Φωτιά σε κράτος και εξουσία

Φωτιά σε κράτος και εξουσία Facebook Twitter
4

Του Γιώργου Κυριακόπουλου

Φωτιά σε κράτος και εξουσία Facebook Twitter

Πέρασαν 33 ολόκληροι μήνες από την αποφράδα εκείνη νύχτα που κατέκαψαν το Αττικόν. Πέρασα σήμερα πάλι απ' έξω. Τα πανέλα με τα ξεσκισμένα χαρτιά, το κλειστό περίπτερο, στο βάθος το ρημάδι χωρίς ταβάνια, χωρίς στέγες, χωρίς παράθυρα.

 

"Φωτιά σε Κράτος κι Εξουσία" είχε γράψει ο αναρχικός με μαρκαδόρο πάνω στα μάρμαρα. Θα'θελα πολύ να τον συναντήσω. Και να τον ρωτήσω αν η μεγαλύτερη φωτιά είναι αυτό που βλέπω τώρα ή το να μη βλέπει ένα 20χρονο το Providence του Alain Resnais.

 

33 ολόκληροι μήνες! Το ωραιότερο σινεμά της Αθήνας ακόμη αποκαίδια. Και επιμένω και στο περίπτερο, το κλειστό, το κάποτε γεμάτο με τον ξένο τύπο, τις ευρωπαϊκές σοκολάτες, εκείνη την θεία Toblerone της αναμονής στην ουρά του "Αττικόν" ή του "Απόλλων", την κόκα κόλα που παίρναμε ξεγλιστρώντας στο διάλειμμα για να μη την πληρώσουμε χρυσή στο μπάρ του σινεμά. Και μέσα όλοι οι σταρ των εφηβικών μας χρόνων. Και ταινίες που θυμάμαι σχεδόν μία-μία, από το σαχλό Avanti με τον Jack Lemmon μια νύχτα του Νοεμβρίου του 1973 (όπου από κακή συνεννόηση δεν βρήκα τον συμμαθητή μου που θα πηγαίναμε μαζί στο Πολυτεχνείο, όπως κάθε μέρα άλλωστε, και κατέληξα στο σινεμά, με την αμεριμνησία του μαθητή που δεν έχει αίσθηση του πότε θα γίνει το κακό) μέχρι το αμερικάνικο Providence του Alain Resnais στα είκοσί μου, το φίλμ που πιο πολύ απ'όλα μου θυμίζει το Αττικόν, γιατί έκατσα σιωπηλός απ' έξω μετά την ταινία καπνίζοντας ίσως και δέκα τσιγάρα. Μόνος.

Και τώρα άνοιξα έναν ηλεκτρονικό φάκελο από τον Φεβρουάριο του 2012. Κι όπως κοιτούσα τις φωτογραφίες της καταστροφής, έπεσε το μάτι μου σε μια άσχημη λεπτομέρεια. "Φωτιά σε Κράτος κι Εξουσία" είχε γράψει ο αναρχικός με μαρκαδόρο πάνω στα μάρμαρα. Θα'θελα να τον συναντήσω.  Θα'θελα πολύ να τον συναντήσω. Και να τον ρωτήσω αν η μεγαλύτερη φωτιά είναι αυτό που βλέπω τώρα ή το να μη βλέπει ένα 20χρονο το Providence του Alain Resnais. Το κράτος ζημίωσε, την εξουσία ξεφτίλισε ή σκότωσε τον εαυτό του, εμένα και τον διπλανό του; Εμάς δηλαδή.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
νομιζω το πιο ομορφο και θεατρικο σινεμα της Αθηνας...τα συγκεκριμενα τσογλανια που το καψαν δεν νοουνται παντως ως αναρχικοι....η ανταρσια πολεων οπως τη λενε μπορει να ειναι σχεδον ενα βασικο τους δογμα ... που ομως μαλλον το εχουν παρανοησει...και φυσικα μην ξεχναμε τους πολυφορεμενους προβοκατορες...που τελικα ταυτιζονται με τους παραπανω... και που τελικα μετα το μπαχαλο πινουν φραπεδακια και φρεντο μεσα στην κλουβα αγκαζε....δυστυχωσ το συστημα τους χρειαζεται και αυτην την περιοδο τους χρησιμοποιει σε καθε ευκαιρια...δεδομενης μαλιστα της υπαρξης και του συλλογικου ασυνειδητου...
Το πρόβλημα είναι πως παντού το διατυμπανίζουν και το γράφουν και το διαφημίζουν, φωτιά στις τράπεζες, φωτιά στην πόλη, και άλλα παρόμοια, αλλά όταν τελικά συμβαίνει το κακό, οι ίδιοι, πάντα λένε...προβοκάτσια!!
δηλαδή, για να καταλάβω: διαβάζουμε σε τοίχο ένα σύνθημα που λέει "φωτιά στις τράπεζες! - Κώστας Κολοφωτιάς του Αιμιλίου και της Γουαδελούπης" και στη συνέχεια ένα βίντεο με τον ίδιο άνθρωπο να λέει "οι φωτιές στις τράπεζες είναι προβοκάτσιες"; κι αν όχι, που κολλάει η λέξη "ίδιοι"; κάποιος παίρνει τα απωθημένα του για πραγματικότητα...
Το άσχημο είναι πως με εξαίρεση την Lifo το Αττικόν έχει ξεχαστεί από όλους, εφημερίδες, δημοσιογράφους, "ανθρώπους του πνεύματος", πολιτικούς και δημοτικές αρχές. Η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει μέρη σαν αυτά.