Μαρία Δέδα: «Μια παρέμβαση που επενεργεί με θετικό πρόσημο στον αστικό ιστό της κεντρικής Αθήνας»

SYNTAGMA Facebook Twitter
Ένα εκ των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατα ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η μείωση της επιφάνειας που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στους πεζούς, με παράλληλη ενίσχυση και προστασία της κινητικότητας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΔΕΔΑΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
αποτελεί συστατικό τμήμα της ζωής στην πόλη, γι’ αυτό η διαχείριση και ο σχεδιασμός του οφείλουν να δρουν υπέρ των χρηστών του. Η ανάπλαση στο δυτικό τμήμα της πλατείας Συντάγματος αποτελεί μια παρέμβαση που επενεργεί με θετικό πρόσημο στον αστικό ιστό της κεντρικής Αθήνας. Η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου αυτού συνιστούν αδιαμφισβήτητα ένα βήμα μπροστά στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την τοπική αγορά σε μικρότερη κλίμακα αλλά και για το ιστορικό κέντρο συνολικότερα.

Η δαπεδόστρωση της πλατείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερο υδατοδιαπερατά υλικά που θα φιλτράρουν τα όμβρια ύδατα και θα είναι λιγότερο ανακλαστικά. 

Ένα εκ των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατα ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η μείωση της επιφάνειας που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στους πεζούς, με παράλληλη ενίσχυση και προστασία της κινητικότητας. Το γεγονός αυτό απαντά στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κατοίκων και επισκεπτών που χρησιμοποιούν αυτό το κομβικό σημείο για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η τοποθέτηση στεγάστρων και νέας φύτευσης συμβάλλει επίσης στην καλύτερη περιβαλλοντική απόκριση της πλατείας, ενώ και ο νέος αστικός εξοπλισμός δρα θετικά στην εικόνα της πόλης. 

Ωστόσο, η δαπεδόστρωση της πλατείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερο υδατοδιαπερατά υλικά που θα φιλτράρουν τα όμβρια ύδατα και θα είναι λιγότερο ανακλαστικά. Είναι γνωστή η ανάγκη της πυκνοδομημένης Αθήνας για ενίσχυση της φύτευσης και περισσότερο πράσινο, γι’ αυτό τα νέα δέντρα που προστέθηκαν στην πλατεία θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να είναι αποτελεσματικά, ενώ σίγουρα μπορούν να αυξηθούν βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το μικροκλίμα. Στην κλίμακα της πόλης οφείλουμε να προασπίζουμε τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση φύσης, κτιρίων και δημόσιου χώρου με γνώμονα πάντα τη σωστή διαχείριση των πόρων.

Κωνσταντίνος Σερράος

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παγκόσμιες «γειτονιές» της τεχνητής νοημοσύνης 

Τεχνητή Νοημοσύνη / Οι παγκόσμιες «γειτονιές» της τεχνητής νοημοσύνης

Η φυσικός Ναταλία Μανωλά της OpenAIRE και οι Αλέξανδρος Μελίδης και Ηρακλής Βαρλάμης του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΑΑΚ μιλούν στον Πάνο Σάκκα για τα subcultures του ελεύθερου, παγκόσμιου ιστού, στο podcast της σειράς «Τεχνητή Νοημοσύνη», σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
Η ανθελληνική προπαγάνδα της Τουρκίας

Ρεπορτάζ / Η ανθελληνική προπαγάνδα της Τουρκίας

Τα τουρκικά μέσα καταπιάνονται διεξοδικά με την Ελλάδα, υφαίνοντας ένα εμπρηστικό αφήγημα μέσα από τις εφημερίδες, τα κανάλια και τα social media. Τι διαβάζει, τι ακούει και τι βλέπει για τη χώρα μας ο μέσος Τούρκος σήμερα;
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/12-Η μάστιγα της παιδικής κακοποίησης και τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Άκου την επιστήμη / Παιδική κακοποίηση: Τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων Έφη Λάγιου–Λιγνού για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, την αποκαθήλωση της Κιβωτού και την καλλιέργεια της διαστροφής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Την έβαλε να πιεί πετρέλαιο και την έκαψε ζωντανή 

Αληθινά εγκλήματα / Την έβαλε να πιει πετρέλαιο και την έκαψε ζωντανή

Η φρικιαστική ιστορία που ξεκίνησε με την εξαφάνιση του πατέρα της Μαριάνας Μυγδανάλευρου και ολοκληρώθηκε με τη δολοφονία της, από τον κατά 45 χρόνια μεγαλύτερό της Λευτέρη Π. τον Φεβρουάριο του 2011. Αφηγείται η ηθοποιός Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ