Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε σε έντονο ύφος το μποϊκοτάζ της νέας σειράς του διάσημου για την υψηλή ποιότητα των παραγωγών του αμερικανικού καναλιού HBO, που έχει τίτλο "Our Boys" με την αιτιολογία ότι είναι «αντισημιτική» και «δυσφημεί το Ισραήλ διεθνώς». Στην «μπούκα» του Ισραηλινού πρωθυπουργού τέθηκε επίσης για πολλοστή φορά και το ισραηλινό Channel 12 που είναι συμπαραγωγός της σειράς.

 

«Το δίκτυο προπαγάνδας Channel 12 παρήγαγε την αντισημιτική σειρά με τίτλο 'Our Boys' που προβάλλεται διεθνώς σπιλώνοντας το όνομα του Ισραήλ» έγραψε ο Νετανιάχου στην ανάρτησή του στο Facebook. «Δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη η δυσφήμιση της χώρας από το Channel 12, έχω συνηθίσει τους εκβιασμούς του σε καθημερινή βάση».

 

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα της ανάρτησης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε απορρίψει αίτημα του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ να απαγορευτεί στο συγκεκριμένο κανάλι η δημοσίευση υλικού σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται η κυβέρνηση Νετανιάχου.

 

Η νέα μίνι σειρά "Our Boys" που φέρει τη σφραγίδα του HBO αποτελεί μια (εξαιρετική σύμφωνα με τις κριτικές) δραματοποίηση της έρευνας για τη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου εφήβου ως αντίποινα για την απαγωγή και την εκτέλεση τριών Ισραηλινών εφήβων από εξτρεμιστές της Χαμάς το 2014. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, στόχος της σειράς ήταν να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο ο θρησκευτικός φανατισμός έβαλε το φυτίλι στον κύκλο της βίας που οδήγησε στις πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα εκείνη την περίοδο.

 

Οι γινείς του αδικοχαμένου Παλαιστίνιου εφήβου κάτω από κολάζ με φωτογραφίες του γιου τους (Ammar Awad / Reuters)
Οι γινείς του αδικοχαμένου Παλαιστίνιου εφήβου κάτω από κολάζ με φωτογραφίες του γιου τους (Ammar Awad / Reuters)

 

 

Όπως όμως σχολιάζεται σχετικά σε άρθρο γνώμης στους σημερινούς New York Times που υπογράφει ο Αμερικανο- ισραηλινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Nathan Hersh, αυτού του είδους η αναλυτική ενδοσκόπηση έχει φτάσει να εξισώνεται με πράξη εσχάτης προδοσίας στο Ισραήλ και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της πολιτικής φίμωσης, λογοκρισίας και εθνικιστικού εξτρεμισμού που ασκεί η κυβέρνηση του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια:

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που κάποιος επίσημος αξιωματούχος του Ισραήλ ζητά το μποϊκοτάζ κάποιου καλλιτεχνικού / αφηγηματικού έργου. Ο Υπουργός Πολιτισμού Μίρι Ρεγκέβ έχει πλούσιο ιστορικό τέτοιων επιθέσεων. Το 2017, το Ισραήλ είχε μποϊκοτάρει την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Ισραηλινού Κινηματογράφου στο Παρίσι εξαιτίας της προγραμματισμένης προβολής της ταινίας 'Φοξτρότ' η οποία ακολουθεί τρεις γενιές Ισραηλινών στρατιωτών και μάλιστα ήταν η επίσημη πρόταση της Ακαδημίας Κινηματογράφου της χώρας για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Το μποϊκοτάζ είχε ζητήσει ο ίδιος ο Ρεγκέβ, ο οποίος είχε στιγματίσει έντονα την ταινία για την 'αντι-ισραηλινή αφήγησή' της».

 

«Οι καλλιτέχνες στο Ισραήλ επιχειρούν να αναμετρηθούν με πολλές άβολες αλήθειες. Η σειρά 'Our Boys' αποτελεί μια κατάδυση στην πρόσφατη ιστορία που τόσο έχει σημαδέψει τη χώρα. Και ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει είναι το εξής: Πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να θρηνήσουμε συλλογικά; ... Με την αντίδρασή του, ο κύριος Νετανιάχου υπονομεύει με τον χειρότερο τρόπο τη δυνατότητα του Ισραήλ να φιλοξενεί οποιαδήποτε δύσκολη συζήτηση σχετικά με την συμπεριφορά του»

 

«Δεν πρόκειται απλά για άλλο ένα δείγμα αυταρχικής συμπεριφοράς από διεφθαρμένους πολιτικούς. Πρόκειται για απόπειρα εθνικιστικής και θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης μιας ολόκληρης χώρας σε βάρος της ελεύθερης έκφρασης. Σήμερα η κυβέρνηση επιτίθεται στους ίδιους της τους πολίτες μόνο και μόνο επειδή μπορεί να επιλέξουν να ακούσουν ένα εναλλακτικό αφήγημα για την σύγκρουση. Όταν ο πρωταγωνιστής αμφισβητεί την στρατηγική των ανωτέρων του στην στρατιωτική και πολιτική ιεραρχία στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, η προειδοποίησή του ακούγεται σαν τον απόηχο μιας κοινωνίας που κλείνεται στον εαυτό της...».

 

 

Με στοιχεία από το Haaretz και τους New York Times