Απεργία της ΓΣΕΕ

Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε gaming laptop

Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε gaming laptop Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Οι εποχές που το PC gaming ήταν αποκλειστικό προνόμιο των desktops έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Με τα gaming laptops να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα σταθερά συστήματα πλέον, ολοένα και περισσότεροι gamers αποφασίζουν να επενδύσουν σε αυτά. Τι πρέπει να προσέξει κανείς όμως κατά την αγορά ενός gaming laptop και ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά;


Τα σημαντικότερα στοιχεία ενός gaming laptop
Η αγορά gaming laptop συνήθως συνοδεύεται από ένα σεβαστό ποσό το οποίο αποχωρίζεται ο χρήστης προκειμένου να κάνει δικό του τον φορητό της αρεσκείας του. Στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για ένα αρκετά ακριβό σύστημα αφού ο συνδυασμός ισχύος και φορητότητας κοστίζει. Στο πλαίσιο μίας τέτοιας αγοράς λοιπόν, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η επιλογή μας καλύπτει στο έπακρο τα «θέλω» μας, ούσα σε θέση να μας προσφέρει τις εμπειρίες gameplay που ονειρευόμαστε.


Κάρτα γραφικών
Στα γραφικά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: όσο καλύτερη είναι η κάρτα γραφικών του συστήματός σας, τόσο καλύτερη θα 'ναι και η ποιότητα των γραφικών που θα απολαμβάνετε. Το καλύτερο όμως είναι και ακριβότερο και εκτός κι αν το budget σας είναι άνευ ορίων, η επιλογή σας όσον αφορά στην κάρτα γραφικών θα πρέπει να είναι έξυπνη. Σε πρώτη φάση, καλό είναι να γνωρίζετε ότι θα επιλέξετε μεταξύ δύο κατασκευαστών, NVIDIA και AMD, με την πρώτη βέβαια να έχει σαφές προβάδισμα, τουλάχιστον στην κορυφαία κατηγορία.


Αν θέλετε το καλύτερο και είστε διατεθειμένοι να το πληρώσετε, τότε τα laptops με τις ολοκαίνουριες GeForce RTX 3060, 3070 και 3080 είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας. Σε υψηλά στάνταρ αλλά με σαφώς καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης παίζουν οι high-end κάρτες της αμέσως προηγούμενης γενιάς της NVIDIA -GeForce RTX 2060, 2070 και 2080 και οι παραλλαγές τους. Αν αναζητάτε κάτι οικονομικότερο, τότε μπορείτε να συμβιβαστείτε με τις GeForce GTX 1070, 1080 και 1660 Ti της NVIDIA καθώς και τις Radeon RX και Pro, 5500M και 5600M.


Οθόνη
Πριν μερικά χρόνια η απόφασή σου σε ό,τι αφορά την οθόνη του gaming laptop σου, θα είχε να κάνει απλώς με το μέγεθός της. Οι καιροί έχουν όμως αλλάξει με τις οθόνες των φορητών να είναι σε θέση να προσφέρουν άκρως εντυπωσιακές εμπειρίες gameplay ανεξαρτήτως ιντσών. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να καταλήξετε στην ανάλυσή της, μία απόφαση που έχει να κάνει και με τις «αντοχές» της κάρτας γραφικών σας. Αν αυτή μπορεί να στηρίξει 4K gaming, τότε καλό θα ήταν να κυνηγήσετε και την αντίστοιχη ανάλυση στην οθόνη (δε θα μπορείτε πάντα να συνδέετε εξωτερική μέσω HDMI), διαφορετικά αρκέσου στα 1080p.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε gaming laptop Facebook Twitter

Τα τελευταία δυο χρόνια όμως, την εμφάνισή τους έχουν κάνει και laptops με υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης εικόνας. Προτάσεις που αγγίζουν τα 144 ή και τα 240 Hz είναι ιδανικές για όσους παίζουν παιχνίδια με ακατάπαυστη δράση online, εκεί όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ήττα και τη νίκη. Οθόνες με τέτοιες επιδόσεις προσφέρουν gameplay χωρίς δείγμα stuttering ή lag. Συνήθως υστερούν σε ανάλυση («περιορίζονται» στη Full HD) αλλά υπερτερούν σε χρόνο απόκρισης, βελτιώνοντας όχι μόνο το gameplay αλλά και ολόκληρη την εμπειρία χρήσης του υπολογιστή.


Φορητότητα
Όταν τα gaming laptops είχαν κάνει την εμφάνισή τους, στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για συστήματα ογκώδη, με αυξημένο βάρος και οθόνη 17 ιντσών. Τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει πολύ από τότε, αφού οι εταιρείες έχουν αναπτύξει καινοτόμα συστήματα ψύξης που σε συνδυασμό με τη χρήση θερμοαγώγιμων υλικών, διατηρούν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των laptops σε χαμηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή οι καλύτερες αναλύσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι παίκτες να απολαμβάνουν καθηλωτικές εμπειρίες ακόμα και σε οθόνες 14-15 ιντσών -και μάλιστα με πολύ λεπτότερο πλαίσιο.


Επιλέγοντας το laptop σας, θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι η ποιότητα κατασκευής του είναι τέτοια που θα του επιτρέπει να διαχειρίζεται τα μαραθώνια gaming sessions σας. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως το μοντέλο σας θα έχει μεγαλύτερο προφίλ απ' ό,τι άλλα, να είστε σίγουροι ότι θα σας αποζημιώσει πλήρως σε βάθος χρόνου με τις επιδόσεις του. Και μόνο το γεγονός ότι θα μπορείτε να έχετε ένα gaming σύστημα ανά πάσα ώρα και στιγμή μαζί σας είναι αρκετό. Οι 15 ίντσες μοιάζουν να είναι η χρυσή τομή μεταξύ φορητότητας και επιβλητικής εμπειρίας, οπότε θα σας προτείναμε να ξεκινήσετε από εκεί.

Δίσκος
Gaming laptop χωρίς δίσκο SSD ισοδυναμεί με «έγκλημα». Ναι, ο δίσκος SSD είναι ακριβότερος από τον HDD όμως οι ταχύτητες που θα σας προσφέρει δε συγκρίνονται. Για να καταλάβετε για τι διαφορά μιλάμε, ένας SATA III HDD στις 7200 rpm προσφέρει ταχύτητες περίπου 150 MB/s. Ένας SATA III SSD «κάνει παιχνίδι» γύρω στα 600 MB/s ενώ ένας PCIe/M.2 SSD ξεκινά από τα 1,2 GB/s για να φτάσει ακόμα και στα 2,2 GB/s.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε gaming laptop Facebook Twitter

Οι SSD όμως δεν είναι για να «παρκάρετε» δεδομένα αφού μιλάμε για εξαιρετικά ακριβές λύσεις. Αν έχετε αρχεία ή προγράμματα που πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στον υπολογιστή σας, μπορείτε να διαλέξετε σύστημα που να ενσωματώνει SSD και HDD: στον πρώτο θα έχεις εγκατεστημένα τα Windows και τα παιχνίδια που παίζετε ανά πάσα στιγμή και στον δεύτερο όλα τα άλλα. Οι πιο συνηθισμένοι συνδυασμοί είναι 256/512 GB SSD + 1/2 TB HDD.


Πληκτρολόγιο
Αγοράζοντας gaming laptop, ξεχνάτε το μηχανικό πληκτρολόγιο -εκτός κι αν είστε διατεθειμένοι να κουβαλάτε μαζί σας ένα τέτοιο, φυσικά. Σε ό,τι αφορά αυτό του laptop σας, αρχικά βεβαιωθείτε ότι σας βολεύει, ότι δηλαδή βρίσκεται σε σημείο που να μην κουράζονται τα χέρια σας (και δη οι καρποί σας) και διαθέτει τέτοια διάταξη πλήκτρων που να μην κινδυνεύετε να πάθετε κράμπα στο μισάωρο. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να υποστηρίζει το λεγόμενο N-key rollover ώστε να καταγράφει τις εντολές σας, ακόμα κι αν πατάτε πολλά πλήκτρα ταυτόχρονα.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε gaming laptop Facebook Twitter

Αν προσφέρονται έξτρα πλήκτρα τα οποία μπορείτε να προγραμματίσετε και υποστηρίζουν και μακροεντολές τόσο το καλύτερο. Αρκετά χρήσιμο είναι και το keypad, αν και σε αυτή την περίπτωση επηρεάζεται το μέγεθος του υπόλοιπου πληκτρολογίου. Η διαδρομή των πλήκτρων (το αποκαλούμενο travel distance) εξαρτάται καθαρά από τις προτιμήσεις σας. Καλό θα ήταν όμως το πληκτρολόγιο να προσφέρει φωτισμό, όχι τόσο για αισθητικούς λόγους αλλά για να μπορείτε να φωτίζετε τα πλήκτρα που θέλετε προς διευκόλυνσή σας όταν παίζετε σε σκοτεινά περιβάλλοντα.


Το PC gaming κάνει level up
Κάντε προσεκτικά την έρευνά σας, ξεκαθαρίστε τι τύπος παίκτη είστε και άρα ποιες είναι οι ανάγκες σας, δείτε τι υποστηρίζει το budget σας (αν χρειαστεί προσαρμόστε το ανάλογα) και επιλέξτε το laptop που θα αναβαθμίσει τις εμπειρίες gameplay σας. Όπως πάντα, μην αμελήσετε την επέκταση εγγύησης αν προσφέρεται: θα εξασφαλίσει πως το μηχάνημά σας θα συνεχίσει να σας χαρίζει ξέγνοιαστες ώρες ψυχαγωγίας για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αγορά
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι»: Γιατί το TikTok μας οδηγεί σε τόσες πολλές αγορές;

Αγορά / Πώς το TikTok σε κάνει να ψωνίζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι

Γιατί οι δημιουργοί περιεχομένου του TikTok είναι τόσο καλοί ώστε να μας «πουλάνε» πράγματα; Σε τι διαφέρουν από τους αστραφτερούς influencers του Instagram; Ποιους εμπιστευόμαστε πιο εύκολα και πώς η εικονική μας σχέση μαζί τους επηρεάζει τις αγορές μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ