«Δώσε ανάσα στη ζωή σου» και με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια επισκέψου τον γιατρό σου

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου» και με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια επισκέψου τον γιατρό σου Facebook Twitter
0

Παραμένουμε στον κλοιό του κορωνοϊού, αλλά η λοίμωξη Covid-19 δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία μας. Πρόκειται βέβαια για μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνεται με πολύ έντονη δύσπνοια, αλλά όσο κι αν η διασπορά του κορωνοϊού τρομάζει -και τα περιοριστικά μέτρα κουράζουν- δεν πρέπει να βάλουμε στο περιθώριο τις άλλες χρονιές αναπνευστικές παθήσεις. Ειδικά τις παθήσεις που έχουν καταλυτική επίδραση στην ποιότητα διαβίωσης και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ζωή μας σαν την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Προκειμένου να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους μας γι' αυτή τη σπάνια νόσο, να βγάλουμε από την «αφάνεια» τους ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και να διαδώσουμε το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Janssen «Δώσε ανάσα στη ζωή σου. Μάθε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση» υποβάλλαμε τις ερωτήσεις μας στην πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ιωάννα Αλυσανδράτου και την ευχαριστούμε που μας μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Ιωάννα, είναι σωστό το timing για να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, μια σιωπηλή νόσο που στα αρχικά της στάδια διαφεύγει της προσοχής, σε μία εποχή όπου η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη αλλού;

Η πανδημική εποχή είναι μια δύσκολη πραγματικότητα για τον ασθενή με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αφού τα μέτρα για την αντιμετώπιση της δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν την διασπορά και εμείς οι ασθενείς ζούμε με τον καθημερινό φόβο να μην προσβληθούμε εμείς ή άτομα της οικογένειας μας. H καμπάνια ενημέρωσης για την νόσο μας αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι ένα σημαντικό όπλο καταπολέμησης της μεγάλης άγνοιας γύρω από αυτή και ευελπιστούμε ότι όλοι θα γνωρίσουν αρχικά αυτόν τον αόρατο ασθενή, με ελπίδα να τον διαγνώσουν πιο έγκαιρα και φυσικά να τον προστατέψουν.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να υποψιάσουν τον ασθενή, προκειμένου να έρθει σε επαφή με το γιατρό του για ένα πρόβλημα υγείας που ενδέχεται να κρύβει πνευμονική αρτηριακή υπέρταση;

Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου είναι ήπια, όπως δύσπνοια, ελαφριά στηθάγχη μα όσο η νόσος προχωρά αυτά γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά και προστίθενται και άλλα όπως μελάνιασμα των άκρων και των χειλιών από την υποξαιμία, ανακοπικά επεισόδια, που δυστυχώς συχνά παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικός χρόνος, ως και 3 έτη. Με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια καλό είναι ο καθένας από εμάς να βάλει μέσα στις διαγνωστικές του εξετάσεις και ένα υπέρηχο καρδιάς, μια εξέταση που συνταγογραφείται και δεν είναι καθόλου δύσκολη ή επώδυνη με σημαντικό όφελος για το ξεκαθάρισμα της νόσου.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις μαζί με τα μηνύματα της εκστρατείας σε κάθε συνάνθρωπό μας καθώς ζούμε σε μία εποχή που ο κόσμος παραμελεί την υγεία του σε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό και μένει μακριά από το γιατρό του;

Το πιο σημαντικό μας «όπλο» για ζωή, η πρόληψη για την υγεία παροπλίστηκε σήμερα λόγο της COVID-19. Εμείς οι ασθενείς με σπάνια και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα δεν μπορούμε να εξεταστούμε σήμερα όχι μόνο για τον έλεγχο του νοσήματος μας αλλά και για ότι άλλο μας προκύψει αφού δεν μπορούμε να πλησιάσουμε τα νοσοκομεία αναφοράς μας που περιθάλπουν περιστατικά κορωνοϊού. Η παραμέληση όμως του τακτικού μας ελέγχου μπορεί να αποβεί μοιραία, για αυτό η επαφή όλων μας με τον προσωπικό μας ιατρό είναι ζωτικής σημασίας για όλους.


Η επαφή ασθενούς και γιατρού μπορεί να γίνει ακόμα και από απόσταση (πχ με Skype), ώστε όλοι ασθενείς και υγιείς, να προλάβουμε κάτι που ξεκινά.

Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση μίας νόσου το μυστικό για την καλύτερη ποιότητα ζωής και φυσικά για μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης είναι και η σωστή συμμόρφωση στην θεραπεία. Αυτό το τελευταίο πλήττεται λόγω της πανδημίας, αφού ή απομάκρυνση από το γιατρό και η διακοπή της συνομιλίας μαζί του συχνά ωθεί τους ασθενείς στο να κάνουν ακόμα και του κεφαλιού τους. Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις σε όλους τους χρονίως πάσχοντες;

Με γνώμονα τα όσα προανέφερα, η επαφή με τον προσωπικό ιατρό για τον πάσχοντα είναι η γέφυρα του για ζωή. Δυστυχώς πολλές φορές ακόμα και στην κοινότητα μας που οι ασθενείς έχουν συνειδητοποιήσει την σημαντικότητα της παρακολούθησής τους, συναντήσαμε περιστατικά ασθενών που λόγω καθυστερήσεων παραλαβής των ειδικών θεραπειών τους από το γενικό lockdown προέβησαν σε ελάττωση τους. Περιστατικά καταγράφηκαν και από περιττές καταναλώσεις σκευασμάτων για την υποτιθέμενη προστασία τους από την COVID-19 με επιβαρυντικά αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών αλλά και του γενικού πληθυσμού. Το μήνυμα μου προς όλους είναι ξεκάθαρο: «δεν παίρνουμε τίποτα και δεν κόβουμε τίποτα χωρίς την άδεια του θεράποντος γιατρού ή του γιατρού που γνωρίζει το ιστορικό μας».

Τελικά είναι πολλές οι ασθένειες που μας κόβουν την ανάσα: η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, το άσθμα και η λοίμωξη Covid 19. Τι συμβουλή δίνεις στον ασθενή και ποιος είναι ο μπούσουλας που πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του για να μη.... χαθεί στη μετάφραση, στο δρόμο για το γιατρό;

Ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στις ειδικότητες αναλόγως με το σύμπτωμα. Το σώμα μας συχνά μας δείχνει το μήνυμά του με ένα πόνο, ένα εξάνθημα, εμείς απλά πρέπει να το ερμηνεύσουμε και να το προωθήσουμε στον κατάλληλο. Αν ο γιατρός που θα απευθυνθούμε δεν μας δώσει σαφή εξήγηση -που σημάνει κατανόηση του μηνύματος-πρέπει να απευθυνόμαστε σε άλλο γιατρό ή ακόμα και σε άλλη ειδικότητα. H γνώση και η πρόληψη είναι η αρχή των πάντων, ενημερωνόμαστε και είμαστε δεκτικοί στην έγκαιρη και έγκυρη ιατρική παρέμβαση. Ακόμα και στα σπάνια νοσήματα που συχνά ο ασθενής χάνεται κυριολεκτικά στην μετάφραση των συμπτωμάτων, το πιο σημαντικό είναι η γνώση και η συνεργασία με τον γιατρό.


Κλείνοντας με το μήνυμα της καμπάνια μας, «Δώστε ανάσα σε αυτούς που την χρειάζονται, μαθαίνοντας για την ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας», θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενδυνάμωση της φωνής μας.

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου» και με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια επισκέψου τον γιατρό σου Facebook Twitter

 

Συνέντευξη της Ιωάννας Αλυσανδράτου, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση στην δημοσιογράφο Υγείας Αλεξία Σβώλου.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM