Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Μια πολική αρκούδα φωτογραφίζει τον καθημερινό αγώνα της για επιβίωση

Επιστήμονες προσάρμοσαν μια κάμερα ώστε να αντέχει σε ακραίες συνθήκες και να καταγράψει την πάλη που δίνουν οι πολικές αρκούδες για να ζήσουν
THE LIFO TEAM
Οι φωτογραφίες απαθανάτισαν τις μοναχικές αρκούδες όπως δεν τις έχουμε δει ποτέ άλλοτε: να κυνηγάνε, να κολυμπάνε, να ζευγαρώνουν και απλά να διασκεδάζουν.

Πρόσφατα οι φωτογραφίες και το βίντεο μιας αποστεωμένης πολικής αρκούδας στα πρόθυρα του θανάτου από ασιτία έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν για άλλη μια φορά έντονες αντιπαραθέσεις και θυμό για τη δραματική κατάσταση στην οποία περιέρχονται τα υπέροχα αυτά ζώα εξαιτίας της ανθρωπογενούς δραστηριότητας και της κλιματολογικής αλλαγής.

 

Ο Paul Nicklen, ο περιβαλλοντολόγος που γύρισε το βίντεο δήλωσε πως ελπίζει ότι οι εικόνες αυτές θα καταστήσουν πιο σαφές το τι σημαίνει στην πράξη κλιματολογική αλλαγή. «Όταν οι επιστήμονες λένε πως οι πολικές αρκούδες θα εξαφανιστούν, πρέπει οι άνθρωποι να αντιληφθούν ποια είναι η εικόνα της πραγματικότητας. Οι αρκούδες θα πεθάνουν της πείνας. Έτσι μοιάζει μια αρκούδα που πεθαίνει της πείνας» είπε στο National Geographic. 

 

Οι αρκούδες καίνε γρήγορα θερμίδες και η επιβίωσή τους εξαρτάται από το πόσες φώκιες πιάνουν. Οι πιο επιτυχημένες κυνηγοί κατάφερναν να πιάνουν μια φώκια κάθε μία με δύο ημέρες. Εκείνες όμως που δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά τιμωρούνται βιολογικά για την ανικανότητα τους. 

 

Τη θέση αυτή υποστηρίζει και μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Science, που κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι αρκούδες είναι ακόμα πιο ευάλωτες στον υποσιτισμό απ' ό,τι εικάζαμε ως σήμερα. Συγκριτικά με άλλα σαρκοβόρα που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας οι πολικές αρκούδες έχουν σημαντικές υψηλότερες ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες και σύμφωνα με τη μελέτη πιθανά να χρειάζεται να τρώνε συχνότερα προκειμένου να αποφύγουν την καύση της μυικής τους μάζας.

 

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για να τεκμηριωθεί η νέα αυτή εργασία προέρχονται εν μέρει και από τις εικόνες που κατόρθωσαν να τραβήξουν χάρη σε μικρές κάμερες που είχαν εφαρμόσει στον τράχηλο πολικών αρκούδων.

 

Πέρα όμως από τις αμιγώς επιστημονικού ενδιαφέροντος εικόνες, οι εκατοντάδες ώρες καταγραφών της ζωής τους προσέφεραν μια μοναδικά ματιά στις συνήθειές τους. Οι φωτογραφίες απαθανάτισαν τις μοναχικές αρκούδες όπως δεν τις έχουμε δει ποτέ άλλοτε: να κυνηγάνε, να κολυμπάνε, να ζευγαρώνουν και απλά να διασκεδάζουν. 

 

Θηλυκή αρκούδα με ειδικά προσαρμοσμένη κάμερα στον τράχηλο της.
Θηλυκή αρκούδα με ειδικά προσαρμοσμένη κάμερα στον τράχηλο της.

 

Φυσικά το όλο εγχείρημα δεν ήταν πολύ εύκολο, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Anthony Pagano, ερευνητής βιολόγος στην Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Η πρώτη προσπάθεια του Επιστημονικού Κέντρου της Αλάσκας στο Άνκορατζ το 2013 ώστε να χρησιμοποιήσουν κάμερες για να παρατηρήσουν τον πληθυσμό αρκούδων στη Νότια Θάλασσα Μποφόρ, απέβη τελείως άκαρπη. 

 

Ο Pagano μαζί με τους συναδέλφους του εντόπισαν δύο θηλυκές, τις αναισθητοποίησαν και τοποθέτησαν συσκευές GPS και βιντεοκάμερες τύπου GoPro. Έπειτα από 10 μέρες τις εντόπισαν ξανά και ανέκτησαν τις κάμερες ανυπομονώντας να αξιολογήσουν το υλικό που είχε καταγραφεί. Μόνο που δεν υπήρχε τίποτα. Η Αρκτική νύχτα είχε αδειάσει τις μπαταρίες της κάμερας, ενώ μία στρώση πάγου είχε καλύψει τον φακό. 

 

Την άνοιξη του 2014, την περίοδο που θεωρείται κρίσιμη για τις δραστηριότητες των πολικών αρκούδων, οι επιστήμονες είχαν στην διάθεση τους τέσσερις νέες κάμερες που ήταν σε θέση να αντέξουν τις πολικές συνθήκες.

 

Ο Pagano κι η ομάδα του ξεκίνησε ένα μακρόχρονο πείραμα. Κάθε Απρίλιο έκτοτε έβρισκαν θηλυκές που δεν είχαν μωρά, τις ακινητοποιούσαν και τις ζύγιζαν, έκαναν αιματολογικές εξετάσεις και τοποθετούσαν ανιχνευτή GPS, επιταχυνσιόμετρο και μία από τις νέες κάμερες.

 

Περίπου οκτώ με έντεκα ημέρες αργότερα τις έβρισκαν, τις ζύγιζαν και τις εξέταζαν ξανά και ανακτούσαν τις κάμερες. Έπειτα από διαδοχικές επιτυχημένες προσπάθειες τον Απρίλιο του 2014, 2015 και 2016, είχαν επιτέλους πολλές ώρες υλικού από εννέα θηλυκές της περιοχής όπου έχει σημειωθεί μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού πολικής αρκούδας εξαιτίας της κλιματολογικής αλλαγής.

 

 

Polar Bear - POV Cams (Spring 2016)

 

Τα βίντεο αυτά αποτελούν μια μεγάλη επιτυχία στην έρευνα για τις πολικές αρκούδες. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε άνετα τα ζώα αυτά» λέει ο Pagano. Οι αρκούδες περνάνε όλη σχεδόν την ζωή τους μοναχικά στους πάγους και μπορεί να επιτεθούν στους ανθρώπους που πλησιάζουν πολύ και αυτό κάνει τις εκατοντάδες ώρες που κατέγραψε η ομάδα του πολύτιμες.

 

Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να δούνε αρκούδες να περιμένουν επί ώρες πάνω από μια τρύπα στο νερό μέχρι κάποια φώκια να αναδυθεί για να αναπνεύσει και να την πιάσουν, άλλες αρκούδες να επιτίθεναι σε φώκιες που λιάζονται και μία αρκούδα που παραδόξως κολυμπούσε κάτω από τον πάγο για να εντοπίσει την αγαπημένη της τροφή: φώκιες. 

 

«Μια αρκούδα πετούσε κομμάτια πάγου στο νερό» λέει ο Pagano. Το ζώο σήκωνε ένα κομμάτι πάγου πάνω από το κεφάλι του, στεκόταν στα πίσω πόδια του και το πετούσε στο νερό επανειλημμένα. «Δεν είναι σαφές γιατί το έκανε αυτό».

 

Εκτός από το κυνήγι, η ομάδα παρατήρησε και τη διαδικασία προσέγγισης και αναπαραγωγής των πολικών αρκούδων, ωστόσο επειδή οι κάμερες ήταν τοποθετημένες στην πρόσθια πλευρά του τραχήλου δεν κατέγραψαν πολλές λεπτομέρειες. 

 

Το σημαντικότερο κομμάτι της επιχείρησης αυτής είναι πως επέτρεψε στους επιστήμονες να μετρήσουν πόσες φώκιες κατόρθωσε να πιάσει η κάθε αρκούδα και τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με τις αιματολογικές τους εξετάσεις, το αρχικό βάρος και το τελικό βάρος, τις ενδείξεις του GPS και του επιταχυνσιόμετρου.

 

Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με εκείνα των πολικών αρκούδων που ζούνε σε αιχμαλωσία στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο κατόρθωσαν να υπολογίσουν τον μεταβολικό ρυθμό των ζώων και πόσο γρήγορα καταναλώνουν την ενέργεια που προσλαμβάνουν. 

 

Καθώς οι πάγοι λιώνουν τα ζώα αυτά αναγκάζονται να περιπλανιούνται πολύ πιο μακριά προκειμένου να κυνηγήσουν και δυστυχώς καταλήγουν να καίνε περισσότερες θερμίδες απ' ότι παίρνουν με την τροφή τους.
Καθώς οι πάγοι λιώνουν τα ζώα αυτά αναγκάζονται να περιπλανιούνται πολύ πιο μακριά προκειμένου να κυνηγήσουν και δυστυχώς καταλήγουν να καίνε περισσότερες θερμίδες απ' ότι παίρνουν με την τροφή τους.

 

Οι αρκούδες καίνε γρήγορα θερμίδες και η επιβίωσή τους εξαρτάται από το πόσες φώκιες πιάνουν. Οι πιο επιτυχημένες κυνηγοί κατάφερναν να πιάνουν μια φώκια κάθε μία με δύο ημέρες και μέσα στο δεκαήμερο που φορούσαν τις κάμερες αύξησαν το βάρος τους κατά 10%.

 

Εκείνες όμως που δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά τιμωρούνται βιολογικά για την ανικανότητα τους. Τέσσερις από τις εννέα αρκούδες έχασαν μέχρι και 20 κιλά μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

 

Καθώς οι πάγοι λιώνουν τα ζώα αυτά αναγκάζονται να περιπλανιούνται πολύ πιο μακριά προκειμένου να κυνηγήσουν και δυστυχώς καταλήγουν να καίνε περισσότερες θερμίδες απ' ό,τι παίρνουν με την τροφή τους καταλήγοντας σκιές του εαυτού τους, όπως η φτωχή υποσιτισμένη πολική αρκούδα που μας συγκίνησε πρόσφατα.

 

Αυτές οι νέες πληροφορίες για την αυξημένη ενεργειακή ανάγκη των πολικών αρκούδων σε συνδυασμό με τις προβλέψεις πως ο αρκτικός ωκεανός πρόκειται να χάνει ολοσχερώς τους πάγους του κάθε καλοκαίρι από το 2050 κι έπειτα, καθιστούν σαφές πως αν θέλουμε να επιβιώσει η άγρια ζωή στον αρκτικό κύκλο πρέπει να παρθούν άμεσα κι επιτακτικά τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου. 

 

 

Polar Bear - POV Cams (Spring 2014)

 

Πηγή: The Atlantic

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Έτσι μοιάζει μια αρκούδα που πεθαίνει της πείνας» - Βίντεο καταγράφει τον αργό θάνατο του ζώου σε έναν τόπο δίχως πάγο
Ο φωτογράφος Paul Nicklen κατέγραψε τις απέλπιδες προσπάθειες του σκελετωμένου ζώου να βρει τροφή και της έδωσε στη δημοσιότητα για να επιστήσει την προσοχή γύρω από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής
Η σοκαριστική εικόνα της πολικής αρκούδας που ίσως μαρτυρά το ζοφερό μέλλον του πλανήτη
Το ζώο που κάποτε ήταν ένας μεγαλοπρεπής γίγαντας των πάγων και τώρα μοιάζει με φάντασμα καθώς λιμοκτονεί
Η στιγμή που η πολική αρκούδα Τοnja φέρνει στον κόσμο το μωρό της
Στο πάρκο άγριας ζωής του Βερολίνου είχαν γεννητούρια
«Πέθαινε και δεν τη βοηθήσατε;»- Οι ειδικοί εξηγούν τι συνέβη με το βίντεο που σόκαρε εκατομμύρια ανθρώπους
Το βίντεο με τον πολική αρκούδα που λιμοκτονεί
Αυτή είναι η εικόνα της κλιματικής αλλαγής
Ένα σπαραχτικό βίντεο δείχνει μια πολική αρκούδα που λιμοκτονεί μέσα σε ένα ξηρό τοπίο
Μικρή πολική αρκούδα βρέθηκε 700 χιλιόμετρα μακριά από την Αρκτική
Είναι ακόμη άγνωστο πώς βρέθηκε στη δυτική Ρωσία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα highlights από την συνέντευξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο The Daily Show
Η συνέντευξη της νεαρής ακτιβίστριας στο The Daily Show του Trevor Noah εντυπωσίασε και τους πιο δύσπιστους.
Ο Τάμεσης ζωντάνεψε ξανά
Φώκιες, δελφίνια και φάλαινες ζουν πλέον στην καρδιά του Λονδίνου.
Πώς η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» καταστρέφει τον πλανήτη
 Ένας οδηγός για να ζούμε συνειδητά (και οικολογικά) χωρίς υπερβολές
Έξι ειδικοί στον τομέα τους δίνουν πρακτικές συμβουλές για μείωση της σπατάλης νερού, πιο συνειδητή επιλογή τροφής και ρούχων, μείωση της ενέργειας που καταναλώνουμε και των απορριμμάτων που παράγουμε.
Οι ήρωες των ωκεανών
Ο York Ηοvest ακολούθησε επιστήμονες, ακτιβιστές και οραματιστές σε όλο τον κόσμο για να διερευνήσει και να καταγράψει τις πιο εφευρετικές λύσεις και τα πιο ελπιδοφόρα project διάσωσης των ωκεανών.
Καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον οι δασικές καταστροφές;
Μιλά στη LiFO o καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας
 "Η κλιματική απορρύθμιση επιτείνει τις ανισότητες"
"Με την ρομποτική και τη χρήση των νευροεπιστημών, δεν θα έχουν πια ανάγκη των πιο φτωχών 3.500 εκατομμυρίων ανθρώπων για να δώσουν μία νέα πνοή στο καπιταλιστικό σύστημα. Είναι στόματα που πεινάνε, που διψάνε, και που είναι άχρηστα".
«Δεν κινδυνεύει απλώς ο Αμαζόνιος, κινδυνεύουν οι ζωές μας»
Ένα βίντεο του AJ+ δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στον Αμαζόνιο σε ανθρώπινο επίπεδο
Λιγότερο κρέας ή πώς στρογγυλοκάθεται η κλιματική κρίση στο πιάτο μας
Μισείς ή αγαπάς την Γκρέτα Τούμπεργκ, πιστεύεις ή όχι στον Αμαζόνιο, οι διατροφικές συνήθειες αναμετριούνται με τις αλλαγές στον πλανήτη.
Σεμπαστιάο Σαλγκάδο: Ο φωτογράφος που φύτεψε ένα ολόκληρο δάσος σε μια κατεστραμμένη έκταση
Ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή φωτογράφους στον κόσμο, μαζί με την γυναίκα του Λέλια, κέρδισαν το στοίχημα της αναδάσωσης ενός τμήματος του Ατλαντικού δάσους της Βραζιλίας
Το καλοκαίρι που τριπλασιάστηκαν τα κουνούπια
Ο εχθρός συνεχίζει τις εφορμήσεις με τον κλασικό οπλισμό του και φέτος εμφανίζεται ενισχυμένος λόγω καθαρής αριθμητικής υπεροχής
Γιατί χάθηκαν τ' αστέρια από τον ουρανό της Aθήνας;
Πώς κατέληξε η πόλη μας να κατέχει τα πρωτεία στην φωτορρύπανση; Επιστήμονες και ειδικοί εξηγούν στη LIFO.
Τα μυστικά της λίμνης της Βουλιαγμένης- Δείτε την χαρτογράφηση του Αττικού θρύλου
Το σπήλαιο με τη μεγαλύτερη σήραγγα του κόσμου και τους εξαφανισμένους δύτες - Δείτε την χαρτογράφηση του Αττικού θρύλου
Το μπαλέτο των πουλιών: Οι απίθανες χορογραφίες που τα σμήνη μικρών πουλιών σχηματίζουν στον ουρανό πριν πέσει η νύχτα
Ένα φιλμάκι τεράστιας επισκεψιμότητας στα social media― όχι άδικα...
Βασιλιάδες του Πουθενά: Επίσκεψη σε μια μεξικάνικη πόλη βυθισμένη στο νερό και τους τελευταίους κατοίκους της
Η σκηνοθέτης Betzabe Carcia αποτυπώνει το περιβαλλοντικό κόστος του φράγματος Picachos
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή