Επώδυνο σεξ: μια γυναίκα εξηγεί πώς πραγματικά είναι να υποφέρεις κατά την ερωτική επαφή

0

Όταν η δημιουργός ταινιών και ντοκιμαντέρ Sindha Agha επιχείρησε να εξηγήσει στον γυναικολόγο της ότι υπέφερε από αφόρητους πόνους κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών, εκείνος δεν την πίστεψε. Αυτή είναι η μαρτυρία της, την οποία φρόντισε να «ντύσει» με μία σειρά από γλαφυρές εικόνες που εξηγούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυσάρεστη εμπειρία της. 

«Τι είναι το σεξ για τους άλλους ανθρώπους; Κάτι γεμάτο ένταση. Αυτό που κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και του βγάζεις τα ρούχα με πάθος. Φιλιά, βαθιά φιλιά. Εκείνο το φιλί που δίνεις με όλο σου το είναι σα να είναι το τελευταίο σου. Αυτό είναι για τους άλλουυς

» Ο άντρας μου είναι καταπληκτικός άνθρωπος. Και είναι ευγενικός και τρυφερός. Και μ' αγαπάει. Αλλά για 'μένα, για το σώμα μου; Είναι σα να μου βάζουν βίδες. Θα 'πρεπε να είναι η πιο μαγική αίσθηση, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι έτσι. Πονάει απερίγραπτα. Αν μπορούσα να το περιγράψω θα έλεγα ότι μοιάζει σαν γυαλί που σπάει μέσα σου. Όσο παλεύεις να γλιτώσεις από τον πόνο, τόσο πονάς. 

» Κι αν όλο αυτό είναι επώδυνο κατά τη διάρκεια του σεξ, δεν σημαίνει ότι ο πόνος εξαφανίζεται μετά. Οι κράμπες, το μούδιασμα, το άλγος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μέρες μετά. Καμιά φορά νιώθεις σαν να έχουν στύψει στην περιοχή, σα να έχεις σφιχτεί όπως ένα ρούχο στο στεγνωτήριο. Και νιώθεις δυστυχία. Τόση δυστυχία... 

» Νομίζω ότι το να πονάω κατά τη διάρκεια του σεξ ξεκίνησε λίγο πριν από τον γάμο μας. Υπήρχε μία συγκεκριμένη περίοδος που κάθε φορά που ολοκληρώναμε την επαφή εγώ κατέληγα με δάκρυα στα μάτια κι εκείνος με ρωτούσε με πανικό τι μου έκανε και πονούσα τόσο. Απαντούσα «δεν φταις εσύ». Και μετά πάλι με ρωτούσε "γιατί δεν με σταματούσες; Γιατί δεν μου έλεγες τι να κάνω ή τι να μην κάνω;".

» Και προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι δεν ήταν κάτι που έκανε, αλλά ότι το έκανε. Νιώθοντας ότι δεν μπορούσα να ανταποκριθώ ως σύζυγος σε αυτό, βυθιζόμουν όλο και περισσότερο στις ενοχές. Και μετά δεν με πίστευε ο γιατρός. Όταν το είπα στον γυναικολόγο μου, μου είπε "όλα είναι στο κεφάλι σου. Δεν συμβαίνει τίποτα κακό. Δεν υπάρχει κάτι λάθος μ' εσένα". Και εκεί ήταν που ένιωσα εντελώς συντετριμμένη. 

» Προσπάθησα να πιστέψω ότι όντως όλο αυτό συνέβαινε στο κεφάλι μου. Ότι εγώ το προκαλούσα. Ότι ήμουν τρελή. Αλλά ο πόνος συνεχιζόταν κι ο γιατρός αναγκάστηκε να με ρωτήσει ποια ήταν τα συμπτώματα. Και του είπα: βαριά, επώδυνη περίοδος, αίσθημα κούρασης και εξάντλησης και μετά επώδυνο, ανυπόφορο σεξ. Και μου είπε να αυξήσω την ποσότητα των αναλγητικών, να παίρνω μυοχαλαρωτικά για να ηρεμήσω λίγο.

Αλλά το να νιώθεις ότι κάποιος μπήγει ένα μαχαίρι στον κόλπο σου δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με αναλγητικά. Φυσικά και δεν μου έκανε τίποτα όλη αυτή η φαρμακευτική αγωγή που μου έδωσε. Και φυσικά, ακόμη δεν έλεγε να αποφασίσει να ελέγξει λαπαρασκοπικά για να εντοπίσει αυτό που μου προκαλούσε όλη αυτή τη δυστυχία. Το αποφάσισε μόνο όταν του εξήγησα ότι με τον άντρα μου κάνουημε ελεύθερο σεξ εδώ και 18 μήνες και ωστόσο δεν είχα μείνει έγκυος. 

Μπήκα στο χειρουργείο το 2013 και εκεί διαπιστώθηκε ότι έπασχα από βαριάς μορφής ενδομητρίωση. Εύχομαι μόνο κάποιος να μου είχε πει νωρίτερα ότι το σώμα μου ξέρει καλύτερα από τον κάθε γιατρό τι τού συμβαίνει».

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM