Μέθοδος «Tomatis»: Ο σύμμαχος των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και των καλλιτεχνών

Μέθοδος «Tomatis»: Ο σύμμαχος των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και των καλλιτεχνών Facebook Twitter
Ένας άνθρωπος μπορεί να ακούει καλά, αλλά να μην επεξεργάζεται σωστά και με την ανάλογη ταχύτητα όσα ακούει.
0

Άκουσα πρώτη φορά για το Tomatis πριν από τρία χρόνια, όταν μια φίλη, ανησυχώντας για την κόρη της που είχε δυσλεξία, ακολούθησε πρόγραμμα της μεθόδου Tomatis και, ενθουσιασμένη, μιλούσε για τα αποτελέσματα.

Η κόρη της, χαρισματικό παιδί, τα καταφέρνει πλέον περίφημα και έμαθε να διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τις δυσκολίες της. Τεράστια η αλλαγή, είχαν εντυπωσιαστεί οι πάντες μαζί της.


Ακούω ξανά για το Tomatis πριν από λίγους μήνες, μαθαίνοντας ότι μια Ελληνίδα πηγαινοέρχεται στο εξωτερικό και κάνει Tomatis στη σπουδαιότερη φωνή του πλανήτη.

Κάπως έτσι συνάντησα την κ. Άννα Μαλισιόβα, θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis, φιλόλογο/ειδική παιδαγωγό ή, αλλιώς, το κορίτσι πίσω από τις σπουδαιότερες φωνές που ακούς.

Η μέθοδος Tomatis είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και το άτομο αποκτά μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.

— Τι μουσική ακούτε;

Τα πάντα. Επηρεάζομαι ωστόσο από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Αυτή την περίοδο ξεχωρίζω τη συνεργασία μου με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, που είναι σπουδαίος μουσικός. Ακούω συνέχεια την καινούργια, υπέροχη δισκογραφική του δουλειά. Επίσης τη φωνάρα Adele.


Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα άρθρωσης, δυσκολίες συγκέντρωσης και κατανόησης, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία βρίσκει αποτελεσματική λύση η ηχοθεραπευτική μέθοδος Tomatis, πρωτοπόρος στον τομέα της νευροεπιστήμης. «Τα αυτιά μας δεν είναι μόνο για να ακούμε, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Αυτή είναι η μία, προφανής λειτουργία τους. Το αυτί, εκτός από την παθητική ακοή, ευθύνεται για τη λειτουργία της ισορροπίας (περιοχή αιθουσαίου), ελέγχει τις κινήσεις, τον συντονισμό και τον ρυθμό μας. Επίσης, είναι η κύρια δίοδος πληροφοριών προς τον εγκέφαλο.

Ένας άνθρωπος μπορεί να ακούει καλά, αλλά να μην επεξεργάζεται σωστά και με την ανάλογη ταχύτητα όσα ακούει.

Έτσι, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολλή ώρα σε κάτι, διακόπτει τους άλλους όταν μιλούν και παρερμηνεύει τα λόγια τους.

Ρωτάει συχνά "τι είπες;", ενώ πιο πριν έχει ακούσει αυτό που έχει ειπωθεί και έχει θέματα μνήμης. Αυτά είναι μερικά συμπτώματα» μας εξηγεί η κ. Μαλισιόβα.


«Η μέθοδος είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο γιατρό Alfred Τomatis και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.

Εκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο.


Είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και το άτομο αποκτά μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.

Επιπλέον, έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους, βελτιώνοντας ένταση, άρθρωση και ηχόχρωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς βοηθάει όλους τους ανθρώπους να φτάσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».


Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM