7 τρόποι να καθαρίσετε όλα τα αντικείμενα που δεν ξέρετε πώς καθαρίζονται + δεκάδες ακόμη συμβουλές για το σπίτι

7 τρόποι να καθαρίσετε όλα τα αντικείμενα που δεν ξέρετε πώς καθαρίζονται + δεκάδες ακόμη συμβουλές για το σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Dazeley/Getty Images/Ideal Image
0

Ο μίνι χρηστικός οδηγός της Endless γεμάτος tips, συμβουλές και λύσεις, αλλά και λιγότερο πλαστικό

 

 

 

8 τρόποι για να ανακυκλώνεται σωστά ότι υπάρχει σπίτι σας

Η ανακύκλωση αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας. Καθώς ο πλανήτης μας έχει ανάγκη από προστασία περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα μέσω της ανακύκλωσης. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε, όμως, τι προορίζεται για τον κάδο ανακύκλωσης και τι για τον κάδο απορριμμάτων; Τελικά, ποια χαρτιά και πλαστικά ανακυκλώνονται και ποια όχι; Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με όλα όσα μπορείτε να ανακυκλώσετε και πώς, από χαρτιά μέχρι πλαστικά, όπως και τι δεν ανήκει στους κάδους ανακύκλωσης.

ΧΑΡΤΙ

Το χαρτί είναι συνήθως ο «καλύτερος φίλος» της ανακύκλωσης, παρ' όλα αυτά πολλά χαρτιά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και προορίζονται για τον κάδο απορριμμάτων.

Για ανακύκλωση

► Οτιδήποτε από καταλόγους, περιοδικά, εφημερίδες και πακέτα μπορεί να ανακυκλωθεί. Προσέξτε, ωστόσο, να έχετε αφαιρέσει πρώτα κολλητικές ταινίες ή αυτοκόλλητα.


► Οι απλές χάρτινες σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν, αφού έχετε εξαντλήσει τη χρήση τους.


► Το εσωτερικό ρολό από το χαρτί κουζίνας ή το χαρτί υγείας ανήκει επίσης στον κάδο της ανακύκλωσης. Ωστόσο, η φιλική προς το περιβάλλον σειρά της Endless Earth μας δίνει τη δυνατότητα να ανακυκλώσουμε όχι μόνο το χαρτί αλλά και τη συσκευασία του. Επιλέξτε τα Comfy Feel, Velvet Sense, Pure Care, Double Trouble και Super Strong για οικονομία και φιλικότητα προς το περιβάλλον.


► Τα κουτιά της πίτσας μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο αν δεν έχουν υπολείμματα φαγητού ή λαδιού. Αν έχουν, πρέπει να πεταχτούν στον κάδο απορριμμάτων.

Για τον κάδο απορριμμάτων

► Οι αποδείξεις δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, καθώς περιλαμβάνουν το χημικό BPA, που δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον.


► Το χαρτί περιτυλίγματος με φυσαλίδες αέρα δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, ωστόσο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες χρήσεις πριν το πετάξετε.


Extra tip: Το χαρτί κουζίνας έχει διάφορες εναλλακτικές χρήσεις: μπορείτε να τυλίξετε με αυτό τα λαχανικά σας για να διατηρηθούν φρέσκα στο ψυγείο για περισσότερο καιρό, ενώ για να καθαρίσετε πιο εύκολα έναν δύσκολο λεκέ στο χαλί, μπορείτε να το σκουπίσετε ταμπονάροντάς το πρώτα με αυτό.

7 τρόποι να καθαρίσετε όλα τα αντικείμενα που δεν ξέρετε πώς καθαρίζονται + δεκάδες ακόμη συμβουλές για το σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik

ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Το πλαστικό βρίσκεται στα περισσότερα αντικείμενα στο σπίτι μας. Δυστυχώς, υπάρχουν φορές που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά υπάρχουν τρόποι να αξιοποιηθεί όσο περισσότερο γίνεται.

Για ανακύκλωση

► Πλαστικές σακούλες, πλαστικοί φάκελοι (χωρίς χαρτί περιτυλίγματος με φυσαλίδες αέρα) και πλαστικό περιτύλιγμα.


► Πλαστικά μπουκάλια, αφού πρώτα τα έχετε ξεπλύνει και έχετε απομακρύνει τις ετικέτες.


► Κεσεδάκια από γιαούρτι, τυρί ή άλλα πλαστικά δοχεία που έχουν καθαριστεί από υπολείμματα φαγητού.


► Πλαστικά από μπουκάλια με γάλα ή χυμό, παιδικά παιχνίδια, επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά ποτήρια και αντίστοιχα αντικείμενα από άκαμπτο πλαστικό μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν.

Για τον κάδο απορριμμάτων

► Τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, εκτός κι αν αποτελούνται από ανακυκλώσιμο πλαστικό.


► Τα πλαστικά καλαμάκια, δυστυχώς, δεν ανακυκλώνονται, αλλά δεν είναι και σωστό να πετιούνται στον κάδο απορριμμάτων. Γι' αυτό, χρειάζεται να επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενα.


► Συσκευασίες από σαλάτες, κατεψυγμένα φαγητά και περιτυλίγματα από γλυκά επίσης δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και χρειάζεται να πεταχτούν στον κάδο απορριμμάτων.

8 τρόποι για να παράγεται λιγότερα απορρίμματα σπίτι σας

Το ότι ο πλανήτης μας έχει ανάγκη από προστασία το γνωρίζουμε όλοι. Όσο για το σπίτι μας, μπορεί να μην καταφέρνουμε να ζούμε μια zero-waste καθημερινότητα χωρίς απορρίμματα, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να τα μειώσουμε σημαντικά. Γνωρίζετε, όμως, τι ακριβώς πρέπει να κάνετε;


Μπορείτε να ξεκινήσετε με όσα είναι πιο εύκολα για εσάς, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Συγκεντρώσαμε μερικά tips για το πώς μπορείτε να παράγετε λιγότερα απορρίμματα και να προστατέψετε τον πλανήτη που αποκαλούμε «σπίτι».


Ψωνίστε από το μανάβικο Βρείτε το μανάβικο της γειτονιάς σας και αναζητήστε φρέσκα λαχανικά και φρούτα που δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστικό. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μη χρησιμοποιείτε πλαστικά μίας χρήσης αλλά είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να στηρίξετε τους τοπικούς παραγωγούς.


Χρησιμοποιήστε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και συσκευασμένα με ανακυκλώσιμα υλικά. Ένα καλό παράδειγμα είναι η σειρά Endless Earth με ρολά υγείας και κουζίνας που «πετούν» το πλαστικό. Τα ρολά υγείας Comfy Feel, Velvet Sense και Pure Care, όπως και τα ρολά κουζίνας Double Trouble και Super Strong, είναι ειδικά σχεδιασμένα για απαλότητα, ποιότητα, οικονομία και, φυσικά, είναι 100% φιλικά προς το περιβάλλον.


Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά καλαμάκια Τα πλαστικά καλαμάκια, εκτός του ότι δεν ανακυκλώνονται, είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον. Συνήθως καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς, αποτελώντας κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή. Αντ' αυτών, επιλέξτε καλαμάκια από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.


Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπουκάλια και βάζα Μπορεί μερικά πράγματα να είναι πιο δύσκολο να τα αποφύγετε, αλλά το συγκεκριμένο tip είναι εξαιρετικά εύκολο. Αντικαταστήστε τα πλαστικά μπουκάλια με επαναχρησιμοποιούμενα γυάλινα ή μεταλλικά και αντικαταστήστε τα πλαστικά δοχεία με γυάλινα βάζα στα ντουλάπια σας. Μπορείτε να τα γεμίζετε όποτε χρειάζεται κι έτσι να χρησιμοποιείτε λιγότερες πλαστικές συσκευασίες.


Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες Μια πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο 12 λεπτά, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον 500 χρόνια για να αποσυντεθεί. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να τις αποφεύγετε και να χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενες, π.χ. υφασμάτινες.


Κάντε σωστή ανακύκλωση Το να αποφύγετε τα πλαστικά μίας χρήσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα απορρίμματά σας. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, η ανακύκλωση είναι η επόμενη καλύτερη κίνηση. Υπάρχουν τρόποι να ανακυκλώσετε σχεδόν τα περισσότερα από τα αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σας, αρκεί να γνωρίζετε ποια ακριβώς ανακυκλώνονται, πού και πώς.


Μάθετε να επιδιορθώνετε Δεν χρειάζεται να ξέρετε τα πάντα από ράψιμο για να επιδιορθώσετε ένα ρούχο που έχει σκιστεί ή ένα κόσμημα που έχει σπάσει. Θα κάνετε περισσότερη οικονομία και θα μπορέσετε να κρατήσετε το αγαπημένο σας τζιν παντελόνι με μερικές απλές επιδιορθώσεις που γίνονται εύκολα και γρήγορα, αν κάνετε μια μικρή έρευνα στο Ιnternet.


Φτιάξτε το δικό σας σαπούνι Τα προϊόντα περιποίησης συχνά έρχονται σε συσκευασίες που δεν ανακυκλώνονται. Όσοι έχετε αρκετό χρόνο στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σαπούνι ή αφρόλουτρο με μερικά απλά υλικά και να πειραματιστείτε όσο θέλετε. Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε, θα σας προσφέρουν διασκέδαση και είναι εντελώς φιλικές προς το περιβάλλον.

7 τρόποι να καθαρίσετε όλα τα αντικείμενα που δεν ξέρετε πώς καθαρίζονται + δεκάδες ακόμη συμβουλές για το σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik

6 εύκολοι και δημιουργικοί τρόποι για να ανανεώσετε το μπάνιο σας

Το μπάνιο είναι ένας από τους πιο προσωπικούς και ιδιωτικούς χώρους ενός σπιτιού. Αν το καλοσκεφτείτε, εκεί περνάμε αρκετό χρόνο από τη μέρα μας – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για προσωπική περιποίηση. Γι' αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα νιώθετε ωραία, με λίγα λόγια να δημιουργήσετε το προσωπικό σας σπιτικό spa. Αν σκέφτεστε το κόστος της ανακαίνισης, σας έχουμε τη λύση.


Υπάρχουν τρόποι να ανανεώσετε τον χώρο του μπάνιου χωρίς να χρειαστεί να κάνετε ολική ανακαίνιση και συνεπώς μεγάλα έξοδα. Εκτός από το κομμάτι της διακόσμησης, μπορείτε να το αναβαθμίσετε με μερικούς εύκολους τρόπους, είτε τοποθετώντας τον σωστό φωτισμό είτε επιλέγοντας σαπούνια με όμορφα αρώματα και καλής ποιότητας υλικά. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να το κάνετε.


Κάντε βαθύ καθαρισμό Κάντε έναν καλό και βαθύ καθαρισμό στο μπάνιο σας, ώστε να αποφασίσετε τι είδους αλλαγές χρειάζεται να κάνετε. Καθαρίστε σχολαστικά το πάτωμα, την μπανιέρα ή την ντουζιέρα, απομακρύνετε τα άλατα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται καθάρισμα. Στη σειρά με καθαριστικά της Endless μπορείτε να βρείτε από πολυκαθαριστικά με ενεργό χλώριο μέχρι υγρό κατά των αλάτων για βαθύ και αποτελεσματικό καθαρισμό σε όλες τις επιφάνειες.


Εxtra tip: Επιλέξτε τα ρολά υγείας από τη σειρά της Endless Earth για περισσότερη οικονομία και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Το ρολό υγείας Comfy Feel είναι απαλό, μαλακό, χωρίς να αφήνει χνούδια και σε χάρτινη συσκευασία, ενώ το ρολό υγείας Velvet Sense έχει επαναστατικό σχεδιασμό τεσσάρων στρώσεων απαλότητας, επίσης σε 100% χάρτινη, ανακυκλώσιμη συσκευασία. Παράλληλα, φροντίζει και την επιδερμίδα, καθώς είναι υπερ-απορροφητικό, από 100% κυτταρίνη, όπως και το ρολό Pure Care.


Ανανεώστε τον φωτισμό Ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Καλό θα ήταν να μην επιλέξετε λάμπες φθορίου με έντονο, «σκληρό» φωτισμό, αλλά μικρά σποτάκια. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε απλίκες σε κάθε πλευρά του καθρέφτη σας, ώστε να έχετε τον καλύτερο δυνατό φωτισμό όσο περιποιείστε τον εαυτό σας.


Ανανεώστε τα χρώματα στα έπιπλα Όλα μπορούν να βελτιωθούν άμεσα με μια στρώση φρέσκιας μπογιάς. Μπορείτε να ανανεώσετε τα έπιπλα του μπάνιου σας με ένα καθαρό λευκό χρώμα για minimal και σύγχρονη αισθητική και να αντικαταστήσετε τα χερούλια με καινούργια, λαμπερά, σε όμορφα σχέδια.


Εxtra tip: Μπορείτε να τοποθετήσετε διάφορα διακοσμητικά, όπως ένα βάζο με λουλούδια ή αρωματικά κεριά, σε όποια γωνιά του μπάνιου σας μοιάζει άδεια. Μπορείτε, επίσης, να τοποθετήσετε φυτά εσωτερικού χώρου, που θα γεμίσουν όμορφα το δωμάτιο.


Αντικαταστήστε τα υδραυλικά εξαρτήματα Αν τα υδραυλικά εξαρτήματα, από τη βρύση μέχρι την κεφαλή του ντους, δείχνουν παλιά, ήρθε η ώρα για αλλαγή. Για να δώσετε «ζεστασιά» στον χώρο, μπορείτε να επιλέξετε μπρονζέ μέταλλο, που δείχνει εξαιρετικά κομψό. Στο ντους ή στην μπανιέρα αντικαταστήστε την κεφαλή του ντους με μία οροφής («βροχής»), που θα προσφέρει αίσθηση πολυτέλειας.


Βάψτε τους τοίχους Σε ό,τι αφορά τη χρωματική παλέτα, διατηρήστε μινιμαλιστική προσέγγιση. Επιλέξτε ουδέτερες, απαλές και οργανικές αποχρώσεις, όπως μπλε και πράσινο, ή ψυχρό γκρι και ζεστό λευκό. Μπορείτε να πειραματιστείτε, επίσης, με ένα απαλό λιλά, γαλάζιο ή φιστικί. Αποφύγετε τα πολύ έντονα χρώματα. Για περισσότερο στιλ, μπορείτε να επενδύσετε σε μια διακριτική ταπετσαρία.


Προσθέστε μερικές τελευταίες πινελιές Για να πετύχετε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, το μπάνιο σας πρέπει να δείχνει απλό και καθαρό, γι' αυτό χρειάζεται λίγα πράγματα και σωστή οργάνωση. Αποφύγετε να έχετε πολλά αντικείμενα πάνω στις επιφάνειες, αξιοποιήστε ντουλάπια και συρτάρια όσο μπορείτε. Αν δεν έχετε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά ξύλινα ράφια ή καλάθια bamboo. Επιπλέον, επιλέξετε λινά υφάσματα και χαλάκια με απαλές, πλούσιες υφές από βαμβάκι.

7 τρόποι να καθαρίσετε όλα τα αντικείμενα που δεν ξέρετε πώς καθαρίζονται + δεκάδες ακόμη συμβουλές για το σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik

5 εύκολοι τρόποι για να κρατάτε το ψυγείο πάντα καθαρό 

Τα ψυγεία, παρότι αποτελούν από τις πιο μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μας, συνήθως δεν βρίσκονται ψηλά στη λίστα με όσα καθαρίζουμε σχολαστικά. Ίσως επειδή βρίσκονται συνεχώς σε λειτουργία, διατηρώντας τα τρόφιμα κρύα, και τα χρησιμοποιούμε διαρκώς, πιστεύουμε πως παραμένουν καθαρά. Αυτό, βέβαια, είναι μακριά από την αλήθεια.

Λεκέδες από κάτι που έχει χυθεί, υπολείμματα από κάποιο τρόφιμο που χάλασε ή απλώς μικρόβια από τα χέρια μας δεν αποτελούν το κατάλληλο περιβάλλον για όλα όσα βρίσκονται στο ψυγείο μας και σίγουρα κανείς δεν τα θέλει στο φαγητό του. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, παρακάτω θα βρείτε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να καθαρίσετε σωστά το ψυγείο σας, όσο έχετε αρκετό χρόνο στο σπίτι.

Βγάλτε τα πάντα έξω

Βγάλτε έξω οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο ψυγείο σας. Έτσι, όχι μόνο θα είναι πιο εύκολο το καθάρισμά του αλλά θα μπορείτε να επιλέξετε πιο εύκολα τι θα μείνει και τι θα πεταχτεί. Επιπλέον, θα χρειαστεί να βγάλετε και τα ράφια και τα συρτάρια, για να καθαριστούν ξεχωριστά.

Αξιολογήστε τρόφιμα και ποτά

Μεταφέρετε τρόφιμα και ποτά που θέλουν συντήρηση, όπως γάλα, κοτόπουλο ή χοιρινό, σε ένα μικρότερο ψυγείο ή καταψύκτη. Μετά, βγάλτε μπουκάλια, βάζα και λαχανικά και αξιολογήστε τι χρειάζεται να πεταχτεί, σε περίπτωση που έχει χαλάσει ή απλώς δεν πρόκειται να καταναλωθεί.


Εxtra tip: Η σειρά της Endless με όλα όσα χρειάζεται μια κουζίνα περιλαμβάνει διαφανείς σακούλες τροφίμων, μέσα στις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε τρόφιμα και λαχανικά, για να διατηρηθούν φρέσκα και καθαρά.

Ώρα για καθάρισμα

► Ξεκινήστε με τα ράφια, τα συρτάρια και τις πλαϊνές θήκες της πόρτας. Καθαρίστε τα όπως θα πλένατε τα πιάτα σας, χρησιμοποιώντας σφουγγάρι και σαπούνι. Λόγω του σχήματος και του μεγέθους τους, θα χρειαστεί να τα πλύνετε σε έναν μεγάλο νιπτήρα ή και στην μπανιέρα.


Επιλέξτε τα σωστά καθαριστικά

► Υπάρχουν πολλές επιλογές σχετικά με τα καθαριστικά που θα χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να είναι είτε απορρυπαντικό πιάτων, είτε χλωρίνη, είτε ένα πολυκαθαριστικό, όπως το Endless Chloroactive, που περιλαμβάνει ενεργό χλώριο. Επιπλέον, για τη διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρι πιάτων, σπογγοπετσέτα ή απλώς χαρτί κουζίνας από τη μεγάλη ποικιλία της Endless.


► Όσο για το εξωτερικό του ψυγείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια καθαριστικά, ανάλογα με την επιφάνειά του, και να το καθαρίσετε σχολαστικά, όπως κάνατε με το εσωτερικό του.


Δύσκολοι λεκέδες

► Ένας εύκολος τρόπος για να απομακρύνετε λεκέδες και βρομιά που δεν καθαρίζονται εύκολα είναι να βρέξετε ένα σφουγγάρι ή μια πετσέτα με καυτό νερό –προσεκτικά, για να μην καείτε– και μετά να το τοποθετήσετε πάνω στον λεκέ, ασκώντας λίγη πίεση (όπως θα κάνατε με μια κομπρέσα). Η ζέστη και η υγρασία θα βοηθήσουν να «ξεκολλήσει» οτιδήποτε έχει κολλήσει, καθιστώντας πιο εύκολο το καθάρισμα.


Τοποθετήστε πάλι μέσα τα τρόφιμα

► Ξεκινήστε τοποθετώντας τα ράφια και τα συρτάρια στη θέση τους. Έπειτα, αξιολογήστε όλα όσα δεν πετάξατε στην αρχή – ανοίξτε τα καπάκια και επιθεωρήστε για τυχόν χαλασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε το χαρτί κουζίνας Double Trouble της σειράς χάρτινων ανακυκλώσιμων ρολών Endless Earth ή μια σπογγοπετσέτα για να καθαρίσετε το εξωτερικό μπουκαλιών, βάζων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου χρειάζεται καθάρισμα και βεβαιωθείτε πως έχετε κλείσει καλά τα καπάκια τους. Μετά, τοποθετήστε τα υπόλοιπα τρόφιμα, όπως κρέας, γαλακτοκομικά, λαχανικά και ποτά, μέσα στο ψυγείο.

Συμβουλές για σωστή διατήρηση τροφίμων

Συσκευασμένο κρέας και ψάρια: Τοποθετήστε τα σε πιάτα ή τάπερ για να αποφύγετε τυχόν λεκέδες και αποθηκεύστε τα στα χαμηλότερα ράφια, έτσι ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα.


Γαλακτοκομικά: Τοποθετήστε το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά στο βάθος των ραφιών, ώστε να αποφύγετε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του ψυγείου κάθε φορά που ανοίγει και κλείνει η πόρτα. Τα συσκευασμένα τυριά μπορούν, επίσης, να τοποθετηθούν στα συρτάρια.


Τρόφιμα σε βάζα: Τοποθετήστε τα στις πόρτες του ψυγείου, καθώς δεν επηρεάζονται τόσο από τις εναλλαγές τις θερμοκρασίες όταν ανοιγοκλείνει η πόρτα.


Λαχανικά και φρέσκα βότανα: Τοποθετήστε τα στα συρτάρια του ψυγείου. Προσοχή: Οι ντομάτες, εκτός κι αν είναι πολύ ώριμες, χρειάζεται να τοποθετηθούν ξεχωριστά από άλλα λαχανικά.

7 τρόποι να καθαρίσετε όλα τα αντικείμενα που δεν ξέρετε πώς καθαρίζονται + δεκάδες ακόμη συμβουλές για το σπίτι Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik

7 τρόποι να καθαρίσετε όλα τα αντικείμενα που δεν ξέρετε πως καθαρίζονται

Ο καθαρισμός του σπιτιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και για κάποιους λιγότερο δημοφιλής από άλλους. Συνήθως, ξέρουμε ποια είναι τα αντικείμενα που χρειάζεται να καθαρίζουμε συστηματικά, από το υπνοδωμάτιο μέχρι το σαλόνι.


Υπάρχουν, όμως, και πολλά που ίσως να μην έχουμε σκεφτεί καν να καθαρίσουμε ή, πολύ απλά, να μη γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε. Είτε πρόκειται για ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πλυντήριο, είτε για αντικείμενα, όπως λάμπες, πληκτρολόγια υπολογιστή, ακόμα και τα πινέλα του μακιγιάζ, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι να τα καθαρίσετε σωστά και γρήγορα.


Πλυντήριο ρούχων Μερικά πλυντήρια έχουν λειτουργία που ρυθμίζει τον καθαρισμό τους. Αν το δικό σας δεν τη διαθέτει, μπορείτε να βάλετε 1/2 φλιτζάνι χλωρίνη στη θήκη που έχει το πλυντήριο για το απορρυπαντικό και να προγραμματίσετε μια κανονική πλύση, όπως θα κάνατε με τα ρούχα σας.


Φωτιστικά Ίσως να γνωρίζετε πώς ξεσκονίζονται τα ράφια και τα διακοσμητικά, αλλά τα φωτιστικά είναι συχνά από τα αντικείμενα που δεν σκεφτόμαστε να καθαρίσουμε. Το ύφασμα που τα περιβάλλει μαζεύει αρκετή σκόνη και για να την απομακρύνεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ρολό για χνούδια, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για τα ρούχα.


Φούρνος μικροκυμάτων Μπορεί το microwave σας να δείχνει καθαρό, ωστόσο θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό μικροβίων. Για να το καθαρίσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ με νερό και μερικά λεμόνια. Γεμίστε τα 3/4 του μπολ με καυτό νερό, προσθέστε κομμένα λεμόνια και βάλτε τα στο microwave για 5-10 λεπτά. Έτσι, θα σκοτώσετε τα μικρόβια και τα βακτήρια και θα είναι πιο εύκολο να το καθαρίσετε. Έπειτα, χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας για να σκουπίσετε το εσωτερικό του. Ιδανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαρτί κουζίνας Super Strong της σειράς Endless Εarth σε χάρτινη ανακυκλώσιμη συσκευασία, που έχει εξαιρετική απορροφητικότητα και ανθεκτικότητα.


Πληκτρολόγιο laptop Ο ιδανικός τρόπος να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας είναι χρησιμοποιώντας μπατονέτες. Βρέξτε ελαφρώς την άκρη της μπατονέτας με νερό και καθαρίστε με προσοχή ανάμεσα στα πλήκτρα.


Κεφαλή («τηλέφωνο») του ντους Ίσως να έχετε παρατηρήσει πως η κεφαλή του ντους μπορεί πολύ εύκολα να μαζέψει άλατα, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη ροή του νερού. Για να την καθαρίσετε, χρειάζεστε απλώς μια πλαστική μικρή σακούλα, μαγειρική σόδα και ξίδι. Γεμίστε τη σακούλα με δύο κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι και εφαρμόστε τη γύρω από την κεφαλή του ντους. Στερεώστε τη με ένα λαστιχάκι και ανοίξτε τη βρύση για να τη γεμίσετε με λίγο νερό. Αφήστε το για μερικές ώρες και τα άλατα θα εξαφανιστούν.


Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υγρό κατά των αλάτων της Endless, για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα.


Το χαλάκι της γιόγκα Αν χρησιμοποιείτε συχνά το χαλάκι της γιόγκα για την άσκησή σας στο σπίτι, καλό θα ήταν να το καθαρίζετε για τυχόν βακτήρια. Φτιάξτε ένα μείγμα με τρία μέρη νερό και ένα μέρος ξίδι και ψεκάστε το χαλάκι. Σκουπίστε το και θα είναι καθαρό και φρέσκο, έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε.


Πινέλα μακιγιάζ Τα πινέλα μακιγιάζ χρειάζεται να καθαρίζονται συχνά, καθώς μπορεί να φέρουν μικρόβια και βακτήρια ανθυγιεινά για την επιδερμίδα σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι νερό και λίγο σαπούνι. Βρέξτε τις άκρες των πινέλων (το κομμάτι με τις τρίχες) και μετά βάλτε λίγο σαπούνι στην παλάμη σας. Τοποθετήστε τα στην παλάμη σας και κάντε κυκλικές κινήσεις μέσα στο σαπούνι. Ξεπλύνετέ τα με νερό και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να καθαριστούν εντελώς και να μην υπάρχουν υπολείμματα μακιγιάζ. Αφήστε τα να στεγνώσουν και είναι έτοιμα για χρήση.

www.endless.com.gr
www.endlessearth.gr
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM