5 μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία σε κάθε σχέση

5 μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία σε κάθε σχέση Facebook Twitter
0

Όποιο χαρούμενο ζευγάρι κι αν ρωτήσεις θα σου πει πως δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα επιτυχίας. Όλοι όμως συμφωνούν πως οι σχέσεις θέλουν δουλειά! 

Είναι πια ευρέως γνωστό πως οι επιτυχημένες σχέσεις χαρακτηρίζονται από σύμπνοια, ανοιχτή επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μέσα σε αυτές δεν κάνουν ποτέ λάθη. Το στοιχείο που τους διαχωρίζει από κάθε άλλον, δεν είναι κάποια θεόσταλτη ροπή προς την «τελειότητα» αλλά η διάθεσή τους να δουλεύουν συνειδητά πάνω στην εξέλιξη και τη βελτίωση της σχέσης τους.

Και αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους διαφαίνεται σε 5 συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις και εσύ, είτε μόλις μπήκες σε μια νέα νέα σχέση είτε μετράς χρόνια με το ίδιο άτομο. Ακόμα όμως κι αν είσαι single, αξίζει να ενημερωθείς για τα στοιχεία που κάνουν μία σχέση να κρατήσει, αφού αυτού του είδους οι συμβουλές είναι διαχρονικές!

1.

Θέστε παρόμοιους στόχους

Η κλινική ψυχολόγος Δρ. Chloe Carmichael, συστήνει να κάνεις μία ανοιχτή κουβέντα προκειμένου να διαπιστώσεις αν εσύ και το ταίρι σου βρίσκεστε στη σχέση για τον ίδιο λόγο. Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, ιδίως αν βρίσκεστε στην αρχή της γνωριμίας σας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν ο άλλος ψάχνει απλά να περάσει καλά ή αν προσβλέπει, σύντομα, στη δημιουργία μιας οικογένειας.

Η ανοιχτή αλλά και συχνή επικοινωνία με τον σύντροφό σου είναι ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος πως οι στόχοι σας, κοινοί και προσωπικοί, μπορούν να συμβαδίσουν. Αν βρίσκεσαι ήδη σε σχέση, είναι σημαντικό να τσεκάρεις πως οι ρυθμοί σας συνεχίζουν να συμβαδίζουν οπότε μίλησε ανοιχτά για τους στόχους σου σε βάθος χρόνου.

2.

Μίλα ανοιχτά  και πες τι χρειάζεσαι

Είναι εκπληκτικό το πώς το να μιλάει κανείς ανοιχτά θεωρείται συχνά ταμπού ενώ, στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος να μεταδόσεις ένα σαφές μήνυμα είναι να το πεις με όσο πιο ευθύ και απλό τρόπο μπορείς.

«Μην υποθέτεις πως ο σύντροφός σου μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου» λέει η life coach, Tracy Litt. Θέσε τους όρους σου καθαρά και χωρίς φόβο και δες κατά πόσο συμβαδίζουν με του συντρόφου σου. Χρειάζεται να είσαι σαφής με όλα όσα δεν ανέχεσαι αλλά και με όλα όσα απολαμβάνεις, όσα χρειάζεσαι και όσα θέλεις να προσφέρεις.

«Δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους. Πρέπει να τους θέσεις για τον εαυτό σου αλλά και για τη σχέση σου. Γι'αυτό είναι σημαντικό να εκμυστηρεύεστε τα πάντα ο ένας στον άλλο».


3.

Κάνε αυτή την άσκηση

Όταν παρουσιαστεί μια ένταση, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι, η παρακάτω άσκηση θα σας βοηθήσει να επιλύσετε το ζήτημα εύκολα και γρήγορα, χωρίς να μένουν κατάλοιπα που δεν έχουν εκφραστεί: Το ένα άτομο λέει τι σκέφτεται και τι αισθάνεται, χωρίς διακοπές από τον άλλον, για ένα λεπτό. Ύστερα ο άλλος επαναλαμβάνει όσα άκουσε με έναν τρόπο που να δείχνει κατανόηση γι'αυτά που ειπώθηκαν, χωρίς, δηλαδή, σαρκασμό ή συγκαταβατικότητα. Ύστερα οι ρόλοι αλλάζουν και η άσκηση επαναλαμβάνεται.

Στόχος είναι να κατανοήσουν και οι δύο την κατάσταση από την πλευρά του άλλου. Η άσκηση μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, αντί να περάσεις στην άμυνα, δοκίμασε αυτή την άσκηση για να καλλιεργήσεις την καλύτερη κατανόηση και ακρόαση του συντρόφου σου και το αντίστροφο!

4.

Πες «συγγνώμη»

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα σε μία σχέση είναι πως δεν ακούμε το «συγγνώμη». Φυσικά, αυτό είναι και από τα πιο δύσκολα πράγματα να πει κάποιος αφού απαιτεί να αφήσεις στην άκρη τον εγωισμό σου και μείνεις ευάλωτος. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη σχέση όμως είναι να μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη αλλά και τη δεχτείς.

«Δέξου τη συγγνώμη του συντρόφου σου όταν στην προσφέρει» λέει η Litt. «Θα ήθελες να κάνουν και εκείνοι το ίδιο για σένα οπότε φέρσου ανάλογα. Χωρίς τη συγχώρεση η σχέση θα εκτροχιαστεί κάποια στιγμή». Καλό είναι, ωστόσο, να προτείνεις και μία μελλοντική βελτίωση σε αυτό που προκάλεσε τη συγγνώμη εξαρχής. Έτσι ο σύντροφός σου θα εκτιμήσει το γεγονός πως όχι μόνο αναγνωρίζει το λάθος του αλλά και πως θα πάρει μέτρα για να το αλλάξει.

5

Δοκιμάστε νέα πράγματα μαζί

Μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου. Η ρουτίνα ευθύνεται συχνά για την κατάρρευση των σχέσεων. Κάνε λοιπόν μικρές ενέσεις «νιότης» στη σχέση σου, επιλέγοντας νέες δραστηριότητες και νέα μέρη για να απολαύσετε μαζί. Προσπάθησε να κρατήσεις ζωντανό τον αυθορμητισμό αλλά μην παραλείψεις να κάνεις και νέα, συναρπαστικά σχέδια μαζί με τον σύντροφό σου. Γράψτε 5 πράγματα που θέλετε να κάνετε μέσα στη νέα χρονιά και κυνηγήστε τα μαζί!

Με στοιχεία από το thezoereport.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ