η πολιτιστική μου επανάσταση * Από την Γλυκερία Μπασδέκη

η πολιτιστική μου επανάσταση * Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter
5

η πολιτιστική μου επανάσταση * Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter


Les villes crèvent et moi je rêve Mao Maο

 

Όταν βουλιάζουν τα πλοία μου και πλημμυρίζουν τα λιμάνια μου φωνάζω τον Μεγάλο Τιμονιέρη. Καθόμαστε σε κάτι σκαμπώ και διαβάζουμε το κόκκινο βιβλιαράκι, αυτό με το βινύλ εξώφυλλο που αντέχει σε αστικά καλοκαίρια.


(Εννοείται πως κάτι Αισθηματικές αγωγές,κάτι Πύντσον και κάτι Αλτουσέρ έχουν καταχωνιαστεί στο ντουλάπι με τις κατσαρόλες. Σιγά μην ξεγελαστεί η Πρώτη Μύτη.)


''΄Αντε μάζεψε σκυλάκι της μπουρζουαζίας'', μου λέει τρυφερά  -'' η επανάσταση δεν είναι πρόσκληση σε δείπνο''.


Κι αρχίζω να ρίχνω και να ρίχνω στη μαύρη των σκουπιδιών.

-Αχ, αχ, ωχού ωιμέ φωνάζουν τα άπαντα του Καντ κι ο Γκαίτε κι ο Βολταίρος και τα νηπενθή του Καρυωτάκη.


-Χελπ μι, εντεμουά, βοηθάτε διανοούμενοι χτυπιούνται οι Μολιέροι κι οι Ζανζενέδες στον πάτο της σακούλας.


''Μην ξεχάσεις τα σιντί του Ρουβά κι όλα τα λαχανί μπλουζάκια απ' το Ζάρα'', με αγριοκοιτάζει ο Καπετάνιος με τα σχιστά μάτια. Χτυπάω αλύπητα τον καπιταλισμό μου και τον ελιτισμό μου και τον παλιοαστικό ρομαντισμό μου

-όλα εις τον πάτο της μαυροσακούλας.

 

''Και να μην ξαναδείς Γκοντάρ μικρή Κινέζα, τι να ξέρει από πικρό ρύζι ο μπουρζουάς;'',  ψιθυρίζει λίγο πριν τα επιτεύγματα γίνουν περισσότερα από τα λάθη μου.

η πολιτιστική μου επανάσταση * Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter

Crying Game
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Mου κάνει εντύπωση,η connection που έχετε με την revolution culturelle,του president Mao.Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση θα πρέπει να ήσασταν μικρό παιδάκι,οπότε ακρονύμια όπως Ε.Κ.Κ.Ε,Α.Α.Σ.Π.Ε,ΚΚΕμλ αλλά και ΜΛΚΚΕ,και ονόματα όπως Χρήστος Μπίστης,Αννα Φιλίνη,Πέτρος Στάγκος,μάλλον θα σας είναι παντελώς άγνωστα.Μιλάμε για τις μαοϊκές οργανώσεις που γνώρισαν κάποια άνθηση αμέσως μετά τη μεταπολίτευση στα πανεπιστήμια κυρίως.Για το τι ακριβώς ήταν η μεγάλη πολιτιστική επανάσταση,μάλλον υπήρχε άγνοια για αρκετά χρόνια,όταν έγινε γνωστό περί τίνος ακριβώς επρόκειτο,πολλοί κινδύνεψαν από καρδιακό επειδόδιο παρ΄ολη την νιότη τους.Κάποιος παλιός γνωστός μαοϊκός τότε, που συνάντησα τυχαία κάποτε,και θυμηθήκαμε τα της εποχής,μου είχε πει:Πω πω μαλακίες που λέγαμε!!!!!
Tίποτε απ'όσα αναφέρετε δεν μου είναι άγνωστο- ούτε οι μαοικές σέχτες ,ούτε τα θύματα του Μεγάλου Τιμονιέρη. Απλά αυτός είναι ο τρόπος μου να συνομιλώ με την ιστορία/ γυρίζοντας τη φόδρα απ'την ανάποδη.Και πάντα από από την αστική ασφάλεια του σαλονιού μου,αν με εννοείτε...