Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά

Όλοι οι χώροι του έχουν ανακαινιστεί, έχουν αποκτήσει νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και είναι ωραιότεροι από ποτέ.

Tο ινστιτούτο Goethe επιτέλους ξανάνοιξε, ύστερα από μια σχεδόν διετή ριζική ανακαίνιση, φωτεινό, φρέσκο και πάντα φιλόξενο, αποκαλύπτοντας στο ισόγειο έναν κομψό διάδρομο που μοιάζει με catwalk και οδηγεί στην πλούσια βιβλιοθήκη και στους υπόλοιπους χώρους του.


Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Το φουαγέ συνδέεται πλέον με τον πρώτο όροφο που φιλοξενεί έναν ειδικό χώρο για εργαστήρια και μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις, η ταράτσα έχει αναδιαμορφωθεί ως κήπος μέσα στην πόλη, η αίθουσα εκδηλώσεων στο υπόγειο έχει ανακαινιστεί με προσοχή και έχει αποκτήσει καινούργιο τεχνολογικό εξοπλισμό.


Η βιβλιοθήκη και όλες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα γλωσσικά τμήματα και τις εξετάσεις, τους καθηγητές γερμανικής γλώσσας και τις σπουδές στη Γερμανία βρίσκονται πια στο ισόγειο, όπως και η καινούργια καφετέρια, όπου μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ.

 

Έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο των Αθηνών και ότι είναι το παλιότερο στο σύνολο του δικτύου των Goethe-Instituts σε όλο τον κόσμο, του συλλόγου που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και παιδείας στο εξωτερικό.


«Όποιος έρχεται στο Ινστιτούτο Goethe για να μάθει γερμανικά μπαίνει στη σφαίρα μιας ολόκληρης κουλτούρας. Άλλωστε, μια ξένη γλώσσα τη μαθαίνει κανείς καλύτερα και ευκολότερα ζώντας στη χώρα όπου τη μιλούν, ζώντας την καθημερινότητά της, έτσι δεν λένε; Εδώ προσπαθούμε να παρέχουμε αυτήν τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν προσφέρουμε μόνο μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας αλλά και ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτισμού και παιδείας» λένε οι άνθρωποι του ινστιτούτου.

 

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο ισόγειο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο ισόγειο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όντως, μπαίνοντας κανείς στο κτίριο, αντικρίζει ένα φωτεινό φουαγέ με ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις όπου μπορεί να εξασκήσει τη γερμανική γλώσσα είτε διαβάζοντας τα συνοδευτικά κείμενα των εκθέσεων είτε παραγγέλνοντας τον καφέ του στην καφετέρια.


Σημειωτέον ότι έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο των Αθηνών και ότι είναι το παλιότερο στο σύνολο του δικτύου των Goethe-Instituts σε όλο τον κόσμο, του συλλόγου που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και παιδείας στο εξωτερικό.

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γερμανομάθεια πολλών Ελλήνων έχει ως αφετηρία το Ινστιτούτο Goethe, αν και οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ βαθύτερες. Ο πολιτισμός της ίδιας μας της πόλης συνδέεται με τη γερμανική κουλτούρα, π.χ. είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική της.


Το Ινστιτούτο Goethe, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, καθώς, μέσα από τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, αποκτά ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην αθηναϊκή πολιτιστική ζωή. Επιπλέον, με στοχευμένα, ειδικά προγράμματα μετάφρασης υποστηρίζει τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές στον τομέα της λογοτεχνίας. Συνεργάζεται στενά με εκδότες και μεταφραστές, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα.


Η βιβλιοθήκη του κτιρίου της Ομήρου προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικού δανεισμού πάνω από 20.000 τίτλων βιβλίων, εφημερίδων, ταινιών και πολλών άλλων, χωρίς καμία επιβάρυνση.

 

Στην καινούργια καφετέρια μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στην καινούργια καφετέρια μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το Ινστιτούτο Goethe είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ινστιτούτο Goethe είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Ομήρου 14-16, www.goethe.de

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: meropik@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αθηναϊκή πολυκατοικία ζει τη δική της στιγμή
Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής της χώρας μας γίνεται αφορμή για τη δημόσια συζήτηση «Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της», που θα παρουσιαστεί απόψε το βράδυ από το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Ο Olafur Eliasson μιλά στη LIFO για το διαδραστικό του πρότζεκτ Earth Speakr
Earth Speakr: Ο διάσημος Ισλανδοδανός εικαστικός εξηγεί στη LiFO πώς η τέχνη μπορεί να έχει θετικό αποτύπωμα στο μέλλον του πλανήτη.
Goethe on Demand: Δωρεάν γερμανικές art house ταινίες από το Ινστιτούτο Γκαίτε
Επιλεγμένα έργα του γερμανικού κινηματογράφου θα είναι διαθέσιμα online μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μίνιμαλ μπαρ γεμάτο γλυπτά
Το Flow of Ecstatic στο Ντονγκουάν της Κίνας είναι ένα μπαρ σε γκρι αποχρώσεις με ένα γλυπτό από μπαμπού στην οροφή.
Η γραμματοσειρά Kama Sutra δείχνει το σεξ ως «βαθιά ευχάριστη και μερικές φορές αστεία πράξη»
Γυμνά σώματα σε διαφορετικές στάσεις του σεξ σχηματίζουν τα γράμματα του αλφαβήτου στο βιβλίο Kama Sutra A-Z από τη Γαλλίδα εικονογράφο Malika Favre.
Ένα υπέροχο σπίτι στο Βέλγιο χτισμένο από μεταχειρισμένα τούβλα
Το βελγικό στούντιο BLAF Architecten χρησιμοποίησε τούβλα από δεύτερο χέρι για να χτίσει αυτό το σπίτι στη Γάνδη.
Σαν από ταινία sci-fi: Ένα καταφύγιο στην Ουκρανία για την επόμενη παγκόσμια κρίση
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Sergey Makhno οραματίστηκε το «Underground House Plan B», ένα οχυρό που μπορεί να αντέξει τις «δυσάρεστες εκπλήξεις» στον μετα-πανδημικό κόσμο.
Ένα μοναδικά διακοσμημένο διαμέρισμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Το γραφείο Home Studios χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό από έπιπλα κατά παραγγελία και vintage αντικείμενα για να ανανεώσει αυτό το οικογενειακό διαμέρισμα στη γειτονιά NoHo της Νέας Υόρκης.
Το Archipelago House είναι ένα μίνιμαλ οικογενειακό καταφύγιο στη Σουηδία
Η Norm Architects ολοκλήρωσε μια παραθεριστική κατοικία στην ακτή της Σουηδίας που έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τόσο τη σκανδιναβική όσο και την ιαπωνική αισθητική.
 Ένα ρετιρέ στο Σικάγο γεμάτο έργα τέχνης
Μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης συμπληρώνεται από βιομηχανικές λεπτομέρειες, ξύλινο δάπεδο και γήινα χρώματα σε αυτό το διαμέρισμα που σχεδίασαν οι Wheeler Kearns Architects για δύο συλλέκτες τέχνης.
Ένα ονειρεμένο σπίτι μέσα στο δάσος του Πόρτλαντ
Το Royal House είναι χτισμένο στην καρδιά ενός αστικού δάσους από έλατα και σφένδαμα στο Πόρτλαντ και είναι υπόδειγμα της σύγχρονης, λειτουργικής αρχιτεκτονικής.
Ένα εξοχικό σπίτι σε πευκοδάσος της Σουηδίας με έμπνευση από την Ιαπωνία
Ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg δανείστηκε στοιχεία από παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια για να δημιουργήσει το Sommarhus T, μια εξοχική κατοικία στη νότια ακτή της Σουηδίας.
Ένα σπίτι από πέτρα και γυαλί μέσα στο δάσος
Ένα πέτρινο σπίτι μέσα στα δάση κοντά στην Αμβέρσα διαθέτει εσωτερική πισίνα, αίθουσα μουσικής και υπέροχη θέα σε μια λίμνη.
 Ένας νέος ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνεται
Ο φωτογράφος Alan Schindler αποκάλυψε εικόνες του ουρανοξύστη των Foster + Partners στο 425 της Park Avenue, ο οποίος πλησιάζει στην ολοκλήρωση του.
Το εκπληκτικό υπόγειο ξενοδοχείο του Jean Nouvel  στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel παρουσίασε το σχέδιο για ένα υπόγειο ξενοδοχείο που θα δημιουργηθεί σε έναν λόφο από ψαμμίτη στην έρημο AlUla.
Ένα κατάστημα στο Μανχάταν είναι καλυμμένο με ανακυκλωμένα κουτάκια αλουμινίου
Πάνω από 13.000 συμπιεσμένα κουτιά αλουμινίου διακοσμούν την πρόσοψη του καταστήματος της ολλανδικής εταιρείας μόδας Daily Paper, που άνοιξε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Οι γιατροί της πανδημίας: 13 συγκινητικές εικονογραφήσεις των καθημερινών ηρώων της εποχής
Ο 39χρονος Ιρανός καλλιτέχνης Alireza Pakdel δημιουργεί εικόνες που σχολιάζουν την τρέχουσα κατάσταση και την αλληλεγγύη απέναντι στον αόρατο εχθρό.
48 καλλιτέχνες ανασχεδίασαν το αυτοκόλλητο «I Voted» για το New York Magazine
Φέτος περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ ψηφίζουν ταχυδρομικά και η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές προβλέπεται μεγάλη. Όλοι τους αξίζουν ένα αυτοκόλλητο «I Voted».
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή