Ήταν ο πατέρας μου παιδόφιλος; Μια σπαρακτική καταγραφή

0

Εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο -και ειδικά στο εξωτερικό- δραστηριοποιούνται ομάδες που καταδιώκουν παιδόφιλους και με ανορθόδοξες μεθόδους, σίγουρα όχι νόμιμες, προσπαθούν να βοηθήσουν το έργο των αστυνομικών αρχών. 

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειωθεί ένα σοκαριστικό σερί αυτοκτονιών αντρών που πιάστηκαν στα δίχτυα των «Κυνηγών Παιδόφιλων» και η δράση τους εκτέθηκε στο διαδίκτυο και στα social media... Η διαπόμπευσή τους μέσω του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων τους οδήγησε στην αυτοκτονία. 

Η περίπτωση της Lesley Henderson, που είδε τον πατέρα της Michael Daff να πρωταγωνιστεί σε τέτοιο υλικό, λίγο πριν αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του, παγιδευμένος στις συνομιλίες του με μία κυνηγό παιδόφιλων, είναι μία από τις 8 που έχει σοκάρει τη βρετανική κοινή γνώμη. 

«Εκείνη την ημέρα βρισκόμουν στο σπίτι και η κόρη μου στον επάνω όροφο. Όταν χτύπησε το τηλέφωνο άκουσα έναν φίλο να μου λέει "Κοίτα, δεν ξέρω πώς να σου πω αυτό, αλλά ο μπαμπάς σου είναι στο διαδίκτυο και φαίνεται να συνομιλεί με μία κυνηγό παιδόφιλων". Μπήκα να δω τι συμβαίνει και όταν συνειδητοποίησα τι έβλεπα τον πατέρα μου να λέει, άρχισα να κλαίω και να ουρλιάζω. Το παιδί κατέβηγκε αναστατωμένο και με ρωτούσε τι ακριβώς είχε συμβεί. Πώς μπορούσα να της πω ότι ο παππούς της που την αγαπούσε, που με ανέθρεψε με αγάπη, ήταν παιδόφιλος;».

Η κοπέλα με την οποία συνομιλούσε στο επίμαχο βίντεο ομ Michael Daff υποτίθεται ότι ήταν 15 χρονών, όσο περίπου και η εγγονή του. Από τη στιγμή που προχώρησε στο απονενοημένο, η υπόθεση, όπως είθισται στη Βρετανία έκλεισε, με την κόρη του να μένει πίσω δηλητηριασμένη από την ακολουθία των τραγικών περιστατικών και γεμάτη ερωτήματα. 

Πώς θα μπορούσε να πάρει απαντήσεις στα «γιατί» που τη βασάνιζαν από τη στιγμή που νομικά τουλάχιστον δεν υπήρχε υπόθεση; Δεν υπήρχαν καταγγελίες εναντίον του όλα τα προηγούμενα χρόνια ούτε κάποια μαρτυρία που θα την ανακούφιζε, που θα την έκανε να πιστέψει ότι ο πατέρας της αυτοκτόνησε από τύψεις για όσα έκανε σε ανήλικα παιδιά και όχι απλώς από το βάρος της διαπόμπευσης;

Η μόνη ελπίδα της θα ήταν να μιλήσει με έναν από τους «Κυνηγούς», όμως, κανείς από αυτούς δεν θέλει ποτέ να δείχνει το πρόσωπό του, για να μπορεί να κινείται under-cover...

Το ηθικό ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν οι «Κυνηγοί», που κινούνται στο όριο του νόμου, πολύ συχνά και έξω από αυτό, νομιμοποιούνται να δημοσιεύουν τέτοιου είδους υλικό, πριν ακόμη ενημερωθεί η αστυνομία. Τέτοια ηθικά διλήμματα είχε και ο Τζέιμι Λι, ένας από τους «Κυνηγούς Παιδόφιλων» που για πρώτη φορά αποφάσισε να εμφανιστεί μπροστά στην κάμερα του BBC και να συναντηθεί με τη Lesley, προκειμένου να τις δώσει όχι τις απαντήσεις που τόσο πολύ χρειάζεται για να σιγουρευτεί για το πραγματικό ποιόν του πατέρα της, αλλά τουλάχιστον μια απάντηση για το "έργο" των κυνηγών. 

Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, ο ίδιος εντάχθηκε στους «Κυνηγούς», όταν ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας στο δικό του οικογενειακό περιβάλλον δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τη δέουσα σοβαρότητα από τις αστυνομικές αρχές και τελικά έμεινε ατιμώρητο. 

«Στη δική μου τη συνείδηση είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει τα πρόσωπα και τα ονόματα αυτών των ανθρώπων, όπως και το τι είναι ικανοί να κάνουν», εξηγεί ο νεαρός στη συνάντησή του με την κόρη του Daff. «Αν ήταν στο δικό μου χέρι, θα σας είχα παραδώσει ό,τι υλικό είχα, προκειμένου να σιγουρευτείτε», λέει κάπως συνεσταλμένα πια και βιώνοντας τον θυμό και τη σύγχυση της γυναίκας που έχει απέναντι του. 

Για την ιστορία, ο νεαρός αποφάσισε να απεμπλακεί από τους «Κυνηγούς» και να συμμετέχει πλέον ενεργά στην ενημέρωση μαθητών για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Όσο για τη Leslie θα πρέπει να ζήσει με αυτό που συνέβη στην οικογένεια της, με το βάρος ενός σκληρού «γιατί», για το οποίο δεν θα πάρει απάντηση, όσο η αστυνομία επιμένει να κρατά τα αρχεία που βρίσκονταν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του πατέρα της, τον οποίο κατέσχεσε, όταν ήρθε στο φως η ιστορία του...

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM