλύτερα από ότι θα μπορούσα και ο ίδιος, με μια μικρή διαφορά.ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισα, παρόλα αυτά, όταν βγήκε έλεγα να κάνουμε υπομονή, να δούμε τι μπορούν να κάνουν και ότι εν τέλει θα κριθούν αποκλειστικά από το αποτέλεσμα. Δεν περίμενα φυσικά να πραγματοποιήσουν όλες αυτές τις υποσχέσεις που έδωσαν, απλά ήθελα να δω μήπως τελικά έσφαλα και μπορούσαν να επιτύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μπας και ρε αδελφέ... (αν πίστευα πραγματικά ότι μπορούν θα τους ψήφιζα)Η μόνη διαφορά λοιπόν όσων σκέπτομαι τώρα με αυτά που γράφετε είναι ότι εγώ έχω παύσει πλέον να ελπίζω σε μια απάντηση σαν αυτή που ζητάτε. Δεν πιστεύω ότι έχουν να δώσουν μια τέτοια απάντηση.Αν τελικά επικρατήσει το ΟΧΙ θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει μελλοντικά -αρκετά μελλοντικά- ίσως σε ένα καλύτερο μέλλον.... γιατί σε αυτήν την ευρώπη δεν έχω καμία εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι έχω ακόμα λιγότερη εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση. Αν πίστευα σε αυτούς τους ανθρώπους, τότε ίσως να προτιμούσα ένα όχι. Ακόμα και αν δεν ήξερα τι ακριβώς επακολουθεί (π.χ. επειδή δεν μπορούν να το πουν), αν τους πίστευα ότι μπορούν να μας κάνουν ένα σοβαρό κράτος, θα το ψήφιζα το ρημάδι..... αλλά ποιος θα το κάνει αυτό; Ο Λεουτσάκος, ο Φλαμπουράρης ή ο Στρατούλης;Ευχαριστώ παιδιά δεν θα πάρω λοιπόν.
"Αν τελικά επικρατήσει το ΟΧΙ θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει μελλοντικά -αρκετά μελλοντικά- ίσως σε ένα καλύτερο μέλλον.... Πηγή: www.lifo.gr"Aφου πρώτα καταστραφούμε, μαζευτει η ιδιοκτησία και ο πλουτος σε αυτους που έχουν συνάλλαγμα, ίσως σε πολλα πολλά χρόνια φτάσουμε στο 2014.Οταν ολος ο κόσμος προχωρά, η Ελλάδα αποφασισε να επιστρεψει στη δεκαετία του 70.
Πραγματικά φίλε μου "Μεταφοραί..." (ωραίο όνομα btw :)Πιστεύεις ότι ακόμα και αν δεν είχε πάει τίποτε στραβά με τις διαπραγματεύσεις και είχαμε κλείσει συμφωνία (και καλύτερη ακόμα από τις προηγούμενες), θα είχαμε την δυνατότητα να βγούμε από την λάσπη με τον τρόπο αυτό;Έβλεπες ποτέ φως στην άκρη του τούνελ; Προσωπικά έβλεπα έναν κατήφορο... αργό μεν, σταθεροποιημένο μεν, κατήφορο δε... και προφανώς τον έβλεπαν και όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το έκαναν θέλοντας να αλλάξουν κάτι (ασχέτως αν αυτός ήταν ο σωστός τρόπος η όχι).Οπότε θα σου απαντήσω "Ναι". Αν είχα εμπιστοσύνη σε κάποιον ότι μπορεί να κάνει μια σοβαρή δουλειά και ότι μπορεί να οργανώσει επιτέλους αυτό το μπάχαλο που λέγεται Ελλάδα, θα τον ακολουθούσα αν με έπειθε ότι η δραχμή είναι ο σωστός δρόμος. Να υποστούμε τώρα τα χειρότερα για να βγούμε από τον βούρκο κάποια στιγμή. Αλλιώς δεν θα βγούμε ποτέ.Εννοείται πως ποτέ δεν θα εμπιστευόμουν για αυτό τον Λαφαζάνη... εξου και προτιμώ το "live to fight another day" του Ναι από τον ξαφνικό θάνατο -χωρίς δυνατότητα επιστροφής- του Όχι. Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή που να μπορεί να μεταστρέψει την κατάσταση μετά ένα όχι, ούτε τώρα, ούτε σε 20 χρόνια.
Το Σύνδρομο του Ηρόστρατου: Ο Ηρόστρατος ήταν αρχαίος Έλληνας, παροιμιώδης εμπρηστής από την Έφεσο. Όπως είχε δηλώσει, προκειμένου να μείνει το όνομά του στην Ιστορία, έφθασε στο σημείο να πυρπολήσει, το 356 π.Χ., το περίφημο Αρτεμίσιο, δηλαδή τον Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο. Οι Εφέσιοι τον συνέλαβαν, τον θανάτωσαν και απαγόρευσαν τη μνεία του.Άντε τυχερούλη, τη γλύτωσες! Η Ευρώπη - που δεν τη θέλεις - μας ανάγκασε να καταργήσουμε τη θανατική ποινή!
Όταν εδώ και μια πενταετία μεθοδεύεται με ακρίβεια επαγγελματία δολοφόνου ο στραγγαλισμός μιας οικονομίας αλλά και ενός ολόκληρου λαού - ο οποίος βέβαια έχει βρομίσει και αυτός το χέρια του τις τελευταίες δεκαετίας, αλλά δεν είναι ο μόνος με ελαττώματα (στην φιλική αυτή κοινότητα στην οποία ήμαστε μέλη.. )και ας προσπαθούν όλοι τα φορτώσουν σε αυτών- όταν λοιπόν το τόσο πετυχημένο αυτό σχέδιο φτάνει στο φινάλε του η μόνη διέξοδος για ένα λαό είναι να κρατήσει την ψυχραιμία του και να μην διχαστεί( ανεξάρτητα από τα ναι ή τα οχι). Αρα μια δημοκρατική διαδικασία όπως είναι το δημοψήφισμα είναι το μόνο αντίδοτο στο αδιέξοδο που δεν μπορούσαμε κατα την γνωμη μου να αποφύγουμε γιατί πολύ απλά το παιχνίδι απο την αρχη του μνημονίου είχε συγκεκριμένη κατάληξη.Είναι ο μόνος τρόπος να παρθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Εγω προσωπικά δεν θεωρώ πιο αξιο τον Τσίπρα ή τον Σαμαρα να πάρει τοσο κρίσιμες αποφάσεις απο ότι εσενα εμένα και τη γιαγία μου.Τώρα αν κάποιος είναι ευθυνόφοβος και απλά προτιμάει να κατηγορεί τους άλλους για αποφάσεις που περνουν για αυτών, δικαίωμά του.
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από εχθές είναι ότι οι περισσότεροι δεν έχουμε καταλάβει τι θα πάμε να ψηφίσουμε. Αν λάβουμε το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα κυριολεκτικά, πάμε να ψηφίσουμε για δυο έγγραφα που εκτός του ότι εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω αρκετά σημεία τι σημαίνουν, αυτοί που τα συνέταξαν μας είπαν εχθές ότι δεν ισχύουν. Άρα μάλλον το ερώτημα έχει και δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης. Αλλά πως είναι δυνατόν να λάβουμε μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να είμαστε σίγουροι τι μας ρωτάνε!Άλλοι θα απαντήσουν στο ερώτημα "θέλετε αυτά τα μέτρα των θεσμών που δεν ισχύουν αλλά ας υποθέσουμε οτι ισχύουν" και άλλοι στο ερώτημα που γράφεις στο άρθρο "ρήξη ή μη ρήξη".
Κατ´ αρχήν συμμερίζομαι τα λεγόμενα του Άρη Δημοκίδη. Ποιό είναι το plan B σε περίπτωση ρήξης; Θέλουμε να γνωρίζουμε τι επιλογές έχουμε με τα υπέρ και τα κατά τους και ως ώριμοι πολίτες να αποφασίσουμε.Δεν θεωρώ λανθασμένη την εφαρμογή ενός δημοψηφίσματος καθώς αποτελεί ύψιστο μέσο άμεσης δημοκρατίας για τη συμμετοχή του λαού σε κρίσιμες στιγμές αποφάσεων της εκάστοτε κυβέρνησης που έτσι λαμβάνει την επικύρωση της γραμμής που θ´ ακολουθήσει. Η άμεση δημοκρατία προυποθέτει ενσυνείδητους και ώριμους πολίτες που συν-αναλαμβάνουν την κρίσιμη απόφαση για τη χώρα τους. Με τη λογική αυτή ως πολίτες αυτής της χώρας που καλούμαστε να συν-αποφασίσουμε για το μέλλον μασ απαιτούμε πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις επιλογές που έχουμε από την κυβέρνηση.
Αυτό που λες για το δημοψήφισμα είναι πολύ σωστό. Έχουμε τόσο ξεσυνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια στο να ακούγεται η γνώμη μας και να είναι σεβαστή (μας θυμούνται και ρωτάνε τυπικά κάθε που έχουμε εκλογές μόνο) που τώρα είναι φοβερό πόσο "ξενίζεται" ο κόσμος και αντιδρά σ΄αυτό το ύψιστο μέσο άμεσης δημοκρατίας που λες κι εσύ.
μην ξεχνας οτι την εξουσια την εχει αυτος που θετει τις ερωτησεις. Οι ερωτησεις εδω ειναι ξεδιαντροπα πολυ συγκεκριμενη απο την μια (η κακη επιλογη) και τελειως θολη απο την αλλη (η ενναλακτικη)Αυτο ειναι υφαρπαγη.
Eίναι εξαιρετικά αφελής όποιος νομίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάτι στο μυαλό του για μετά τη ρήξη.Δεν έχει απολύτως τίποτα. Κάτι θολά πράγματα,πέραν κάθε φαντασίας που έχουν να κάνουν με τη Μόσχα και το Καράκας.Εκτός Ευρώπης;; Οκ να περάσουμε στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας μετά από 200 τόσα χρόνια..μαθημένοι άλλωστε..Δειλοί,μοιραίοι,κι άβουλοι αντάμα...
Να πάμε ένα μικρό στοίχημα. Την επόμενη εβδομάδα θα οργιάσει το σύμπαν. Καταστροφές, πανικοί, πορείες, τα κλασσικά. Θα αρχίσουν διάφορες προτάσεις από τις πλευρές θεσμών κια Ευρώπης. Οι γνωστοί τραγικοί Έλληνες τρομολάγνοι θα μας πρήξουν για την ανικανότητα του δείνα και την ακαταλληλότητα του τάδε. Και δεν λέω τίποτα εναντίον τους παρά όσα μου προστάζει η ελευθερία του λόγου και άποψης την οποία και οι ίδιοι απολαμβάνουν: Είστε αστείοι! Λοιπόν μέχρι την Κυριακή, θα υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πραγμαστικότητα. Στοίχημα ότι ότι και να βγάλει το δημοψήφισμα εμείς θα παραμείνουμε στο ευρώ με τρόπο μαγικό; Προσωπκή άποψη πάλι: Πολύ καλά έπαιξε το χαρτί του ο κος Τσίπρας. Και την πλέον σωστή στιγμή. Για αριστερός ιδεολόγος συμπεριφέρθηκε ιδιαίτερα κυνικά. Μπράβο του.
Δηλαδή σε κρίσιμες στιγμές στο αεροπλάνο την απόφαση για το τι πρέπει να γίνει την παίρνουν οι επιβάτες ή οι πιλότοι?Έχετε δει πιλότο να ρωτάει τους επιβάτες για το τι πρέπει να κάνει?Αλέξη, τον Γενάρη σε ψήφισαν για να πιλοτάρεις το αεροπλάνο και να το σώσεις! Αν δεν ήξερες να πιλοτάρεις, ας μη δεχόσουν. Έχεις εγκληματικές ευθύνες.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος και χρόνος για στρογγυλεμένες απόψεις και διπλωματικές διατυπώσεις . Όσοι θεωρούμε πατρίδα μας όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη πρέπει να σταθούμε , χωρίς αστερίσκους υποσημειώσεις και επιφυλάξεις ( ! ) , απέναντι από τους ανεύθυνους εθνολαϊκιστές που βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία και άρα την σύγχρονη ταυτότητα της χώρας.
αρνουμαι να μπαινω - δικαιολογημένα υποτίθεται - σε ενα δίλλημα που προεκυψε βασικα από την επικοινωνιακή στρατηγική του Σύριζα σε συνδυασμό με τον κακιστο χειρισμό της διαπραγμάτευσης και τις αερολογίες που ελεγε προεκλογικά!Αν η κυβερνηση δεν μπορει να αναλαβει το πολιτικό κόστος να παραιτηθει!Για ποιο λογο στο φινάλε να εμπιστευομαι μια κυβέρνηση που πεταει τη αποτυχία της στο κεφαλι μου?
Δηλαδή την εναλλακτική πάλι θα περιμένουμε να την μάθουμε? Σε περίπτωση ρήξης ποιος μπορεί να ξέρει τι θα γίνει? Ούτε ο Τσίπρας ούτε κανένας. Μόνο από εμάς εξαρτάται τι θα γίνει. Αν πραγματικά θέλουμε αλλαγή τότε πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε όπως μέχρι σήμερα (προσωπικό συμφέρον, α-παιδεία και λαμογιά) τότε είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία πάλι στα ίδια θα καταλήξουμε. Με λίγα λόγια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε περίπτωση ρήξης. Αν είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε ρήξη τότε ας πάμε να τα γκρεμίσουμε όλα και να τα χτίσουμε και πάλι. Αλλά ας μην γελιόμαστε...ο Ελληνας θέλει πολύ δρόμο ακόμα για να σταματήσει να σκέφτεται "το σπιτάκι"του και το "αυτοκινητάκι" του για να αποφασίσει μη συμφωνία. Τόσο υπόδουλοι έχουμε γίνει που δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον και μια ζωή που μπορούμε να τα σχεδιάσουμε μόνοι μας.