ADVERTORIAL

 

Η εξέλιξη της επιστήμης κατέδειξε ότι το πρόβλημα της υπογονιμότητας αφορά και τα δύο φύλα οπότε η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών πρέπει να γίνεται με επίκεντρο το ζευγάρι.

 

Ένα μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι η αδυναμία ζευγαριών να τεκνοποιήσουν λόγω προβλημάτων υγείας της γυναίκας που της απαγορεύουν την εγκυμοσύνη. Στις περιπτώσεις αυτές  ο συνδυασμός της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση δανεικής μήτρας η οποία προσφέρεται αλτρουιστικά από άλλο άτομο, η παρένθετη μητρότητα, αποτελεί τη μόνη δυνατή λύση για τα ζευγάρια αυτά ώστε να φέρουν στη ζωή τους απογόνους τους.

 

Το ΙΑΚΕΝΤΡΟ, που στα 30 χρόνια λειτουργίας του παρέχει πρωτοποριακές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στους τομείς της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της εμβρυομητρικής ιατρικής, της γενετικής και της μοριακής βιολογίας, υποστηρίζει σθεναρά τον αλτρουιστικό αυτό θεσμό με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και παρέχειτις ακόλουθες υπηρεσίες:

 

-Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI)

-Πρόκληση Ωοθυλακιορρηξίας

-ΕξωσωματικήΓονιμοποίηση (IVF-In Vitro Fertilization)

-Εξωσωματική σε φυσικόκύκλο

-Μικρογονιμοποίηση  (ICSI)

-Εργαστηριακή Ωρίμανση Ωαρίων (IVM)

-Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος - PGS

-Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση – PGD

-Προεμφυτευτικός Ελεγχος Ιστοσυμβατότητας (HLAtyping)

-Κρυοσυντήρηση ωαρίων, σπερματοζωαρίων, εμβρύων (vitrification)

-Κατάψυξη και μεταμόσχευση ωοθηκικού και ορχικού ιστού

-Δωρεά ωαρίων και σπερματοζωαρίων

-Μονογονεϊκή οικογένεια

 

Κέντρο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ
Κέντρο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ

 

Παρένθετη μητρότητα

Η παρένθετη μητρότητα εφαρμόζεται όταν η γυναίκα δεν είναι δυνατόν να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους (η εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη για την υγεία της ή  δεν διαθέτει λειτουργική μήτρα). Η πράξη αυτή βασίζεται στην ηθική αρχή του αλτρουισμού καθότι μια γυναίκα κυοφορεί βρέφος για ένα άτεκνο ζευγάρι που δεν έχει τη δυνατότητα τεκνοποίησης.

 

Οι ενδείξεις για τη χρήση παρένθετης μήτρας είναι οι  εξής:

-Συγγενής απουσία μήτρας (σύνδρομο Mayer-Rokitansky)

-Συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας

-Πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας

-Παθήσεις που καθιστούν την εγκυμοσύνη επικίνδυνη για τη ζωή μιας γυναίκας, όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες

-Πολλαπλές αποβολές

-Επιλεγμένες περιπτώσεις πολλαπλών αποτυχιών σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης

-Σύνδρομο ASHERMAN (πολλαπλές ενδομήτριες συμφύσεις)

 

Στην παρένθετη μητρότητα, μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά παιδί για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, το οποίο προέρχεται από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά ξένων προς την παρένθετη μητέρα γονιμοποιημένων ωαρίων. Τα σπερματοζωάρια προέρχονται από τον άνδρα του ζευγαριού ενώ τα ωάρια από τη βιολογική μητέρα ή από δότρια η οποία δεν έχει καμία σχέση με την παρένθετη.

 

Η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας προϋποθέτει νομική επικύρωση της πράξης. Όταν επιλυθούν όλα τα νομικά ζητήματα και δημιουργηθούν τα έμβρυα με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης,  η παρένθετη μητέρα αφού υποβληθεί επιτυχώς στις απαραίτητες εξετάσεις δέχεται τα έμβρυα στη μήτρα της για να τα κυοφορήσει. Στη συνέχεια παρακολουθείται από μαιευτήρα, σε στενή σχέση με τους βιολογικούς γονείς, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Ο νόμος που ισχύει στη χώρα μας για την παρένθετη μητρότητα κατοχυρώνει πλήρως όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη πράξη αυτή και θέτει το 50ο έτος ηλικίας της γυναίκας σαν όριο, ενώ η παρένθετη μητέρα θα ήταν προτιμητέο να μην ξεπερνά τα 45 έτη. Υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού που καταφεύγει στη χρήση της δανεικής μήτρας και της γυναίκας που δέχεται να κυοφορήσει. Στις περιπτώσεις αυτές μητέρα θεωρείται αυτή που δίνει το γενετικό υλικό και όχι αυτή που γεννάει το παιδί.

 

Ο κος Γιάννης Πράπας, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Επιστημονικός Διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ
Ο κος Γιάννης Πράπας, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Επιστημονικός Διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ

 

Είναι γεγονός πως η προσπάθεια υιοθεσίας ενός παιδιού υποχρεώνει τους υποψήφιους γονείς να περάσουν από ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, μεγάλης χρονικής διάρκειας χωρίς να είναι βέβαιη η επιτυχή κατάληξή της. Έτσι, πολλά ζευγάρια τελευταία προτιμούν το θεσμό της παρένθετης μητέρας ο οποίος είναι συντομότερος. Η παρένθετη μητρότητα προσφέρεται σαν δυνατότητα από πολλά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα. Μάλιστα λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας που αφορά στη συγκεκριμένη πράξη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επίδοξους γονείς που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης.

 

Ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας κερδίζει συνεχώς έδαφος ως μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων υπογονιμότητας. Το ΙΑΚΕΝΤΡΟ με γνώμονα την ανθρώπινη προσέγγιση και την ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού, πάντα προσπαθεί τα μέγιστα για την αίσια έκβαση της διαδικασίας αυτής για όλους τους ασθενείς του!

 

* Άρθρο του κου Γιάννη Πράπα, Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Επιστημονικού Διευθυντή της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ.

 

ΙΑΚΕΝΤΡΟ
Αγίου Βασιλείου 4
Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310325525
email: [email protected]
www.iakentro.gr