Αυτοάνοσα νοσήματα: η μέτρηση πολύ μικρών μορίων αλλάζει το τοπίο

Αυτοάνοσα νοσήματα: η μέτρηση πολύ μικρών μορίων αλλάζει το τοπίο Facebook Twitter
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια απίστευτης τελειότητας μηχανή, η οποία λειτουργεί με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές
0

— Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αυτοάνοσα νοσήματα στις μέρες μας;

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια απίστευτης τελειότητας μηχανή, η οποία λειτουργεί με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα τελευταία χρόνια απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από αυτές τις προδιαγραφές.

Το περιβάλλον, οι βιομηχανικά επεξεργασμένες τροφές, το στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής και οι βλαβερές συνήθειες έχουν αναπόφευκτα προκαλέσει την αύξηση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, τα αυτοάνοσα και ο καρκίνος. Τα αυτοάνοσα, ασθένειες σχετικά σπάνιες πριν από 50 χρόνια, είναι σήμερα η πρώτη αιτία χρόνιων νοσημάτων.


— Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του τρόπου ζωής και διατροφής στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού;

Μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες η ιατρική δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Κι αυτό γιατί η τροφή ήταν όπως έπρεπε να είναι και δεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα νόσου, πέρα από την έλλειψή της.

Εκατό χρόνια πριν, το πιθανότερο ήταν να νοσήσει και να πεθάνει κανείς πολύ πριν εμφανιστούν προβλήματα υγείας συνδεόμενα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Σήμερα ξέρουμε πλέον ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.

Η μεταβολομική είναι η επιστήμη που μετράει τα μικρά μόρια, τους μεταβολίτες, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Ενώ τα γονίδια μας λένε τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν οργανισμό, οι μεταβολίτες μάς λένε τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει τώρα στον οργανισμό.


— Μπορεί η «τροφή μας να είναι το φάρμακό μας», όπως είπε ο Ιπποκράτης, και στα αυτοάνοσα;

Ένα κομμάτι που διαφεύγει συχνά την προσοχή είναι αυτό που ονομάζεται Κρυφή Πείνα (Ηidden Ηunger) και αφορά την έλλειψη βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων. Αυτή η έλλειψη είναι κεντρικός και ιδιαίτερα πολυσύνθετος παράγοντας νόσου και η αντιμετώπισή της δεν αφορά απλώς τη λήψη μιας πολυβιταμίνης.

Ο κάθε οργανισμός είναι μια μοναδική βιολογική οντότητα που διαχειρίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο ακόμα και παρόμοιες ελλείψεις. Η συσσώρευση τέτοιων ελλείψεων καθιστά αναγκαία τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων για τον ακριβή εντοπισμό και τη διόρθωσή τους. Νέα εργαλεία της ιατρικής επιτρέπουν τη μέτρηση αυτών των ελλείψεων και την εξατομίκευση της αγωγής.

— Έχετε ειδικευτεί στη μεταβολομική και στην κλινική σας προσφέρετε μια καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας. Τι είναι η μεταβολομική και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς;

Η μεταβολομική είναι η επιστήμη που μετράει τα μικρά μόρια, τους μεταβολίτες, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Ενώ τα γονίδια μας λένε τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν οργανισμό, οι μεταβολίτες μάς λένε τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει τώρα στον οργανισμό.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι ένα εργαλείο της σύγχρονης ιατρικής στη διάγνωση και στη θεραπεία των αιτιολογικών παραγόντων των χρόνιων ασθενειών.


— Επιλέξατε μια επιστημονική διαδρομή μετά από μια εμπειρία που σας οδήγησε στην αναζήτηση νέων λύσεων σε θέματα υγείας. Μιλήστε μας για την προσωπική σας περιπέτεια υγείας και πώς αυτή έδωσε το έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία σας.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια νόσησα ίδιος από αυτοάνοσο. Στην προσπάθειά μου να θεραπεύσω τον εαυτό μου και να μειώσω τις παρενέργειες μιας μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής, βρήκα ότι η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις και απαντήσεις που ενώ είναι ώριμες επιστημονικά, δεν έχουν βρει ακόμη ευρεία εφαρμογή. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης συνεργασίας διαφορετικών ειδικοτήτων μεταξύ τους για να προκύψει κλινική εφαρμογή.

Σήμερα η ομάδα μας αποτελείται από γιατρούς και επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Είναι σημαντικό να αναφέρω την τεράστια βοήθεια που μας έχει προσφέρει στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης η συνεργασία με διακεκριμένους καθηγητές και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα.


— Αν αποτυπώνατε την εμπειρία σας σε συμβουλές υγείας και μακροζωίας, ποιες θα ήταν αυτές;

Αν και διαφορετικοί άνθρωποι παρουσιάζουν διαφορετικές ανάγκες, σε γενικές γραμμές συνιστώ την κατανάλωση τροφών που βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή και την αποφυγή βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και τρανς λιπαρά.

Είναι ζωτικής σημασίας να πίνουμε αρκετό νερό και να ασκούμαστε τακτικά, π.χ. να περπατάμε, και να διαχειριζόμαστε το στρες. Βλέπουμε ότι όταν αποκαθίσταται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς μας παρατηρούν μεγάλη βελτίωση και στη διάθεσή τους.

who is who

Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς

Η εποχή που η επιστήμη αναζητούσε μια θεραπεία-πανάκεια, ίδια για όλους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, δίνοντας τη θέση της σε ένα νέο ιατρικό μοντέλο, την ιατρική ακριβείας, που ενσωματώνει γονιδιακές εξετάσεις και αναλύσεις μορίων σε κυτταρικό επίπεδο για να εντοπίσει τα ακριβή αίτια των ασθενειών, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.

Σε αυτό το μοντέλο, που εφαρμόζεται στην κλινική του δρος Δημήτρη Τσουκαλά, κάθε ασθενής διαφοροποιείται ως προς το DNA, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή και αποτελεί ένα μοναδικό βιολογικό σύστημα.

Για περισσότερο από μια 10ετία στην κλινική του ο δρ. Τσουκαλάς πρωτοπορεί στην εφαρμογή εξετάσεων μεταβολομικής (Metabolomic Analysis®) και στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ψωρίαση, η νόσος Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εδώ, η ιατρική εστιάζει στην αιτιολογική θεραπεία του ανθρώπου και όχι στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Info

Περισσότερες πληροφορίες στα:

drtsoukalas.com

Facebook

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα – Αίτια – Θεραπεία

Υγεία & Σώμα / Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα – Αίτια – Θεραπεία

Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υπο-θυρεοειδισμό.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
«Η σκλήρυνση κατά πλάκας μας περιορίζει, αλλά δεν μας καθιστά ανίκανους»

Υγεία & Σώμα / «Η σκλήρυνση κατά πλάκας μας περιορίζει, αλλά δεν μας καθιστά ανίκανους»

Τρεις ασθενείς από τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σπάνε το ταμπού και μιλούν ελεύθερα για μια δύσκολη και σε μεγάλο βαθμό ακόμα ανεξερεύνητη πάθηση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Υγεία & Σώμα / «Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Τι είναι τα αυτοάνοσα που έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια μάστιγα, πόσο επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής και πώς αντιμετωπίζονται; Τρεις ασθενείς και ο Αθανάσιος Τζιούφας, καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ, εξηγούν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM