11 σημαντικά πράγματα που γράφτηκαν στο Facebook για το θάνατο του Βαγγέλη

11 σημαντικά πράγματα που γράφτηκαν στο Facebook για το θάνατο του Βαγγέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
25

«Έχω υπάρξει θύμα bullying για πολλά χρονιά, ναι αμέτρητα ψυχικά τραύματα έχουν μείνει ακόμη...» έγραψε αναγνώστης στα σχόλια του άρθρου μου 3 πράγματα που θα πρέπει να μας διδάξει ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, και συνέχισε: «Όχι ότι έχουν περάσει χρόνια που έχουν συμβεί ούτε ότι είμαι μεγάλος σε ηλικία. Το "αστείο" της ημέρας ήταν όταν ένας από τους "βασικούς" bullies του σχολείου μου δημοσίευσε είδηση για τον τραγικό θάνατο του Βαγγέλη με τη λεζάντα:

"Όταν βλέπουμε γύρω μας ψευτονταηδες να παρενοχλούν κάποιον και δεν κάνουμε κάτι είμαστε συνεργοί στο έγκλημά τους. STOP BULLYING! SAVE PEOPLE'S LIVES!"
Πολύ περισσότερο από ειρωνεία... Ποιος ξέρει; Ίσως τελικά οι άνθρωποι αλλάζουν ή ίσως απλά επιδιώκουν να πάρουν κι αυτοί θέση σε ένα ζήτημα... μόνο και μόνο για να φανεί ότι πήραν, γιατί αυτό μετράει εξάλλου...το "φαίνεσθαι" και τα likes.»

Αυτά έγραψε ο αναγνώστης και αυτό στηλιτεύθηκε και από πολλούς. Επέλεξα 11 διαφορετικά status update που, κατά τη γνώμη μου, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν σημαίνει ότι και τα συγκινητικά ή αποχαιρετιστήρια status δεν είναι σημαντικά -το αντίθετο-, τα παρακάτω όμως βλέπουν τα πράγματα από άλλη σκοπιά. 

Χρήστος Στυπαγγίδης

Να θυμάστε παιδιά. Σας διαβάζουμε όλο το χρόνο. Επειδή σήμερα "είστε Βαγγέληδες" δεν αναιρεί την μαλακία που σας δέρνει τον υπόλοιπο χρόνο.

Κάθε φορά λοιπόν που γράφετε για μπάζα, για χοντρούς, για Αλβανούς, για Ρωσοπόντιους, για χαζούς, για ξερακιανές, για αυτές που δεν ντρέπονται να φορέσουν μαγιό και να βγουν στην παραλία το καλοκαίρι, να ξέρετε, σας διαβάζουμε και θυμόμαστε.

Poppy Emmanouilidou

Αντί να γράψουμε συγκινησιακά φορτισμένα μηνύματα για τον Βαγγέλη που έχασε τη βασανισμένη ζωή του, ας γίνουμε μέρος της λύσης μελλοντικών προβλημάτων, έστω στη μνήμη του αγοριού αυτού.

Ας ζητήσουμε συγγνώμη από κάποιον που κοροϊδέψαμε. Ας κάνουμε τους άλλους γύρω μας να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Ας σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε ακόμα και έναν άγνωστο, ακόμα και έναν διάσημο. Ας πούμε μια καλή κουβέντα ακόμα και σε έναν άγνωστο.

Ας μάθουμε ότι μειώνοντας κάποιον άλλον δε γινόμαστε καλύτεροι από αυτόν αλλά συμβάλλουμε σε μια νοοτροπία που γενικεύεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα κοροϊδίας, εκφοβισμού, χλευασμού, βίας, απαξίωσης, αναισθησίας, αδικίας.

Ας δούμε τους ανθρώπους (ακόμα και εκείνους που δε συμπαθούμε) με περισσότερη τρυφερότητα, κατανόηση και αγάπη.

Gregory Farmakis
Θα είχαμε ένα πρόβλημα bullying αν η κοινωνία μας στις άλλες εκφάνσεις της ήταν ανεκτική και πολιτισμένη. Το γεγονός θα ήταν τότε δείγμα ενός φαινομένου που πρέπει ν'αντιμετωπιστεί. Η δική μας κοινωνία όμως έχει μείνει στην αποθέωση του κοινωνικού αυταρχισμού, της μαγκιάς, της χυδαιότητας, της ίδιας της βίας, και του χλευασμού της ευγένειας, της ανεκτικότητας και της πολιτισμένης συμπεριφοράς.

Οι πιτσιρικάδες που απ'ότι φαίνεται εξώθησαν έναν νέο άνθρωπο στην αυτοκτονία, δεν ένοιωθαν ότι κάνουν κάτι διαφορετικό από το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον που απαξιώνει ότι δεν κατανοεί, που χλευάζει ότι το ενοχλεί, που βρίζει στα γήπεδα την αντίπαλη ομάδα και στις τηλεοράσεις το αντίθετο κόμμα, που ψηφίζει ναζί για «να ρίχνει και καμία σφαλιάρα» σε μετανάστες στους δρόμους και σε «προδότες στη βουλή», που μισεί, με αυτό το βαθύ και ζωώδες μίσος, ότι αμφισβητεί στην καθημερινότητά της τις βεβαιότητές της.

Από το να κραυγάζεις με ανορθόγραφα και κεφαλαία σε μπλογκς και κοινωνικά μέσα και να θέλεις κρεμάλες για προδότες και για όσους δεν είναι αρκετά Έλληνες, μέχρι να εξευτελίζεις και να βασανίζεις κάποιον που προσβάλλει το χωριό σου γιατί δεν είναι όπως εσύ έμαθες ότι είναι οι άντρες του χωριού σου, η απόσταση δεν είναι μεγάλη.

Από το να ικανοποιούνται τα πιο χυδαία σου ένστικτα βλέποντας Λαζόπουλους και Κασιδιάρηδες στην τηλεόραση, μέχρι να τα κάνεις πράξη κι εσύ όταν βρεις κάπου που να σε παίρνει, ατιμώρητα φυσικά και θρασύδειλα, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει λοιπόν πρόβλημα bullying, ως νεανική παραβατική συμπεριφορά. Έχει πρόβλημα χυδαιότητας, που υπήρχε πάντα, αλλα τώρα γίνεται όλο και πιο ξεδιάντροπη, όλο και πιο απενοχοποιημένη, όλο και πιο εκδικητική.

Δεν είναι ότι οι άνθρωποι αυτοι δολοφόνησαν αργά και μεθοδικά έναν άλλο άνθρωπο επειδή ήξεραν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Είναι ότι ακόμη και τώρα, αυτοί και οι οικείοι τους, και το περιβάλλον τους, και η κοινωνία του χωριού τους και της χώρας τους, το πολύ πολύ να θεωρούν ότι το παράκαναν λίγο.

Να βλέπουν την ιστορία στις ειδήσεις των οκτώ, και μετά να βάζουν Λαζόπουλο ή Θέμο για να ευφρανθούν λίγο χλευάζοντας ή βρίζοντας ότι δεν μπορούν να καταλάβουν.

George Paschalidis
Δάκρυα για τον νεκρό φοιτητή.

Από μια κοινωνία που έχει ανάγει την ψευτομαγκιά σε ανδρισμό. Που το "ναούμε" δίνει και παίρνει. Που προεδράρες μάγκες και αλάνια εκθειάζονται. Που παθέτικ λυσσάρες μιλάνε για σέξι μπρουταλιτέ και εξίσου παθέτικ κνωδαλόβλαχοι αλείφουν μούσκουλα με λάδια.
Καλημέρες.

Leonidas Karadimos
Να πούμε και κάτι για την κυρίαρχη λεβεντομαλακία. Κυρίαρχη παντού, αλλά σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες εντονότερη. Φυσικά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ο εκφοβισμός, αλλά ένας λόγος που νομιμοποιείται στο μυαλό όσων των ασκούν (και από τον κοινωνικό περίγυρο) είναι αυτός. ''Πειράγματα'' και ''αγορίστικα παιχνίδια'', και γαία πυρί μιχθήτω. Κρίμα για όσους πέθαναν, αλλά και για όσους βασανίζονται εν ζωή.

Nektarios Muzine
Είχα κάποτε έναν φίλο από το σχολείο. Καλό παιδί και τίμιο που με έχει βοηθήσει και τον έχω βοηθήσει. Η μετάλλαξή του ξεκίνησε το 2012, που πρωτοψηφισε Χ.Α.. Σταμάτησε να κατεβάζει καντήλια, σταμάτησε να βγαίνει μόνος του χωρίς τη γυναίκα του, έκανε κι ένα παιδί, αγόρασε Μερσέντες, αποκαλεί τους μετανάστες εισβολείς που ο θάνατος τους τον αφήνει αδιάφορο, θέλει να σκοτώσουν τους γύφτους παρόλο που στο χρώμα είναι πιο σκούρος από αυτούς "γιατί δεν πληρώνουν φόρους", θέλει να απαγορεύσουν στους υπαλλήλους τις απεργίες κι όταν τον ρώτησα τι θα έκανε αν έβλεπε δυο γκέι να φιλιούνται στο δρόμο μού απάντησε πως θα τους πλάκωνε στο ξύλο.

Ήταν η τελευταία φορά που τον συνάντησα και πού και πού αναρωτιομουν μήπως ήταν σκληρή η στάση μου και πως βρε αδερφέ, αν φύγω κι εγώ απ' τη ζωή του δεν πρόκειται κάποιος να τον βοηθήσει να καταλάβει το λάθος του.

Πριν λίγες μέρες συνάντησε τον πατέρα μου και τον ρώτησε " καλά, ο Νεκτάριος δεν μου μιλάει για τα πολιτικά; ". Τότε κατάλαβα πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα, όταν κάποιος ερμηνεύει μια ολόκληρη στάση ζωής ως " πολιτικά ", και επανεπιβεβαιωσα πως κανείς δεν μπορεί να κουβαλάει ως βάρος τις αμαρτίες όλου του κόσμου.

Κανείς δεν μπορεί να επιστρέψει στο βασίλειο της αγάπης με το ζόρι. Μπορούμε όμως να πιάσουμε το χέρι του φασίστα όταν το απλώσει σε έναν αδύναμο και να του το σπάσουμε, ακόμα κι αν κάποτε υπήρξε φίλος αγαπημένος κι άνθρωπος με καρδιά. Μέχρι να επιστρέψει στο βασίλειο της αγάπης μόνος του, εμείς πρέπει να του κατεβάζουμε το χέρι. Για να μην κλαίμε μετά για Βαγγέληδες, Ουαλίντ και Σαρλί κι απλά γεμίζουμε άχρηστα πτυελοδοχεία.

Dimitris Papadimitriadis
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΠΕΙΓΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ. Έγραψε κάποιος κάποτε.

Κάθε άνθρωπος που φεύγει λυπημένος, είναι μια καινούρια απόδειξη της αέναης ελεύθερης πτώσης μας στο απόλυτο κενό των επιτευγμάτων μας.

Stefanos Livos
Αυτά που λέγαμε για την υπόθεση Άλεξ τα λέμε σήμερα για το Βαγγέλη. "Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη σαν κοινωνία" και άλλες μπαρούφες, ενώ δεν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε χειρότερη κοινωνία από πριν, αν όχι πιο σκληρή, πιο υποκριτική.

Εθελοτυφλούμε, ενώ ενώ έχουμε στείλει στη Βουλή νταήδες, δολοφόνους πολλών Βαγγέληδων.

Μας λέει ένα παιδί ότι είναι γκέι και το πάμε σε παπάδες.

Ονομάζουμε πουτάνες νεαρά κορίτσια επειδή κάνουν αυτά που κάνουν τα συνομήλικα αγόρια.

Φερόμαστε στους κακούς μαθητές σαν να είναι η ντροπή της γενιάς τους.

Στέλνουμε τα παιδιά στο στρατό "για να γίνουν άντρες".

...Αλλά μας σοκάρει ο θάνατος του Βαγγέλη.

Σκατά στην "αγία" ελληνική οικογένεια, που νομίζει ότι μεγαλώνει τα παιδιά της με αξίες, ενώ στην ουσία εκθρέφει τους νταήδες μιας πατριαρχικής και φαλλοκρατικής κοινωνίας.

Eftychis Vardoulakis
Η τραγική ιστορια του Βαγγέλη Γιακουμάκη δημιουργεί δημιουργεί δυο υποχρεώσεις. Στην πολιτεία να βρει άκρη και να αποδώσει δικαιοσύνη και σε ολους εμας να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αγάπη και φροντίδα, να μην τα γεμίσουμε με συμπλέγματα, ανασφάλεια και τραύματα που θα τα κανουν να ψάχνουν εναν αδύναμο, να τον βασανίσουν και να αυτοεπιβεβαιωθούν ως "μάγκες".
Όσο για εμας τους Κρητικούς να αναλογιστούμε ποια θα ήταν η αντίδραση των λεβεντογερων (που η δική μου γενια πρόλαβε) μπροστά στα σημερινά μαλακισμένα wanna be μαφιοζακια, που ξευτιλιζουν μια παράδοση λεβεντιάς και περηφάνειας. Μόνο θλίψη, μόνο ντροπή.

Fivos Botsis
Αυτή η κοινωνία που ουδέποτε ενθαρρύνει, προστατεύει ή αποδέχεται το διαφορετικό, αλλά κάνει τα στραβά μάτια όταν συμβαίνει το κακό και μετά θρηνεί πάνδημα στα κοινωνικά δίκτυα. Κανονικη Dogville...

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

18 σχόλια
Επιτέλους, ας σταματήσει όλο αυτό. Εσείς όλοι που καταδικάζετε, που κρίνετε, που τελοσπάντων βαρέθηκα σας ακούω, σταματήστε πια!Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αναλογιστείτε τί κάνατε εσείς προκειμένου να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Σκεφτείτε αν υπήρξατε θύτες ή θύματα bulying. Συνειδητοποιήστε ότι η εξάλειψη του φαινομένου ξεκινάει από εμάς τους ίδιους γιατί αύριο μεθαύριο εμείς θα είμαστε γονείς σε αυτή την κοινωνία. Σωστή παιδεία λοιπόν.Γι' αυτό παρακαλώ σωπάστε. Ας αναλογιστεί ο καθένας μόνος του.
"Όσο για εμας τους Κρητικούς να αναλογιστούμε ποια θα ήταν η αντίδραση των λεβεντογερων (που η δική μου γενια πρόλαβε) μπροστά στα σημερινά μαλακισμένα wanna be μαφιοζακια, που ξευτιλιζουν μια παράδοση λεβεντιάς και περηφάνειας. Μόνο θλίψη, μόνο ντροπή. "Οσον αφορα τους κρητικους που εμπλεκονται στην υποθεση του αδικοχαμενου Βαγγελη, το σχολιο του Ευτυχη Βαρδουλακη τα λεει ολα...
Εμείς κάνουμε τα παιδιά μας bullies, εμείς που τους μαθαίνουμε το «σωστό» τρόπο να είναι γυναίκες ή άντρες, εμείς που κάνουμε ηλίθια αστεία για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τους έξυπνους, τους χαζούς, εμείς που ανεχόμαστε σχολικές γιορτές με θέμα «ελληνικός κινηματογράφος» και σκηνές τύπου «γοργόνες και μάγκες», εμείς που λέμε στα αγόρια να μην κλαίνε γιατί είναι άντρες και στα κορίτσια ότι είναι ωραίο το κοκαλάκι που φοράνε. Δεν φταίει καμία κρητική κοινωνία.
Παρότι bulling μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε που υπερέχει σε οτιδήποτε από κάποιον άλλον αντικειμενικά(σωματική διάπλαση, ηλικία, θέση εξουσίας, πλούτος, συναισθηματική νοημοσύνη, μέλος πλειοψηφίας κτλ) και άρα με διάφορους τρόπους, το πρόβλημα που μεσα στις άκρες θίγουν τα περισσότερα από τα σχόλια που παρέθεσε ο Άρης είναι ο κομπλεξισμός που γεννάει και γεννιέται από την παραδοσιακή εθνοχριστιανική συνύφανση του straightness με την κανονικότητα. Δεν θα θίξω το πως αυτό μπορεί να αλλάξει ούτε θα το εναποθέσω ως δουλειά που πρέπει να γίνει από κάποιον, αλλά ότι το θέμα δεν είναι ζήτημα σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό(ποιο είναι αυτό το διαφορετικό;) αλλά στην anyway ακεραιότητα του άλλου, όσο διαφορετικός και αν κρίνουμε ότι είναι ή δεν είναι. Το bulling κρατάει γερά πάνω στον φαλλοκρατισμό του Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια και τα συμπλέγματα κατωτερότητας που παράγει αυτή η φαντασίωση σε άτομα που δεν αγαπήθηκαν ως ξεχωριστοί(και όχι διαφορετικοί) άνθρωποι και που δεν τους αναγνωρίστηκε η αξία να αγαπιούνται αν είναι κάτι άλλο, ακριβώς γιατί η κανονικότητα αφήνει κατάπτύοντας στην απ έξω πολλές μορφές και χαρακτηριστικά ύπαρξης και συνύπαρξης. Δεν είναι μόνο ΤΟ μοντέλο ζωής και ύπαρξης, είναι και ότι αφήνει έξω από αυτό. Η έννοια του διαφορετικού δεν είναι χρήσιμη εδώ λοιπόν γιατί την παράγει η ίδια η κανονικότητα.Η θρασυδειλία του bulling βρίσκεται στο ότι ο θύτης οδηγείται να αναμετριέται με τον ρόλο που του ανατέθηκε στην ζωή και τον βαθμό ελλειματικότητάς του ως προς αυτόν μέσω μιας ομάδας που τον επιβεβαιώνει απέναντι σε καποιον άλλον. Η θρασυδειλία του bulling λαμβάνει χώρα στην προβολή της προσωπικής εμβόλλιμης αισχύνης του θύτη, εμβόλιμα και πάλι πάνω σε κάποιον που πληρεί τα στοιχεία εκείνα που ίσως να τον προδιδαν στην κοινωνία. Ο bully χτυπώντας χτυπάει τον μικρό "κακό" εαυτό που του έπλασαν και συντήρησε ως αποτρεπτική εικόνα για τον εαυτό του μέσα του. Σαν τους ομοφοβικούς που στην ουσία επιτίθενται στον ομοφυλόφιλο ή στην υπόθεσή του μέσα τους, σε ένα ομοίωμα τους βασανιστή. Το νταηλίκι το παράγει ο εμβόλιμος βασανιστικός από την κοινωνία των μεγάλων φόβος μην είσαι ή φαίνεται ότι είσαι κάτι άλλο πέρα από αυτό που πρέπει να είσαι. Και αυτό είναι από μόνο του άρρωστο.Οι bullies είναι φασιστικοποιημένα θύματα και τα θύματά τους εξιλαστήριοι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Αν ο bully δεν γίνει bully, θα προδώσει τον εαυτό του στον ρόλο που του χρίστηκε. Το bulling είναι επιτακτική τελετουργική ανάγκη ατόμων που συνθέτουν μια ομάδα που συντηρεί της ιδεοληψίες και τους φόβους της μιας κοινωνίας της κανονικότητας. Και ο ποιο μυώδης straight τύπος αν έχει αγαπηθεί όμως και αγαπήσει, αν τον έχουν σεβαστεί, δεν σηκώνει το χέρι του στον άλλον ούτε για πλάκα. Τείνει το χέρι ζητώντας επαφή. Και είναι παράλογο να λέμε ότι ο Γιακουμάκης δεν οριοθέτησε την ακεραιότητά του όταν το αυτονόητο είναι ότι καμία ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη να οριοθετηθεί αφού είναι δεδομένη πολιτισμικά: το σώμα και η ψυχή του άλλου είναι στην απόλυτη ευχέρεια μόνο του προσώπου που αυτά συναπαρτίζουν και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τα παραβιάσει. Αφού λοιπόν είναι θέμα πολιτισμού, οι σημερινοί bullies είναι παιδιά ενός τρομοκρατικού πολιτισμού παραδοσιακού straight role modeling . Και αυτό είναι το πρόβλημα. Γι αυτό υπάρχει ασέβεια και προσβολή μεταξύ των νέων και γι αυτό υπάρχει και Χρυσή Αυγή στην Βουλή.Και αν ο Γιακουμάκης δεν είχε μάθει να προστατεύεται ή είχε χάσει τη αυτοκυριαρχία του ή ακόμα εγκλωβίστηκε συναισθηματικά και πίστευε ότι του αξίζουν όλα αυτά, το θέμα μας βρίσκεται στο γιατί οι άλλοι έκαναν ότι έκαναν, γιατί οι άλλοι είναι ότι είναι και άρα τί είναι ο Γιακουμάκης από την στιγμή που δέχεται πρώτη φορά bulling. Έχω ακούσει μέχρι και ότι τα θύματα φτιάχνουν τους θύτες. Τί λε ρε; Σε λίγο θα μας πουν ότι είναι και καθήκον τους. Λες και αν δεν το παίζαν νταήδες κάτι δεν θα πήγαινε καλά...Αν το bulling το πυροδοτεί το θύμα, τότε θα έπρεπε να το ερμηνεύσουμε ως πράξη... κοινωνικής οικονομίας σε μια φυσική αυτοκαθάριση της και θα πετούσαμε παιδάκια από τον Καιάδα παίζοντας τέτρις με τα κορμιά τους. Σας θυμίζει τίποτα;Το νταηλίκι δυστυχώς γι αυτούς που τα πιστεύουν αυτά είναι ξεκάθαρη βίαιη αντικειμενοποίηση του άλλου και υποστηρίζεται από την συντήρηση του διακρισιμού που γεννάει μια παραδοσιακή κοινωνία τον καιρό που μεταβάλεται σε κάτι καινούριο. Άνθρωποι μεταχειρίζονται ανθρώπους σαν παιχνιδάκια τους. Σαν ομοιόματα ανθρώπων που το βαπτισμένο καλό νικάει το βαπτισμένο κακό.Η παγίδα στην οποία ίσως έπεσε ο Γιακουμάκης να ήταν κάποιο απέλπιδο προσωπικό του στοίχημα να κερδίσει στο πρόσωπο των συντοπιτών του την αποδοχή που δεν ένιωσε από μια κοινωνία που δεν του αναγνώριζε το δικαίωμα να υπάρχει. Η παγίδα του ίσως δεν ήταν άλλη απ το ότι πείστηκε ότι η κοινωνία είναι άξια να του πει ότι είναι ντροπή να τον υφίσταται. Και δεν ζήτησε βοήθεια ακριβώς όπως και κανείς δεν του την πρότεινε. Τρόμος και ντροπή.Ένα χαμόγελο και ένα φιλικό χάδι στην πλάτη εκείνη την μέρα, ένα "άστους αυτούς τους μπαγλαμάδες, πάμε για καφέ" απλά να τον γλίτωνε. Και φτάνεις να λες "ας ήμουνα για κάποιο λόγο εκεί ρε γαμώτο".
Ποιος δεν εχει υπαρξει ειτε θυτης ειτε θυμα..???Ολοι εχουμε υπαρξει θυτες,αλλωστε ποιος οριζει κ με τι μετριεται ποσο bullying κανει καποιος??ποιος οριζει ποια είναι η λεπτη γραμμη κ ποτε αυτή ξεπερνιέται??που είναι η πλακα κ που ο τραμπουκισμος??γιαυτο ολοι εχουμε υπαρξει θυτες..δεν χρειαζεται να φτασεις μεχρι το ξυλο,μεχρι το φτυσιμο,μεχρι μια σπρωξιά για να θεωρείσαι ενοχος και κακος.Ποιος σου λεει ότι μεταξυ πλακας εγω δεν εχω "πληγωθεί" από φιλους μου κ δεν αρχισαν να δημιουργούνται κομπλεξ μεσα μου??ποιος σου λεει ότι επδ τα αντιμετωπίζω με χιουμορ από τον φιλο μου η καποιον που συμπαθω δεν αποκαλεσα έναν "μαλακα" επδ περασα από μπροστα του κ ειπε στον φιλο του "δες μια κοντη ρε φιλε".Ετσι είναι.Ολοι λεμε ότι νιώσαμε τον βαγγελη,καταδικασαμε τους τραμπούκους του αλλα πειτε μου,οι περισσοτεροι έναν αστεγο/έναν που μυριζει/έναν με μπλε μαλλι/έναν ρωσο/έναν αλβανο (αλλα προς θεου όχι έναν ΑΓΓΛΟ,ΕΝΑΝ ΠΑΡΙΖΙΑΝΟ)/έναν ναρκωμανη/έναν ζητιανο/ έναν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ τελος παντων στο λεωφορειο δεν τον εχουμε κοιταξει περιεργα??δεν ειμαστε θυτες εκεινη την στιγμη??κ αν εχουμε κ έναν κολλητο διπλα μας δεν θα σχολιασουμε??απλως αναρωτιέμαι αυτή τη στιγμη.ποσο ευκολο είναι να λες πραγματα κ πριν κοιμηθείς να αναλογιζεισαι ποσα κ ποσες φορες εχεις κανει εσυ ο ιδιος αυτά που κατακρινεις.ας κοιτάξουμε λιγο μεσα μας,ας κανουμε μια συζητηση με το μαξιλαρι μας...το bullying θα υπαρχει,δεν θα εξαλειφτθει δυστυχως..στο εξωτερικο κατι τετοια παιδια,κατι βαγγεληδες και όχι μονο είναι που μερικες φορες παιρνουν ένα οπλο κ καθαριζουν κοσμο..εκει ποιον κατηγορούμε???κ ξαναλεω..απλως αναρωτιέμαι,δεν βαζω στο ιδιο καζανι κανενα..αναρωτιεμαι
Τοχω ζησει στο πετσι μου, λεκτικα πιο πολυ, γιατι ημουν κενος και δεν μιλαγα καλα ελληνικα, σχεδον καθολου.. Δεν τοζησα ομως απο μαθητες αλλα απο καθηγητες.. Απο την τρελλη που μου εκανε μαυρο το αριστερο χερι, ηταν αμαρτημα να γραφεις με το αριστερο στην Ελλαδα του 70 γιατι δε ηταν το χερι του θεου, μεχρι ενα βλακα γυμναστη (μεγαλη πληγη αυτοι οι τυποι) γιατι δεν επαιζα μπασκετ η βολλει, αλλη αμαρτια για ελληνικο σχολειο.. Απο εναν φιλολογο που δεν ηξερα απεξω την τραγωδια ταδε η δεινα. Αναγκαζομουν να διαβαζω διπλα και τριπλα σε χρονο και προσπαθεια για να μπορεσω να παρω ενα βαθμο στα μοθηματα κορμου.. Ετσι ηταν τοτε.. Προσπαθουσα να πεισω τον εαυτο μου οτι στο Βελγιο που γεννηθηκα και μεγαλωσα δεν ειμαστε βλακες αλλα ξερουμε και πεντε πραγματα, δεν πειραζει που δεν εχουμε θαλασσα, τη βγαζουμε και ετσι.. Η μονη υποστηριξη απο τους συμμαθητες μου, πραγματικα.. ακομα τους βλεπω, δεν εχω αλλαξει γειτονια, γιατι αλλωστε?? Θεωρω οτι ολα αρχιζουν απο την οιικογενεια καπιου.. εκει πρεπει να αναζητηθει η αληθεια.. Συντηρουμε αυτες τις πρακτικες και τα θυματα θα ειναι πολλα ακομα δυστυχως..
Δευτέρα Δημοτικού. Συγκέντρωση γονέων στο σχολείο. Η δασκάλα - τέρας λέει στους γονείς πως ένα κοριτσάκι έχει ψείρες και τους δηλώνει πως θα την απομονώσει και θα τη βάλει να κάτσει μόνη της στο τελευταίο θρανίο. Όλες οι μαμάδες ρίχνονται πάνω στο παιδί και τη μάνα του, ήταν η χειρότερη μαθήτρια της τάξης κι από φτωχή, τη λες και λούμπεν, οικογένεια.Η δική μου μαμά, πολύ μεγαλύτερης ηλικίας απ' τις υπόλοιπε και αγράμματη, με βουτάει απ' το χέρι και μου λέει δυνατά για να το ακούσουν όλοι: "Εσύ θα κάτσεις μαζί με το κοριτσάκι, κι αν σου πουν οτιδήποτε τα άλλα παιδιά, θα' ρθεις να μου το πεις, κατάλαβες;" και σιγανά στ' αυτί: "κι αν κολλήσεις ψείρες, θα στις βγάλω, πρώτη φορά θα'ναι;"Η μαμά μου, που η εμμονή της για την καθαριότητα φτάνει τα όρια του ψυχαναγκασμού, η μαμά μου που ακόμα και σήμερα, τριάντα τόσα χρόνια μετά, με κάνει περήφανη για τη θέση που πήρε τότε!
Ξέρετε γιατί κανείς δεν δίνει σημασία; Γιατί είμαστε όλοι θύματα bullying, δεν είναι εκφοβισμός οι μειώσεις μισθών, η ανεργία, τα νοσοκομεία του Άδωνη, ο ΕΝΦΙΑ, το αν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις οι απειλές της Γερμανίας; Όλα αυτά δεν είναι bullying; Δυστυχώς το φαινόμενο δεν περιορίζεται στα σχολεία, ξεκινά από την νηπιακή ηλικία που ο γονιός εκφοβίζει το νήπιο και φτάνει σε επίπεδο κρατών. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο εκφοβισμός του Βαγγέλη δεν κινητοποίησε τον κόσμο γύρω του, οι γύρω του έχουν να διαχειριστούν τον δικό τους εκφοβισμό. Δεν είναι δικαιολογία, είναι ερμηνεία! Όπως επίσης είναι μεγάλη ειρωνεία άνθρωποι που εκφοβίζουν μία ολόκληρη κοινωνία, να παίρνουν θέση κατά του εκφοβισμού. Επίσης σε κάποια tweets αναφέρθηκε κάτι περί gay, το τελευταίο που λείπει είναι να περάσει στη κοινωνία ότι το εκφόβιζαν και τον βασάνιζαν επειδή ήταν gay. Δεν ξέρω αν ήταν ή δεν ήταν και προφανώς μου είναι αδιάφορο, πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις ενισχύονται με ασήμαντες φαινομενικά αναφορές, μπορεί να θέλουμε να κατακρίνουμε μια πράξη και η απρόσεχτη διατύπωση να την ενισχύει. Βαγγέλη στην πράξη αυτή δεν σε οδήγησαν μόνο οι "φίλοι" σου αλλά μία ολόκληρη κοινωνία, μία κοινωνία που αν δεν σηκώσει το ανάστημά της απέναντι σε όσους την εκφοβίζουν δεν θα δώσει το κουράγιο σε ανθρώπους σαν εσένα να αναζητήσουν βοήθεια και συμπαράσταση. Καλό ταξίδι άσε μας εδώ εμάς, θα ζούμε με τους "φίλους" μας ... ....
Πρόστυχο το να θεωρείς την οικονομική μας δυπραγία bulling. Eίναι προσβολή προς τα πραγματικά θύματα του bulling.Τα παράπονά σου για την οικονομική μας πολιτική καντα στα αντίστοιχα θέματα, γεμάτο το σαιτ! Μη μολύνεις και αυτο. Ντροπή!
Η μοίρα σου ήταν σκληρή και άδικη Βαγγέληστο θάνατο σε έστειλε του χάρου η αγέλημονάχος έφυγες ψηλά για του Θεού τα κάστραεμείς σε ψάχναμε στη γη κι'εσύ πετούσες στ΄άστρακαλό ταξίδι αητέ κι'αέρας στα φτερά σουήλιο να βρεις στο δρόμο σου, γαλήνη στην καρδιά σουκι'οι προσευχές μας γέμισαν τον ουρανό με τ΄άστραγια να σε πάνε γρήγορα προς του Θεού τα κάστρα.Καλό ταξίδι...
Προσωπικά θα ποστάρω την καλύτερη δημοσίευση επί του θέματος που έχω διαβάσει. Δεν βάζω όνομα διότι δεν ζήτησα άδεια από το άτομο που το έγραψε."Και είναι η περιπτερού.Που στο περίπτερό της κόλλησε τη φωτογραφία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, γιατί είναι θύμα bullying, και τρέχουν τα δάκρυα της για το "κακόμοιρο που το βασάνιζαν κάτι κωλόπαιδα" και πάντα τα κωλόπαιδα νομίζεις πως είναι κάτι αλήτες μέσα στα σχολεία ,ούτε 'συ,ούτε τα παιδιά σου, ούτε βέβαια τα εγγόνια σου, κι όπως τρέχουν τώρα τα μάτια σου και σε πιστεύω ,έτσι, κυρά περιπτερού μου, τρέχαν και τα μάτια εκείνου που προχθές που πέρασε να πάρει μια τσίχλα, είπες στο εγγόνι σου "μη μιλάς στο Αλβανάκι" και μετά έτσι τρέχαν και τα μάτια της εκείνης "με το μούλικο που δεν έχει άντρα γιατί είναι μια πουτάνα" και τον άλλο που πέρναγε, και τον είπες πουσταρά, δε θέλω να σε τρομάξω, αλλά bullying του κανες, και ο εγγονός σου, ο Θεός Κάγκουρας, που τις προάλλες άνοιξε το παράθυρο του αυτοκινητού του και φώναξε σε μια έφηβη "Πως είσαι έτσι μωρη πατσαβούρα", bullying της έκανε κι αυτός, και την Αφρικάνα από πάνω, τη θυμάσαι, που μπήκε ο χασάπακλας της γειτονιάς και της είπε σουξου μουξου-κάτσε λίγο να σου πιάσω γιατί- και συ χασκογέλαγες, bullying ήτανε, και τη φοιτήτρια απέναντι μου που κανε σεξ με κείνο τον τύπο απ΄την κατάληψη και όταν του στειλε μήνυμα εκείνος της απάντησε" Τί θες μωρή, σε γάμησα και τέλειωσε, μη με ξαναενοχλήσεις", κι αυτό ναι, και το παιδί του βιβλιοπωλείου που εκείνη η τύπισσα που βγήκανε δεν του ξαναμίλησε ποτέ γιατί δεν είχε φράγκα να της πληρώσει και το τρίτο μαρτίνι, και μες το λεωφόρειο που φώναξε ο γέρος σου τις προάλλες "όσοι δεν έχουν να πληρώσουν να μην μπαίνουν, θρασίμια" και την Αννούλα που τη φωνάζουν νύχτα μέρα "μωρή χοντρέλω" και 10 χρόνια αργότερα θα μένει σπίτι της τα βράδια,και η δασκάλα μου, που όταν πήγα με 40 πυρετό με κανε ρόμπα στην τάξη πως έγραψα στραβά το ρο κι από τότε όλα τα ρο μου μείναν στραβά και τα γατιά μου που τα βαράς με τη σκούπα όταν σου κοντεύουνε, κι εγώ που όλα τα βάζω μες το ίδιο καζάνι από θυμό να τα τρίψω σε ολονών τη μάπα, bullying κι αυτό, κακοποίηση ντε, γιατί καμιά φορά το ακούς στα ξένα και δεν το νιώθεις στο πετσί σου, σου μαθαίνουνε τις λέξεις στα εγγλέζικα για να μην τις καταλαβαίνεις, bullying, εκφοβισμός, επιθετικότητα,κακοποίηση νταϊλίκι στα οθωμανικά.Τραμπουκισμός. Α λα Ελληνικά."
Ως παθών γονέας, η παραπάνω δημοσίευση αποτελεί ένα χρονογράφημα εύπεπτο, διαβάζεται ευχάριστο, χωρίς να λέει τίποτα στην τελική. Η σχετική ευκολία με την οποία πήρε θετικές κριτικές, δείχνει την άγνοια του κόσμου για το τι πραγματικά είναι Bullying.Το μόνο συμπέρασμα που βγάζει κανείς είναι ότι "τα πάντα είναι Bullying".Εεε λοιπόν δεν είναι έτσι και δεν λύνονται τα προβλήματα με γενικόλογους και ανεύθυνους αφορισμούς.Το bullying είναι συγκεκριμένο και υπαρκτό, αλλά για να το κατανοήσεις, θα πρέπει να το πάθεις και να πληρώσεις πολλά σε ψυχολόγους για να το ξεπεράσεις.Ενδεικτικά στο παραπάνω κείμενο, με την πιο απλή ανάγνωση ακόμη και μη ειδικού, επισημαίνονται συμπεριφορές αντικοινωνικές, ρατσιστικές, σεξιστικές, παρανοϊκές που δεν αποτελούν απαραίτητα και bullying.
Καθόλου γενικολογίες δεν είναι. Όλες οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν κακοποίηση από άτομο που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχει μεγαλύτερη δύναμη εκείνη τη στιγμή από το θύμα.Μια χαρά έχω ζήσει και εγώ κακοποίηση και μια χαρά χρειάστηκε και να περάσει καιρός για να αντιμετωπίσω τις συνέπειες - οπότε καθόλου κενό νοήματος δεν το βρήκα. Ίσα ίσα οι κοινωνικές παθολογίες που σημαδεύει αποτελούν όλα όψεις του ίδιου νομίσματος και αυτό είναι ακριβώς το δίδαγμα. Εάν εν τέλει δεν πήρατε κάτι από αυτό σεβαστό, το να λες όμως οτι δεν λέει τίποτα στην τελική ή διαβάζεται ευχάριστα (!!!) μάλλον σημαίνει οτι κάπου προσπεράστηκε η ουσία κατά την ανάγνωση. Ειδικά ως παθών γονέας εάν αυτό το βρήκατε γενικόλογο, ίσως να πρέπει να εστιάσετε λιγότερο στο δέντρο και να δείτε το δάσος.
@ AmberclockΔεν διαφωνώ μαζί σου. Απλώς το θέμα του άρθρου ήταν το bullying. Ούτε ο κοινωνικός ρατσισμός, ούτε ο σεξισμός, ή ο εθνικισμός Αν τσουβαλιάσουμε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται, τότε όλοι είμαατε θύματα bullying, κάτι που δεν ισχύει.
Η ελληνική κοινωνία είναι άρρωστη και δε θέλει να γιατρευτεί. Όποιος της επισημαίνει την αρρώστιά της απλά γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος.
Είναι στο χέρι όλων μας να μην πάει χαμένος ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Είμαστε μέλη μίας κοινωνίας και σαν κοινωνία οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν τα μέλη της. Δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποιον που χρειάζεται βοήθεια για να απλώσεις το χέρι σου.Λίγη καλή θέληση και κατανόηση χρειαζόμαστε όλοι μας. Τόσο απλά.
Εδώ κάνεις λάθος. Διεκδικησε χωρο για το μη κανονικό σε ένα φιάσκο κανονικότητας υπεροχής και υποκρισίας που λέγεται τηλεόραση. Μας παρουσίασε ως "κανονικό" κάτι που καμωνόμασταν ότι δεν υπάρχει και το κουκουλώναμε από την δημόσια θέα όπως τα σκατά στην αποχέτευση. Καθόλου τυχαίο το ότι αυτοαποκαλούντο περήφανα trash. Tο trash στην Ελλάδα υπήρξε πρωτοπορία και ήταν η εκδίκηση των περρισευόντων.
Εχω υπάρξει θύτης και θύμα. Θύμα όταν ολη η τάξη φωναζε ρυθμικά "χοντρή" όταν μου σήκωναν την φουστα στο διάλειμμα γιατί δεν έτρεχα γρήγορα για να τους κυνηγησω, όταν με φωναζαν "γυαλακια" "ξουτ" "κήτος" "βαρέλι". Παραπονέθηκα, στον διευθυντή, η απαντηση ηταν "χασε κανενα κιλό να μην σε κοροϊδεύουν". Παραπονεθηκα στους γονεις μου, η απάντηση ήταν "αν έχανες βάρος δεν θα σε κοροϊδευαν" "αν αδυνατίσεις θα σ αγαπω πιο πολύ". Εγινα θύτης, βασανισα παιδιά πιο "ελαττωματικά" από εμένα. Φωναξα ρυθμικά με τους υπόλοιπους (ΠΟΣΟ μετανιώνω δεν λέγεται) Χρονια μετά ζήτησα συγγνωμη από το κορίτσι που βασανιζα...χρονια μετά. Δεν αντεδρασε κανείς για εμενα όταν εσκαγα με τα μουτρα στην αυλή του σχολείου, όταν έτρεμα να μην έλθουν οι γονεις μου στο σχολειο και ακούσουν κάποιον να με φωνάζει "φάλαινα". Δεν αντέδρασε κανείς για τον Βαγγέλη, αναρρωτιέστε γιατί; αναρρωτιέστε ακόμα; Αναρωτιέστε γιατί γραφουν σε μπλογκ ψόφος; Εγω όχι, ο δωδεκάχρονος εαυτός μου ειναι ακόμα στην αυλή του σχολείου και περιμενει να τον "καψουν πρωτο" για να "βγει εξω η χοντρη", ο δεκαεφτάχρονος εαυτός μου τρωει ακόμα σοκολάτα κλαιγοντας γιατί το αγόρι που του αρέσει γελασε όταν το εμαθε, σιγα μην του άρεσε το κήτος. Ο 41 ετων εαυτός μου σήμερα που δεν αυτοκτόνησε, δεν διαλύθηκε, δεν πήρε "τον στραβό δρόμο" καταλαβαίνει.... Δεν αντέδρασαν οι γονείς του Βαγγέλη γιατί έπρεπε να "γίνει αντρας", δεν αντεδρασε η σχολή γιατί "Ελα μωρε ας μιλήσει και αυτός" "ας φύγει από τα πόδια τους" "ας τους ρίξει και καμμία". Δεν αντέδρασε κανείς γιατί "αυτά συμβαίνουν" "έτσι είναι τα παιδια σκληρά". Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω και αναρρωτιέστε ακόμα;
Σε ευχαριστώ για αυτό το ποστ. Γιατί έτσι ακριβώς γεννιέται και τροφοδοτείται αέναα το bullying. Και αν δεν ξέρεις το λόγο δε μπορείς να πολεμήσεις το αποτέλεσμα.
Περιεκτικα απο τα παραπανωΑς μάθουμε ότι μειώνοντας κάποιον άλλον δε γινόμαστε καλύτεροι από αυτόν αλλά συμβάλλουμε σε μια νοοτροπία που γενικεύεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα κοροϊδίας, εκφοβισμού, χλευασμού, βίας, απαξίωσης, αναισθησίας, αδικίας. Poppy Emmanouilidou --Η ελληνική κοινωνία δεν έχει πρόβλημα bullying, ως νεανική παραβατική συμπεριφορά. Έχει πρόβλημα χυδαιότητας, που υπήρχε πάντα, αλλα τώρα γίνεται όλο και πιο ξεδιάντροπη, όλο και πιο απενοχοποιημένη, όλο και πιο εκδικητική. Gregory Farmakis --Κανείς δεν μπορεί να επιστρέψει στο βασίλειο της αγάπης με το ζόρι. Μπορούμε όμως να πιάσουμε το χέρι του φασίστα όταν το απλώσει σε έναν αδύναμο και να του το σπάσουμε, ακόμα κι αν κάποτε υπήρξε φίλος αγαπημένος κι άνθρωπος με καρδιά. Μέχρι να επιστρέψει στο βασίλειο της αγάπης μόνος του, εμείς πρέπει να του κατεβάζουμε το χέρι. Nektarios Muzine --Κάθε άνθρωπος που φεύγει λυπημένος, είναι μια καινούρια απόδειξη της αέναης ελεύθερης πτώσης μας στο απόλυτο κενό των επιτευγμάτων μας. Dimitris Papadimitriadis --Σκατά στην "αγία" ελληνική οικογένεια, που νομίζει ότι μεγαλώνει τα παιδιά της με αξίες, ενώ στην ουσία εκθρέφει τους νταήδες μιας πατριαρχικής και φαλλοκρατικής κοινωνίας. Stefanos Livos
Συμφωνώ bblnGeorge Paschalidis ελπίζω να κάνεις το ίδο χιούμορ και με τους πόντιους όπως ακριβώς κάνεις και με τους "βλάχους" που αν δεν στο έχει πει κανείς, είναι κι αυτοί συμπολίτες μας.Αυτή η επιτηδευμένη κριτική τύπου Ηλ. Φραγκούλη ή παλιότερa Χατζηφωτίου έχει δημιουργήσει μια συνομοταξία εθνο-bullies.
Συγχαρητηρια για ολα αυτα τα δημοσιευμενα και μη φυσικα αναλογα σχολια..πραγματικα πολλα μπραβο στους ανθρωπους που με κανουν να μη χανω τη πιστη μου για το ειδος μας το διποδο
Δυστυχώς δε πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Όπως δεν άλλαξε με τον Άλεξ, όπως δεν άλλαξε με 'εμάς'. Γιατί όλοι μας έχουμε δει αντίστοιχα σκηνικά στην καθημερινότητα, στο δρόμο, ή κάποτε στο σχολείο. Δεχτήκαμε ή αντικρίσαμε βία (απτή ή προφορική, μικρή ή μεγαλύτερη δεν έχει σημασία). Έχει γίνει φύση μας, στην απόλυτα "κοινωνική" εποχή που ζούμε να μην μιλάει πραγματικά κανένας. Γιατί όλοι περιμένουμε την δικαιοσύνη να απαντήσει, όταν δεν απαντάμε εμείς οι ίδιοι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Και μόλις κοπάσει ο άνεμος, τα ξεχνάμε και γινόμαστε συνεργοί... Ας αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας. Καλό Ταξίδι._