Το καπέλο του Μπονάτσου

Facebook Twitter
0

Το καπέλο του Μπονάτσου

 Τότε και τώρα

Πριν προχωρήσουμε στο παρασύνθημα, να σου σφυρίξω δυο φωνήεντα που λέγαμε και παλιά, πλην όμως δεν πρόκειται για παλιά φωνήεντα ή, ούτως ειπείν, για φωνήεντα από τα παλιά, αλλά για φωνήεντα που καίτοι δεν προέρχονται από κείνη την εποχή, πά’ να πει από το Χίλια Εννιακόσια Εβδομήντα Εφτά, και δεν μιλούν για το εν λόγω Εβδομήντα Εφτά, αλλά προέρχονται μεν από μεταγενέστερη εποχή, ήτοι από το 1984, σα να λέμε Έτος Orwell, και επίσης σα να λέμε τριάντα χρόνια από σήμερα αλλά εφτά χρόνια μετά το 1977 και τη Συναυλία που ήταν κάτι πέρα και πάνω από συναυλία, ήταν ολική επαναφορά της αξιοπρέπειας του ροκ εντ ρολλ και καταγωγική περιοχή για τους happy few που διατήρησαν το βραχνό βλέμμα τους και δεν έπαψαν ποτέ να λένε «ουρλιαχτό με σιγαστήρα, αυτό είναι το στοίχημα» και «χορτοφάγος λύκος, αυτό είναι το σύστημα», τους happyfew που ακόμα και σήμερα που όλα ζορίζουν άχαρα και στριμώχνουν πέραν πάσης λογικής, ναι, ακόμα και σήμερα, δεν επαίρονται, δεν το κάνουν θέμα, δεν σεμνύνονται, δεν κομπάζουν, δεν κομπορρημονούν, δεν επαναπαύονται σε δάφνες, δεν προσδοκούν παρασημοφορίες, αλλά φτιάχνουν κάνα αβγό μάτι, βάζουν στο πικάπ το Hurt με τον Johnny Cash, πιάνουν να ξαναδιαβάσουν το Μυθιστόρημα της Κυρίας Έρσης που είχαν αφήσει στο λαβομάνο το πρωί, και αγκαλιάζουν το κορίτσι τους (αν είναι αγόρια) ή το αγόρι τους (αν είναι κορίτσια), ή το αγόρι τους (αν είναι δύο αγόρια), ή το κορίτσι τους (αν είναι δύο κορίτσια) και λένε, «Όμορφα ήταν και σήμερα. Κύλησε κι αυτή η δεκαετία. Να καλέσουμε την Αιμιλία αύριο, να δούμε καμιά ταινία. Καιρό έχουμε να παίξουμε σκάκι. Ό,τι χρώμα κι αν έχουν τα μάτια μας, το βλέμμα είναι πάντα γαλάζιο».

 

Δύο φωνήεντα λοιπόν, δώσε βάση στην πενιά: «Το πιο συγκινητικό με τα νιάτα, στο κάτω-κάτω, είναι οι αλλαγές, όχι η παγιωμένη φωτογραφία του ολοκληρωμένου χαρακτήρα αλλά η ταινία, η ρέουσα ψυχή. Ίσως όλη αυτή η μικρή αδυναμία που τρέφω για το παρελθόν μου να μην είναι παρά άλλη μια εκδοχή αυτού που ο Frank Zappa αποκαλεί ένα τσούρμο γερομπαμπαλήδων που κάθονται και παίζουν ροκ εντ ρολλ. Όπως ξέρουμε όλοι, όμως, το ροκ εντ ρολλ δεν θα πεθάνει ποτέ, και όσο για τη μάθηση, όπως λέει πάντοτε ο Henry Adams, συνεχίζεται αδιαλείπτως και αενάως».

 

Στο μεταξύ όμως, μα τι στο καλό, τι γίνεται τώρα εκεί πάνω, what the fuck! Επί σκηνής, αν είναι δυνατόν!, μετά το Vicious και το Been Down So Long, o Μπονάτσος!!!, και μάλιστα με καπέλο, με κάτι σαν ημίψηλο. Δεν είμαστε με τα καλά μας, θα ’λεγε η θειά μας η Ελένη η Κρητίκω! What the fuck, λένε εν χορώ όλοι οι πρώτοι και δεύτεροι και τρίτοι χαρακτήρες, και η κομπαρσαρία μαζί, όλων των μυθιστορημάτων του Thomas Pynchon. What the fuck! What the fuck!

 

Σαν βέλος, σαν πάνθηρας, σαν τον αητό φτερούγαγε στη στράτα, σαν χίλιοι Απάτσι και Κομάντσι μαζί, σαν οι Γενναίοι του Μπρανκαλεόνε, σαν όλοι οι Βίαιοι, Βρόμικοι και Κακοί του Έττορε Σκόλα, σαν τα Σκυλιά της Νύχτας μα και τα Σκυλιά της Βροχής, χιμάει, εξακοντίζεται, ορμάει, δίνοντας οργή στον τόπο, ένας τύπος με το πιο κοντό μαλλί που έχω δει στη ζωή μου και με κάτι σαν ημίπαλτο με κάτι σαν γούνα, ένας τύπος που έγινε μετά φτυστός ο Frank Zappa, σκαρφαλώνει στη σκηνή με ευελιξία αδιανόητη, και κάνει μια έτσι κι αρπάζει του Μπονάτσου το καπέλο! Το ημίψηλο! Και το φοράει!

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Θείος Νώντας

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ