Μόμπυ Ντικ

Facebook Twitter
0

Μόμπυ Ντικ

 Μόμπυ Ντικ

Φίλε, όταν ήμουνα μικρός ήθελα να γίνω Keith Moon όταν θα μεγαλώσω, όχι ντράμερ, πρόσεξε, όχι ροκ σταρ, όχι κιθαρίστας, όχι, όχι, όχι, ήθελα να γίνω Keith Moon, και λίγο μετά, στην εφηβεία και κάτι ψιλά, είδα τον μέγιστο μουρλό τον Shane McGowan και ήθελα να γίνω όλοι οι Pogues μαζί.

 

Φίλε, μετά άκουσα το Moby Dick και όλα άλλαξαν μέσα μου. Άλλαζαν και έξω μου εξάλλου, κάτι που μ’ έκανε έξαλλο, καθότι οι αλλαγές, όταν δεν τις κάνεις εσύ αλλά τις κάνουνε οι άλλοι, είναι σκέτος μπελάς, είναι ανακατωσούρα, μπέρδεμα είναι, και σκοτούρα και πλεκτάνη και μακριά-από-μένα.

 

Φίλε, το Moby Dick, σου αλλάζει τη ζωή. Σε κάνει να μην ξέρεις πια αν θέλεις να γίνεις Keith Moon όταν θα μεγαλώσεις. Έτσι κι ακούσεις τη live κατάσταση, είκοσι λεπτά και βάλε, είναι μεγαλείο, μέγκλα είναι, μέγκλα, μεγαλείο, αγιοσοθεός, αγιοσισχυρός, no tears είναι, no tears for the creatures of the night είναι, σα να διαβάζεις για πρώτη φορά Εμπειρίκο είναι, αδιανόητος πάταγος και λυτρωτικός ορυμαγδός, μελωδικός θόρυβος, συγκλονιστικός μελωδικός θόρυβος, αναρχικός συντηρητισμός ή συντηρητικός αναρχισμός, αντιβαβούρα και υπέρβαση του χάους μέσα από το χάος το ίδιο, όπως λέμε πατάς με τον θάνατο τον θάνατο, ότι γίνεσαι του χάρου ο φονιάς.

 

Φίλε, το να ακούς τον John Bonham να παίζει το Moby Dick είναι αποκάλυψη τώρα και τότε και πάντα. Είναι τεράστια υπόθεση, όπως τεράστια υπόθεση είναι και να διαβάζεις το έπος του Melville. Όχι το στόρυ, όχι. Όχι το μεγαλείο της πλοκής, όχι. Το κόλπο είναι στις φυτεμένες φιλοσοφικές, βαθιά φιλοσοφικές, κι ας λένε, φράσεις, τις περίτεχνα χωνεμένες στο corpus παρατηρήσεις για το τι πάει να πει φίλος, τι πάει να πει καθημερινότητα με τον φίλο, τι πάει να πει μοιράζομαι, ανταλλάσσω, κατανοώ, συμμερίζομαι, πασχίζω να μάθω του άλλου τη γλώσσα, του άλλου τα χούγια, του άλλου τις μανίες και τις αγάπες και τις τρέλες.

 

Φίλε, άκου: «Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο κάπου είκοσι χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι του […] κι όμως φαινόταν να νιώθει εντελώς άνετα~ διατηρώντας την απόλυτη αταραξία του~ ικανοποιημένος από τη συντροφιά με τον εαυτό του~ όμοιος πάντα με τον εαυτό του. Αυτά ασφαλώς ήταν χαρακτηριστικά μιας έξοχης φιλοσοφίας~ αν και χωρίς αμφιβολία δεν είχε ακούσει ποτέ για δαύτη. Ίσως όμως, για να είμαστε αληθινοί φιλόσοφοι, δε θα πρέπει εμείς οι θνητοί να έχουμε επίγνωση πως ζούμε ή αγωνιζόμαστε σα φιλόσοφοι. Μόλις ακούω πως ο τάδε δηλώνει δημόσια πως είναι φιλόσοφος, καταλήγω αμέσως στο συμπέρασμα πως, σαν τη δυσπεπτική γριά, πρέπει κι αυτός να το ‘’σπασε το χωνευτήρι του’».

 

Συνεχίζεται (έως την 21η Μαΐου). Αύριο: Μοντάζ Ονείρων

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ