Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού Facebook Twitter

Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού

0

Το Stone Garden είναι ένα νέο συγκρότημα διαμερισμάτων που σχεδιάστηκε από τη Λιβανέζα Lina Ghotmeh και ολοκληρώθηκε λίγο πριν καταστραφεί μεγάλο μέρος της Βηρυτού από την τεράστια έκρηξη που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ghotmeh ξεκίνησε το πρώτο έργο αρχιτεκτονικής της στην πατρίδα της με σκοπό να δημιουργήσει ένα κτίριο που θα μπορούσε να συμβολίσει την ανθεκτικότητα και τη μακρά ιστορία της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Παρά το ότι απέχει μόλις ένα μίλι από το επίκεντρο της έκρηξης στο λιμάνι της πόλης, το 13-όροφο Stone Garden επέζησε από την έκρηξη με μικρές ζημιές. «Νόμιζα ότι ήταν τσουνάμι ή βόμβα ή ακόμη και πυρηνική έκρηξη» δήλωσε η Ghotmeh.

Το κτίριο στέκεται πάνω από την καταστροφή, με τη στιβαρή κυματοειδή πρόσοψή του να θυμίζει ραβδώσεις σε βράχους ή στρώματα εδάφους που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα βαθιά μπαλκόνια φυτεύονται με δέντρα και φυτά, σχηματίζοντας ξεχωριστούς κήπους για τους κατοίκους.

Η Ghotmeh ξεκίνησε το πρώτο έργο αρχιτεκτονικής της στην πατρίδα της με σκοπό να δημιουργήσει ένα κτίριο που θα μπορούσε να συμβολίσει την ανθεκτικότητα και τη μακρά ιστορία της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

«Μεγάλωσα στη Βηρυτό μετά τον πόλεμο, βλέποντας την πόλη να αποκαλύπτει συνεχώς την αρχαία της ιστορία και όλους τους πολιτισμούς των προγόνων μας που χαρακτηρίζουν αυτήν τη χώρα. Από τους Φοίνικες στους Ρωμαίους ή τους Οθωμανούς» δήλωσε η Ghotmeh.

Η πρόσοψη είναι οπτικά παράλληλη με το Pigeon's Rock, ένα ζευγάρι από πέτρινους σχηματισμούς που αναδύονται από τη θάλασσα και χαρακτηρίζονται από την ελληνική μυθολογία.

Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού Facebook Twitter
© Iwan Baan

Η Ghotmeh σχεδίασε το Stone Garden για να ταιριάζει με τις αναμνήσεις της από τη Βηρυτό μετά τον εμφύλιο πόλεμο. «Κτίρια όλα με σημάδια από σφαίρες, με διαφορετικές υφές, ερειπωμένα και όμως όμορφα κατακτημένα από τη φύση» είπε. «Αυτά τα κτίρια μου θυμίζουν ανθρώπινους σκελετούς, τόσο εύθραυστα που είναι».

Για να δημιουργήσει το ραβδωτό αποτέλεσμα, το μείγμα τσιμέντου και ντόπιου χώματος «χτενίστηκε» με το χέρι από τεχνίτες που εργάζονταν από κάτω προς τα πάνω. «Ήθελα το Stone Garden να μοιάζει σα να έχει ρίζες στο έδαφος από το οποίο αναδύεται. Είναι προσκολλημένο στη γη της Βηρυτού. Είναι επίσης μια έκφραση των χεριών των τεχνιτών που το δημιούργησαν».

Τα ανοίγματα του Stone Garden έχουν ακανόνιστο μέγεθος και είναι τοποθετημένα σε όλη την πρόσοψη για να κάνουν το κτίριο να φαίνεται λιγότερο ομοιόμορφο. Τα παράθυρα και τα μπαλκόνια στα διαμερίσματα έχουν θέα στη θάλασσα.

Σε αντίθεση με την τραχιά και ανάγλυφη όψη του εξωτερικού, η Ghotmeh σχεδίασε τους εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε να είναι λείοι και φιλόξενοι – ιδιαίτερα στο λόμπι. «Έφτιαξα αυτόν τον χώρο σαν μήτρα. Είναι ένας μάλλον μικρός οικείος χώρος. Οι πλευρικοί τοίχοι είναι στρογγυλεμένοι και το πάνω φως μοιάζει με γλυπτό φεγγίτη».

Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού Facebook Twitter
Η Ghotmeh σχεδίασε τους εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε να είναι λείοι και φιλόξενοι - ιδιαίτερα στο λόμπι.. © Iwan Baan
Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού Facebook Twitter
© Iwan Baan
Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού Facebook Twitter
© Iwan Baan
Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού Facebook Twitter
Η πρόσοψή «χτενίστηκε» με το χέρι από ντόπιους τεχνίτες. © Iwan Baan
Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού Facebook Twitter
Τα διαμερίσματα έχουν μπαλκόνι με θέα στην πόλη. © Iwan Baan
Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού Facebook Twitter
© Iwan Baan
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ