Κωνσταντίνος Σερράος: «Η νέα παρέμβαση αποκαθιστά τη συνέχεια της πλατείας Συντάγματος»

Κωνσταντίνος Σερράος: «Η νέα παρέμβαση αποκαθιστά τη συνέχεια της πλατείας Συντάγματος» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΣΕΡΡΑΟΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
στην πλατεία Συντάγματος που πρόσφατα δόθηκε σε χρήση ολοκληρώνει την υλοποίηση του αστικού σχεδιασμού που διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.» (ΕΑΧΑ) το 1999. 

Με λιτότητα και λειτουργικότητα, όπως αρμόζει στη σημαντικότερη αστική πλατεία της πόλης, η νέα παρέμβαση αποκαθιστά τη συνέχεια της πλατείας Συντάγματος έως το φυσικό αντιληπτό της όριο, που αποτελεί το κτιριακό μέτωπο στην προέκταση της οδού Σταδίου προς την οδό Φιλελλήνων. Οι νέες ελαφριές μεταλλικές κατασκευές/πέργκολες οργανώνουν απλά και αποτελεσματικά τον νέο διαμήκη δημόσιο χώρο από την οδό Κ. Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως σε δύο επιμέρους ενότητες εκατέρωθεν της οδού Ερμού, προφέροντας υποδοχείς για ποικίλες αστικές υπαίθριες λειτουργίες, όπως και πιθανές εποχικές περιοδικές χρήσεις. Παράλληλα, συνδυάζονται αρμονικά με νέα βλάστηση που θα εμπλουτίσει χρωματικά την πλατεία στη ροή του έτους και θα βελτιώσει την περιβαλλοντική και βιοκλιματική της απόκριση.

O σημαντικός περιορισμός του πλάτους αυτού του οδικού άξονα και η ενιαία αισθητική γλώσσα σε όλη την έκταση της πλατείας φέρνει πιο κοντά τις ροές των πεζών του άξονα Ερμού με την κεντρική πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, ο σημαντικός περιορισμός του πλάτους αυτού του οδικού άξονα και η ενιαία αισθητική γλώσσα σε όλη την έκταση της πλατείας φέρνει πιο κοντά τις ροές των πεζών του άξονα Ερμού με την κεντρική πλατεία Συντάγματος και κατ’ επέκταση αποκαθιστά τη σχέση της σύγχρονης πόλης με την ιστορία της. Ας σκεφτούμε ότι ο άξονας της οδού Ερμού αποτελεί τη βάση του ισοσκελούς τριγώνου του πρώτου ρυμοτομικού σχεδίου για την Αθήνα ως νέα πρωτεύουσα το 1833 (Σύνταγμα - Ομόνοια - Κεραμεικός) των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Schaubert, γνωστού σήμερα ως Ιστορικού Τριγώνου της Αθήνας. Παράλληλα, η πλατεία Συντάγματος αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη από τις τρεις κορυφές αυτού του πολεοδομικού σχεδίου της «Νέας Αθήνας», τόσο από συμβολική όσο και από αντιληπτική άποψη, λόγω του Κοινοβουλίου που δεσπόζει σε αυτήν τη θέση ως χαρακτηριστικό αστικό τοπόσημο και ύψιστο σύμβολο της ελληνικής δημοκρατίας.

Παντολέων Σκάγιαννης

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Άκου την επιστήμη / Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσο πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Αθλητισμός / Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Η Ελληνίδα «βασίλισσα» των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη μιλά για την προετοιμασία της λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θυμάται τις ημέρες που ακολούθησαν μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο και επιβεβαιώνει την έμπρακτη υποστήριξη της Visa στην πορεία της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερο μου κίνητρο»

Αθλητισμός / Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερό μου κίνητρο»

Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής μιλά για την αγάπη που έτρεφε από μικρό παιδί για τον στίβο, παρά τις διακρίσεις που δεχόταν λόγω του χρώματος του δέρματός του, ανυπομονεί για την κορυφή και νιώθει ευγνώμων που πλάι στις προσπάθειές του βρίσκεται η VISA.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ρώτα με ό,τι θες / Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει κάποιος θαμώνας για να της τραβήξει την προσοχή; Ποιο είναι το δικό της αγαπημένο τραγούδι; Η Κατερίνα Λιόλιου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Ρώτα με ό,τι θες / Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Τι δουλειά θα έκανε αν δεν ήταν ηθοποιός; Της έχει στοιχίσει το γεγονός ότι τοποθετείται πολιτικά; Με τι κριτήρια ψηφίζει; Τι εννοεί πως έκανε bullying παλιότερα; Έχει ζητήσει συγγνώμη; Ποιες ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής της; Η Μαριάννα Τουμασάτου απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Ζούμε, ρε! / Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον Κοσμά Μαρινάκη, καθηγητή του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και δημιουργό του καναλιού Greekonomics στο YouTube, για το ενδεχόμενο κέρδος από τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην οικονομική ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Άκου την επιστήμη / Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Θα είναι οι καύσωνες και οι πλημμύρες η νέα κανονικότητα; Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές από τις παραλίες μας; Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ