H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού

H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Facebook Twitter
3

Η LAMDA Development παρουσίασε το πλήρες πλάνο αξιοποίησης για την έκταση 6.200 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σε συνέχεια της ανακήρυξης της Εταιρείας ως προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.


Η πρόταση υποστηρίζεται από το Global Investment Group, το οποίο εκτός από τον όμιλο Λάτση απαρτίζουν η Κινεζική Fosun και η Αραβικών συμφερόντων Al Maabar (Abu Dhabi). Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε παρουσίαση της ομάδας του έργου καθώς και λεπτομερής περιγραφή της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε έμφαση στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και στην πράσινη ανάπτυξη γενικότερα, στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη καθώς και στην αναμενόμενη τόνωση του τουρισμού.

H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Facebook Twitter
(από αριστερά προς τα δεξιά): Antoinette Nassopoulos, Charles Anderson, Οδυσσέας Αθανασίου, Γιάννης Ρωμανός, Russell Kett


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για την ανάπλαση της έκτασης του παλαιού αερολιμένα και επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «H LAMDA Development στηρίζει μέσα από έργα διεθνούς βεληνεκούς την Ελληνική κοινωνία και οικονομία για περισσότερο από μια δεκαετία. Με γνώμονα τη σταθερή και συστηματική μας δέσμευση στο μέλλον της χώρας, σε μια εποχή που η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας σταδιακά μια επώδυνη οικονομική κρίση, η LAMDA Development αγκαλιάζει για μια ακόμα φορά τη χώρα και αναλαμβάνει ένα έργο που θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της πρωτεύουσας. Το όραμα της Εταιρείας και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει είναι να δημιουργηθεί μια πρωτοποριακή μητροπολιτική ανάπτυξη. Η ομορφιά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής θα συνδυάζονται με εμβληματικά κτίρια, πρωτοποριακές υποδομές και ποικίλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.»


Άμεσοι συνεργάτες που έχουν συμβάλει στο έργο είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, η εταιρεία διαμόρφωσης φυσικού περιβάλλοντος και αστικής ανάπλασης Melendrez, η συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση στον ξενοδοχειακό κλάδο HVS καθώς και πλήθος ελλήνων τεχνικών συμβούλων υπό το συντονισμό του αρχιτεκτονικού Γραφείου Μελετών Α.Ν. Τομπάζη.

Στο πλαίσιο των επιμέρους παρουσιάσεων, εκπρόσωποι των ανωτέρω συνεργατών ανέλυσαν την αρχιτεκτονική δομή του έργου, τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και τα τουριστικά οφέλη που θα έρθουν μετά την ολοκλήρωσή του.

H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Facebook Twitter


Εκ μέρους της Foster+Partners, η Antoinette Nassopoulos δήλωσε: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα υιοθετήσουμε μια πρότυπη αστική ανάπλαση, στόχος της οποίας θα είναι να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μέσω ενός συνδυασμού πράσινης ανάπτυξης και υψηλότατου επιπέδου υποδομών.»


Ο διευθυντής της εταιρείας Melendrez, Charles Anderson, δήλωσε: "Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας και θα συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού. Η άμεση προσβασιμότητά του και η γειτνίασή του με το παραλιακό μέτωπο θα αποτελέσουν πόλο έλξης για κάθε οικογένεια.»


Ο διευθυντής της εταιρείας HVS, κ. Russell Kett, επεσήμανε την αναμενόμενη τόνωση του τουρισμού. «Η παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών, το πάρκο-ορόσημο και την άμεση πρόσβαση στην παραλία, αναμένεται να προσελκύσουν 1.000.000 επιπλέον τουρίστες ετησίως, επανατοποθετώντας την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη.»


Η πρωτοποριακή μητροπολιτική ανάπτυξη που θα υλοποιηθεί στο Ελληνικό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, με ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε όλους. Αντίστοιχο του Hyde Park στο Λονδίνο και 15 φορές όσο ο Εθνικός Κήπος, το πάρκο, μεγέθους 2.000.000 τ.μ., θα αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου για την Αττική.

H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Facebook Twitter


Το παραλιακό μέτωπο θα αναβαθμιστεί με τη δημιουργία μιας νέας, συνεχόμενης παραλίας μήκους πάνω από 1 χλμ. στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και άλλα κτίρια που αποτελούν ιστορικά και αρχιτεκτονικά ορόσημα θα αναβαθμιστούν, έτσι ώστε η σύγχρονη κληρονομιά της χώρας να αναδειχθεί και να καταστεί πιο άμεσα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.


Η ανάπλαση του Ελληνικού συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, κυρίως μέσω της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού βασικών έργων υποδομής και τη δημιουργία νέων. Συγκεκριμένα, εκτός από την επέκταση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι για τη διευκόλυνση των κατοίκων και επισκεπτών. Η περαιτέρω πρόβλεψη για πλήθος παιδικών χαρών, για Διεθνές Κέντρο Υγείας και Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, μαζί με πληθώρα κοινόχρηστων χώρων κοινής ωφελείας, θα δώσουν νέα πνοή στους κατοίκους των όμορων δήμων. Σημαντική μέριμνα θα δοθεί στην μετεγκατάσταση των ΜΚΟ ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του.


Η αξιοποίηση του Ελληνικού θα δημιουργήσει περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025, από τις οποίες 20.000 θα είναι κατά τη διάρκεια της κατασκευής και οι 30.000 κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.

H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Facebook Twitter


Το έργο υπολογίζεται να συμβάλει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας κατά 2% ετησίως έως το 2025, ενώ οι συνολικοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμούνται ότι θα ξεπεράσουν τα €10 δισ. Η ανάπλαση του Ελληνικού θα αποτελέσει πόλο έλξης ξένων τουριστών αλλά και επενδυτών, ενώ τα παράπλευρα οφέλη στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της υγείας και της τεχνολογίας θα είναι πολλαπλά.

  

Το όραμα της LAMDADEVELOPMENTS.A. είναι να δημιουργηθεί, στη βάση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου, μια πρωτοποριακή μητροπολιτική ανάπτυξη, η οποία θα συνδυάζει την ομορφιά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με εμβληματικά κτήρια, πρωτοποριακές υποδομές και ποικίλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό και προσβλέποντας στην ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων της διαγωνιστικής διαδικασίας, το προτεινόμενο Σχέδιο της LAMDA DEVELOPMENT S.A. για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά (Master plan) προσβλέπει στα ακόλουθα:

  1. Στην προσέλκυση επενδύσεων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας, καθώς και την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας.
  2. Στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς με υψηλή ανταγωνιστικότητα για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας.
  3. Στην ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας και σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπαίδευσης και έρευνας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
  4. Στην εφαρμογή πρότυπων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και την απόδοση στο ευρύτερο μητροπολιτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς και πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κοινωνικών υποδομών υψηλής ποιότητας.
  5. Στην εφαρμογή προτύπων σχεδίων, μεθόδων και τεχνικών για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού και τη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ:

Η επιλογή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου FOSTER+PARTNERS για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη σύνθεση των χρήσεων του Masterplan, συμβάλει στην ενίσχυση της προβολής του Έργου και επιδιώκει, μέσω της εφαρμογής πρότυπων σχεδίων και αρχών σχεδιασμού, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής των χρηστών της ανάπτυξης (μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες).

H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Facebook Twitter

Βασικές αρχές σχεδιασμού που τέθηκαν από τη LAMDADEVELOPMENTS.A. προς την FOSTER+PARTNERS είναι:

 

- Οι αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης

- Ο σεβασμός στο ευρύτερο περιβάλλον, το φυσικό τοπίο, κλίμα και στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου (Αρχαιολογικοί Χώροι, Διατήρηση – Αναπαλαίωση κτιρίων ιστορικής σημασίας, σωστή διαχείριση όμβριων και υπόγειων υδάτων, αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων)

- Η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και η στροφή της πόλης προς τη θάλασσα

- Η βιωσιμότητα του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα Πάρκα της Ευρώπης, μοναδικού ίσως λόγω της άμεσης γειτνίασης του με τη θάλασσα

- Η βελτίωση και εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής (οδικοί άξονες – πεζόδρομοι – ποδηλατόδρομοι, σύνδεση TRAM – METRO) για την απρόσκοπτη μετακίνηση των χρηστών και επισκεπτών της ανάπτυξης, από και προς την ανάπτυξη / άλλους προορισμούς.

Έχοντας ως κεντρικό συστατικό στοιχείο της επένδυσης και χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας τη δημιουργία και συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό καθώς και την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό, η πρόταση της LAMDA DEVELOPMENT S.A. περιλαμβάνει:

Την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μίας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους μεγαλύτερης του 1χλμ και πλάτους περίπου 50μ στην περιοχή του Αγ. Κοσμά, τη δημιουργία μιας νέας μαρίνας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών και σύνοδες εκπαιδευτικές χρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς Ενυδρείου αλλά και χρήσεις τουρισμού – αναψυχής (δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 130 κλινών και άλλων χρήσεων αναψυχής), τη χερσαία ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού-αναψυχής στην περιοχή της Τουριστικής Μαρίνας Σκαφών Αναψυχής (πρώην Ολυμπιακή Μαρίνα Αγ. Κοσμά) και συγκεκριμένα τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων 270 περίπου κλινών, εμπορικές δραστηριότητες (Marina Mall), αθλητικές εγκαταστάσεις (Ναυτικός Όμιλος) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις. Ειδικότερα στο παραλιακό μέτωπο προβλέπεται η ανέγερση ενός τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα στεγάσει διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών ενώ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Αγ. Κοσμά, προβλέπεται η ήπια οικιστική ανάπτυξη μονοκατοικιών αλλά και διαμερισμάτων.

H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Facebook Twitter

Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ενός πάρκου 2.000.000μ2 σε άμεση γειτνίαση με το Παραλιακό Μέτωπο αλλά και τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, με εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των όμορων Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας  χάρη στην στρατηγική χωροθέτηση περισσότερων πυλών εισόδου, ένα Πάρκο που θα συνδυάζει την Ιστορία του χώρου (Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού) μέσω της ανάδειξης κτιρίων ιστορικής σημασίας (EastTerminalBuilding, Hangars) σε κτίριαπολιτιστικού ενδιαφέροντος (ExhibitionCenter, NationalAviationMuseums), της δημιουργίας χώρων περιπάτων & αναψυχής κατά μήκος των διαδρόμων τροχοδρόμησης των αεροπλάνων, τη μετεγκατάσταση και διεύρυνση αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων για την υπενθύμιση της Ολυμπιακής κληρονομιάς του χώρου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 αλλά και την ανάπτυξη λοιπών χρήσεων Αναψυχής σε ένα χώρο Πρασίνου που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής  και  αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Την ανάπτυξη της έκτασης του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού με χρήσεις όπως  εκπαιδευτικά ιδρύματα & campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας και έρευνας καθώς και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη της Αθήνας σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας με δημιουργία  πλέον των 50.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας. Επιπροσθέτως, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα περίπου 2.000 κλινών καθώς και πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο golf, αξιοποίηση του ολυμπιακού κέντρου canoe kayak) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις.

Σε σύνολο επιφανείας 6.200.000 μ2 οι ελεύθεροι και ανοιχτοί χώροι ανέρχονται σε περίπου 1.800.000 μ2, μη συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής που ανέρχεται σε επιπλέον 2.000.000 μ2. 

H επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Facebook Twitter

___________

Τις επόμενες μέρες, ακολουθεί ρεπορτάζ του LIFO.gr με όσα ισχυρίζονται οι επικριτές της συμφωνίας.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
1 ολόκληρο χιλιόμετρο ακτης ανοικτής σε όλους, βύθιση της Ποσειδώνος (βέβαια δεν αναφε΄ρεται πουθενά ότι το κόστος αυτο θα το πληρώσει το ελληνικό κράτος ... κατα τα άλλα ανάπτυξη δίνοτας το φιλέτο σε τιμή για κοψίδι !