"Ποτάμι" πολιτικών συνταγών χωρίς μάγειρα

"Ποτάμι" πολιτικών συνταγών χωρίς μάγειρα Facebook Twitter
Αν οι "58" τα είχαν καταφέρει, έχω πολλές αμφιβολίες αν ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προχωρούσε στο εγχείρημα κι ας διέδωσε επιμελώς αλλά σίγουρα εκ των υστέρων ότι το σκεφτόταν καιρό πριν. Eικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
13

Λίγοι μύθοι περιγράφουν με τόση ακρίβεια την πολιτική ζωή της χώρας όσο καλά την περιγράφει ο μύθος της συνέλευσης των ποντικών του Αισώπου. Από ιδέες και προτάσεις είμαστε όλοι πλήρεις αλλά όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής τους, η ώρα που θα πρέπει να βρεθεί αυτός που θα κρεμάσει το κουδούνι στο... γάτο που μας ταλανίζει, γυρίζουμε πάλι στο σημείο μηδέν. Θυμήθηκα πάλι τον μύθο της συνέλευσης των ποντικών διαβάζοντας όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το "Ποτάμι" το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Μην βιαστείτε να διαμαρτυρηθείτε! Όχι! Δεν παρομοιάζω όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνδιάσκεψη με ποντίκια! Πώς θα μπορούσα άλλως τε να κάνω κάτι τέτοιο όταν ανάμεσα σ' αυτούς βρίσκονται σημαντικοί άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς δε και στενοί μου φίλοι.

Το "Ποτάμι" εμφανίστηκε σε μια περίοδο που στη δημόσια σφαίρα τίποτα δεν θύμιζε το 2010, 2011, 2012 και το 2013 ακόμα, σε οξύτητα και ένταση. Καταλύτης βέβαια στην θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης ήταν η προηγούμενη κατάρρευση του σχήματος των "58" Κεντρώων εκσυγχρονιστών. Αν οι "58" τα είχαν καταφέρει, έχω πολλές αμφιβολίες αν ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προχωρούσε στο εγχείρημα κι ας διέδωσε επιμελώς αλλά σίγουρα εκ των υστέρων ότι το σκεφτόταν καιρό πριν.

Το καινοφανές στο "Ποτάμι" ήταν ο λόγος του. Καθημερινός, φρέσκος, χωρίς τη χρήση ξοφλημένων όρων όπως "μεταρρύθμιση", "φιλελευθερισμός", "εκσυγχρονισμός", κατάφερε να διεμβολίσει το δημόσιο διάλογο και να δημιουργήσει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εκφράσει όχι μόνο το διαφορετικό αλλά θα κατάφερνε να λειτουργήσει ως αξιόπιστη και βιώσιμη πρόταση ανάμεσα στο δίλημμα Νέα Δημοκρατία- ΣΥΡΙΖΑ που επέστρεφε και συνεχίζει να επιστρέφει συνήθως εκβιαστικά προς το εκλογικό σώμα.

Το "Ποτάμι" ανακαλύπτει κάθε μέρα τον τροχό και έχει την απαίτηση να το χειροκροτούμε γι' αυτό. Κι όλα αυτά από μία κίνηση που στις τάξεις της έχει μέχρι και επιφανείς Συνταγματολόγους που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία στη χώρα!

Η σοβαρότερη κριτική που δέχτηκε το "Ποτάμι" ήταν ότι δεν είχε να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις και κατά τη γνώμη μου ήταν η πιο άστοχη και άδικη κριτική. Στη χώρα μας δεν μας λείπουν οι θέσεις γιατί στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και σαράντα χρόνια μια εμπεδωμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, στο πλήθος των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε ζήσει από τη Μεταπολίτευση όλα τα κόμματα πρότειναν θέσεις, η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα κινείται σ'ενα πλαίσιο καταστατικών θέσεων και βέβαια έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις, άρα κινείται και σ' ένα πλαίσιο δεσμευτικών θέσεων.

Βρίσκω εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ οι περισσότεροι αναλυτές της κρίσης εντόπιζαν το πρόβλημα στους θεσμούς και τη λειτουργία τους και όχι στο έλλειμμα ιδεών και θέσεων, η κριτική που έκαναν στο Ποτάμι αφορούσε κυρίως το δεύτερο. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ωστόσο, φάνηκε το πραγματικό πρόβλημα και αυτής της πολιτικής κίνησης. Το "Ποτάμι" είχε σοβαρό ζήτημα με την αντίληψη και κυρίως τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η ανακήρυξη του προέδρου (που αντικαταστάθηκε με άλλο τίτλο "επικεφαλής") και ιδρυτή του δια βοής εντάσσεται πολύ άνετα στη λίστα με τα σοκ θεσμικής φύσεως που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Πιο σοκαριστική ήταν η δικαιολογία: "δεν υπήρχε δεύτερος υποψήφιος". Προσωπικά έμεινα ν' αναρωτιέμαι ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που δείχνουν αδαείς για τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματος;

Πολιτικός πρωτογονισμός και αναλφαβητισμός, αφέλεια, άγνοια για τα πάντα και περισσό θράσος που ενώ δεν έχει τέτοια πρόθεση καταντάει προσβλητικό προς τη νοημοσύνη μας. Το "Ποτάμι" ανακαλύπτει κάθε μέρα τον τροχό και έχει την απαίτηση να το χειροκροτούμε γι' αυτό. Κι όλα αυτά από μία κίνηση που στις τάξεις της έχει μέχρι και επιφανείς Συνταγματολόγους που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία στη χώρα!

Τι συμβαίνει με το Ποτάμι, λοιπόν; Δεν συμβαίνει τίποτα το περίεργο. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε ενώπιον της πραγματικής ελληνικής παθογένειας: πολλές οι ιδέες, πολλές οι συνταγές, αν θέλετε. Άλλα ούτε ένας ικανός μάγειρας στον ορίζοντα για να μαγειρέψει.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Παρακολούθησα με αληθινό ενδιαφέρον ,όλη την ημερίδα που διωργάνωσε το Ποταμι στο ιδ Κακογιαννη.Οι απόψεις,οι ομιλίες,οι παρουσίες,όλες εξαιρετικά αξιόλογες,και υψηλού επιπέδου.Η υπαρξη του Ποταμιού είναι από μόνη της θετικότατη για την πολιτική πραγματικότητα.Παραθέτω τον πιό κάτω διάλογο που εξηγεί τι θέλω να πω.<<Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί σώνει και καλά Σταύρο θα πρέπει να φύγουμε από το Κόμμα που ψηφίζαμε να έρθουμε σε εσένα;Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μην φύγετε, να αλλάξετε τα κόμματά σας. Είπα εγώ χτες ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα δυνατό Ποτάμι, από ένα καθαρό Ποτάμι όσο έχει ανάγκη και από ένα καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ και από μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή εμείς προσπαθούμε να πείσουμε το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό να κάνει την επανάστασή του, να αλλάξουμε και τα ίδια μας τα Κόμματα. Και αυτό ίσως να είναι και μια δεύτερη συνεισφορά του Ποταμιού.>>Δεν ξέρω αν το Ποτάμι θα καταφέρει να εγκαθιδρυθεί ως πολιτική δύναμη με εμβέλεια στη χώρα,εκείνο που ξέρω είναι, πως αν γίνει, θα είναι κάτι το πολύ θετικό.
Να με συγχωρείς,το '' ....έχει ανάγκη και από ένα καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ και από μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία''δεν συνιστά υψηλού επιπέδου δήλωση,θυμίζει περισσότερο κατηχητικό σχολείο.Δηλαδή σε τι να γίνουν καλύτερα,ποιός θα το κρίνει το καλό και το καλύτερο,ο Θεοδωράκης;Η το''.... εμείς προσπαθούμε να πείσουμε το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό να κάνει την επανάστασή του, να αλλάξουμε και τα ίδια μας τα Κόμματα.'' Αυτοαναγορεύεται σε επαναστάτη ο Θεοδωράκης,υπονοώντας οτι οι υπόλοιποι υπολλείπονται σε επαναστατικότητα.Αν δεν είναι ολα αυτά ο ορισμός της πολιτικής φιλαυτίας,τότε τι είναι;
Δεν σας άρεσε αυτή η δήλωση του Σ. θεοδωράκη,οκ,εμένα πάλι μου άρεσε.Και ειλικρινά θεωρώ τη παρουσία του Ποταμιού κάτι το πάρα πολύ θετικό για τα πολιτικά δρώμενα.Εσείς πιθανότατα όχι.Δεν πειράζει,αν εσείς είστε απόλυτα ικανοποιημένος-η από το κόμμα το οποίο ψηφίζετε, εμένα λόγος δεν μου πέφτει.
@no-bodyΔεν νομίζω να είναι κανείς "απόλυτα ικανοποιημένος" από το κόμμα το οποίο ψηφίζει -αν έχει τέτοιο αυτήν την στιγμή.Και δεν νομίζω να τέθηκε τέτοιο πράγμα στο σχόλιο που απαντάς. :)Κατά τα άλλα, υπάρχουν όντως λόγοι για τους οποίους η παρουσία του ποταμιού είναι θετική, υπάρχει όμως και το θέμα που υπάρχει για όλα τα κόμματα. Ποιος χρηματοδοτεί;Λέει πως είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.. και επειδή δεν μοιάζει να βγαίνει αυτό... το κάνει ακόμα πιο σημαντικό το ερώτημα.Ποιος και γιατί χρηματοδοτεί μια τέτοια κίνηση πριν τις ευροεκλογές, ποια ανάγκη οδηγεί σε τέτοια προβολή του ποταμιού;Για μένα όμως, το θέμα είναι κυρίως ότι το ποτάμι δεν δείχνει να θέλει να κάνει πράξη την έννοια της αντιπολίτευσης.Δεν θυμάμαι να έχει πάρει κάποια θέση, να εκφράσει κάποια σοβαρή ένσταση σε κάποιο από τα θέματα που έχουν τεθεί στο κοινοβούλιο (και ας μην εκπροσωπείται ακόμα δεν έχει σημασία).Το καλοκαίρι πέρασαν ένα σκασμό (προκλητικά) νομοσχέδια και ο κ. Θεωδοράκης έμοιαζε να κάνει μπάνια... στο ποτάμι. Θα περίμενα πχ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτος χ.α. προφανώς) να ζητήσουν τον λόγο από την κυβέρνηση για την σχέση που αποκαλύφθηκε πως έχει με την Χ.Α., είναι από τα πλέον σημαντικά ζητήματα. Κανένα κόμμα δεν έδωσε βαρύτητα όμως, ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Θετική παρουσία λοιπόν μπορεί να έχει το ποτάμι στα πολιτικά δρώμενα, αν αποφασίσει να μας πει και κάτι συγκεκριμένο, αν είναι απλώς να τα έχει καλά με όλους.. μια από τα ίδια. Χορτάσαμε από τέτοια. Θα δείξει όμως, είναι νωρίς ακόμα και το κόμμα αυτό δεν έχει καν διαμορφωσεί σαφή εικόνα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Οχι,δεν μου άρεσε η δήλωση αυτή και θα το εξηγήσω:Δεν υπάρχουν ‘’καλά’’και ‘’κακά’’κόμματα.Υπάρχουν κόμματα διαφορετικά.Με αρχές,ιδέες και προγράμματα διαφορετικά.Η αντιπαλότητά τους δεν αφορά την πάλη του ‘’καλού’’εναντίον του ‘’κακού’’.Αφορά τις ιδεολογικές και κοινωνικές τους αναφορές.Συνεπώς,δεν μπορούν να υπάρξουν ‘’καλύτερα’’ή ‘’χειρότερα’’κόμματα.Δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες για να ευχηθούμε το καλύτερο η το χειρότερο.Είναι ζωντανοί οργανισμοί με θέσεις και αντιθέσεις,με τάσεις και αντιφάσεις,αλλά οφείλουν,προκειμένου να επιβιώσουν,να εκφράζουν τα κοινωνικά μηνύματα με δικές τους επεξεργασμένες αρχές και προτάσεις.Με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο,και οχι να συρράπτουν-ναι,αυτό είναι το σωστό-κομμάτια ξένα και να το παρουσιάζουν αυτό σαν καινοφάνεια.Αυτός που θέλει να κομίσει το καινούργιο,το διαφορετικό,αποστρέφεται την συρραφή και προπάντων δεν προτρέπει τους άλλους να ξυπνήσουν απο τον συντηρητικό τους λήθαργο και όλοι μαζί να κάνουν έφοδο στα καθεστωτικά ανάκτορα.Γιατί μια τέτοια προτροπή δεν είναι προσφορά γενναιοδωρίας,και εκτός απο ανεδαφική είναι και ναρκισσιστική.
Σε αρκετά σημεία του άρθρου θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει αλλά η φράση σας, "Και όλα αυτά από μια κίνηση που στις τάξεις της έχει ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ επιφανείς Συνταγματολόγους", μου είναι ακατάληπτη.
Στην αρχή το έρθρο μιλάει για τα ποντίκια και την ώρα της εφαρμογής, παραβλέποντας ότι το Ποτάμι με όλα τα στραβά του (για τα οποία συμφωνώ και ελπίζω να διορθώσει) ασχολείται με την πράξη, παρουσιάζοντας έστω ημιτελείς ή απλοϊκές ιδέες, ενώ η αρθρογράφος βρίσκεται στην πλευρά της θεωρίας. Από τις αφελείς ιδέες και τα λάθη πολλές φορές προέκυψαν αποτελέσματα αξίας, από τη διαρκή γκρίνια, ουδέποτε.
Το Ποτάμι δεν έχει δείξει προς το παρόν διάθεση να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην επιστροφή στη λογική,ας πούμε,σε σχέση με τα υπόλοιπα πολιτικά σχήματα. Θα έπρεπε να έχει δράσει περισσότερο ως τώρα και να έχει μιλήσει λιγότερο, κατ'εμέ.Ωστόσο, το ότι δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος και εξελέγη ο κύριος Θεοδωράκης, αλήθεια σας σόκαρε τόσο; Είναι αυτό το πρόβλημα,πραγματικά;Και αν ναι,φαντάζομαι ότι είχατε επισημάνει αντίστοιχο θράσσος και αφέλεια στη παραίτηση Σημίτη και στην εκλογή (ο θεός να την κάνει) του Γ.Παπανδρέου ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ το 2004,ε;
Επιχείρησε και επιχειρεί το ‘’ποτάμι’’να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη σαν μια γνήσια πολιτική κίνηση με ήπια χαρακτηριστικά,ικανή να εκφράσει το χώρο του ‘’Κέντρου’’.Ούτε Κεντροδεξιά ούτε Κεντροαριστερά.Εξάλλου οι ‘’θέσεις’’ αυτές είναι ‘’πιασμένες’’και πολλά υποσχόμενες.Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.Στην προσπάθειά του να εκφράσει ενα νέο πολιτικό λόγο,το ‘’ποτάμι’’ σύρθηκε σε μια συμψηφιστική λογική θέσεων και ιδεών.Υιοθετώντας τα ‘’καλά’’ του σοσιαλισμού και τα ‘’καλά’’του φιλελευθερισμού με εντελώς σχηματικό και ανέμπνευστο λόγο,εκλαμβάνεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης σαν πολιτική απόπειρα ανέξοδου, άκοπου και καιροσκοπικού συμφυρμού θέσεων.Παρόμοιες ή ίδιες θέσεις θάλλουν σε πολλά κόμματα και κινήσεις.Το άφθαρτο και το άμωμο της κίνησης δεν αποτελούν εχέγγυα για την πιστή εφαρμογή τους,αφού ‘’καθαρά χέρια’’ μπορούν να επιδείξουν κι άλλοι.Το πραγματικά καινοφανές δεν συρράφει,ξεράβει τις πολυκαιρισμένες ραφές της παθογένειας και εκεί πάνω κεντάει τις δικές του βελονιές.Το κέντημα θα δείξει αν είναι ελκυστικό ή όχι.
"Πολιτικός πρωτογονισμός και αναλφαβητισμός, αφέλεια, άγνοια για τα πάντα και περισσό θράσος που ενώ δεν έχει τέτοια πρόθεση καταντάει προσβλητικό προς τη νοημοσύνη μας." Ολα αυτα επειδη δεν υπηρχε δευτερη υποψηφιοτητα και για λογους συντομιας δεν μπηκε το κομμα στη διαδικασια της καλπης? Ειμαι σιγουρος οτι αν το ειχε κανει, θα το κατηγορουσατε με τον ιδιον ακριβως τροπο γιατι θα ηταν μονο ενας ο υποψηφιος.Μια απο της ποθογενειες της ελληνικης κοινωνιας ειναι οτι σπευδει να αγκαλιασει αλλα και να καταδικασει προσωπα και σχηματισμους, πριν προλαβει καλα καλα να τους γνωρισει. Ας δωσουμε λιγο χρονο μεχρι να κατανοησουμε επαρκως τι ακριβως πρεσβευει το νεο κομμα, ιδιως απο τη στιγμη που η πρωτη εντυπωση ειναι κατα βαση θετικη.Οχι το καλο του κομματος, για το καλο το δικο μας.
"Η Ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.Πίσω δεν μπορεί να γυρίσει και μπροστά δεν είναι έτοιμη να πάει.Από αυτή την άποψη η συμβολή στην οργάνωση της απαιτούμενης ετοιμότητας για την υπέρβαση του κοινωνικού πολιτικού και πολιτισμικού status της μεταπολίτευσης είναι το κύριο ζητούμενο σήμερα. Και σε αυτό θα κριθεί πρώτα από όλα το Ποτάμι."από το άρθρο "Προδρομική κίνηση το Ποτάμι" από το Πολιτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ( http://www.pokethe.gr/wordpress/?p=252 )
Αντιφατικο. Απο τη μια θελετε εναν μαγειρα και απο την αλλη εστιαζετε την κριτικη σας στο οτι υπαρχει ενας μαγειρας / προεδρος!Αποφασιστε τι θελετε. Κατα τα αλλα, διαβασα απο το Ποταμι αρκετες πολυ σωστες θεσεις, τις οποιες δεν τις εκφραζουν αλλα κομματα και σε αυτο διαφωνω μαζι σας. Δεν ειναι οτι εχουμε ακουσει τις τελειες ιδεες, απλα δεν υπαρχει καποιος να τις πραγματοποιησει. Τα περισσοτερα που ακουμε ειναι αρλουμπες. Δυστυχως.
"Η σοβαρότερη κριτική που δέχτηκε το "Ποτάμι" ήταν ότι δεν είχε να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις και κατά τη γνώμη μου ήταν η πιο άστοχη και άδικη κριτική. Στη χώρα μας δεν μας λείπουν οι θέσεις γιατί στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και σαράντα χρόνια μια εμπεδωμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, στο πλήθος των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε ζήσει από τη Μεταπολίτευση όλα τα κόμματα πρότειναν θέσεις, η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα κινείται σ'ενα πλαίσιο καταστατικών θέσεων και βέβαια έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις, άρα κινείται και σ' ένα πλαίσιο δεσμευτικών θέσεων."Δεν έχει θέσεις αλλά έχουν οι άλλοι θέσεις οπότε ΟΚ