Ανοιχτή επιστολή - ξέσπασμα της Χρυσηίδας Δημουλίδου για όσους δανείζονται τα βιβλία της (και δεν τα αγοράζουν)!

Facebook Twitter
103
UPDATE: Το κείμενο αφαιρέθηκε απ' το Facebook της. 

Σωστή κίνηση. Περιμένουμε καινούριο, διευκρινιστικό και σίγουρα όχι γραμμένο εν θερμώ. (Ελπίζω και όχι με κεφαλαία.)

Τώρα στο Facebook της υπάρχει πάνω πάνω (στη θέση του κειμένου για τον δανεισμό βιβλίων) αυτό!

αυτά λοιπόν της έμαθε η ζωή...

-------------------------

Έγραψε στο Facebook το παρακάτω κείμενο με τίτλο: 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΑΝΕΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ...

 

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες


Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε μερικά πράγματα και επειδή το κακό παράγινε, θα το κάνω θέμα. Πρέπει λοιπόν να μάθετε πως η συγγραφή, τουλάχιστον από την πλευρά μου, είναι επάγγελμα και όχι χόμπι. Επομένως αφού είναι επάγγελμα και ο άλλος μοχθεί για αναπαράγει έργο, θα πρέπει και να αμείβεται γι αυτό. Κάποιοι λοιπόν αναγνώστες, μου δηλώνουν με ιδιαίτερη μάλιστα υπερηφάνεια ότι δανείζονται όλα τα βιβλία μου απο δανειστικές βιβλιοθήκες ή τα ανταλλάσουν γιατί δεν έχουν χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.
 
Όμως αυτό δεν είναι τωρινό, γινόταν πάντα από τότε που άρχισα να πρωτογράφω. Ως ένα σημείο το καταλαβαίνω, όμως δεν καταλαβαίνω, πως είναι δυνατόν ένα βιβλίο να βρίσκεται στις προθήκες δανειστικών βιβλιοθηκών μια εβδομάδα μετά την έκδοσή του και μάλιστα χωρίς την άδεια του συγγραφέα; Ένα βιβλίο για να μπει στις βιβλιοθήκες πρέπει να εχει κάνει τον κύκλο του που είναι 5 με 10 χρόνια, ή να βρίσκεται στα αζήτητα. ή π.χ ένας Καζαντζάκης, ένας Ντοστογιέφσκι, μια Λιλίκα Ζωγράφου κλπ που τα βιβλία τους έχουν εκδοθεί εδώ και πολλά χρόνια.
 
Επίσης σχολεία και αναγνώστες μου ζητούν να τους χαρίσω βιβλία. Δηλαδή να πληρώσω για να τα αγοράσω, και μετά να χρεωθώ τα έξοδα αποστολής και να τους τα στείλω. Χώρια το πήγαινε έλα. Τόσο θράσος.
 
Αγαπητοί αναγνώστες θα πρέπει να μάθετε να σέβεστε τον μόχθο ενός δημιουργού. Ο συγγραφέας εργάζεται σκληρά και πληρώνει ένα απίστευτο τίμημα μοναξιάς και σωματικής υγείας γιατί καταπονείται όχι μόνο το σώμα του , αλλά και ο εγκέφαλος του. Και ενώ παράγει κοινωνικό και επιμορφωτικό έργο, αμείβεται στο κάθε βιβλίο του από 0.20 λεπτά έως 1 ευρώ [καθαρά], δηλαδή ψίχουλα. Τα άλλα πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος.
 
Επομένως το να ζητάτε εσείς να σας δίνει δωρεάν αυτή την σταγόνα μόχθου του, όχι μόνο τον υποβιβάζει σαν επαγγελματία, αλλά και τον πλήττει οικονομικά. Το ίδιο γίνεται και με τα λαθραία cd και ταινίες , αλλά εκεί τουλάχιστον πληρώνετε ένα ποσό. Στην περίπτωσή μας όχι μόνο δεν δίνετε δεκάρα τσακιστή, αλλά ζητάτε να πληρώσει επιπρόσθετα ο δημιουργός για να έχετε εσείς το έργο του. Μάλιστα κάποιοι αναγνώστες είχαν το θράσος να με βρίσουν και να με στολίσουν με χείριστα κοσμητικά επίθετα επειδή αρνήθηκα να τους χαρίσω βιβλία μου.
 
Οι δε δανειστικές βιβλιοθήκες έμειναν κατάπληκτες που δεν ήθελα να μοιράζω στους Έλληνες τα πνευματικά μου έργα δωρεάν, με πρόσβαλλαν επίσης με τα λεγόμενά τους λες κι εγώ βρίσκω τα προς το ζείν στον δρόμο κι αν αύριο μείνω κουλή η στραβή ή πάθω κάτι σοβαρό και δεν μπορώ να γράψω, αυτοί θα με ταΐσουν. Αν είναι έτσι, τότε να υπάρχει και δανειστική ταινιοθήκη και δανειστική ιματιοθήκη, πινακοθήκη, φαγοποτοθήκη κλπ.

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν με σκοπό να δανείζουν βιβλία που έκαναν το κύκλο τους και πλέον μένουν στα αζήτητα. Ήδη η δικηγόρος μου που είναι η καλύτερη στα πνευματικά δικαιώματα, ανέλαβε να το ψάξει. Βιβλία μου χαρίζω εκεί που κρίνω εγώ ότι πρέπει να δώσω και το κάνω με όλη μου την καρδιά. Οι υπόλοιποι καλό θα είναι να το σκεφτούν καλύτερα. Ποτέ στην ζωή μου, ακόμη κι όταν σπούδαζα και δεν είχα μια, δεν δανείστηκα βιβλίο. Έκανα οικονομίες και αγόραζα. Απλά ήμουν πολύ επιλεκτική. Πως στο καλό τα κατάφερνα να έχω πάντα βιβλία σπίτι μου;

Οι οικονομικές απώλειες που έχει ένας συγγραφέας είναι ανυπολόγιστες. Μη τον συγκρίνετε με τους εκδότες ή τους βιβλιοπώλες, εκείνοι είναι επιχειρηματίες θα βρουν την άκρη. Ο συγγραφέας στην Ελλάδα είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Εσείς οι ίδιοι αν αγαπάτε πραγματικά το βιβλίο και δεν είστε οι αναγνώστες αλεξιπτωτιστές , θα έπρεπε να συνδράμετε σ αυτή την προσπάθεια. Διαφορετικά καλύτερα να σταματήσουμε να γράφουμε και να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στον εαυτό μας.

Η παρούσα επιστολή εγράφη μετά από συζητήσεις με πολλούς συγγραφείς που εξέφρασαν έντονα αυτό το παράπονο. Σας ευχαριστώ πολύ , αν κατανοήσετε αυτή την επιστολή μου..

Χρυσηίδα Δημουλίδου
 
 
 
 

ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Θυμάστε όταν οι Metallica κλαίγονταν για το Napster στα τέλης των '90ς; "Δεν πληρωνόμαστε όταν κατεβάζετε τα τραγούδια μας δωρεάν", έλεγαν και πρωτοστατούσαν στις μηνύσεις εναντίον του σάιτ. 

Ήταν ειρωνικό το θέαμα: οι πιο πλούσιοι μουσικοί της ροκ διαμαρτύρονταν επειδή θα έχαναν τα ψίχουλα των φτωχών καταναλωτών! Κι ας είχαν δίκιο: το γεγονός ότι δεν έκαναν μια καμπάνια υπέρ των νέων, άπορων μουσικών που μπορεί να πλήττονταν απ' το Napster αλλά υπέρ των δισεκατομμυριούχων εαυτών τους τους έκανε να μοιάζουν υπερβολικοί. 

Η κυρία Δημουλίδου προφανώς δεν είναι δισεκατομμυριούχος, όμως πραγματικά προκαλεί εντύπωση το ξέσπασμά της: αν παραπονιέται αυτή, με τις τόσες εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις - τι να πουν όλοι οι υπόλοιποι. Χωρίς να καταλαβαίνει ότι προσβάλλει τους φανς της, λέει μερικές αλήθειες. Με τον τρόπο της όμως χάνει το όποιο δίκιο της. Ας έλυνε τα προβλήματά της ιδιωτικά - χωρίς να τα κοινοποιήσει και χωρίς να προκαλεί το κοινό αίσθημα ανθρώπων που δεν έχουν να φάνε ή συγγραφέων που δεν βγάζουν δεκάρα (και δεν τους φταίνε οι βιβλιοθήκες φυσικά). 

Είμαι κι εγώ συγγραφέας (παιδικών βιβλίων) κι έτσι ας πω μια γνώμη: Προφανώς θα προτιμούσα όλοι να αγόραζαν τα βιβλία μου και κανείς να μην τα δανείζεται απ' τις βιβλιοθήκες. Προφανώς θα ήλπιζα αντί να πηγαίνουν χέρι χέρι τα αντίτυπα που αγοράστηκαν από παιδιά, κάθε παιδάκι να έχει αγοράσει το δικό του αντίτυπο. Αλλά αυτή είναι δική μου επιθυμία -άσε που δεν την είχα καν σκεφτεί μέχρι που διάβασα την επιστολή της Χ.Δ.- και δεν μπορώ να την απαιτήσω απ' τους άλλους.

Χίλιες φορές να με διαβάσει δωρεάν περισσότερος κόσμος, παρά να πλουτίσω!

Έχουν κυκλοφορήσει 12 βιβλία μου. Στον μικρόκοσμο της παιδικής λογοτεχνίας θεωρούμαι σούπερ τυχερός - τα περισσότερα έχουν πάει πολύ καλά, και ο εκδοτικός οίκος θέλει να γράφω κι άλλα. Εκτός αν μιλούσα μόνο υπέρ των πιο αδικημένων, δηλαδή εκτός αν μιλούσα για τους άλλους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, αυτούς που δυσκολεύονται να εκδόσουν πάνω από ένα βιβλίο, αυτούς που οι εκδοτικοί τους ζητούν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους, αυτούς που οι πωλήσεις τους είναι απογοητευτικές, θα ακουγόμουν προκλητικός.

Να κάτσω να κλαίγομαι εγώ που στο κάτω κάτω έχω ένα σωρό best sellers επειδή κάποιοι δανείζονται τα βιβλία μου από βιβλιοθήκες;! Να λέω ότι "Το κακό παράγινε"; Να υποστηρίζω ότι παράγω κοινωνικό και επιμορφωτικό έργο και να γκρινιάζω για την αμοιβή μου; Αυτά λύνονται είτε με την δικηγόρο, είτε ιδιαιτέρως - το να τα πεις δημόσια σου γυρίζει μπούμερανγκ.

Ποιον θα ενδιέφερε -εν μέσω κρίσης- το αν θεωρώ ότι δεν βγάζω αρκετά απ' τα παιδικά μου βιβλία (που θεωρώ ότι βγάζω υπέραρκετά, και είμαι ευγνώμων γι' αυτό); Και πώς μιλά η κυρία Δημουλίδου έτσι για όσους -αφελώς, έστω- της ζητούν βιβλία της; (Λέει: "Τόσο θράσος.") Υπάρχει λύση σ' αυτό. Μην τους στέλνεις. Παρέπεμψέ τους στον εκδοτικό οίκο. Τσατίσου, αλλά από μέσα σου. Κι αυτούς που σε βρίζουν σκαιότατα επειδή δεν τους χαρίζεις βιβλία -εδώ μαζί της, έχει χίλια δίκια- κάντους μήνυση. 

First world problems αποκαλούνται κοροϊδευτικά όλα τα προβλήματα τύπου, "αχ, καταστροφή, γρατζουνίστηκε η Μερσεντές μου." Και ενώ ο κόσμος πεινάει, γκρινιάζει η κυρία Δημουλίδου για τα διαφυγόντα κέρδη της απ' τις βιβλιοθήκες. Θα την παραδεχτώ αν, χωρίς να νοιαστεί καθόλου για τα δικά της βιβλια (να τα αφήσει στις βιβλιοθήκες) κάνει καμπάνια για τα βιβλία άλλων, άπορων συγγραφέων. Εκεί θα είμαι μαζί της - αν εξαιρέσουμε τα δικά μας απ' την καμπάνια όμως. 

ΥΓ1. Αν μιλάει για τον εαυτό της όταν λέει ότι οι συγγραφείς (βιβλίων που κάνουν 15 και 20 ευρώ) παίρνουν από 0.20 μέχρι 1 ευρώ, τότε να της πω ότι την έπιασαν κορόιδο. 

YΓ2. Να σημειωθεί ξανά πως έχει κάποια δίκια η συγγραφέας σε σχέση με τα βιβλία νέας κυκλοφορίας και τις βιβλιοθήκες. Καλύτερα να μιλήσει -αναλυτικότερα- γι' αυτά - έχουν πραγματικό ενδιαφέρον.

ΥΓ3. Στο τέλος της επιστολής λέει με μια εσάνς απειλής: "Διαφορετικά καλύτερα να σταματήσουμε να γράφουμε και να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στον εαυτό μας." 

Όποιος γράφει, όχι επειδή το έχει ανάγκη, αλλά επειδή θέλει να βγάλει ακόμα περισσότερα λεφτά, ας σταματήσει κι ας αφιερώσει τον χρόνο του στον εαυτό του - κανένα πρόβλημα με μας. :)

 

 

*SOS! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα καλύτερα (μη μηνύσιμα) σχόλια αναγνωστών της Δημουλίδου στο Facebook της

103

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΓΑ ΞΥΓΚΙ .....ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕ ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΑΛΕΤΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ---ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΚΑΤΙΤΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.....----
Αν ακόμη και το Ροζ δεν αξίζει πλέον στην Ελλαδα να κοπιάσεις για να το παράγεις, με την υπάρχουσα εκδοτο-αναγνωστική κουλτούρα, τι να πει κανείς για πιο σημαντικα βιβλία και σκέψεις ! Μήπως γι'αυτό φτάσαμε ως χωρα εδω που φτάσαμε; What you pay is what you get !
Τι λες καημενη; οτι ο Καζανζακης και ο Ντοστογιεφσκι βρισκονται στα αζητητα; Και τα δικα σου στα ευπωλητα για μια βδομαδα; και μετα για παντα στα αζητητα;
Πάλι καλά που της έκοψε και διατύπωσε τη διαμαρτυρία της. Μετά από ένα τόσο νηφάλιο και καλογραμμένο κείμενο οι απανταχού βιβλιοφάγοι θα σπεύσουν να αγοράσουν τα Άπαντα Δημουλίδου και θα καλύψει και την τρύπα που δημιούργησαν οι δανειστικές βιβλιοθήκες. Όχι τίποτε άλλο να κάνει και τα κουμάντα της σε περίπτωση που κουλαθεί (τελείως).
"Ποτέ στην ζωή μου, ακόμη κι όταν σπούδαζα και δεν είχα μια, δεν δανείστηκα βιβλίο. Έκανα οικονομίες και αγόραζα. Απλά ήμουν πολύ επιλεκτική.",To ergo tis en logo sygrafeos, eftychos, den to gnorizo (opos den egnoriza kai tin yparksi tis mechri prin apo misi ora), alla tha ithela na matho poio itan to antikeimeno ton spoudon tis. Kathos spoudes=erevna kai erevna=megali kai polypoikili vivliografia (akoma kai 'epilektiki' na eisai -!!!- pali i spoudastiki vivliografia parameni terastia, theleis de theleis) kai dedomenis tis ypsilis timis ton akadimaikon vivlion, tote i en logo kyria, tha eprepe na itan i a)mia kakkisti foititria (skrapas, pou leei kai i mama mou) pou den ekane sosti erevna kai den patouse pote se vivliothiki (afto, parepimptontos, den tha eprepe na to dialalei alla na to theorei ntropi kai na min to anaferei). I ideoliptiki apofygi tis vivliothikis den deichnei anthropo 'ithikon archon', opos nomizei i kaimenoula, alla mia foititria aforita tsapatsoula pou eide to ptychio tis os 'arachti', i itan b)para ta legomena tis peri adekarias, stin pragmatikotita ekatommyriouchos me 'unlimited funds', opote mporouse na agorazei akoma kai vivlia pou itan 'out of print' (opos tosa kai tosa spoudaia akadimaika ponimata)kai ta opoia kostizoun 'an arm and a leg'.Afinontas stin akri tin prosopiki tis apechtheia pros ena dimosio koinoniko agatho (vivliothikes), kapoios tha eprepe na pei stin kaimenoula sygrafea (as to kanei ekeini i legal eagle pou echei proslavei na tin prostatevei apo to drako), oti oi ekdotikoi oikoi paradosiaka echoun stenotates scheseis me tis vivliothikes kai kleinoun, me diki tous protovoulia tis perissoters fores, polles symfonies me aftes (diathetontas ena megalo arithmo ton ekdoseon tous, prosfaton kai mi, allote me antitimo fthinotero tis telikis timis polisis, allote kai dorean). Oi vivliothikes epidotountai gia tin agora vivlion kai tin ananeosi tou ylikou tous kai theorountai poly kaloi pelates apo tous ekdotes. Tis ekptoseis kai dorees oi ekdotes den tis kanoun gia (i monon gia) tin sotiria tis psychis tous, alla giati katalavainoun poso simantiko einai na proagoun kai syntiroun tin synitheia anagnosis vivlion se ena evry koino. To periergo me to atyches ksespasma tis sygrafeos Dimoulidou einai oti deichnei na min gnorizei oute ta vasika tou epaggelmatikou tis pediou, tou pediou drasis tis, tin idia ora pou periferetai sta kanalia kai sta social media dithen proaspizontas to. Episis deichnei na agnoei oti enas nomimos katochos vivliou tis mporei na to to dorizei, to daneizei, to chrisimopoiei os door stopper etc., choris na chreiazetai oute tin adeia oute tin evlogia tis, oute kan tin gnomi tis.
1)Λυπάμαι την κυρια Δημουλίδου γιατι βιάστηκε να αυτοονομαστεί συγγραφέας. Όταν δει γραμμένο το όνομά της πλάι στου Καζατζακη, Ελύτη κτλ σε μια γραμματολογία τότε πράγματι θα είναι συγγραφέας. Μέχρι τότε μπορει να αναλώνεται σε μεσημεριανες τηλεοπτικές συζητήσεις.2) Θα πρεπει να ευχαριστεί και αυτούς τους αναγνώστες που την διαβάζουν εστω και με δανεικα βιβλία και να τους πληρώνει για όσα βλέπουν τα μάτια τους....
Εμένα αυτό που μου κακοφαίνεται όμως βρίσκεται σε κάποια σημεία της επιστολής όπου – κατά λάθος, λόγω κακής διατύπωσης, θέλω να ελπίζω – το νόημα που βγαίνει από τα λεγόμενα χτυπάει άσχημα: «Όμως αυτό δεν είναι τωρινό, γινόταν πάντα από τότε που άρχισα να πρωτογράφω.»Τι λέτε; Ότι ο κόσμος δανείζεται και ανταλλάζει βιβλία από τότε που αρχίσατε ΕΣΕΙΣ να πρωτογράφετε, κυρία Δημουλίδου; Επίσης: « Ένα βιβλίο για να μπει στις βιβλιοθήκες πρέπει να εχει κάνει τον κύκλο του που είναι 5 με 10 χρόνια, ή να βρίσκεται στα αζήτητα. π.χ ένας Καζαντζάκης, ένας Ντοστογιέφσκι, μια Λιλίκα Ζωγράφου κλπ που τα βιβλία τους έχουν εκδοθεί εδώ και πολλά χρόνια.»Τώρα οι Καζαντζάκης, Ντοστογιέφσκι και Ζωγράφου που συγκαταλέγονται: σ’ αυτά που έχουν κάνει τον κύκλο τους ή στα αζήτητα;Και το κορυφαίο:«Διαφορετικά καλύτερα να σταματήσουμε να γράφουμε και να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στον εαυτό μας.»Καλά, θα βολευτούμε με αυτούς που έχουν κάνει ήδη τον κύκλο τους.
Κάνετε πλάκα τώρα. βγήκε ποιος; ένα από τους πιο χρυσοπληρωμένους συγγραφείς και κάνει παράπονα; κυρία Δημουλίδου, καταρχάς δεν έχω διαβάσει ούτε 1 από τα βιβλία σας και με αυτή την επιστολή με προτρέπεται να μην μπω καν στο κόπο. τα βιβλία σας κοσμούν πρώτα από όλα σε βιτρίνες βιβλιοπωλείων κτλ κτλ και έχετε πρόβλημα με τον δανεισμό; και για ποιό λόγο; γιατί δεν πέρνετε ότι σας αναλογεί; ας γελάσω...καταρχάς από πόσους εκδότες έχετε περάσει και τι σας δίνουν για τα δικαιώματα για την επανεκτύπωση είπατε; όχι βέβαια. μικρότεροι εκδότες όμως κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλο χάρης εσας(γενικά μιλώντας). Συγνώμη αλλά όποιος πάρει το επόμενο βιβλίο σας(αγοράσει εννοειται,να συνησφέρουμε και στα έξοδά σας) και δεν το κάνει ΔΩΡΕΑ σε βιβλιοθήκη θα είναι μεγάλο κορόιδο. Υ.Γ. θέλετε να μου πείτε ότι εσεις έχετε διαβάσει Καζατζάκη, Όμηρο... τα αζήτητα δλδ και έχετε ως βάση την επική-διαχρονική-παγκόσμια αναγνώριση τους;Υ.Γ.2 στοίχημα το τελευταίο βιβλίο δν πήγε καλα και μόλις είχατε την διαφήμηση που θα εκτοξεύσει το επόμενο. έλα τώρα μεταξύ μας είμαστε
Η εντύπωση της Κυρίας αυτής πως οι δανειστικές βιβλιοθήκες υπάρχουν μόνο ως αποθήκες των κλασικών που κατ' αυτήν είναι 'αζήτητα' δείχνει το τεράστιο έλλειμα παιδείας και την άγνοιά της.Ελπίζω ειλικρινά να την πληροφορήσει η δικηγόρος της ότι οι δανειστικές βιβλιοθήκες πρωτοοργανώνονταν για τα νέα και μάλλον ελαφρά αναγνώσματα που δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν σε απομακρυσμένες πόλεις μακριά από τις πρωτεύουσες.Όπως κι οι λέσχες ανάγνωσης ήταν μια πρωτοβουλία που ταξίδευε τις νεες εκδόσεις και ιδέες. Σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως στην Άγρια Δύση τις κινούσαν πλανόδιοι που περνούσαν περιοδικά για να πάρουν τα παλιά και να δανείσουν καινούργια στους απομακρυσμένους πληθυσμούς.Στον 20ο αιώνα υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε από προγράμματα πολιτισμού διαφόρων χωρών έτσι ώστε κάθε γειτονιά απέκτησε και τη Δανειστική της ΒΙβλιοθήκη που προσελκύοντας αναγνώστες όλων τον ηλικιών απετέλεσε τόπο συνάντησης και καλλιέργειας με εκθέσεις, δωρεάν μαθήματα και ομιλίες.Όταν ήμουν στην Αγγλία συναντούσα ηλικιωμένους που στη Βιβλιοθήκη της γειτονιάς μας διάβαζαν τις εφημερίδες τους, καλλιτέχνες ή τεχνίτες που έψαχναν οδηγούς ή ειδικά ακριβα βιβλία Τέχνης, ή παιδάκια που προτιμούσαν το ζεστό ήσυχο χώρο για να μελετήσουν. Το σχολείο μου στηριζόταν πολύ στο περιεχόμενό της και πολύ γρήγορα έμαθα ότι μια από τις παροχές ήταν κι η δυνατότητα να παραγγέλνω ό,τι νέο βιβλίο μου άρεσε που ερχόταν εντός ημερών στην πρώτη σκληρόδετή του έκδοση.Αλλά αυτά (ελπίζω) θα τα μάθει, είναι απλές πληροφορίες. Αυτό που φοβάμαι δε θα μάθει η συγκεκριμένη κυρία είναι ότι ο πραγματικός συγγραφέας ζητά να διαβαστεί, όχι να αμοίβεται.Όλοι γράφουν, Κυρία μου, ο καθένας μη αναλφάβητος μπορεί να γράψει. Κάποιοι μάλιστα πληρώνονται για να γράψουν. Μπορεί να είναι όμως συμβολαιογράφοι, δημοσιογράφοι, απουσιολόγοι, γραμματείς κι ας πληρώνονται. Διότι συγγραφείς μας κάνουν οι αναγνώστες μας, όχι οι αμοιβές μας.
Φυσικα και δε πρεπει να εχουν οι βιβλιοθηκες βιβλια της. Ειναι δυνατον να υπαρχουν μεσα στη βιβλιοθηκη ποταπα γραπτα καποιων τυχαρπαστων γραφιαδων οπως Ομηρος, Οργουελ, Ντικενς, Σεξπιρ, Τολστοι και διπλα να βλεπεις αριστουργηματα του μεθέγους ενός Το σταυροδρομι των ψυχων και ενός Πόσο κοστίζει η βροχη? ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ
Ααααα ξεχασα και το ΕΠΟΣ της παγκόσμιας λογοτεχνιας, το βιβλιο που πρεπει να μπει στη πρωτοβαθμια εκπαιδευση, το magnum opus της επικης αυτης καλλιτεχνιδος, το (ταμπουρλα).....Αντρες ευχαριστω δε θα παρω!!!
Παίρνει 1 Ευρώ ανά αντίτυπο και σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πουλήσει 500.000 αντίγραφα. Όταν της ζήτησα να κάνει τον πολλαπλασιασμό στο Facebook, με έκανε μπλόκ ! Τόσο ανοιχτή στην κριτική...Εσύ συνέχισε να αγοράζεις τα βιβλία της και μή νοιώθεις μαλάκας, δεν πειράζει... Εξάλλου το κάνει για να προάγει τον πολιτισμό και όχι για να πλουτίσει.
500.000ευρω!ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΗΣ.Αυτο φιλε λεγεται ΜΑΓΚΙΑ!!!!!!!!Καθε δικαιωμα εχει να ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ.Το κανει μεσω του κοπου ΤΗΣ.Δεν κλεβει!Κανεις δεν της τα χαρισε!Οποτε δε μας αφορα ουτε αν ειναι πλουσια,ουτε πως ντυνεται ,ουτε σε τι σπιτι ζει,οπως ειδα να τη χλευαζουν. Αυτο μας αφορα μονο για εκεινους που μας ρουφουν τη ζωη κ πλουτιζουν απο εμας,που νομοθετουν να πεθαινουμε χωρις δικαιωματα κι αξιοπρεπεια- αλλα εκει δε μας βλεπω να αντιδραμε.Που θα ειχαμε κ δικαιωμα κ υποχρεωση...
Θα ήθελα να σχολιάσω λίγο το σημείο με τους κουλούς και στραβούς "που δεν θα έχουν να φάνε" αν τους συμβεί αυτή η συμφορά. Δεν έχω διαβάσει τα άλλα σχόλια οπότε ζητώ συγγνώμη εάν επαναλαμβάνομαι. Νομίζω ότι κάποιος θα πρέπει να πει στην κ. Δημουλίδου για περιπτώσεις ορισμένων, χμ, παλαιών βεβαίως, συγγραφέων όπως ο Μπόρχες και ο Ομηρος (φαντάζομαι αυτούς εννοεί όταν λέει στραβούς) και περιπτώσεις όπως του Θερβάντες (που έχασε το χέρι του στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, άρα κουλός όταν έγραψε τον Δον Κιχώτη... )Ηθελα επίσης να της πω ότι εκτός από αυτούς υπάρχουν κι άλλοι αναξιοπαθούντες που πεινάνε και δεν μπορούν να γράψουν βιβλία, ούτε να ζήσουν γενικώς, πι χι οι θεόκουφοι σαν κι εμένα που σας γράφω αυτό εδώ το σχόλιο... Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε. Η μήπως και από τέτοιες εκφράσεις φαίνεται επίσης το ... επίπεδο και ο πολιτισμός μας;
Μπορεί να έχει δίκιο για το ότι τα βιβλία δεν πρέπει να εμφανίζονται στις βιβλιοθήκες με το κυκλοφορούν αλλά μετα από ικανό χρόνο -όχι βέβαια 5 χρόνια αλλά τουλάχιστον 6μηνες με ένα χρόνο. Θα ήταν ενδιαφέρον, για την ολοκληρωμένη εικόνα, να ρωτήσετε την άποψη επί του θέματος σε μερικούς κατά τεκμήριο σοβαρούς ευπώλητους που βιοπορίζονται από το γράψιμο αποκλειστικά -όχι βουλευτές βλέπε Τατσόπουλος, ούτε καθηγητές όπως ο Μπουραντάς, η Διβάνη και ο ΖΟυργός, ούτε γιατροί όπως ο Πολυράκης.
Πολύ ωραία τα έγραψες Άρη. Θα ήθελα να πω επίσης, ότι οι βιβλιοθήκες δεν κερδίζουν με το να δανείζουν βιβλία. Γιατί ο αναγνώστης δεν πληρώνει ούτε καν εγγραφή. Τέλος, πολλοί είναι είναι εκείνοι που κάνουν δωρεές στις βιβλιοθήκες, που δίνουν δηλαδή αφιλοκερδώς τα βιβλία τους για να εμπλουτιστεί ο κατάλογος της εκάστοτε.
Νόμιζα πως είχαμε ξεπεράσει προ πολλού την σαθρή απόδειξη ύπαρξης αξίας και ταλέντου με γνώμονα την εμπορική απήχηση και αναγνωρισιμότητα. Μερικοί από τους σπουδαιότερους δημιουργούς συνάντησαν τα ραδίκια ως άσημοι και φτωχοί και χώρεσαν εκ των υστέρων στην διαχρονική πραγματικότητα.Αν ίσχυε, ο κύριος που κοσμεί το ακόλουθο video θα είχε καταστεί λευκος νάνος (από κίτρινος υπερ-αστέρας), καταρρέοντας υπό το βάρος του απύθμενου ταλέντου του: http://www.youtube.com/watch?v=rX372ZwXOEM
Συμφωνώ ότι ο τρόπος 'δημοσιοποίησης' του παραπόνου της είναι λίγο κατινίστικος. Όμως κατ' ουσίαν έχει απόλυτο δίκιο. Ο συγγραφέας ( οποιουδήποτε επιπέδου και ποιότητας ) πρέπει να αμοίβεται για τη δημιουργία του. Από την άλλη δίκιο έχει και ο κόσμος που δανείζεται κατά καιρούς τα βιβλία της, γιατί τον κόσμο δεν τον νοιάζει αν χάνει η κυρία Δημουλίδου, θέλει απλά να διαβάσει το βιβλίο ( πόσο μάλλον σε καιρούς κρίσης ).Επομένως το ξέσπασμα της συγγραφέως είναι δικαιολογημένο μεν, υπερβολικό δε. Ας την κατανοήσουμε όμως, ζει και αυτή σε μία κοινωνία που καθημερινά δοκιμάζεται.
"Επίσης σχολεία και αναγνώστες μου ζητούν να τους χαρίσω βιβλία. Τόσο θράσος"Οχι χρυσή μου, το θράσος ειναι δικό σου που γράφεις ΕΣΥ βιβλία...τζιζους δλδ!(Και ναι,ανήκω σε αυτούς που κάνανε το λάθος να ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ βιβλίο της....)
Στην συμπατριώτισσά μου να πω πως λυπάμαι. Όταν αναρτούσε φωτογραφίες από βιβλιοθήκες αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ εγώ έπαψα να ενδιαφέρομαι. Όχι, δεν είναι θέμα ζήλειας ή κουτσομπολιού. Είμαι από κείνους τους αναγνώστες που ονειρεύομαι τον συγγραφέα να μου χαμογελά επειδή με άφησε να μπω στις χαραμάδες της ψυχής του, που φαντάζομαι πως με συστολή ή έστω έπαρση χαίρεται που η πέννα του ζωγράφισε, χάραξε ή μουντζούρωσε μέσα μου...Αλλά όχι, δεν με αφορά συγγραφέας που ονειρεύεται δρύινα έπιπλα και μπανιέρες χρυσές όταν γράφει ως εξαργύρωση του τάλαντού του. Ας τα κερδίσει! Ποντάρω στον λυρισμό που άγει ενδεχομένως σε υλισμό ως ανταμοιβή και όχι στον υλισμό με προκάτ λυρισμό