Πειθαρχημένη ελευθερία ή απείθαρχη ασυδοσία;

Πειθαρχημένη ελευθερία ή απείθαρχη ασυδοσία; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Stupid Greg/ LIFO
16



«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
, για να έχουμε μελλοντικά μια πλήρη ελευθερία» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, σχολιάζοντας τους ηλικιωμένους που συνωστίστηκαν στις ουρές των ΑΤΜ. Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να στραφούν στις ψηφιακές δυνατότητες των τραπεζών. Και πολύ ορθά. Αυτό που δεν μας είπε η γενική γραμματέας της Ένωσης, είναι τι προτίθενται να κάνουν οι τράπεζες προκειμένου να βοηθήσουν στη στροφή αυτή. 

 

Μήπως –λέμε τώρα– είναι η κατάλληλη στιγμή για να μειωθούν οι εξωφρενικές χρεώσεις που επιβάλλονται σε κάθε διακίνηση χρημάτων μεταξύ τραπεζών; Μήπως πρέπει να επανεξεταστούν οι αδικαιολόγητες προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας; Μήπως επιτέλους να μηδενιστούν οι παράλογες επιβαρύνσεις στις κάθε είδους πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω internet; Μήπως επίσης για να ενθαρρυνθεί η χρήση του e-banking, να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία σε κατάστημα όσων ξέχασαν ή μπλόκαραν το PIN τους; Μήπως να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση μέσω phone banking για όσους δεν έχουν υπολογιστή ή smartphone;

 

Για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει όλα κι όλα 600 ευρώ τον μήνα, τα 10 ευρώ που πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα σε προμήθειες είναι πολλά. Ας κατεβάσουμε λοιπόν το δάχτυλο. Ας μην εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε τόσο δυσχερή θέση. 

 

Αφού κουνήσαμε το δάχτυλο στους ηλικιωμένους που συνωστίστηκαν, ας αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι ανεύθυνοι, ούτε αφελείς. Φοβούνται κι αυτοί τον ιό –πιθανότατα φοβούνται περισσότερο από μας– αλλά υποχρεώνονται να σταθούν στην ουρά προκειμένου να αποφύγουν αυτές τις χρεώσεις. Για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει όλα κι όλα 600 ευρώ τον μήνα, τα 10 ευρώ που πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα σε προμήθειες είναι πολλά. Ας κατεβάσουμε λοιπόν το δάχτυλο. Ας μην εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε τόσο δυσχερή θέση. 

 

Και κάτι τελευταίο: Δεν είναι ιδανική συγκυρία για ανασκοπήσεις, απλώς να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι τράπεζες δεν έκαναν το παραμικρό για να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία. Αντίθετα, περίμεναν από την κοινωνία να ματώσει προκειμένου να σωθούν οι ίδιες. Μας ζήτησαν να βάλουμε πλάτη – όπως υποδείκνυε και μια δημοφιλής έκφραση που επανακάμπτει στη δημόσια σφαίρα. Και το κάναμε. Τώρα που οι τραπεζίτες ζητούν από τους πολλούς να επιδείξουν «πειθαρχημένη ελευθερία», ας φροντίσουν κι οι ίδιοι να μην επιδεικνύουν απείθαρχη ασυδοσία. Δεν τους ζητάμε να βάλουν πλάτη, αλλά τουλάχιστον να μη βάζουν τρικλοποδιές.

16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Εξαιρετικό κείμενο. Επίσης, θα έπρεπε οι τράπεζες που μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε χρήση ή ότι δεν μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το internet banking να έχουν ενισχύσει το τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, δεδομένου ότι η αύξηση αυτής της κίνησης θα δημιουργήσει και προβλήματα και αντίστοιχη αύξηση των αναγκών για τηλεφωνική υποστήριξη. προχθές, λόγω προβλημάτων με την κάρτα αναλήψεων πολύ μεγάλης τράπεζας (αυτήν που την προτιμούν ηλικιωμένοι) δοκίμασα επανειλημμένα να πιάσω την γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Ακόμα και στις 12.30 το βράδυ, μετά από εικοσάλεπτη αναμονή, η γραμμή σε πέταγε έξω...
Άνθρωποι που έχουν καβαλήσει το καλάμι. Που νομίζουν πως είναι η ίδια η τράπεζα ( η Αγία άραγε;). Βαθιά νυχτωμένοι και μοιραίοι/ες.Να μην ξεχνούν πάντως πως:" Κι εμείς κακά χερόβολα, κι εσείς κακά δεμάτια".
Μηπως με την εξαίρεση της μεταφοράς μετρητών για πληρωμή ενοικίου δεν υφίστανται αυτές οι χρεώσεις; πχ ΔΕΗ δημόσιο υπηρεσίες κοινής ωφελείας κλπ ποιες είναι οι χρεώσεις αυτές που ανέρχονται μάλιστα στα 10ε το μήνα; τι συναλλαγές δεν γίνονται ανέπαφα τώρα που το όριο είναι 50ε;να μας έδινε περισσότερα στοιχεία το άρθρο γιατί κάπου τα νούμερα που αναφέρει δεν βγαινουν
Από που προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να πληρώνουν προμήθειες των 10€ τον μήνα; Από πουθενά.Επίσης να πούμε ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι παίρνουν περισσότερα από έναν 25χρονο που πιάνει δουλεύει 3-4 χρόνια. Εγώ δεν λυπάμαι τους συνταξιούχους. Ζήσαν την golden era. 1960-2010. Παίρναν αυξήσεις μόνο και μόνο γιατί παρέμεναν στη δουλειά σε μια εποχή που κάνεις δεν απολυόταν. Σπάσανε πιάτα στα μπουζούκια. Ας κάναν τα κουμάντα τους. Κακομαθημένοι είναι.Για να μην μιλήσω για τις γυναίκες που είχαν πάρει σύνταξη με 15ετία (σ.σ. κάτι το οποίο αρέσκονται να λησμονούν) τις πληρώνει ο φορολογούμενος μισό αιώνα τώρα (βλ. κα Τένια).Αν θέλει να λυπηθεί κανείς κάποιον ας λυπηθεί την 30χρονη δικηγόρο ή τον 25χρονο πολιτικό μηχανικό. Που θα πάρουν συντάξεις 360€ στα 68 τους. Ενώ τώρα βγάζουν 500-900€.Οι τράπεζες σώθηκαν; Δεν "σώθηκαν". Απλά δεν κλείσανε. Κανείς δεν τους επέτρεψε να εισπράξουν τα χρωστούμενα εδώ και 10 χρόνια (βλ. απιστία μελών ΔΣ). Δεν υπάρχουν "τραπεζίτες". Sorry to be a party pooper. Τραπεζίτης είναι το ελληνικό δημόσιο μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις.Ας ενταχθούν και οι συνταξιούχοι στη σημερινή πραγματικότητα, εξάλλου το lockdown γι' αυτούς γίνεται βασικά. Ας σταματήσουν να ζητάνε "ειδική μεταχείριση". Μια χώρα λύγισε από το 2010 και μετά για να μην την πληρώσουν αυτοί όσο θα γινόταν υπό άλλες συνθήκες.Ας κάνουν κάνα σταυρό, να λένε και κανένα "δόξα τω θεώ". Ας κάτσουν στα σπιτάκια τους κι ας μπουν στο e-banking από το tablet τους. Υπάρχουν tablet με ένα 50ευρω... ή ας κάνουν ανάληψη από το ΑΤΜ. Δωρεάν είναι.
Σε ευχαριστώ πολύ Γράφων.Τόσα χρόνια κρίσης και ακόμα τα ίδια μυαλά κουβαλάμε.Τα τσιτάτα είναι εύκολα για να πάρουμε τα εύσημα αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Από που προκύπτει το 10ευρω το μήνα; Ποιος συνταξιούχος δεν έχει λογαριασμό σε τράπεζα που τον βολεύει και πρέπει να πηγαίνει σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας για ανάληψη;Μήπως εμείς οι εργαζόμενοι που πάμε στην τράπεζα για επαγγελματικό λόγο και πέφτουμε σε ουρές από γερόντια που ζητάνε απλά ενημέρωση του βιβλιαρίου, γιατί αυτό κάνει το 80% από αυτούς που στέκονταν στην ουρά,δεν το έχει ζήσει ο συντάκτης;Από εκεί και πέρα, το αν κάποιες χρεώσεις των τραπεζών είναι καταχρηστικές, να το δούμε αλλά δεν έχει σχέση με το θέμα
Και αν είναι καταχρηστικές κάποιες χρεώσεις, που είναι, ας τις αφήσουμε να πάρουν τα χρωστούμενα.Αλλά και έτσι και γιουβέτσι δεν πάει.Έτσι, έτσι κυρία Τένια μου...
Ας κάνουν κάνα σταυρό, να λένε και κανένα "δόξα τω θεώ". Κι αν δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι.Ήθελα να ήξερα αν κανένας από εσάς δεν έχει ηλικιωμένους γονείς; Κι όσοι δεν έχουν κανένα στον κόσμο θα μάθουν μόνοι τους να χειριστούν ένα tablet!!! Δείξτε ένα σεβασμό στα γεροντάκια, μακάρι να ζήσετε αρκετά και να βρεθείτε κάποτε στην θέση τους.
Τα "γεροντάκια" των 70 ετών μέχρι πριν από 5-6 χρόνια δούλευαν. Εκτός αν είχαν πάρει κι αυτοί σύνταξη στα 50-55 όπως η πλειοψηφία των Ελλήνων.Αν δούλευαν και δεν ξέραν πως να στείλουν ένα μήνυμα ή να κάνουν χρήση ΑΤΜ μάλλον δούλευαν "παράξενα".Εμένα πάντως όλοι οι ηλικιωμένοι συγγενείς μου (70-80) στέλνουν mail, ξέρουν τι είναι το ΑΤΜ, έχουν smart phone ή έστω lap top.Ήμαρτον όλοι εσείς που βαριέστε να ασχοληθείτε με τους γονείς σας και να τους μάθετε πως να μπαίνουν στο taxis ή πώς να κάνουν χρήση της τραπεζικής τους κάρτας.Και βέβαια να λένε "δόξα τω θεώ". Έχουν καταναλώσει πόρους που εσύ δεν θα τους δεις στον ύπνο σου. Δεν φταίνε. Ζήσαν σε καλούς καιρούς. Γι'αυτό να λένε κάνα ευχαριστώ.
@Γράφων Επιμένεις να κρίνεις τα πάντα με τα δικά σου μέτρα, για παράδειγμα δεν αμφισβητώ ότι όλοι οι ηλικιωμένοι συγγενείς σου είναι γνώστες της τεχνολογίας αλλά αν νομίζεις ότι επειδή κάτι ισχύει στον δικό σου περίγυρο ισχύει και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία πλανάσαι οικτρά.Στην γειτονική μας Ιταλία για την αποφυγή του συνωστισμού αποφάσισαν να δίνουν τις συντάξεις αλφαβητικά ώστε να μειώσουν τις ουρές. Εδώ δεν κάναμε τίποτα και μετά βγήκαμε να κατηγορήσουμε τους ηλικιωμένους!Υ.Γ. Η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την απραξία και ανοργανωσιά της εκάστοτε εξουσίας ιδιαίτερα τώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια απειλή.
Ένα ευχαριστώ στον κ. Γορανίτη που με το κείμενο πειθαρχημένη ελευθερία ή απείθαρχη ασυδοσία με κάνει να αισθάνομαι πως πέραν των δικών μου ανθρώπων υπάρχουν κ άλλοι που σκέφτονται σαν εμένα, θυμώνουν όταν πρέπει κ με όσους πρέπει. Παρήγορο στις μέρες κλεισούρας.
Όταν οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν προκύπτουν για να σου ''λύσουν τα χέρια'' από προηγούμενες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, τότε δεν υπάρχει λόγος να ''κουνάς το δάχτυλο'' απέναντι σε αυτούς που βλέπουν την τεχνολογία με καχυποψία.
"Μήπως –λέμε τώρα– είναι η κατάλληλη στιγμή για να μειωθούν οι εξωφρενικές χρεώσεις που επιβάλλονται σε κάθε διακίνηση χρημάτων μεταξύ τραπεζών; Μήπως πρέπει να επανεξεταστούν οι αδικαιολόγητες προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας; Μήπως επιτέλους να μηδενιστούν οι παράλογες επιβαρύνσεις στις κάθε είδους πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω internet;"E ναι επιτελους καποιος επρεπε να το πει! Ποσο μαλλον τωρα που εχουμε εκτακτες καταστασεις! Πχ για να πληρωσει καποιος το ενοικιο του σε οταν ο ιδιοκτητης εχει λογαριασμο σε αλλη τραπεζα, πρεπει ειτε να παει στο γκισε την τραπεζας ειτε να χρεωθει 4-5€ για διατραπεζικο εμβασμα, για ποιο λογο; Ποιο ειναι το πραγματικο κοστος αυτης της υπηρεσιας;
Με αυτή τη λογική ποιο είναι το κόστος ενός καφέ στην καφετέρια; 10 άντε 20 λεπτά. Γιατί τον πληρώνουμε 3,50; Προφανώς, το κόστος για ένα έμβασμα είναι μηδενικό. Από πίσω υπάρχει το τμήμα εμβασμάτων της τράπεζας με υπαλλήλους που έχουν ένα μισθό και ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο οι άδειες για τα λογισμικά που έχει στο pc του ένας τραπεζικός υπάλληλος κοστίζουν πάνω από 1000 ευρώ το μηνά. Τη ροή των εμβασμάτων την εποπτεύει το finance τμήμα της τράπεζας. Βάλε και το τμήμα πληροφορικής της τράπεζας που συντηρεί το σύστημα για τα εμβάσματα. Όλοι αυτοί κάπου κάθονται…βαλέ ενοίκια, HR κ.ο.κ.
Ναι διαφωνω οτι το κοστος δεν ειναι μονο στην τραπεζικη πραξη αυτη καθε αυτη, αυτο δε σημαινει ομως οτι πρεπει να πληρωνουμε τα μπονους των στελεχων επειδη πρεπει να πληρωσουμε το νοικι και και εχουμε την ατυχια ο ιδιοκτητης να πληρωνεται σε αλλη τραπεζα. Καποια στιγμη πρεπει αυτα τα κοστη να εξορθολογιστουν.