7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους

7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους Facebook Twitter
0

Πέρα από την αισθητική που προσδίδουν στον χώρο ή ακόμη και την απλή ικανοποίηση τού να θαυμάζεις τα πράσινα φύλλα τους, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι γεγονός ότι παίζουν ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σπιτιού ή του γραφείου μας.


Τώρα, λοιπόν, που όλοι έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούμε μαζί τους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να γνωρίσουμε ορισμένα εξ αυτών και να μάθουμε ποια είναι τα οφέλη τους, που θα μας πείσουν να τα κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Μονστέρα

7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους Facebook Twitter
Φωτο: Bernine


Η μονστέρα, γνωστή και ως monstera deliciosa, είναι αειθαλές καταπράσινο φυτό με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα, που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού εσωτερικού χώρου για το σπίτι και το γραφείο, καθώς επιβιώνει ακόμα και με λίγο φως. Η καταγωγή της είναι από το Μεξικό, έχει αργή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χρόνου και βγάζει σχετικά λίγα φύλλα. Τα φύλλα της, που ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο σχήμα τους, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα τρία μέτρα ύψος σε εσωτερικό χώρο. Μπόνους: απορροφά την πενταχλωροφαινόλη.

Φίκος λυράτα

7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους Facebook Twitter
Φωτο: ArtRachen01


Ο φίκος λυράτα είναι φυτό με μεγάλα, φαρδιά και δερματώδη σκουροπράσινα φύλλα. Είναι φυτό μέτριας ανάπτυξης και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορεί να διατηρηθεί εξίσου καλά και σε εξωτερικό χώρο, σε ένα εξωτερικό ημισκιερό σημείο, εφόσον το κλίμα δεν είναι ψυχρό, σε θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών Κελσίου. Είναι αρκετά ανθεκτικό, αλλά έχει ανάγκη από φως και χρειάζεται πότισμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το μεγάλο του πλεονέκτημα, βέβαια, είναι ότι ανήκει στην κατηγορία των φυτών που διώχνουν την αμμωνία ή ακόμη και τη φορμαλδεΰδη.

Φτέρη Βοστώνης

7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους Facebook Twitter


Η φτέρη Βοστώνης είναι ένα από τα πιο όμορφα και «ντιζαϊνάτα» φυτά εσωτερικού χώρου. Προέρχεται από τροπικά μέρη και είναι γνωστό ως ένα φυτό χαμηλής συντήρησης. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανθεκτικότητα και η προσαρμογή του σε πολύ σκοτεινούς χώρους. Αν νομίζετε, πάντως, ότι είναι μικρό σε μέγεθος, τότε κάνετε λάθος γιατί η φτέρη είναι ένα φυτό που διπλασιάζει το μέγεθός της μέσα σε ένα χρόνο. Όμως, το μεγάλο της ατού είναι ότι θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους καθαριστές του αέρα.

Σανσεβιέρια

7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους Facebook Twitter


Αν δεν έχεις πείρα στην κηπουρική και τα φυτά, τότε η σανσεβιέρα είναι σίγουρα η ιδανική λύση για εσένα. Ανήκει στην κατηγορία των παχύφυτων, προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε κάθε κλίμα και χρειάζεται λίγο φως. Το πότισμα, επίσης, είναι μια υπόθεση που δεν θα σε απασχολήσει ιδιαίτερα, αφού χρειάζεται περίπου μια φορά κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για κάθε σπίτι και γραφείο, ενώ η απλή και κομψή του μορφή ταιριάζει ιδανικά σε κάθε μοντέρνο περιβάλλον. Ο λόγος, όμως, που την ξεχωρίζει, είναι η ικανότητά της να καθαρίζει τον αέρα που υπάρχει τριγύρω.

Κέντια

7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους Facebook Twitter


Η κέντια είναι ένα εξωτικό φυτό που συνήθως επιλέγεται για να δώσει έναν τροπικό χαρακτήρα σε σπίτια ή και επαγγελματικούς χώρους. Η καταγωγή της είναι από την Αυστραλία, ενώ ξεχωρίζει για τον λεπτό της κορμό, από τον οποίο διακλαδίζονται φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο. Αν και έχει αργή ανάπτυξη, το ύψος της μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο μέτρα. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο κρύο και στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και πρέπει να ποτίζεται μόνο όταν το χώμα της έχει αρχίσει να στεγνώνει. Πάντως, αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν για την κέντια, είναι ότι απορροφά το βενζόλιο, το εξάνιο και το τολουόλιο.

Στρελίτσια

7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους Facebook Twitter


Η στρελίτσια (ή στρελίτζια) κατάγεται από τη Νότια Αφρική και είναι γνωστή ως «πουλί του παραδείσου». Έχει μεγάλα, ισχυρά φύλλα μήκους 25-70 εκ., ενώ το ύψος της φτάνει μέχρι και τα δύο μέτρα. Τα φύλλα της μοιάζουν με αυτά της μπανανιάς, είναι διατεταγμένα σε δύο τάξεις και δημιουργούν έτσι το σχήμα της βεντάλιας. Τα λουλούδια της στέκονται πάνω από το φύλλωμα στις άκρες ενός μακρύ μίσχου. Το σκληρό περίβλημα από το οποίο προκύπτει το λουλούδι ονομάζεται σπάθη. Χρειάζεται αρκετή υγρασία για να μεγαλώσει, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση από τους κνησμούς.

Αλόη βέρα

7 πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και τα οφέλη τους Facebook Twitter
Φωτο: klenova

Η αλόη βέρα είναι ίσως το πιο γνωστό φυτό εσωτερικού χώρου σε αυτή τη λίστα. Χρειάζεται πολύ φως αλλά λίγο νερό για να μεγαλώσει, είναι αρκετά σκληρό φυτό και μεγαλώνει σχετικά γρήγορα. Βέβαια, ένα σημαντικό της μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να αλλάζει συχνά γλάστρα. Τα τελευταία χρόνια, ο λόγος που συζητιέται ολοένα και περισσότερο είναι λόγω των θεραπευτικών της ιδιοτήτων. Για παράδειγμα, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους μάσκες προσώπου ή χεριών, ενώ ορισμένοι τη χρησιμοποιούν ακόμη και ως θεραπεία για το ηλιακό έγκαυμα.  

Με πληροφορίες από Vogue

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM