Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά Facebook Twitter
Η κυβέρνηση έχει ποντάρει κυρίως στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι φθηνότερο.
0



Εμβόλια το συντομότερο δυνατό

Στις 8 Ιανουαρίου, σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», επειδή, όπως υποστήριξε, «δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε, όσο τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί είναι μόλις δύο». Μία εβδομάδα μετά, μιλώντας στη Βουλή, αναγνώρισε τη σημασία της ταχύτητας στον εμβολιασμό του πληθυσμού, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς σε αυτή την αίθουσα πως πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια το συντομότερο δυνατό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση του εμβολιασμού, «εφόσον οι εταιρείες τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματά τους και παραδώσουν τα καινούργια εμβόλια εντός του Μαρτίου ή εντός του Απριλίου».

Πίεση για ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca

Η κυβέρνηση έχει ποντάρει κυρίως στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι φθηνότερο (χωρίς τις δυσκολίες που έχουν τα άλλα για τη διατήρηση και τη μεταφορά τους), χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ταχύτερη διακίνησή του. Για τους λόγους αυτούς οι μεγαλύτερες παραγγελίες είναι για το εμβόλιο της AstraZeneca, του οποίου η έγκριση όμως εκκρεμεί, γι' αυτό η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που πιέζουν, ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Την περασμένη Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του «Covid-19 Management Group», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και των υπολοίπων εταιρειών. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, η πρωθυπουργός της Δανίας, Mέτε Φρέντερικσεν, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Aντρέι Μπάμπις, και όλοι τόνισαν ότι «οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», ενώ οι Ευρωπαίοι παραδέχτηκαν ότι ανησυχούν για τη μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτήν τη φάση.

Οι οικονομικές προβλέψεις τώρα γίνονται πιο απαισιόδοξες για το επόμενο διάστημα, καθώς η καθυστέρηση της λήξης της πανδημίας καθυστερεί και την οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως.

Μάλιστα, εν όψει της (τηλε)διάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η Mέτε Φρέντερικσεν συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για να ζητήσουν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών, που εκκρεμούν.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς, μαζί με την εμφάνιση νέων στελεχών κορωνοϊού, πολύ πιο μεταδοτικών, προβληματίζει έντονα όλες τις κυβερνήσεις, ειδικά σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων και τους αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού. Οι προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη, άλλωστε, στηρίζονταν κυρίως στον γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού για το χτίσιμο της ανοσίας. Οι οικονομικές προβλέψεις τώρα γίνονται πιο απαισιόδοξες για το επόμενο διάστημα, καθώς η καθυστέρηση της λήξης της πανδημίας καθυστερεί και την οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως.

Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά Facebook Twitter
Η τουρκική πλευρά επιμένει σε μια ευρύτερη ατζέντα για να μπορεί να προσθέτει διαρκώς διεκδικήσεις, δεδομένης και της εθνικιστικής έξαρσης που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία αυτή την περίοδο. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Διερευνητικές επαφές ή κινητικότητα για την κινητικότητα

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά ο 61ος γύρος των «διερευνητικών επαφών» με την Τουρκία, για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: «Θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60». Η δήλωση θα μπορούσε να είναι διπλής ανάγνωσης. Η πρώτη καταδεικνύει, κατά κάποιον τρόπο, τη μικρή σημασία που έχει επί της ουσίας ο 61ος γύρος. Η δεύτερη μάλλον σχετίζεται με τις διαρροές της Άγκυρας προς τα ΜΜΕ ότι στο παρελθόν με κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν συζητηθεί πολύ περισσότερα από αυτά που δηλώνει η σημερινή κυβέρνηση ότι συζητά. Η δεύτερη ανάγνωση είναι πιθανότατα αυτό που κυρίως εννοεί ο Τσαβούσογλου. Ωστόσο, αυτό παραμένει τουρκικός ισχυρισμός, αφού κανένας ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει παραδεχτεί ότι έχει συζητήσει κάτι περισσότερο μαζί τους.

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν το 2002, με τους μισούς γύρους απ' όσους έχουν γίνει ως τώρα να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το 2005. Η τελευταία συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, η μόνη φορά που λέγεται ότι οι διερευνητικές είχαν φτάσει κοντά σε συμφωνία για τα χωρικά ύδατα ήταν επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2011. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε τη βούληση να προχωρήσει, αλλά το πολιτικό κόστος που πλήρωσε η κυβέρνησή του λόγω της οικονομικής κρίσης δεν του το επέτρεψε.

Η ελληνική πλευρά πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνουν οι διερευνητικές συναντήσεις, με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και η ομάδα που θα την εκπροσωπήσει είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Ιφιγένεια Καναρά.

Η τουρκική πλευρά επιμένει σε μια ευρύτερη ατζέντα για να μπορεί να προσθέτει διαρκώς διεκδικήσεις, δεδομένης και της εθνικιστικής έξαρσης που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία αυτή την περίοδο. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι γνωστό αν η Γερμανία, που κάνει τον μεσολαβητή, πιέζει όντως για λύση ή αν είναι απλώς κινητικότητα για την κινητικότητα. Η γερμανική διπλωματία, στην οποία έχουν «παραχωρήσει» οι ΗΠΑ τα ελληνοτουρκικά, δουλεύει εντατικά προκειμένου να παρουσιάσει την Τουρκία ως «μετανοούσα», που προσπαθεί να μειώσει την ένταση και προσέρχεται στον διάλογο. Η Γερμανία θέλει να περάσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους αυτή την εικόνα για την Τουρκία, ώστε να κλείσει το θέμα των κυρώσεων ‒για το οποίο η ίδια ήταν πάντα απρόθυμη‒, να μπορεί η Άγκυρα να παίρνει ευρωπαϊκά κονδύλια και να συνεχίσει η Γερμανία μαζί της τις business as usual.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πάντα αυτοί που πιέζουν να κλείσουν κάποια από τα ζητήματα Ελλάδας - Τουρκίας. Στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ, που λένε τη γνώμη τους και στο Μαξίμου, πρόσφατα υποστήριζαν ότι ενώ η Ελλάδα πηγαίνει με τη θέση «συζητάμε μόνο για θαλάσσιες ζώνες» και η Τουρκία με τη θέση «συζητάμε έναν μεγάλο αριθμό απαιτήσεων και διεκδικήσεων», οι δυο χώρες θα μπορούσαν να τα βρουν κάπου στη μέση. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την Ελλάδα, καθώς προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και μεταξύ πολιτικών αλλά και στην κοινή γνώμη, ιδιαιτέρως στη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως, ενώ η γερμανική διπλωματία ιδρώνει για να παρουσιάσει την Τουρκία ως διαλλακτική, που συζητά και θέλει την Ευρώπη και τον διάλογο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα μπροστά στον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο οποίος έκανε ότι δεν καταλάβαινε.

Βέβαια, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Άγκυρα, όπου θα συναντούσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να «ενθαρρύνει την Άγκυρα να συνεχίσει με αποφασιστικότητα», είχε δηλώσει ότι το «το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», αναφέροντας ότι η Τουρκία «έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».

Μετά τη συνάντηση Μάας - Τσαβούσογλου αναμένονται κι άλλες επαφές του Ερντογάν με Ευρωπαίους ηγέτες, πάντα με μεσολάβηση της Γερμανίας και για τον ίδιο σκοπό. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες, ακόμα και με τη Γαλλία υπάρχει προσέγγιση ‒ άλλωστε είδαμε πρόσφατα τους Μακρόν και Ερντογάν να ανταλλάσσουν επιστολές σε πολύ διαφορετικό ύφος από πριν. Και, φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ποιος είναι αυτός που υποχωρεί.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ