ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οι πιο επιτυχημένοι σ’ αυτή τη ζωή λένε μονίμως «όχι»

Οι πιο επιτυχημένοι σ’ αυτή τη ζωή λένε μονίμως «όχι» Facebook Twitter
Tο να λες “όχι” έχει μεγαλύτερη δημιουργική ισχύ από τον συνδυασμό ταλέντου, έξυπνης σκέψης και υπόβαθρου. Ο ανοχύρωτος χρόνος είναι η απειλή για τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας. Και η μαθηματική εξίσωση του είναι απλή: έχει λιγότερο χρόνο απ’ όσο νομίζεις και χρειάζεσαι περισσότερο απ΄ όσο φαντάζεσαι»
2


 

Κάποτε ένας καθηγητής ψυχολογίας από την Ουγγαρία μπήκε στη διαδικασία να ψάξει – και να κρατήσει δυο σοβαρές σημειώσεις – για το πώς διάσημοι και δημιουργικοί άνθρωποι πέτυχαν στον τομέα τους. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα της έρευνας του ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αρνούνται να κάνουν κάτι, ο τρόπος με τον οποίο λένε «όχι».

Λόγου χάριν, o Peter Drucker, ειδικός σε ζητήματα διοίκησης επιχειρήσεων είχε απαντήσει: «Ένα από τα κλειδιά της παραγωγικότητας είναι το να... πετάς. Να έχεις έναν πολύ μεγάλο κάδο απορριμμάτων για να χωράνε όλες οι προσκλήσεις σε events. Κατά την άποψη μου, η παραγωγικότητα έχει να κάνει με το να μην κάνεις τίποτα που προωθεί τη δουλειά των άλλων και να δουλεύεις αποκλειστικά πάνω σε αυτό που ο Μεγαλοδύναμος σου έχει δώσει να κάνεις. Και να το κάνεις καλά».

Τι απάντησε, είπαμε, η γραμματέας του λογοτέχνη Saul Bellow; «Ο κύριος Below με παρακάλεσε να σας ενημερώσω ότι καταφέρνει να μένει παραγωγικός στο δεύτερο μισό της ζωής του, ακριβώς επειδή δεν επιτρέπει στον εαυτό του να γίνεται μέρος της έρευνας άλλων ανθρώπων». Ο φωτογράφος Richard Avedon; «Σόρυ! Δεν έχω πολύ χρόνο (σ.σ.: ώστε να απαντώ σε ερωτήσεις)».

Ενδεικτική και η απάντηση του μουσικοσυνθέτη György Ligeti, μέσω της γραμματέως του φυσικά: «Είναι δημιουργικός, επειδή είναι υπερδραστήριος. Όπως καταλαβαίνετε, για τον ίδιο λόγο που τον θέλετε για αντικείμενο έρευνας, για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν έχει χρόνο να σας βοηθήσει σ’ αυτή σας την προσπάθεια. Θα ήθελε επίσης να προσθέσει ότι δεν θα μπορέσει να σας απαντήσει ούτε γραπτώς, γιατί προσπαθεί απελπισμένα να ολοκληρώσει ένα κοντσέρτο για βιολί, το οποίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο».

Ας μην τα πολυλογούμε: ο καθηγητής επικοινώνησε με 275 δημιουργικούς ανθρώπους. Το 1/3 από αυτούς είπε «όχι», κοινώς αρνήθηκε, λόγω έλλειψης χρόνου. Το καλύτερο; Ολοι οι υπόλοιποι δεν απάντησαν ποτέ και τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα ούτε αυτοί είχαν χρόνο και πιθανότατα ούτε γραμματέα.

Ο χρόνος, λοιπόν, είναι το βασικό υλικό της δημιουργικότητας. Αν αφαιρέσεις όλον τον μύθο και τη μαγεία που τυλίγει όλους τους experts το μόνο που μένει είναι σκληρή δουλειά. Δουλειά που χρειάζεται για να γίνει κανείς expert μέσα από τη μελέτη και την πρακτική εφαρμογή, η δουλειά του να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα που άλλος δεν μπορεί να λύσει, η δουλειά του να αποτυγχάνει, η δουλειά του να σκέφτεται και να βελτιώνει, η δουλειά του να δημιουργεί. Όλη μέρα, κάθε μέρα, χωρίς σαββατοκύριακα και διακοπές. Ως συνήθεια, παρόρμηση και επαγγελματική ασχολία. Όλο αυτό, τη σημασία του «όχι», αναπτύσσει υπέροχα στο βιβλίο του “How to fly a horse – The secret history of creation, invention and discovery”, o Kevin Ashton, τονίζοντας ότι το “όχι” είναι το κουμπί που μας κρατά σε εγρήγορση.

 

"Eίμαστε γεννημένοι για να λέμε "όχι". Μεγαλώνουμε, λέγοντας "όχι". Είναι αγενές, είναι απότομο, είναι το ελάχιστο δυνατό της λεκτικής μας βίας, είναι για τα... ναρκωτικά, είναι αυτό που μάθαμε να λέμε σε ξένους με καραμέλες"

«Δεν έχει σημασία τι σ’ αρέσει να διαβάζεις, ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου... το να λες “όχι” έχει μεγαλύτερη δημιουργική ισχύ από τον συνδυασμό ταλέντου, έξυπνης σκέψης και υπόβαθρου. Ο ανοχύρωτος χρόνος είναι η απειλή για τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας. Και η μαθηματική εξίσωση του είναι απλή: έχει λιγότερο χρόνο απ’ όσο νομίζεις και χρειάζεσαι περισσότερο απ΄ όσο φαντάζεσαι».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει στο βιβλίο, «είμαστε γεννημένοι για να λέμε “όχι”. Μεγαλώνουμε, λέγοντας “όχι”. Είναι αγενές, είναι απότομο, είναι το ελάχιστο δυνατό της λεκτικής μας βίας, είναι για τα… ναρκωτικά, είναι αυτό που μάθαμε να λέμε σε ξένους με καραμέλες, αλλά το “όχι” είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς».

Οπότε, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει ότι σας χρειάζεται για μια ωρίτσα μόνο, ότι θα χρειαστεί μόνο ένα απογευματάκι για να σας απασχολήσει, ξέρετε γιατί το «όχι» σας, προστατεύει πολύ περισσότερα απ’ όσα υπολογίζετε

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Φυσικά οι πιο επιτυχημένοι είναι ήδη επιτυχημένοι που σημαίνει πως δεν χρειάζονται πια νέο δίκτυο γνωριμιών για την δουλειά τους ούτε βέβαια για την κοινωνική τους ζωή. Το να αντλούνται αποτελέσματα έρευνας από τους ήδη επιτυχημένους είναι ανεδαφικό, το θέμα είναι πόσα όχι έλεγαν πριν γίνουν γνωστοί και επιτυχημένοι. Αν λέγανε σε όλα όχι τότε, σήμερα δεν θα τους ήξερε κανείς. Μην στέλνετε λάθος μηνύματα, η κίνηση φέρνει κίνηση, οι επαφές φέρνουν συνεργασίες, και στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχουμε μεγάλη ανάγκη από δυνατά δημιουργικά σύνολα και μεγάλη ανάγκη από Ναι.
Συμφωνώ απόλυτα, μάλλον η έρευνα αναφέρεται σε άτομα που έχουν ήδη την πολυτέλεια να πουν όχι, γνωρίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σοβαρή συνέπεια.Κάνοντας μια απλή σύγκριση με το εργασιακό μου περιβάλλον οι καλοί διοικητικοί είναι αυτοί που όντως λένε όχι σε ότι δεν είναι η δουλεία τους, και εστιάζουν στα σημαντικά. Αυτό το όχι όμως δεν πάει στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά στον ακριβώς αποκάτω, ο οποίος δεν έχει ακόμα την πολύτελεια να αρνηθεί, μέχρι να βρει κι αυτός σε κάποιον να το σπρώξει..