Μαρία Δέδα: «Μια παρέμβαση που επενεργεί με θετικό πρόσημο στον αστικό ιστό της κεντρικής Αθήνας»

SYNTAGMA Facebook Twitter
Ένα εκ των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατα ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η μείωση της επιφάνειας που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στους πεζούς, με παράλληλη ενίσχυση και προστασία της κινητικότητας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΔΕΔΑΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
αποτελεί συστατικό τμήμα της ζωής στην πόλη, γι’ αυτό η διαχείριση και ο σχεδιασμός του οφείλουν να δρουν υπέρ των χρηστών του. Η ανάπλαση στο δυτικό τμήμα της πλατείας Συντάγματος αποτελεί μια παρέμβαση που επενεργεί με θετικό πρόσημο στον αστικό ιστό της κεντρικής Αθήνας. Η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου αυτού συνιστούν αδιαμφισβήτητα ένα βήμα μπροστά στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την τοπική αγορά σε μικρότερη κλίμακα αλλά και για το ιστορικό κέντρο συνολικότερα.

Η δαπεδόστρωση της πλατείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερο υδατοδιαπερατά υλικά που θα φιλτράρουν τα όμβρια ύδατα και θα είναι λιγότερο ανακλαστικά. 

Ένα εκ των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατα ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η μείωση της επιφάνειας που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στους πεζούς, με παράλληλη ενίσχυση και προστασία της κινητικότητας. Το γεγονός αυτό απαντά στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κατοίκων και επισκεπτών που χρησιμοποιούν αυτό το κομβικό σημείο για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η τοποθέτηση στεγάστρων και νέας φύτευσης συμβάλλει επίσης στην καλύτερη περιβαλλοντική απόκριση της πλατείας, ενώ και ο νέος αστικός εξοπλισμός δρα θετικά στην εικόνα της πόλης. 

Ωστόσο, η δαπεδόστρωση της πλατείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερο υδατοδιαπερατά υλικά που θα φιλτράρουν τα όμβρια ύδατα και θα είναι λιγότερο ανακλαστικά. Είναι γνωστή η ανάγκη της πυκνοδομημένης Αθήνας για ενίσχυση της φύτευσης και περισσότερο πράσινο, γι’ αυτό τα νέα δέντρα που προστέθηκαν στην πλατεία θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να είναι αποτελεσματικά, ενώ σίγουρα μπορούν να αυξηθούν βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το μικροκλίμα. Στην κλίμακα της πόλης οφείλουμε να προασπίζουμε τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση φύσης, κτιρίων και δημόσιου χώρου με γνώμονα πάντα τη σωστή διαχείριση των πόρων.

Κωνσταντίνος Σερράος

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Άκου την επιστήμη / Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσο πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Αθλητισμός / Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Η Ελληνίδα «βασίλισσα» των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη μιλά για την προετοιμασία της λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θυμάται τις ημέρες που ακολούθησαν μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο και επιβεβαιώνει την έμπρακτη υποστήριξη της Visa στην πορεία της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερο μου κίνητρο»

Αθλητισμός / Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερό μου κίνητρο»

Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής μιλά για την αγάπη που έτρεφε από μικρό παιδί για τον στίβο, παρά τις διακρίσεις που δεχόταν λόγω του χρώματος του δέρματός του, ανυπομονεί για την κορυφή και νιώθει ευγνώμων που πλάι στις προσπάθειές του βρίσκεται η VISA.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ρώτα με ό,τι θες / Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει κάποιος θαμώνας για να της τραβήξει την προσοχή; Ποιο είναι το δικό της αγαπημένο τραγούδι; Η Κατερίνα Λιόλιου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Ρώτα με ό,τι θες / Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Τι δουλειά θα έκανε αν δεν ήταν ηθοποιός; Της έχει στοιχίσει το γεγονός ότι τοποθετείται πολιτικά; Με τι κριτήρια ψηφίζει; Τι εννοεί πως έκανε bullying παλιότερα; Έχει ζητήσει συγγνώμη; Ποιες ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής της; Η Μαριάννα Τουμασάτου απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Ζούμε, ρε! / Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον Κοσμά Μαρινάκη, καθηγητή του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και δημιουργό του καναλιού Greekonomics στο YouTube, για το ενδεχόμενο κέρδος από τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην οικονομική ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Άκου την επιστήμη / Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Θα είναι οι καύσωνες και οι πλημμύρες η νέα κανονικότητα; Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές από τις παραλίες μας; Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ