20 πράγματα για τη ζωή που θα ευχόμασταν να γνωρίζουμε πολύ νωρίτερα

20 πράγματα για τη ζωή που θα ευχόμασταν να γνωρίζουμε πολύ νωρίτερα Facebook Twitter
Το να παραπονιόμαστε είναι η χειρότερη μορφή χαμένου χρόνου. Όταν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα που πρέπει να λυθεί ή το λύνουμε. Ή δεν το λύνουμε. Πάντως, σίγουρα δεν γκρινιάζουμε.
2


 

Γύρω στα 20 θέλουμε να μάθουμε τα πάντα. Να ρίξουμε γερές δαγκωνιές στη ζωή και να γνωρίσουμε ανθρώπους, μέρη, καταστάσεις. Γύρω στα 30, με λίγη έπαρση παραπάνω, νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα, ότι έχουμε εμπειρίες και βγάζουμε και λίγη γλώσσα, αν μας παίρνει. Και εκεί γύρω στα 40 συμβαίνει κάτι απίθανο – ίσως έχετε ακούσει αρκετούς φίλους να το ομολογούν: πιστεύουμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα. Αναθεωρούμε τα πάντα.

 

Αυτό που κάποτε μας φαινόταν πιθανό και προβλέψιμο, βάσει της εμπειρίας μας, πλέον το αντιμετωπίζουμε επιφυλακτικά, πολύ συχνά με δέος και άγνοια μικρού παιδιού. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ακόμη και αυτό – το περίφημο σωκρατικό «ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα» - είναι μία διαδικασία μάθησης, σοβαρής εισαγωγής στην ωριμότητα, κατά την οποία καλό είναι να θυμόμαστε πράγματα, που θα θέλαμε να ξέρουμε πολύ – πολύ νωρίτερα σ' αυτή τη ζωή. Να μια καλή λίστα, λοιπόν:

1. Η πίεση (κάποτε) είναι καλό πράγμα
Αντί να λέμε «δεν αντέχω άλλο», ας πούμε «απάνω τους!». Έτσι, για αλλαγή.

2. «Όχι» στη γκρίνια.
Το να παραπονιόμαστε είναι η χειρότερη μορφή χαμένου χρόνου. Όταν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα που πρέπει να λυθεί ή το λύνουμε. Ή δεν το λύνουμε. Πάντως, σίγουρα δεν γκρινιάζουμε.

3. Περισσότερος χρόνος με ανθρώπους που αγαπάμε
Ας μην είμαστε επισκέπτες στην ίδια μας τη ζωή. Στο τέλος της ημέρας οι φίλοι και η οικογένεια είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Κι αν δεν έχουμε οικογένεια, υπάρχουν οι φίλοι. Όπως λέει και η διαφήμιση «είναι οι συγγενείς που διαλέγουμε».

4. Αν δεν είμαστε ερωτευμένοι, γιατί κάνουμε σχέση;
Λάθος. Από τα μεγαλύτερα. Θα θέλαμε να μας το έχουν πει πολλά χρόνια νωρίτερα. Δεν είναι δίκαιο ούτε για εμάς ούτε για τον άλλο. Πέρα από το ότι χάνουμε ευκαιρίες για να βρούμε τον άνθρωπο της ζωής μας.

Το να γράφουμε είναι μια μορφή πνευματικής άσκησης, που σε καλές ή κακές μέρες, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.  

5. Καθημερινή άσκηση; Ναι, μάλιστα
Δεν είναι εύκολο. Και το ζήτημα δεν είναι στο να έχει κανείς «κορμάρα». Όχι, είναι στο να «χτίζει» τη μέρα του με μία ρουτίνα που μόνο καλά έχει να προσφέρει. Μεταξύ των οποίων και η κορμάρα.

6. Κρατάμε ημερολόγιο
Μπορεί να φαίνεται κάπως κοριτσίστικο, αλλά το να σημειώνουμε κάποια πράγματα μέσα στη μέρα ή έστω όσες μέρες τον μήνα προλαβαίνουμε, μας κάνει εξυπνότερους. Το να γράφουμε είναι μια μορφή πνευματικής άσκησης που σε καλές ή κακές μέρες, μπορεί να φανεί σωτήρια.

7. Λίγη ευγνωμοσύνη, παραπάνω, δεν βλάπτει
Κανείς δεν θα μας κατηγορήσει ως υπερβολικά ρομαντικούς, αν απολαύσουμε τον καφέ μας για λίγο με κλειστά μάτια, νιώθοντας υπέροχα για τη στιγμή που ζούμε. Ούτε αν ευχαριστήσουμε φίλους, γνωστούς, τον μανάβη της γειτονιάς που υπάρχουν και κάνουν ομορφότερη, πιο εύκολη τη ζωή μας.

8. Δεν μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι
Τις μεγαλύτερες παρορμήσεις δεν τις έχουμε ζήσει, δεν τις έχουμε τολμήσει καν, επειδή τρέμαμε για το τι θα πουν οι άλλοι. Ας το πούμε πιο απλά (και λίγο κυνικά): μια μέρα θα πεθάνουμε. Ε, ας ζήσουμε τα όνειρα μας και σκασίλα μας για τους άλλους.

Ηγέτης για μια μέρα; Γιατί όχι; Το θέμα δεν είναι ο "τίτλος". Είναι οι δρόμοι που ανοίγουμε.


9. Ρισκάρουμε
Έστω και εκ του ασφαλούς, αλλά ας μην είμαστε δειλοί.

10. Διαλέγουμε επάγγελμα, όχι δουλειά.
Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, καλό είναι να εργαζόμαστε πάνω σε κάτι που αγαπάμε. Ή έστω το επόμενο καλύτερο από αυτό που αγαπάμε. Οτιδήποτε άλλο ή θα πάει στραβά ή θα μας αρρωστήσει κάποια στιγμή.

11. Ηγέτες για μια μέρα; Γιατί όχι;
Κυριολεκτικά ή όχι, αν αισθανόμαστε ότι μπορούμε να γίνουμε «ηγέτες» σε κάποιον τομέα της ζωή μας – ας είναι και η ξυλογλυπτική, που λέει ο λόγος – ας το κάνουμε. Δεν είναι ο τίτλος το θέμα. Είναι οι δρόμοι που ανοίγουμε.

12. Πόση σημασία έχουν τα λεφτά;
Μεγάλη, είναι η απάντηση. Αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που αξίζει στη ζωή. Το να είμαστε κτητικοί, είναι μία πρώτης τάξεως εξάρτηση που «πονάει» με το που χαθεί το αντικείμενο της ιδιοκτησίας μας.

13. Ξεκουραζόμαστε, πριν κουραστούμε
Είναι ακριβώς σαν το «σταματάμε να τρώμε, πριν χορτάσουμε». Και ακούγεται και είναι ωραίο. Και αναγκαίο. Το να ξοδεύουμε όλη μας την ενέργεια, μόνο και μόνο επειδή νιώθουμε δυνατοί, είναι ανοησία.

Πόσα από αυτά που μας "τρώνε" ενέργεια σήμερα θα είναι σημαντικά σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10; Σε 20; Δεν λέει κανείς να γίνουμε ανεύθυνοι, αλλά ας μην παίρνουμε την ύπαρξη μας πολύ στα σοβαρά.



14. Μαθαίνουμε κάτι κάθε μέρα
Ποιός είπε ότι η μία μέρα είναι καρμπόν με την άλλη; Μένουμε παρατηρητικοί. Θέλει λίγο εξάσκηση, αλλά αν δοκιμάσουμε να δούμε – ακόμη και τον δρόμο που πηγαινοερχόμαστε κάθε μέρα – με άλλο μάτι, θα ανακαλύψουμε διάφορα.

15. Δεν παίρνουμε τον εαυτό μας σοβαρά
Αν υπάρχει ένα αληθινό μυστικό στη ζωή, αυτό είναι το εξής: απ' όσα μας προβληματίζουν, μας στενοχωρούν και καταναλώνουν την ενέργεια μας σήμερα, πόσα από αυτά θα μας απασχολούν σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10; Σε 20; Δεν λέει κανείς να γίνουμε ανεύθυνοι, αλλά στην κόντρα του χρόνου με τον άνθρωπο, ξέρουμε ποιός νικάει. Ας μην παίρνουμε την ύπαρξη μας πολύ στα σοβαρά.

16. Είμαστε ευγενείς και δεν κρίνουμε 
Φερόμαστε ευγενικά, όχι πάντα γιατί είμαστε «καλά παιδιά», αλλά γιατί είναι μια συμπεριφορά που θα μας χρειστεί στον... δρόμο. Δεν κρίνουμε, γιατί θα το βρούμε επίσης μπροστά μας και δεν μένουμε για καιρό σε όσα έγιναν παλιά, γιατί έχουμε να δημιουργήσουμε καινούρια πράγματα.

17. Κάνουμε μικρές αλλαγές στην εμφάνιση μας
Αν μας κολακεύουν, τονώνουν διάθεση και αυτοπεποίθηση. Ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, όμως, μ' εκείνο το κούρεμα, μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας ακόμη και έτσι. Και να τον επιβάλλουμε.

Το σύμπαν έχει τους δικούς του νόμους για το δούναι και λαβείν και εμείς γνωρίζουμε ότι συνήθως δεν παίρνουμε από εκεί που δίνουμε.


18. Ας μην περιμένουμε αντάλλαγμα, όταν προσφέρουμε κάτι
Δεν έχει καμία σημασία που κάποιος υπήρξε αχάριστος απέναντι μας. Ας μην κάνουμε θέμα το ότι προσφέραμε βοήθεια ή εκδούλευση. Το σύμπαν έχει τους δικούς του νόμους για το δούναι και το λαβείν και εμείς γνωρίζουμε ότι συνήθως δεν παίρνουμε από εκεί που δίνουμε. Και πηγαίνουμε παρακάτω.

19. Δεν κάνουμε κάτι χωρίς να το θέλουμε πραγματικά
Δεν είναι μόνο η εσωτερική φθορά του να υποχωρούμε σε κάτι που δεν μας εκφράζει καθόλου. Είναι ότι – ειδικά από μία ηλικία και μετά – είναι αδύνατον να κρυφτούμε και να προσποιηθούμε ότι το κάνουμε με την καρδιά μας.

20. Το τέλος του κόσμου δεν εξαρτάται από εμάς
Ούτε καν το δικό μας φυσικό τέλος (εκτός κι αν κάνουμε επιπολαιότητες). Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να είμαστε για όλα προετοιμασμένοι και να έχουμε τα πάντα υπό τον έλεγχο μας. Αυτή είναι μία πιο δυτική κουλτούρα, στην οποία οφείλονται αρκετά εμφράγματα και εγκεφαλικά. 

Με στοιχεία από τον Observer

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT