Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Zuccherino, την πιο δροσιστική gelateria της πόλης

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Zuccherino, την πιο δροσιστική gelateria της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Το παγωτό για μένα είναι ο κόσμος μου όλος και γενικά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο γλυκό, που μπορεί να φάει κάποιος απ'όλες τις απόψεις: γεύσης, ποιότητας, θερμίδων και θρεπτικής αξίας» λέει η κ. Ελισάβετ Ντεμίρη, η οποία μαζί με τον αδερφό της, Κώστα, αποτελούν πλέον τη δεύτερη γενιά των ζαχαροπλαστείων Zuccherino, που μετά από 30 χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, έχουν μετατραπεί στο απόλυτο καλοκαιρινό και δροσιστικό σποτ της πόλης.

«Το Zuccherino είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια από τους γονείς μας, οι οποίοι είχαν ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο στο Παλαιό Φάληρο, με την έννοια ότι δεν υπήρχε ούτε σερβιριζόμενος χώρος ούτε τόση μεγάλη εξειδίκευση στο κομμάτι του παγωτού, όπως έχουμε σήμερα. Ήταν ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο με το εργαστήριο παραγωγής του, με πάρα πολύ μεγάλη έμφαση σε τούρτες γενεθλίων, σε παιδικά πάρτι και γενικότερα σε catering και εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στα πολλά «Excuse me» των τουριστών, οι οποίοι αυτοί την περίοδο έχουν κατακλύσει το κέντρο της πόλης, συχνά ακούγαμε γεύσεις όπως Snickers, banoffee, blueberry, Lila Pause, 3bit, καϊμάκι, παγωτό φιστίκι, ελβετική σοκολάτα με καραμέλα βουτύρου και το θανατηφόρο «death by chocolate» που είναι ένας ιδιαίτερος σοκολατένιος συνδυασμός.


Από κει και πέρα, όταν ο αδερφός μου τελείωσε πλέον με τις σπουδές του, αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση και το 2004, μετά από μια ιδιαίτερη αδυναμία που είχε στο κομμάτι του παγωτού, άνοιξε μια gelateria επίσης στο Παλαιό Φάληρο, σε έναν τελείως διαφορετικό χώρο με κύρια προϊόντα το gelato και τον καφέ, όπου άλλωστε είθισται να εστιάζουν και οι κλασικές gelaterie στην Ιταλία.

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Zuccherino, την πιο δροσιστική gelateria της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Σταδιακά, αυτό το κατάστημα εξαπλώθηκε, έπειτα άνοιξε το κατάστημά μας στην Νέα Σμύρνη και μόλις πριν από τρία χρόνια και το κατάστημά μας στο Μοναστηράκι. Πλέον, βέβαια, με πάρα πολλή μεγάλη εξειδίκευση στο κομμάτι του παγωτού, βάζοντας συγχρόνως και πολλές γλυκές προτάσεις στους καταλόγους μας και δημιουργώντας, έτσι, ένα ζαχαροπλαστείο με έναν σερβιριζόμενο χώρο, που έχει μετατρέπει σε family destination για τη βόλτα σου και γενικότερα για ό,τι ζητά κανείς από ένα τέτοιου είδους μαγαζί».


Στην οδό Μητροπόλεως 80, στο Μοναστηράκι, βρεθήκαμε, λοιπόν, κι εμείς ένα καυτό μεσημέρι Παρασκευής αναζητώντας μια ανάσα δροσιάς και κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από το γραφείο. Και φυσικά το Zuccherino είναι το κατάλληλο σποτ μέσα στην πόλη για μια τέτοια βόλτα αφού, όπως αναφέρει η κ. Ντεμίρη, «αυτήν τη στιγμή σε σύνολο γεύσεων παγωτού ξεπερνάμε τις 100 (!), οι οποίες και εναλλάσσονται συνεχώς στις βιτρίνες μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρει κάποιος ορισμένες στάνταρ και best-seller γεύσεις (κρέμα, σοκολάτα, cookies), αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν μερικές άλλες που εναλλάσσονται συνέχεια, είτε ανάλογα με την εποχικότητα είτε ανάλογα με το κατάστημα».


Και είχε όντως δίκιο, αφού ανάμεσα στα πολλά «Excuse me» των τουριστών, οι οποίοι αυτοί την περίοδο έχουν κατακλύσει το κέντρο της πόλης, συχνά ακούγαμε γεύσεις όπως Snickers, banoffee, blueberry, Lila Pause, 3bit, καϊμάκι, παγωτό φιστίκι, ελβετική σοκολάτα με καραμέλα βουτύρου και το θανατηφόρο «death by chocolate» που είναι ένας ιδιαίτερος σοκολατένιος συνδυασμός.

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Zuccherino, την πιο δροσιστική gelateria της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αν, πάλι, δεν ανήκετε στην κατηγορία των «παραδοσιακών» πελατών που αναζητούν τις κλασικές γεύσεις, η κ. Ντεμίρη απαντά: «Ο Κώστας, ο αδερφός μου, που είναι και υπεύθυνος παραγωγής, έχει εξειδικευτεί στο κομμάτι του παγωτού, οπότε έχει προσθέσει γεύσεις όπως παγωτό μελομακάρονο, παγωτό κουραμπιές, παγωτό γαλακτομπούρεκο, ενώ μία ολοκαίνουργια προσθήκη είναι το καζάν ντιπί σε παγωτό. Τα πιτσιρίκια, βέβαια, τρελαίνονται για το magic unicorn και για την τσιχλόφουσκα».


Φυσικά, δεν θα μείνετε παραπονεμένοι και όσοι από εσάς δεν θέλετε να μετράτε μία-μία τις θερμίδες, αφού «στα καταστήματα Zuccherino, γενικότερα, υπάρχουν ειδικές κατηγορίες παγωτών είτε για ανθρώπους που μπορεί να έχουν ζάχαρο είτε να κάνουν δίαιτα. Υπάρχουν, δηλαδή, παγωτά με 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά, παγωτά με στέβια, παγωτά που είναι κατάλληλα για ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν κάποια αλλεργία ή για όσους για κάποιον προσωπικό τους λόγο αποφεύγουν την κατανάλωση είτε της λακτόζης είτε της γλουτένης». Ασφαλώς, από τα καταστήματα δεν λείπουν και οι vegan επιλογές, αφού όλα τα σορμπέ –που είναι πραγματικά αμέτρητα– είναι κατάλληλα και για άτομα με αυτές τις διατροφικές συνήθειες.


Τα ζαχαροπλαστεία δεν βασίζονται πια αμιγώς στο ελληνικό κοινό, καθώς «φέτος, μόνο, πρέπει να έχουμε γύρω στους 20 πελάτες που έχουν κλείσει εκδηλώσεις στην Ελλάδα, αλλά ζουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα, το κατάστημά μας στο Μοναστηράκι μάς έχει φέρει, λόγω του τουριστικού σημείου όπου βρίσκεται, μία αναγνωρισιμότητα και εκτός Ελλάδας. Οι άνθρωποι αυτοί μας έχουν, με άλλα λόγια, εμπιστευθεί για τον γάμο τους ή τη βάπτιση του παιδιού τους, που αποφάσισαν να τελέσουν στην Ελλάδα.

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Zuccherino, την πιο δροσιστική gelateria της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μάλιστα, έχουμε βραβευθεί ως patisserie από διάφορους οργανισμούς στο εξωτερικό, αλλά και για το κομμάτι του ντιζάιν, καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές για τα καταστήματά μας σε ξενόγλωσσα βιβλία design, ενώ την εταιρική μας ταυτότητα έχει επιμεληθεί η Κανέλλα Αράπογλου,». Αυτό, άλλωστε, φάνηκε από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο κατάστημα, αφού οι ροζ και γαλάζιες τρούφες, οι βρύσες με τη ρέουσα σοκολάτα γάλακτος και bueno, αλλά και τα φρεσκοψημένα χωνάκια με την επικάλυψη σοκολάτας βρίσκονται σε απόλυτη οπτική αρμονία με το πετρόλ μινιμαλιστικό περιτύλιγμα και τις αντίστοιχες χρωματικές λεπτομέρειες στα κυπελλάκια, τα κουταλάκια και τους τοίχους – bonus: η διακριτική εσάνς γάλακτος που αναδύεται από τον χώρο του εργαστηρίου και ευωδιάζει ολόκληρο το κατάστημα.


Στην ερώτηση για το αν οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια, η κ. Ντεμίρη απαντά: «Φυσικά! Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στο τι προτιμούσαν οι πελάτες το 1988 και τι προτιμούν το 2019. Παλαιότερα, οι πελάτες ήθελαν να φάνε ένα γλυκό που ανήκε στις πιο κλασικές γεύσεις, όπως μια σοκολατίνα, μια καρυδόπιτα, ένα μιλφέιγ ή ένα κανταΐφι. Σήμερα, όμως, το κοινό ενδεχομένως να απορρίψει τέτοιες επιλογές, καθώς έχει στραφεί σε πιο ελαφριές, πιο φίνες γεύσεις και φυσικά, επειδή η γαστρονομία και συνάμα η ζαχαροπλαστική πλέον έχουν δεχτεί μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη, πάντα ψάχνουν και κάτι πιο ιδιαίτερο και πρωτότυπο στη γεύση. Οι καταναλωτές σήμερα αποζητούν τη συνεχόμενη ανανέωση είτε στα μαγαζιά είτε στον κατάλογο».


Και αυτή η ανανέωση είναι εμφανής, αφού δίπλα στα πολύχρωμα μακαρόν, τα παγωτίνια, τις τρούφες σε σχήμα καρδιάς και λουλουδιών και τη χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη, βρίσκει κανείς και τις διάσημες ruby ice bombs φτιαγμένες από γνήσια ruby chocolate. Ναι, καλά καταλάβατε! Είναι αυτές οι μπάλες, που σίγουρα έχετε πετύχει σε κάποιο story του Instagram και οι οποίες κάθε φορά που περιχύνονται με καυτή σοκολάτα, λιώνουν και ανοίγουν σαν ηφαίστειο που εκρήγνυται.

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Zuccherino, την πιο δροσιστική gelateria της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Άραγε, μετά από όλα αυτά, τα ζαχαροπλαστεία Zuccherino έχουν κάτι ακόμη που σκέφτονται να προσθέσουν στον κατάλογό τους; Η κ. Ντεμίρη, μη θέλοντας να ξεδιπλώσει όλα τα νέα σχέδια, απαντά κάπως διστακτικά: «Μας πετυχαίνετε σε μια περίοδο, που ετοιμάζουμε δύο πολύ μεγάλες, νέες κατηγορίες στα μαγαζιά πάντα σε συνδυασμό με παγωτό. Η μία από αυτές είναι ότι έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε και στην κατηγορία του pancake, για να μπορέσουμε να βάλουμε το παγωτό και τον χειμώνα στη ζωή μας, γιατί ο Έλληνας αρχίζει να τρώει παγωτό και τον χειμώνα, οπότε πιστεύουμε ότι μ' αυτήν τη νέα κατηγορία θα υπάρξει μια ωραία ανανέωση για την νέα "σχολική σεζόν" που ξεκινάει».


Αν, λοιπόν, βρίσκεστε κι εσείς ακόμη στην Αθήνα και θέλετε να γλιτώσετε από τον καύσωνα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε μια βόλτα από το Μοναστηράκι, το Παλαιό Φάληρο ή τη Νέα Σμύρνη και να βρείτε στο Zuccherino μία ή και περισσότερες γεύσεις παγωτού που θα σας παρηγορήσουν από το αθηναϊκό λιοπύρι. 

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Zuccherino, την πιο δροσιστική gelateria της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info

Zuccherino

Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, 210 3213015 

Πρωτέως & Σειρήνων 48, Π. Φάληρο, 210 9845238, 210 9830869

Αγ. Αλεξάνδρου 41 & Ναϊάδων, Π. Φάληρο, 210 9830049

2ας Μαΐου 12, πλατεία Ν. Σμύρνης, 210 9357590

www.zuccherino.gr, Facebook, Instagram

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ