The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου

The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Ο Σάκης Λάλας και η Valentina De Giorgi είναι οι εμπνευστές του Dark Candy, μιας πλατφόρμας που συνδέει τη μόδα με τον κόσμο του σινεμά.
0

Ο φωτογράφος Σάκης Λάλας τη δεκαετία του '90 διατηρούσε μαζί με τον αδελφό του στούντιο φωτογραφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιούνταν στον χώρο της μόδας και των lifestyle περιοδικών.


Όταν γνώρισε την Ιταλίδα φοιτήτρια Αρχαιολογίας Valentina de Giorgi, η οποία είχε έρθει στην Ελλάδα με Εrasmus −και έμελλε να γίνει γυναίκα του−, είχε ξεκινήσει ήδη επαφές και δουλειές στο Μιλάνο με ανάλογα περιοδικά.


Εκείνη την περίοδο, το Μιλάνο ήταν το παγκόσμιο κέντρο της μόδας και ο Σάκης φωτογράφιζε διασημότητες του χώρου, όπως ο Τζόρτζιο Αρμάνι και ο Ρομπέρτο Καβάλι, ολόκληρη την οικογένεια Φεραγκάμο και άλλους πολλούς.

Έτσι δημιουργήσαμε το Dark Candy, μια πλατφόρμα που συνδέει τη μόδα με τον κόσμο του σινεμά. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιο ύφασμα, κάποιο συγκεκριμένο ρούχο ή τα υλικά γι' αυτό που θέλεις να φτιάξεις. Οπότε στήσαμε ένα site, μέσα από το οποίο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας και από κει και πέρα αναλαμβάνει η Βαλεντίνα, που γνωρίζει τα εργοστάσια και τις πηγές στην Ιταλία. Αυτό ήταν κάτι πολύ πρωτότυπο για τους costume designers.


Η Βαλεντίνα στην πραγματικότητα ήθελε να ζήσει στην Ελλάδα, αλλά λόγω των υποχρεώσεων του άντρα της ξεκίνησαν τη νέα, κοινή ζωή τους το 1998 στο Μιλάνο. Με πρότζεκτ να τρέχουν ανάμεσα σε Ιταλία, Αμερική και Ελλάδα, απέκτησαν και ένα σπίτι στην παραθαλάσσια Περαία έξω από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί το ησυχαστήριό τους, όταν δεν ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.

Το 2014 ο Σάκης άρχισε να αναζητάει στο Λος Άντζελες όλους τους ελληνικής καταγωγής παράγοντες της αμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου για να τους φωτογραφίσει. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ στο οποίο έδωσε τον τίτλο «Hollywood Greek Fire».


Μέσα από τις πάμπολλες επαφές που απέκτησε μαζί με τη Βαλεντίνα, η οποία στο μεταξύ είχε μπει στον χώρο της μόδας ως δημοσιογράφος και fashion consultant, γνώρισε και costume designers, του ενδυματολόγους του σινεμά.


Όπως λέει ο ίδιος: «Αρχίσαμε να τους συναναστρεφόμαστε και να μπαίνουμε στον χώρο του costume design κι αυτό σταδιακά μάς μάγεψε. Έχει και δεν έχει κοινά σημεία με τον χώρο της μόδας. Ένα βράδυ που είχαμε βγει για ποτό με τη Sanja Hays, η οποία έχει κάνει κοστούμια για ταινίες όπως το "Star Trek Beyond" και τη σειρά ταινιών "Fast and Furious", άρχισε να μας εξηγεί πόσο δύσκολο ήταν να βρει δερμάτινο τζάκετ για τον Βιν Ντίζελ.

The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Η Cate Adair, costume designer της σειράς “Desperate Housewives”, ο Luster Bayless, προσωπικός costume designer του John Wayne, ο Σάκης Λάλας και η Valentina De Giorgi, ιδρυτές του The Dark Candy φωτογραφίζονται στο βεστιάριο United American του Λος Άντζελες.


Είχε βρει ένα Gucci, αλλά επειδή ο ηθοποιός θα έπεφτε κάτω και θα σκιζόταν, χρειαζόταν περισσότερα κομμάτια και δυσκολευόταν να τα βρει στο Λος Άντζελες. Της είπαμε με τη σύζυγό μου ότι έπρεπε απλώς να πάει σε ένα showroom στο Μιλάνο και να ζητήσει να της τα φτιάξουν. Ότι δηλαδή η πρόσβαση σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι πολύ πιο εύκολη στην Ιταλία απ ό,τι στην Αμερική.


Έτσι δημιουργήσαμε το Dark Candy, μια πλατφόρμα που συνδέει τη μόδα με τον κόσμο του σινεμά. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιο ύφασμα, κάποιο συγκεκριμένο ρούχο ή τα υλικά γι' αυτό που θέλεις να φτιάξεις. Οπότε στήσαμε ένα site, μέσα από το οποίο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας και από κει και πέρα αναλαμβάνει η Βαλεντίνα, που γνωρίζει τα εργοστάσια και τις πηγές στην Ιταλία. Αυτό ήταν κάτι πολύ πρωτότυπο για τους costume designers.


Πρόσφατα μας ζήτησαν για τo "Captain Marvel" που θα βγει του χρόνου ένα ύφασμα με ειδικές οπτικές ίνες που να το κάνει να φέγγει. Το βρήκαμε και τους φέραμε σε επαφή με ένα εργοστάσιο πολύ συγκεκριμένων υφασμάτων στην Ιταλία.

The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Ο Jo Katsaras, υποψήφιος ενδυματολόγος για το Emmy με το "Fear the Walking Dead", ο Σάκης Λάλας, η Ami Goodheart, costume designer του Justin Timberlake και η Valentina De Giorgi στο Λος Άντζελες.


Φυσικά, τέτοιες δουλειές δεν μπορεί να γίνουν με χαμηλό budget. Πρέπει να υπάρχει υψηλό budget για να τις υποστηρίξει.


Αυτό μας οδήγησε σε μια σειρά επεισοδίων με μίνι πορτρέτα σπουδαίων επαγγελματιών του Χόλιγουντ που ονομάσαμε "Meet the Hollywood costume designers".


Θέλαμε να μιλήσουμε γι' αυτούς, γιατί ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του costume designer. Μιλάμε για τα μεγέθη της Αμερικής κυρίως, όπου δεν είναι απλώς ένας ενδυματολόγος. Είναι ένας μάνατζερ που διαχειρίζεται 40 άτομα, από ράφτες μέχρι buyers που ψάχνουν για υφάσματα.


Έως τώρα έχουμε ανεβάσει 9 επεισόδια με πολύ μεγάλα ονόματα και η ανταπόκριση είναι μεγάλη, κυρίως από τους επαγγελματίες του χώρου. Έχουμε την υποστήριξη της Deborah Nadoolman-Landis, συζύγου του σκηνοθέτη John Landis, η οποία, εκτός από διάφορες ταινίες, έχει κάνει μαζί με τον άντρα της και το βιντεοκλίπ του Mάικλ Τζάκσον "Thriller". Μάλιστα, της αφιερώσαμε ένα επεισόδιο.

 

Τρέιλερ από τη δεύτερη σεζόν του "Meet the Hollywood costume designers".


Ως φωτογράφος, παλιότερα πρότεινα στα περιοδικά ιστορίες, αλλά τις ιστορίες των costume designers δεν μπορούσα να τις αφηγηθώ μέσα από τη φωτογραφία και ξεκίνησα το βίντεο. Δεν ήταν αυτός ο στόχος μας, δεν το επιδιώξαμε, μας βγήκε και το αναπτύξαμε».


Έτσι, με αφορμή τους ενδυματολόγους του Χόλιγουντ ο Σάκης Λάλας από φωτογράφος έγινε σκηνοθέτης. Ανάμεσα στους ενδυματολόγους ελληνικής καταγωγής που ανακάλυψε είναι και μια δυναμική γυναίκα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας ότι είναι Ελληνίδα, καθώς χρησιμοποιεί το επώνυμο του πρώτου Αμερικανού συζύγου της, η Anthea (Yannakouros) Sylbert.


Παρ' όλα αυτά, την εντόπισαν στη Σκιάθο, όπου ζει μόνιμα, αποτραβηγμένη πια από τα φώτα της δημοσιότητας, μια γυναίκα που υπήρξε δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ Ενδυματολογίας, με την «Chinatown» του Ρομάν Πολάνσκι (με τον οποίο έχει κάνει και το «Μωρό της Ρόζμαρι») και το «Julia» του Φρεντ Ζίνεμαν.

The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Η Valentina De Giorgi, ο Σάκης Λάλας και η ενδυματολόγος Chrisie Karvonides, βραβευμένη με Emmy για την τηλεοπτική σειρά "American Horror Story" φωτογραφίζονται στα στούντιο της Paramount στο Λος Άντζελες.


Όταν έπαψε να κάνει κοστούμια, δούλεψε για χρόνια ως executive producer της Warner Bros, έως ότου γνώρισε την Γκόλντι Χον και άνοιξαν μαζί εταιρεία παραγωγής. Αυτή είναι η αιτία που κάθε καλοκαίρι η Γκόλντι Χον και ο Κερτ Ράσελ βρίσκονται στη Σκιάθο.


Το Χόλιγουντ βρίθει από σημαντικούς ενδυματολόγους, βραβευμένους και μη, και ο Σάκης και η Βαλεντίνα βρίσκονται μόνο στην αρχή. Μου εξηγεί: «Πρόσφατα συναντήσαμε τη Marilyn Vance που έκανε το "Pretty Woman" και μαζί της ολοκληρώνουμε την πρώτη σεζόν 10 επεισοδίων.


Μέχρι τώρα είχαμε διάφορους σπόνσορες, όπως το ξενοδοχείο Waldorf Astoria της Ρώμης, αλλά για τη δεύτερη σεζόν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε ένα crowd funding. Σκεφτόμαστε επίσης σοβαρά να κάνουμε και ένα ντοκιμαντέρ που θα στείλουμε σε φεστιβάλ».


Προσωπικά, τους ανακάλυψα μέσα από το ντοκιμαντέρ που έκαναν για τον Oίκο Tirelli της Ρώμης, ο οποίος συνδέεται με την Τσινετσιτά και όλες τις θρυλικές ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου των δεκαετιών από το '50 έως το '80. Ένα βεστιάριο το οποίο απαρτίζεται από 170.000 κοστούμια εποχής που έχουν φορεθεί από μυθικές προσωπικότητες του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Ο Σάκης Λάλας στο βεστιάριο Tirelli στη Ρώμη.


Ο Σάκης μου εξηγεί: «Μπήκαμε στο Tirelli τον Ιούλιο. Διαθέτουν ένα εκπληκτικό αρχείο, μπορούν να το επισκεφτούν costume designers από όλο τον κόσμο, να βγάλουν φωτογραφίες, να εμπνευστούν από αυτό και μετά το ραφείο να φτιάξει τα κοστούμια. Δουλεύουν πολύ με το Χόλιγουντ, καθώς τα περισσότερα κοστούμια μεγάλων παραγωγών κατασκευάζονται εκεί, οπότε ήταν αναμενόμενο να το εντάξουμε σε κάποιο από τα επεισόδιά μας».


Πώς και δεν έχουν ασχοληθεί με τη μεγάλη παράδοση των Ιταλών ενδυματολόγων; «Μόλις κάναμε τον Carlo Poggioli που υπεύθυνος για το "Young Pope" και το "Loro" του Σορεντίνο και νομίζω ότι θα γίνει η αφορμή να κάνουμε περισσότερους. Στην Ιταλία ζει ακόμα μια σημαντική ενδυματολόγος του Χόλιγουντ, η Mayes Rubeo, μεξικανικής καταγωγής, η οποία έκανε το "Avatar". Έχει δημιουργήσει στην Ούμπρια ένα μεγάλο εργαστήριο και δίνει δουλειά σε όλο το χωριό».

Το «Dark Candy» λαμβάνει mails από πολύ γνωστά ονόματα που επιθυμούν να μιλήσουν για τη δουλειά τους, ενώ παράλληλα έχει γίνει σημείο αναφοράς του Χόλιγουντ, συνδέοντάς το με την Ιταλία, τους οίκους μόδας και τις μεγάλες φίρμες.


Ο Σάκης εξηγεί: «Ο κόσμος του σινεμά είναι κλειστός και είναι δύσκολο να έχει πρόσβαση σε αυτόν της μόδας. Τα Bloomingdale's, παραδείγματος χάριν, έχουν ανοίξει στην Ατλάντα studio services και εξυπηρετούν μόνο ενδυματολόγους, οι οποίοι ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σε ρούχα, κυρίως για τηλεοπτικές σειρές. Τα περισσότερα τα αγοράζουν ή, αν δεν έχουν άλλη επιλογή, τα φτιάχνουν.


Εμείς τώρα σκεφτόμαστε να διοργανώσουμε διαλέξεις στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ώστε να γίνει πιο γνωστή η ειδικότητα του costume designer. Εγώ και η γυναίκα μου προερχόμαστε από τον χώρο της μόδας, όπου οι σχεδιαστές είναι γκλαμουράτοι, αλλά στους costume designers μας τράβηξε το γεγονός ότι δουλεύουν μέσα στη λάσπη, στη βροχή, κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες, είναι πραγματικοί εργάτες».

The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Ο Σάκης Λάλας με τον Jim Gianopulos, τον Ελληνοαμερικάνο CEO της Paramount.
The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Ο Σάκης Λάλς φωτογραφίζεται με τον Spyros Skouras, τον Ελληνοαμερικάνο ιδιοκτήτη του πρακτορείου ενδυματολόγων MurthaSkouras. Ο παπούς του κ. Σκούρα ήταν ο πρόεδρος της 20thCentury Fox από το 1942-1962
The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Ο Σάκης φωτογραφίζει την Mary Zophres, την Ελληνοαμερικάνα costume designer, δις υποψήφια για Όσκαρ ενδυματολογίας για το LA LA LAND και το The Grint.
The Dark Candy: Ένα project αφιερωμένο στους ενδυματολόγους του κινηματογράφου Facebook Twitter
Ο Σάκης Λάλας φωτογραφίζει τον Ελληνοαμερικάνο πρόεδρο της HBO Kary Antholis, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Σάντα Μόνικα.

Info

thedarkcandy.com

Δείτε τα επεισόδια του πρώτου κύκλου του "Meet the Hollywood costume designers" εδώ.

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ