Ο Bono το είπε καθαρά: το 2008 θα είναι κόκκινο! Όχι, μην πάει το μυαλό σου στο κακό: δεν κήρυξε την κόκκινη επανάσταση αλλά την επανάσταση των δώρων. Όπως θα ξέρεις, η μεγαλύτερη επιτυχία του τα τελευταία χρόνια είναι η καμπάνια με το σήμα Red για την πρόληψη του Aids. Στον αγώνα του για ακόμα καλύτερες μέρες έχουν συνταχτεί από μεγάλες εταιρείες μέχρι όλοι οι φίλοι του από τα παλιά, που υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα είναι αν το αποφασίσεις. Δεν χρειάζεται να κατέβεις στο δρόμο (αν δεν το θέλεις), αλλά μπορείς να συνδυάσεις το τερπνό με το ωφέλιμο, επιλέγοντας ένα από τα 20 δώρα (και από τα πολλά περισσότερα που θα βρεις στους αντίστοιχους καταλόγους) από όλες τις πρωτοβουλίες με καλό σκοπό (Bono, save one place for me!).

Κάρτες-Unicef
Για το διευθυντή σου που έχει ξεχάσει αυτά που αξίζουν

Κλασικές και αγαπημένες. Η λίστα με τα δώρα της επεκτείνεται κάθε χρονιά, αλλά πρόκειται για την πιο σταθερή συνήθεια. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να σου πούμε για το σημαντικό έργο της Unicef, αφού με 100 ευρώ μπορεί να προσφέρει 700 δόσεις εμβόλιο ιλαράς και με 3 ευρώ 50 σύριγγες.
Για παραγγελίες τηλ. 801 500 12345 και 210 7255555 ήwww.unicef.gr.

Πλακάκι-Παιδικό Χωριό SOS
Για τον μπαμπά σου που πιστεύει στις πράξεις

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά στο Παιδικό Χωριό SOS στη Θράκη λείπουν ακόμα τα βασικά. Σε κάθε πλακάκι που αγοράζεις μπορείς να ζητήσεις να χαράξουν το όνομα του φίλου σου, ενώ στο τέλος θα χτιστεί ένας περίβολος με όλα τα πλακάκια των υποστηρικτών στην πλατεία της Αγάπης.
Ερμού 6, Αθήνα, τηλ. 210 3238048, www.sos-villages.gr.

Αστέρια-Κάνε μια Ευχή
Για τη φίλη σου που ζει-ακόμα-με όνειρα

Κάθε χρόνο χτίζεται ένα πανύψηλο δέντρο χαράς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσεις τη συλλογή με αστέρια, ενώ μπορείς να βρεις και τα Δέντρα της Ευχής που διαθέτει το Κάνε μια Ευχή. Θα ξέρεις, άλλωστε, ότι έχει δύσκολο έργο, αφού εκπληρώνει τα όνειρα παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Περγάμου 33, Γλυφάδα, τηλ. 210 9637660, www.makeawish.gr.

Ημερολόγιο-Αντικαρκινική Εταιρεία
Για το γιατρό σου που σου φωνάζει

Κάθε Οκτώβριο όλα βάφονται ροζ, αφού είναι ο μήνας για τον καρκίνο του στήθους. Φέτος, όμως, η Αvon αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας όλη τη χρονιά, με ένα ημερολόγιο που συγκεντρώνει γνωστές Ελληνίδες με το φακό του Ντίνου Διαμαντόπουλου.
Από την Avon, τηλ. 8001160110 και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου.

Συνδρομή-Ξενώνας Ίρις
Για την αδελφή σου που θέλει κάτι να αλλάξει

Μπορεί το όνομά του να μην είναι γνωστό, αλλά πρόκειται για τον ξενώνα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και Εφήβου, που φιλοξενεί παιδιά που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες. Παράλληλα, λειτουργεί γραμμή άμεσης υποστήριξης για παιδιά και οικογένειες. Τηλ. 210 8018011177.
Για τον ξενώνα, τηλ. 210 6885373 και 210 6546524,www.epsype.gr.

Συνδρομή-Κλίμαξ Plus
Για τη φίλη σου που πετάει τα χαρτιά στα σκουπίδια

Λειτουργεί αθόρυβα, αλλά πρόκειται για μια από τις οργανώσεις που προσφέρουν τα απαραίτητα σε όσους βρίσκονται άστεγοι και χωρίς δουλειά. Οι ίδιοι, μάλιστα, απασχολούνται σε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού συγκεντρώνοντας ένα μικρό ποσό (εννοείται ότι ζητούνται επειγόντως χορηγοί).
Κωνσταντινουπόλεως 30, τηλ. 210 3417160-2, www.klimaka.org.gr. 

Green Album-WWF Ελλάς
Για το φίλο σου που ψάχνει νέα συγκροτήματα

Η οργάνωση δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού έχει αποδείξει ότι οι επιλογές της έχουν σωστό σκοπό. Για τις γιορτές, όμως, το Πάντα, που είναι και το σήμα κατατεθέν, είχε κέφια γι' αυτό και προτείνει το cd Green Album με όλο το πράσινο ρεπερτόριο και το Πράσινο Ημερολόγιο 2008 (εκδ. Καστανιώτης).
Φιλελλήνων 26, Αθήνα, τηλ. 210 3314893, www.wwf.gr.

Ημερολόγιο-Greenpeace
Για το συνάδελφό σου που βλέπει ντοκιμαντέρ

Aπό τις σταθερές συνήθειες κάθε χρονιάς. Αγαπημένες φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και πληροφορίες για τη δράση και τα προγράμματα της οργάνωσης από τις ακτές της Ανταρκτικής μέχρι τα δάση του Αμαζονίου. Κλασικά και τα t-shirt που κυκλοφορούν όλη τη χρονιά με το πιο φανατικό κοινό.
Κλεισόβης 9, Αθήνα, τηλ. 210 3840774-5, www.greenpeace.org/greece.

Τσάντες-Αρκτούρος
Για τη μαμά σου που θέλει να είναι chic και στα ψώνια

Υφασμάτινες, πρακτικές, αντέχουν στο shopping και μεταφέρουν το μήνυμά τους. Η οργάνωση έχει λαμπρό ιστορικό στην προστασία των άγριων ζώων και στα καταφύγιά της φιλοξενούνται συχνά τραυματισμένες αρκούδες από παζάρια (στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι τσάντες της Mom και του Αρχέλων).
Τηλ. 2310 555920, www.arcturos.gr,www.mom.gr,www.archelon.gr.

Καμηλοπάρδαλη-Fair Trade
Για το τρίχρονο ανιψάκι σου

Παρδαλή, χαμογελαστή, είναι ό,τι πρέπει για το πρώτο αγαπημένο παιχνίδι. Η Fair Trade υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς σε όλο τον κόσμο σε ένα σύστημα ηθικού εμπορίου και με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις διπλά. Στο κατάστημα Altromercato θα βρεις ακόμα και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.
Nίκης 30, Αθήνα, τηλ. 210 3614070, www.fairtrade.gr.

Ποδήλατο της απεργίας-Σπόρος
Για το φίλο σου που πούλησε το αυτοκίνητο

Στην αρχή ήταν ένα πείραμα. Σε τρεις μήνες, όμως, έγινε παγκόσμια είδηση. Η ιδέα ξεκίνησε από τους εργάτες του υπό κατάληψη γερμανικού εργοστασίου Bike Systems που αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν 1800 Strike-bike για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους. Με τη βοήθεια του διαδικτύου πουλήθηκαν σε χρόνο dt και παρόλο που σταμάτησαν οι παραγγελίες μπορείς να πάρεις πληροφορίες από το strike-bike.de. Μην ξεχάσεις και το παζάρι του Σπόρου.
Σπ. Τρικούπη 21, Αθήνα, τηλ. 210 3801375, www.sporos.org.

Μπισκότα-Σπόρος
Για τον αδελφό σου που τρώει όλο το ταψί

Μοιάζουν με τα κλασικά μπισκότα μόνο που είναι τα μπισκότα της ανεργίας! Πρόκειται για μια ιδέα των γυναικών του συνεταιρισμού Φτελιά (www.ftelia.net) στο χωριό Πτελεός του Βόλου που βρήκαν μια λύση για να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό τους.
Σπ. Τρικούπη 21, Αθήνα, τηλ. 210 3801375, www.sporos.org. 

Skyscout-Caeleste
Για το ξαδελφάκι σου που μετράει τ' αστέρια

O χώρος μοιάζει με τη χαρά του επιστήμονα. Πρόκειται για το πωλητήριο του Πλανητάριου, όπου θα βρεις το συγκεκριμένο personal planetarium αφού αρκεί να εντοπίσεις ένα αστέρι για να σου δώσει όλα τα χαρακτηριστικά του. Ζήτησε επίσης και το σκάκι και το τάβλι για άτομα με προβλήματα όρασης.
Λ. Συγγρού 30, Π. Φάληρο, τηλ. 210-9469777,www.caelesteshop.gr.

Kings & Queens-Koρρές
Για τη φίλη σου που τη βγάζει συνέχεια στα μαγαζιά

Ο γνωστός οίκος φυσικών καλλυντικών αποφάσισε φέτος να μας φερθεί σαν βασίλισσες/άδες γι' αυτό και κυκλοφόρησε μια σειρά για πλήρη περιποίηση, με απίστευτο design και ακόμα πιο απίστευτο άρωμα. Αν δεν τα πετύχεις στην Αθήνα, θα τα ανακαλύψεις στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Σε επιλεγμένα καταστήματα καλλυντικών.

Τσάντα-Gucci
Για σένα-για σένα-για σένα! Χο-χο-χο!

Αν την είχες βάλει εδώ και καιρό στο μάτι, έχεις ένα επιπλέον λόγο να την αποκτήσεις. Η Gucci συνεχίζει για τρίτη χρονιά τη συνεργασία της με την Unicef, κυκλοφορώντας μια συλλεκτική σειρά με σήμα την κονκάρδα ιππασίας. Η συλλογή περιέχει από τσάντες μέχρι μπρελόκ που θα σε κάνουν χαρούμενη.
Tσακάλωφ 27, Κολωνάκι, τηλ. 210 3602519, www.gucci.com.

Feed Bag
Για τη fashion φίλη σου που ακολουθεί όλες τις celebrities

Μπορεί το όνομα της Laura Bush, ανιψιάς του Προέδρου, να μη σου φέρνει αναμνήσεις (πρόκειται για διάσημο μοντέλο), η τσάντα της, όμως, κυκλοφορεί σε όλους τους καλούς κύκλους. Με 60 δολάρια μπορείς να εξασφαλίσεις το φαγητό ενός παιδιού στο σχολείο για ένα χρόνο, και είσαι και trendy.
Για on-line παραγγελίες www.feedprojects.org.

Yuki Kimono shoes
Για την αδελφή σου που δεν ξεκολλάει από τα περιοδικά

Oι Άγγλοι είναι θεοί, μπορείς να το παραδεχτείς τώρα! Οι συγκεκριμένες γόβες είναι χειροποίητες, προέρχονται από vintage κιμονό και είναι τόσο sexy που είναι αδύνατον να αντισταθείς. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις την ανακύκλωση και μπορείς να κυκλοφορείς σαν πραγματική Αγγλίδα.
Hetty Rose, τηλ. 0044 7905 083745,www.hettyrose.co.uk.

Κασμιρένια ζακέτα-Gap
Για την προχωρημένη γιαγιά σου

Είναι κατακόκκινη, χνουδωτή και ό,τι πρέπει για το κρύο. Η εκστρατεία Red του Bono έχει σταθερή συνεργασία με την Gap αλλά και με άλλες εταιρείες (βλ. American Express, Converse, Apple, Emporio Armani) που υποστηρίζουν την κόκκινη προσπάθεια. Στη συλλογή θα βρεις και τέλεια t-shirts:www.joinred.com-www.gap.com/red.

Γόβες-Stella McCartney
Για τη φίλη σου που πιστεύει στο green chic

To όνομά της είναι σήμα κατατεθέν στον αγώνα για πράσινη μόδα. Δεν χρησιμοποιεί ποτέ γούνα, προτιμά σταθερά το βιολογικό βαμβάκι και δεν λέει όχι σε ανακυκλωμένα υλικά. Οι συγκεκριμένες σατέν γόβες κοστίζουν κάτι παραπάνω (325 λίρες), αλλά αξίζουν every penny.
Harvey Nichols, shop.harveynichols.com,www.stellamccartney.com.

Τ-shirts-Colette
Για τον γαλλομαθή συνάδελφο

Για τους Γάλλους η Colette είναι ο ναός του design. Τα νέα μοντέλα γίνονται ανάρπαστα και οι τάσεις επιβάλλονται σε χρόνο dt. Τελευταία, κάνουν θραύση τα t-shirt των WWP με logo God Save the Green. Στην ίδια λογική και τα t-shirt της Τοnic Generation, που υποστηρίζουν περιβαλλοντικά προγράμματα.
Για παραγγελίες www.colette.frκαι www.tonicgen.com/the-store/home.html.

Τ-shirt-Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα
Γι' αυτούς που αρνούνται να ξεχάσουν

Φέτος είναι η χρονιά τους, αφού οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου θα συγκεντρώσουν όλα τα φώτα. Την ίδια στιγμή, όμως, στοιχεία των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αποδεικνύουν ότι δεκάδες δημοσιογράφοι κρατούνται στις φυλακές. Από όπου και η διαμαρτυρία με το t-shirt Beijing 2008
Για παραγγελίες www.rsf.org.