Ραντεβού στα 40+; Να πώς θα το κάνεις με τον καλύτερο τρόπο

Ραντεβού στα 40+; Να πώς θα το κάνεις με τον καλύτερο τρόπο Facebook Twitter
0

Πολλά ωραία έχει η ζωή ενός single. Μέσα σε αυτά όμως, δεν συγκαταλέγονται τα ραντεβού! Μια κοινή αλήθεια που συνήθως αποκαλύπτεται λίγο πριν τα 30 είναι πως το dating είναι πολύ συχνά άχαρο και κάπως ανούσιο.

Αν, δε, έχεις περάσει και το κατώφλι των 40, ίσως αισθάνεσαι δυο φορές ξένος μέσα στην όλη διαδικασία των ραντεβού. Στα 40, από την άλλη, πατάς στα πόδια σου πιο γερά, είσαι πιο έξυπνος, πιο σέξι και πιο ικανή από ποτέ.

Γι' αυτό και, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από αυτή για να βγεις ραντεβού και να γνωρίσεις νέο, αξιόλογο, κόσμο! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη καλή διάθεση και τα παρακάτω μυστικά επιτυχίας από τους ειδικούς.

Διάλεξε σοφά

Την τελευταία δεκαετία τα διαζύγια έχουν πέσει κατά 18% και, σύμφωνα με τις έρευνες, καθοριστικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, έχοντας ήδη αποκτήσει εμπειρία, οικονομική σταθερότητα και γνώση του εαυτού του.

Αυτό σημαίνει πως, στα 40+, πολλοί εκεί έξω ψάχνουν για έναν σύντροφο ζωής. Γι' αυτό φρόντισε να διαλέξεις σοφά τα άτομα στα οποία αφιερώνεις τον χρόνο και την ευτυχία της παρέας σου.

Μάθε γρήγορα αν έχει ξεπεράσει τον πρώην

Στα 40 είναι αρκετά πιθανό οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις να μετρούν ήδη μία μεγάλη σοβαρή σχέση στη ζωή τους, ή ακόμα και έναν γάμο. Είναι λοιπόν σημαντικό να βεβαιωθείς πως και εσύ αλλά και ο άλλος έχετε επεξεργαστεί και ξεπεράσει τις σημαντικές σχέσεις του παρελθόντος, πριν να προχωρήσετε μαζί μπροστά.

Παρατήρησε πώς μιλάει ο άλλος άνθρωπος για το τέλος της σχέσης του, αν του είναι αδύνατο να μιλήσει γι'αυτό αντικειμενικά ή αν βλέπει καθαρά τη δική του θέση μέσα σε αυτό.

Σκέψου τα παιδιά

Όταν βγαίνεις ραντεβού στα 40, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και παιδιά στην εξίσωση, είτε είναι δικά σου είτε του συντρόφου σου. «Τα παιδιά θέλουν χρόνο να συνηθίσουν στον χωρισμό των γονιών τους και μπορεί να πάρει περισσότερο από δύο χρόνια μέχρι να διαχειριστούν τον θυμό και τη θλίψη τους» λέει η Fran Walfish, ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στις οικογενειακές και συναισθηματικές σχέσεις.

«Το να τους συστήσεις ένα νέο σύντροφο νωρίς μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο ή και να τραυματίσει αυτή τη διαδικασία. Οφείλεις στα παιδιά σου να κάνεις αργές κινήσεις όταν βγαίνεις ραντεβού με κάποιον νέο άνθρωπο». Άφησε να περάσουν τουλάχιστον 4-5 μήνες από την αρχή της σχέσης και βεβαιώσου πως βαδίζει προς μία σοβαρή δέσμευση πριν να μιλήσεις στα παιδιά.

Ενθάρρυνέ τα να μοιραστούν μαζί σου τα θετικά αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν για τον νέο σου σύντροφο και άκουσέ τα προσεκτικά. Μέχρι τότε, προτίμησε να βγεις ραντεβού όταν βρίσκονται σε συγγενείς ή απλά ενημέρωσέ τα ότι βγαίνεις με φίλους σου χωρίς να μπεις σε λεπτομέρειες.

Μην κοιμηθείς στο πρώτο ραντεβού

«Θέλει χρόνο να μάθεις κάποιον και η συζήτηση είναι αυτό που μπορεί να συνδέσει βαθιά τους ανθρώπους. Το να βιαστείς να περάσεις στο σεξ μπορεί να εκτροχιάσει την λεκτική επικοινωνία και να μετατρέψει την όλη εμπειρία σε ένα βραχείας καύσης φλερτ» λέει η Walfish.

Η καλή σεξουαλική ζωή είναι τώρα πιο πολύτιμη απ' ό,τι όταν ήσουν στα 20 σου. Γι' αυτό και αξίζει να κάνεις μια παραπάνω προσπάθεια για να την κατακτήσεις, αποφεύγοντας τις επιπόλαιες επαφές μέχρι να βεβαιωθείς πως η γνωριμία αυτή αξίζει να μετουσιωθεί σε σχέση.

Θέλει ανεξαρτησία αλλά και αλληλεξάρτηση

Στα 40 σου είναι πιθανό πως έχεις ήδη δουλέψει και νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου. Γνωρίζεις τις αρετές σου, το τι ψάχνεις σε έναν άνθρωπο, τους στόχους σου αλλά και τις αδυναμίες σου. Αν αυτό είναι κάτι που έχεις κατακτήσει, τότε θα μπορέσεις να συνδεθείς με κάποιον βάζοντας τα όριά σου χωρίς ωστόσο να είσαι άτεγκτος.

Έτσι μπορείς να είσαι πλήρως ανεξάρτητος αλλά και να αφήνεσαι στην σύντροφό σου. Με άλλα λόγια «λειτουργείς καλά όταν είσαι μόνος σου αλλά ταυτόχρονα, νιώθεις άνετα με το να πληροίς σημαντικές ανάγκες του συντρόφου σου αλλά και το αντίστροφο».

Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

«Τα περισσότερα λάθη στη σχέση γίνονται επειδή ένα άτομο δεν εμπιστεύεται το ένστικτό του από την αρχή της σχέσης και πιστεύει πως το άλλο άτομο θα αλλάξει» λέει η κλινική ψυχολόγος Ramani Durvasula. «Μέχρι τα 40 σου έχεις συναντήσει όλων των ειδών τους ανθρώπους, οπότε εμπιστεύσου το ένστικτό σου!» προτείνει η ίδια.

Κάνοντας ακριβώς αυτό θα καταφέρεις ακόμα, να προσπεράσεις και τους τύπους. Σε αυτή τη φάση άλλωστε καλό θα είναι να ξεχάσεις «τον τύπο σου» και να κοιτάξεις πιο βαθιά και ουσιαστικά τους ανθρώπους που θα βρεθούν στον δρόμο σου.

Να είσαι ξεκάθαρος με τους σκοπούς σου

Όσο μεγαλύτερος είναι κανείς τόσο πιο μεγάλο είναι και το φάσμα των προσδοκιών που μπορεί να έχει από μία σχέση. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να είσαι από την αρχή ξεκάθαρος με τις δικές σου προσδοκίες.

Αν ο σύντροφός σου δεν επιθυμεί τα ίδια με σένα, θα πρέπει να το γνωρίζεις για να πάρεις αποφάσεις που δεν θα δημιουργήσουν αισθήματα απέχθειας και θυμού. Θέσε λοιπόν τους όρους σου και μην αθετήσεις σημαντικές αξίες απλά για να εντυπωσιάσεις κάποιον που σου αρέσει. 

Δέξου το πρόγραμμα των 40

Τα 40 είναι υπέροχα αλλά είναι και... γεμάτα υποχρεώσεις. Γι'αυτό και τώρα τα προγράμματα είναι λίγο πιο επιτακτικά. Θα πρέπει να βρεις λοιπόν έναν τρόπο να διασκεδάσεις στα ραντεβού σου χωρίς να διαταράσσεις το πρωινό πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Επιπλέον, αν είσαι γονιός θα πρέπει να ισορροπήσεις μέσα σε αυτό το πρόγραμμα και τα παιδιά.

Έχε λοιπόν υπόψιν σου ότι και ο άλλος άνθρωπος βιώνει μια αντίστοιχη πραγματικότητα και μην αγχωθείς αν ακυρωθεί ένα ραντεβού την τελευταία στιγμή ή αν ζητήσει να το λήξετε νωρίς. Θα περίμενες άλλωστε και από εκείνον την αντίστοιχη κατανόηση.

Μην απολογείσαι για το ποιος είσαι

Αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Ό,τι λάθη έκανες στο παρελθόν, ό,τι εμπειρίες έχει ζήσει σε έμαθαν όλα όσα ξέρεις σήμερα. Μην απολογείσαι, λοιπόν, για όλα όσα έχεις ζήσει και μην κάνεις εκπτώσεις όταν συστήνεσαι σε κάποιον από την αρχή.

Έχεις ζήσει μια γεμάτη ζωή, και μπορείς να μιλήσεις για τα «λάθη» σου σαν μαθήματα, πλέον. Επιπλέον, πρόσεχε πώς θα διαχειριστείς μια αντίστοιχη αποκάλυψη από την άλλη πλευρά. Οι άνθρωποι θέλουμε να νιώσουμε πως κάποιος μας αποδέχεται και μας βλέπει όπως ακριβώς είμαστε, μαζί με τα ελαττώματά μας.

Θυμήσου: Το ραντεβού δεν είναι ψυχοθεραπεία 

Οι συζητήσεις των πρώτων ραντεβού στοχεύουν στο να γνωρίσεις λίγο το άλλο άτομο, να βρείτε κοινά ενδιαφέροντα και να δείτε σε γενικές γραμμές αν ταιριάζετε. Αν όμως νιώθεις έντονα την κούραση της single ζωής και η αυτοπεποίθησή σου έχει κλονιστεί, ίσως άθελά σου κάνεις το πρώτο αυτό ραντεβού να μοιάζει με ψυχοθεραπευτική συνεδρία.

Προσπάθησε λοιπόν να διώξεις το βάρος αυτό μακριά και να υιοθετήσεις την πιο ευδιάθετη πλευρά σου, διασκέδασε, αφέσου και γνώρισε σιγά σιγά τον άνθρωπο απέναντί σου. Αντί να μοιραστείς πολλά από την αρχή προσπαθώντας να «γλιτώσεις» από όσα σε πλήγωσαν στο παρελθόν, δείξε ενδιαφέρον προς το άτομό του και άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά.

Με στοιχεία από το mydomaine.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ