«ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
που τη χρωστάμε στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων αλλά και στην οικογένεια των δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα. Κυρίως, όμως, το οφείλουμε στο θάρρος, στη γνώση, στην επιμονή και στον ηρωισμό των δικαστών. Ακούγοντας την πρόεδρο του δικαστηρίου χθες είπα: "Να, ένα πραγματικό βήμα για τη δημοκρατία"», σχολιάζει στη LiFO για τη χθεσινή ιστορική απόφαση ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής, Τίτος Πατρίκιος.

 

Στη συνέχεια επισημαίνει: «Θεωρώ ότι είναι οδυνηρό να βλέπουμε ότι ο φασισμός και ο ναζισμός επανεμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι φρικώδες να βλέπουμε τη δολοφονία ενός νέου μουσικού όπως ήταν ο Παύλος Φύσσας. Μιλάμε για μια δολοφονία που βύθισε σε απέραντη λύπη την οικογένειά του αλλά, ευτυχώς, ο θάνατος του ενεργοποίησε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οπότε, θέλω να πιστεύω πως όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι θα σταματήσουν να εφησυχάζουν. Και το λέω επειδή, δυστυχώς, η οικονομική ευμάρεια των προηγούμενων ετών μάς οδήγησε στην αδιαφορία και ξεχαστήκαμε. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ναζισμός ταυτίστηκε με το ολοκαύτωμα, τις διώξεις, τις γενοκτονίες, τις μαζικές εξοντώσεις και ένα βαρύτατο τίμημα».


Στο τέλος σπεύδω να τον ρωτήσω αν υπάρχει ένας στίχος που θα επέλεγε με αφορμή την χθεσινή καταδικαστική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής; Κι εκείνος με τη φυσικότητα που τον διακρίνει απαντά: «Παρόλο που είναι πολύ δύσκολο αυτό που με ρωτάτε θα επιλέξω έναν στίχο από το τελευταίο μου βιβλίο "Ο Δρόμος και Πάλι" και συγκεκριμένα το ποίημα που τιτλοφορείται "Ο Δρόμος και η Ζωή":

 

Ζωή με χίλια πρόσωπα, ζωή μοναδική,
ζωή δική μας και των άλλων.