Λίγο ακόμα (σπάνιο) Χατζιδάκι παρακαλώ!

Λίγο ακόμα (σπάνιο) Χατζιδάκι παρακαλώ! Facebook Twitter
Μέσα από αυτό τον οπτικοακουστικό θησαυρό που έχει συλλέξει ο κος Μπότσας σκέφτηκα να σας παρουσιάσω δέκα ενδιαφέρουσες επιλογές που αντικατοπτρίζουν το εύρος και την βαρύτητα του έργου του Μάνου Χατζιδάκι.
0

Η σπουδαιότητα και η ιδιοφυΐα του συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι δεν αποτιμάται αθροίζοντας μόνο την μουσική του παραγωγή, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τον αντίκτυπο που είχε το έργο του σε πλείστες μορφές τέχνης και στους σπουδαίους συναδέλφους του που εμπνεύστηκαν και στηρίχθηκαν σε εκείνον και φυσικά την διασπορά της μουσικής του ανά τον κόσμο.


Ο Ιωάννης Μπότσας μέσω του καναλιού του στο youtube μας μοιράζει απλόχερα σπάνιες στιγμές της τέχνης του Μάνου Χατζιδάκι αποτυπωμένες είτε σε ηχογραφήσεις, είτε σε βίντεο. Συνεντεύξεις, συναυλίες, αποσπάσματα από ταινίες με συνθέσεις του, διασκευές τραγουδιών και μελωδιών του από άλλους καλλιτέχνες, ραδιοφωνικές εκπομπές ή μουσικές επενδύσεις τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ συνθέτουν ένα υπέροχο μωσαϊκό περισσότερο ή λιγότερων γνωστών στιγμών στην καριέρα και την ζωή του εκλεκτού αυτού συνθέτη.


Μέσα από αυτό τον οπτικοακουστικό θησαυρό που έχει συλλέξει ο κος Μπότσας σκέφτηκα να σας παρουσιάσω δέκα ενδιαφέρουσες επιλογές που αντικατοπτρίζουν το εύρος και την βαρύτητα του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια καλλιτεχνική πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα βίντεο περιμένουν να τα ανακαλύψετε μόνοι σας!

O κύριος Μπότσας δήλωσε στο LIFO.gr:

Ο μοναδικός σκοπός μου είναι η προβολή του έργου του Μ. Χατζιδάκι. Στο κανάλι ήθελα να ανεβάσω μουσική του Χατζιδάκι που είναι δύσκολο να δισκογραφηθεί και να κυκλοφορήσει επίσημα. Ή δεν έχει την δυνατότητα το κοινό να την ακούσει κάπου αλλού. Καθώς και δεύτερες εκτελέσεις των τραγουδιών του κατά την δεκαετία 60 - 70 που δεν κυκλοφόρησαν (κατά τον μεγαλύτερο αριθμό) αργότερα σε CD. Οπωσδήποτε έχω και άλλο υλικό να ανεβάσω. Υπάρχει κάποιος δισταγμός για τον λόγο ότι είναι πιο σπάνιο και καλύτερο σε ποιότητα ήχου. Θα είχε αξία να κυκλοφορήσει επίσημα αλλά δεν βλέπω κάτι σε αυτή την κατεύθυνση. Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσε να ακούσει κάποιος στο κανάλι- έχω 393 βίντεο. Το πρώτο το ανέβασα τον Αύγουστο του 2016.
 

Μια οριεντάλ σύνθεση του Χατζιδάκι για την ταινία Το Ποτάμι (1958) του Νίκου Κούνδουρου, σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη, Αντώνη Σαμαράκη και Νίκου Κούνδουρου. Η μουσική συνοδεύει υπέροχα την αισθησιακή κίνηση των κοριτσιών που χορεύουν στις όχθες του ποταμού.

 

 

Οι Forminx του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά συγκροτήματα στα '60s με μάνατζερ τον Νίκο Μαστοράκη, και εδώ διασκευάζουν με αγγλικό στίχο το Αστέρι του Βοριά.

 

Ο ελληνικής καταγωγής Γαλλοαιγύπτιος συνθέτης και τραγουδιστής George Moustaki συμπεριέλαβε σε έναν δίσκο 33 στροφών το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι Ο ταχυδρόμος πέθανε, με ελεύθερη απόδοση των στίχων του Γκάτσου στα γαλλικά.

 

Το 1974 ο Χατζιδάκις συνθέτει την μουσική για την αβανγκαρντ ταινία του Γιουγκοσλάβου σκηνοθέτη Ντούσαν Μακαβέγιεφ Sweet Movie και η Ιταλίδα τραγουδίστρια Daniela Davoli ερμηνεύει το Τα παιδιά κάτω στον κάμπο.

 

Ο Edmundo Ros, με καταγωγή από το Τρινινάντ και τη Βενεζουέλα, ήταν μουσικός και επικεφαλής λατινοαμερικάνικης ορχήστρας που έκανε καριέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε έναν από τους δίσκους του επέλεξε να δώσει μια λάτιν νότα στο αγαπημένο Γαρύφαλλο στ' αυτί σε μία ορχηστρική εκτέλεση με τον τίτλο Carnation Girl.

 

Η ταινία Αδούλωτοι Σκλάβοι (1946) κατέχει αρκετές σημαντικές πρωτιές: είναι η πρώτη ελληνική ταινία με θέμα την αντίσταση, εδώ κάνει την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση η Έλλη Λαμπέτη και αποτελεί και το πρώτο κινηματογραφικό score που επιμελήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκης. Την ταινία είχε ξεκινήσει να σκηνοθετεί ο Μάριος Πλωρίτης αλλά φοβούμενος την αποτυχια την εγκατέλειψε και την ολοκλήρωσε ο σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου Βίων Παπαμιχάλης.

 

Ηχογράφηση της Marie Bell, σπουδαίας Γαλλίδας ηθοποιού κλασικού ρεπερτορίου και σκηνοθέτιδας, να ερμηνεύει ένα τραγούδι από την παράσταση Η Κλέφτρα του Λονδίνου που ανέβηκε στο Παρίσι το 1961 και για την οποία έγραψε μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο δίσκος αυτός δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα.

 

Το ανοιξιάτικο αεράκι του Μάνου ντύνει ονειρικά τις εικόνες του ντοκιμαντέρ "Ατλαντίδα" (1978) του Jacques-Yves Cousteau.

 

Ηχητικό ντοκουμέντο ενός τραγουδιού από το έργο Περλιμπλίν και Μπελίσα, σε στίχους Νικου Γκάτσου. Το τραγούδι αυτό δεν το δισκογράφησε ο Μάνος Χατζιδάκις κι εδώ ακούμε να το τραγουδά ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιώργος Ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του Νέου Κύματος σε ραδιοφωνική μετάδοση της δεκαετίας του '60.

Bίντεο προεκλογικής συναυλίας ΝΔ 1989

Πρόκειται για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 που οδήγησαν στην οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Βρισκόμαστε σε περίοδο αναβρασμού: το σκάνδαλο Κοσκωτά, το love story Ανδρέας Παπανδρέου και Μιμής, η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 καθώς και η πολιτική σύμπραξη ΝΔ και ΚΚΕ χαρακτηρίζουν αυτή την προεκλογική περίοδο και καθιστούν δυνατή την σύμπραξη τριών σπουδαίων συνθετών - Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη - που τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία του πολιτικού φάσματος.

Στη σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου βρέθηκαν για πρώτη φορά και οι τρεις συνθέτες με διευθυντή ορχήστρας τον Ξαρχάκο και τους Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Μαρία Δημητριάδη, Σοφία Βόσσου και Γιάννης Μπογδάνος να τραγουδούν δημιουργίες τους συνοδευόμενοι συχνά από τον ίδιο τον Μίκης Θεοδωράκη. Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο του Αντ1 και το κανάλι TV 100, την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

 
Ioannis Botsas

Σαν Σήμερα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ