5 μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία σε κάθε σχέση

5 μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία σε κάθε σχέση Facebook Twitter
0

Όποιο χαρούμενο ζευγάρι κι αν ρωτήσεις θα σου πει πως δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα επιτυχίας. Όλοι όμως συμφωνούν πως οι σχέσεις θέλουν δουλειά! 

Είναι πια ευρέως γνωστό πως οι επιτυχημένες σχέσεις χαρακτηρίζονται από σύμπνοια, ανοιχτή επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μέσα σε αυτές δεν κάνουν ποτέ λάθη. Το στοιχείο που τους διαχωρίζει από κάθε άλλον, δεν είναι κάποια θεόσταλτη ροπή προς την «τελειότητα» αλλά η διάθεσή τους να δουλεύουν συνειδητά πάνω στην εξέλιξη και τη βελτίωση της σχέσης τους.

Και αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους διαφαίνεται σε 5 συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις και εσύ, είτε μόλις μπήκες σε μια νέα νέα σχέση είτε μετράς χρόνια με το ίδιο άτομο. Ακόμα όμως κι αν είσαι single, αξίζει να ενημερωθείς για τα στοιχεία που κάνουν μία σχέση να κρατήσει, αφού αυτού του είδους οι συμβουλές είναι διαχρονικές!

1.

Θέστε παρόμοιους στόχους

Η κλινική ψυχολόγος Δρ. Chloe Carmichael, συστήνει να κάνεις μία ανοιχτή κουβέντα προκειμένου να διαπιστώσεις αν εσύ και το ταίρι σου βρίσκεστε στη σχέση για τον ίδιο λόγο. Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, ιδίως αν βρίσκεστε στην αρχή της γνωριμίας σας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν ο άλλος ψάχνει απλά να περάσει καλά ή αν προσβλέπει, σύντομα, στη δημιουργία μιας οικογένειας.

Η ανοιχτή αλλά και συχνή επικοινωνία με τον σύντροφό σου είναι ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος πως οι στόχοι σας, κοινοί και προσωπικοί, μπορούν να συμβαδίσουν. Αν βρίσκεσαι ήδη σε σχέση, είναι σημαντικό να τσεκάρεις πως οι ρυθμοί σας συνεχίζουν να συμβαδίζουν οπότε μίλησε ανοιχτά για τους στόχους σου σε βάθος χρόνου.

2.

Μίλα ανοιχτά  και πες τι χρειάζεσαι

Είναι εκπληκτικό το πώς το να μιλάει κανείς ανοιχτά θεωρείται συχνά ταμπού ενώ, στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος να μεταδόσεις ένα σαφές μήνυμα είναι να το πεις με όσο πιο ευθύ και απλό τρόπο μπορείς.

«Μην υποθέτεις πως ο σύντροφός σου μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου» λέει η life coach, Tracy Litt. Θέσε τους όρους σου καθαρά και χωρίς φόβο και δες κατά πόσο συμβαδίζουν με του συντρόφου σου. Χρειάζεται να είσαι σαφής με όλα όσα δεν ανέχεσαι αλλά και με όλα όσα απολαμβάνεις, όσα χρειάζεσαι και όσα θέλεις να προσφέρεις.

«Δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους. Πρέπει να τους θέσεις για τον εαυτό σου αλλά και για τη σχέση σου. Γι'αυτό είναι σημαντικό να εκμυστηρεύεστε τα πάντα ο ένας στον άλλο».


3.

Κάνε αυτή την άσκηση

Όταν παρουσιαστεί μια ένταση, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι, η παρακάτω άσκηση θα σας βοηθήσει να επιλύσετε το ζήτημα εύκολα και γρήγορα, χωρίς να μένουν κατάλοιπα που δεν έχουν εκφραστεί: Το ένα άτομο λέει τι σκέφτεται και τι αισθάνεται, χωρίς διακοπές από τον άλλον, για ένα λεπτό. Ύστερα ο άλλος επαναλαμβάνει όσα άκουσε με έναν τρόπο που να δείχνει κατανόηση γι'αυτά που ειπώθηκαν, χωρίς, δηλαδή, σαρκασμό ή συγκαταβατικότητα. Ύστερα οι ρόλοι αλλάζουν και η άσκηση επαναλαμβάνεται.

Στόχος είναι να κατανοήσουν και οι δύο την κατάσταση από την πλευρά του άλλου. Η άσκηση μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, αντί να περάσεις στην άμυνα, δοκίμασε αυτή την άσκηση για να καλλιεργήσεις την καλύτερη κατανόηση και ακρόαση του συντρόφου σου και το αντίστροφο!

4.

Πες «συγγνώμη»

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα σε μία σχέση είναι πως δεν ακούμε το «συγγνώμη». Φυσικά, αυτό είναι και από τα πιο δύσκολα πράγματα να πει κάποιος αφού απαιτεί να αφήσεις στην άκρη τον εγωισμό σου και μείνεις ευάλωτος. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη σχέση όμως είναι να μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη αλλά και τη δεχτείς.

«Δέξου τη συγγνώμη του συντρόφου σου όταν στην προσφέρει» λέει η Litt. «Θα ήθελες να κάνουν και εκείνοι το ίδιο για σένα οπότε φέρσου ανάλογα. Χωρίς τη συγχώρεση η σχέση θα εκτροχιαστεί κάποια στιγμή». Καλό είναι, ωστόσο, να προτείνεις και μία μελλοντική βελτίωση σε αυτό που προκάλεσε τη συγγνώμη εξαρχής. Έτσι ο σύντροφός σου θα εκτιμήσει το γεγονός πως όχι μόνο αναγνωρίζει το λάθος του αλλά και πως θα πάρει μέτρα για να το αλλάξει.

5

Δοκιμάστε νέα πράγματα μαζί

Μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου. Η ρουτίνα ευθύνεται συχνά για την κατάρρευση των σχέσεων. Κάνε λοιπόν μικρές ενέσεις «νιότης» στη σχέση σου, επιλέγοντας νέες δραστηριότητες και νέα μέρη για να απολαύσετε μαζί. Προσπάθησε να κρατήσεις ζωντανό τον αυθορμητισμό αλλά μην παραλείψεις να κάνεις και νέα, συναρπαστικά σχέδια μαζί με τον σύντροφό σου. Γράψτε 5 πράγματα που θέλετε να κάνετε μέσα στη νέα χρονιά και κυνηγήστε τα μαζί!

Με στοιχεία από το thezoereport.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT