Μπορώ να δωρίσω το σώμα μου στην επιστήμη;

Facebook Twitter
1

City Legal

1.

Αγαπητέ Χρήστο.
Μετά το θάνατο του πατέρα μας ήρθε και το εκκαθαριστικό της εφορίας του, με εντολή να καταβάλει ένα ποσό αρκετά υψηλό. Προκειμένου να μην το πληρώσουμε εμείς τα τέκνα, θα προχωρήσουμε σε αποποίηση κληρονομιάς (ο πατέρας μας δεν είχε κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο εκτός της σύνταξής του). Το ερώτημα είναι, όμως, μέχρι ποιου βαθμού συγγενείας μπορεί να μεταβιβαστεί αυτό το χρέος;
Η συμβολαιογράφος και το τοπικό κατάστημα της Εφορίας μας είπαν ότι πρέπει να κάνουν αποποίηση οι συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού (δηλαδή και τα εγγόνια και τ’ ανίψια από αδέρφια του πατέρα μας). Άλλος εφοριακός, όμως, μας είπε ότι το χρέος μεταβιβάζεται μέχρι 6ου βαθμού συγγένειας και κάποιος μακρινός ξάδερφος θα κληθεί να το πληρώσει κάποια στιγμή!

Τέκνο

Αγαπητό Τέκνο,

Σύμφωνα με το νόμο, η κληρονομία «επάγεται» (δηλ. περνάει, μεταβιβάζεται) αρχικά στα τέκνα του θανόντος. Αν αυτά αποποιηθούν περνάει στους γονείς του, τα αδέλφια και τα ανίψια του (καθώς και τα παιδιά και τα εγγόνια τους). Αν αποποιηθούν κι αυτοί, τότε καλούνται ως κληρονόμοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες του θανόντος (αν ζουν) και βέβαια ο σύζυγός του αν επιζεί. Όλοι οι παραπάνω πρέπει να αποποιηθούν και τότε η κληρονομιά (μαζί με το χρέος) περνάει στο Δημόσιο.

_____________

2.

Πρόσφατα αγόρασα από το ιντερνέτ ρούχα, συγκεκριμένα νυφικό, που ήταν ελαττωματικό. Επικοινώνησα για επιστροφή χρημάτων αλλά δεν απαντάνε και έχω βρεθεί σε αδιέξοδο. Τι μπορώ να διεκδικήσω σε αυτήν την περίπτωση, τι δικαιούμαι και τι όχι; Σας ευχαριστώ.

Χριστίνα

Αγαπητή Χριστίνα,

Στις αγορές μέσω διαδικτύου ισχύουν, σε σχέση με τα ελαττώματα του προϊόντος, όσα ισχύουν και στις δια ζώσης αγορές. Τα σχετικά δικαιώματα σου είναι: είτε να ζητήσεις την αντικατάσταση του νυφικού με ένα άλλο που δεν θα έχει το ελάττωμα, είτε να ζητήσεις μείωση του τιμήματος λόγω του ελαττώματος και άρα να σου επιστραφεί η διαφορά, είτε να στείλεις πίσω το νυφικό και να ζητήσεις πίσω τα χρήματα. Αν δεν σου απαντάνε, απευθύνσου σε ένα συνάδελφο να διεκδικήσει τα δικαιώματά σου δια της δικαστικής οδού.

_____________

3.

Όταν πέθαναν οι γονείς μου εκνευρίστηκα τόσο πολύ από την εμπορευματοποίηση του θανάτου από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (παπάδες, γραφεία τελετών, μαρμαράδες και δε συμμαζεύεται), που αποφάσισα ότι δε θέλω κανείς να επωφεληθεί απ' το δικό μου θάνατο ούτε ένα ευρώ. Ούτε κηδείες θέλω, ούτε τάφους, τίποτα - απλά να μπορέσει το παιδί μου ν' απαλλαγεί από το πτώμα μου με νόμιμο τρόπο και χωρίς να ξοδέψει τίποτα. Τι επιλογές έχω; Μπορώ π.χ. να δωρίσω το σώμα μου στην ιατρική σχολή; Υπάρχει κάτι άλλο; Πρέπει να κάνω διαθήκη όπου να δηλώνεται η επιθυμία μου;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μαριάννα

Αγαπητή Μαριάννα,

Παλαιότερα ο νόμος προέβλεπε ειδικώς ότι κάποιος μπορούσε να δωρίσει το σώμα του μετά θάνατον σε κάποια Ιατρική Σχολή για ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Η σχετική διάταξη έχει καταργηθεί.

Εν τω μεταξύ από 1.6.2013 ο νόμος ορίζει ότι εφόσον κάποιος, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και εφόσον η οικογένειά του συναινεί, τα όργανά του αφαιρούνται για σκοπούς μεταμοσχεύσεων. Μάλιστα υπάρχει πια ρητή διάταξη που απαγορεύει τη δωρεά οργάνων (αλλά όχι του σώματος) προς ορισμένο λήπτη.

Αυτό σημαίνει ότι, αφού αφαιρεθούν τα τυχόν προς μεταμόσχευση όργανα, το σώμα μπορεί να δοθεί σε Ιατρική Σχολή εάν ο αποθανών έχει κάνει, όσο ζούσε, σχετική αίτηση προς το Ανατομείο της Ιατρικής Αθηνών ή της Ιατρικής Θεσσαλονίκης. Δεν απαιτείται διαθήκη αλλά απλά να έχει γίνει η σχετική αίτηση. Δες περισσότερες πληροφορίες εδώ.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ