1.

 

Αγαπητέ Χρήστο,
Συχνά τον τελευταίο καιρό, βλέπω στα μέσα, φωτογραφίες υπόπτων για τους οποίους ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους και της φωτογραφίας τους. Είναι αυτό σωστό? Και τα μέσα είναι θεμιτό να ακολουθούν την σύστασή του?
Γιατί όλο αυτό μού φαίνεται βάρβαρο? Κι αν όμως με τη δημοσιοποίηση προστατεύονται επόμενα θύματα? Τέλος, ο εισαγγελέας αποφασίζει ότι ένα πρόσωπο πρέπει να διασυρθεί, ΠΡΙΝ τη δίκη του?
Σε ευχαριστώ 

 

Ρομπέν

 

Αγαπητέ Ρομπέν,

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ειδικώς ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες μπορούν να δημοσιοποιούνται μόνο με απόφαση της εισαγγελικής αρχής και μόνο όταν αφορούν συγκεκριμένα αδικήματα (εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, περί ναρκωτικών, επιβουλής της δημόσιας τάξης, εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων θυμάτων κ.ά.). Η νομοθετική αυτή διάταξη είναι αυτή που εφαρμόστηκε στην ακραίως αισχρή περίπτωση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών πριν από τις εκλογές του 2012. Κατά την ορθότερη γνώμη, όπως αυτή διατυπώθηκε με αφορμή τις οροθετικές, η αναδημοσίευση από τα ΜΜΕ φωτογραφιών και άλλων στοιχείων προσώπων που έχουν συλληφθεί δεν καλύπτεται από την εισαγγελική διάταξη για την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Δηλ. η διαταγή του εισαγγελέα αφορά στην δημοσιοποίηση μέσω της ιστοσελίδας της ελληνικής αστυνομίας. Η περαιτέρω χρήση των φωτογραφιών και λοιπών στοιχείων και η αναπαραγωγή τους από τα ΜΜΕ για καθαρά σκανδαλοθηρικούς λόγους δεν θα έπρεπε να γίνεται ανεκτή. Δυστυχώς όλα αυτά τα λέμε σε ώτα μη ακουόντων. Η Πολιτεία αδιαφορεί.

 

_____________

 

2.

 

Αγαπητέ Χρήστο,
ο παππούς μου απεβίωσε το 2002 αφήνοντας ως νόμιμους κληρονόμους τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά. Το 2007 απεβίωσε και η γιαγιά μου.
Η μητέρα μου με το θείο μου δυστυχώς δεν έχουν καμία επικοινωνία με τον μικρότερο αδερφό τους.
Δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα αποδοχή κληρονομιάς γιατί τους είχαν πει κάποτε ότι πρέπει να γίνει και από τους τρεις μαζί.
Ισχύει αυτό; Η μόνη περιουσία είναι ένα σπίτι σε επαρχιακή πόλη στο οποίο έχουν γίνει εργασίες μερικής αποκατάστασης τα τελευταία έτη από τη μητέρα μου και τον αδερφό της καθώς ο τελευταίος αναγκάστηκε να μετακομίσει εκεί λόγω δουλειάς. 

 

Στέφανος

 

Αγαπητέ Στέφανε,

Αν κάποιος δεν αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από τότε που πληροφορήθηκε ότι κληρονομεί, τότε δεν μπορεί πλέον να κάνει αποποίηση. Δεν ισχύει ότι «πρέπει» η αποδοχή κληρονομιάς να γίνει από όλους τους κληρονόμους μαζί, μπορεί να πάει και ο καθένας μόνος του αλλά έτσι είναι περισσότερα τα έξοδα. Πάντως τα τρία αδέρφια κληρονόμησαν εξ αδιαιρέτου (από 1/3 ο καθένας) και άρα για να πωλήσουν π.χ. το ακίνητο πρέπει να βρουν και τον τρίτο αδερφό.

 

_____________

 

3.

 

Αγαπητέ Χρήστο,

θα ήθελα να μάθω αν η συμμετοχή στους Συλλόγους σπουδαστών-φοιτητών είναι υποχρεωτική. Η εγγραφή σε αυτούς γίνεται εν αγνοία των φοιτητών ενώ οι αιτήσεις τους για διαγραφή απαντιούνται με απειλές αφαίρεσης δικαιωμάτων από την πλευρά της σπουδαστικής μέριμνας.

 

Γιώργος

 

Αγαπητέ Γιώργο,

Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα (και όχι υποχρέωση) να εγγράφονται στο φοιτητικό σύλλογο. Με την ισχύουσα νομοθεσία, εάν είσαι ενεργός φοιτητής δεν μπορεί να σου αφαιρεθεί κανένα δικαίωμα επειδή δεν είσαι μέλος του συλλόγου φοιτητών (εκτός εάν πρόκειται για παροχές που κάνει ο ίδιος ο σύλλογος φοιτητών στα μέλη του).

_____________

 

4.

 

Ο πατέρας του παιδιού μου έχει πεθάνει, μπορεί ο νυν σύζυγός μου να υιοθετήσει το παιδί και αν ναι θα χάσει το παιδί μου τη σύνταξη που παίρνει από τον βιολογικό μπαμπά του?

Έφη

 

Αγαπητή Έφη,

Ο νυν σύζυγός σου μπορεί κατ’ αρχήν να υιοθετήσει το παιδί σου. Αν το παιδί σου είναι ανήλικο πρέπει να έχει διαφορά ηλικίας με τον νυν σύζυγό σου τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Αν το παιδί σου είναι ενήλικο, πρέπει ο νυν σύζυγός σου να είναι τουλάχιστον σαράντα ετών και να είναι τουλάχιστον δεκαοκτώ χρόνια μεγαλύτερος από το παιδί σου. Για τη σύνταξη, εξαρτάται από τον ασφαλιστικό φορέα που την παρέχει. Στο ΙΚΑ π.χ. τα υιοθετημένα τέκνα διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του φυσικού γονέα τους.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.