Rust Never Sleeps

Facebook Twitter
0

Rust Never Sleeps

 Τοίχος Ήχου

Ήταν κάτι σαν σωσίας της Janis Joplin, με βλέμμα σαν της Melanie, με γυαλιά σαν του John Lennon. Φορούσε πουκάμισο λευκό, φορούσε γιλέκο μαύρο. Τα μαλλιά της ήταν όλο μπούκλες, πυρρόξανθα, ή όχι, όχι, ήταν στιλπνά βαθυκάστανα, όχι, όχι, πυρρόξανθα, όχι, όχι, βαθυκάστανα. Κάτσε, δεν φοράει πουκάμισο και γιλέκο, φοράει μια φαρδιά μαύρη μπλούζα. Όχι, πουκάμισο και γιλέκο φοράει. Στις 28 Δεκεμβρίου, αυτά. Του Εβδομήντα Εφτά. Στον Κέντρο του Κόσμου. Στην Κυψέλη. Στο Λουζιτάνια.

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου, ακούει τον Θείο Νώντα, με καμπαρντίνα και ιατρική τσάντα από όπου βγάζει αλλόκοτα όργανα (αλλόκοτα για τα όσα έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία δέκα, δεκαπέντε χρόνια), κάτι ξύστρες σε σχήμα ιχθύος, κάτι μικροκρουστά πρωτόφαντα, κάτι καμπανάκια εξωτικά, και τραγουδάει «Τρένο χτεσινό, ρόδες σκουριασμένες/ Ιδρωμένες, σέρνεσαι μέσα στη βροχή/ Δεν έχεις πια ατμό, σε ξυπνούν πρωί πρωί/ Την Κυριακή στις τεσσερσίμιση», με έναν ήχο που βγαίνει από τον Zappa και τα blues, αλλά είναι και μπολιασμένος με κάτι από αρχέγονα ελληνικά λαϊκά, μυστήρια πράγματα, περίεργα κόλπα, πολύ περίεργα και πολύ ωραία κόλπα.

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου ακούει τον Θείο Νώντα σ’ αυτό το τραγούδι που είναι ποίημα που το έχει γράψει ο Τάσος Φαληρέας που ο Γεωργίου θα τον γνωρίσει ύστερα από δύο χρόνια και θα γίνουν φίλοι αλλά προς το παρόν ακούει το τραγούδι και στέλνει το άπληστο λίαν νεανικό του βλέμμα προς την κοπέλα με τα γυαλιά σαν του John  Lennon.

 

Μέσα του νιώθει την ένταση της φράσης Η Σκουριά Ποτέ Δεν Κοιμάται, ναι, κάτι σαν το Η Ελλάδα Ποτέ Δεν Πεθαίνει. Μια φράση που θα λάβει μορφή στα αγγλικά, στα αμερικανικά, στα καναδικά, μερικούς μήνες μετά, όταν ο Nei lYoung (ο τύπος που ποδοπάτησε τον καρκίνο και τον ανασκολόπισε και του ξέσκισε τα ράμματα του καρκίνου) μαζί με τα αειθαλή ανοξείδωτα παλικάρια του θα κάνει εκείνη τη φοβερή και τρομερή συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο, και θα την πει Rust Never Sleeps, ακριβώς, Η Σκουριά Ποτέ Δεν Κοιμάται.

 

Ο Γεωργίου κοιτάζει συνεχώς, αλλά μες στη χλαπαταγή και τα κορμιά που χορεύουν και τους καπνούς, μια βρίσκει με το βλέμμα του και μια χάνει από τα μάτια την Κοπέλα Με Τα Γυαλιά John Lennon, ενώ ο Θείος Νώντας επιμένει να μας θυμίζει ότι μπορεί μεν να σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν αλλά δεν παύει να ασκεί γοητεία το γέρικο τρένο που τόσα ένδοξα χιλιόμετρα, χιλιάδες χιλιόμετρα, εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, έχει διανύσει: «Σ’ έχουν παρακυνηγήσει/ στα σοκάκια στις πλατείες/ αστικά λεωφορεία/ Με τα βάρβαρά τους χέρια/ βάζουν μέσον να σου λιώσουν το καπάκι σου// Τρένο χτεσινό, ρόδες ξεπλυμένες/ Πουλημένες, σέρνονται μέσα στη βροχή/ Τρέχω στρίβω να γλιτώσω/ Και τα νύχια μου να χώσω βαθιά μες τη σάρκα τους».

 

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Lonely Lovers Left

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ