Το Estudio Felipe Escudero (EFE) σχεδίασε σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ ένα, τρόπον τινά, «πτυσσόμενο σπίτι» με πράσινη οροφή, στην προσπάθειά του να συνδυάσει τον συμπαγή χαρακτήρα του τσιμέντου με μια πιο καμπυλωτή, οργανική μορφή. 

 

Αυτό το καταπράσινο περιβάλλον της οροφής ταιριάζει απόλυτα με το τριγύρω περιβάλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια άρτια ανάμιξη της αρχιτεκτονικής με το φυσικό τοπίο. 

  

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση χάρη στην οργανική του οροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φυτά μέσα από ένα ειδικό σύστημα με γλάστρες.

 

Μάλιστα, ο σχεδιασμός του εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα πολυόροφο, επιβλητικό κτίριο. Στη μία πλευρά του υπάρχει ένα τεράστιο σαλόνι, μια τραπεζαρία και κουζίνα, τα οποία φαίνονται ακόμη μεγαλύτερα χάρη στα μεγάλα τζάμια που εκτείνονται από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα. Από την απέναντι πλευρά, η τσιμεντένια καμπυλωτή οροφή, που οριακά ακουμπάει το πάτωμα εξωτερικά του σπιτιού, προσδίδει μια μεγαλύτερη αίσθηση ιδιωτικότητας, ειδικά όσον αφορά συγκεκριμένους χώρους, όπως είναι τα υπνοδωμάτια.

 

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση χάρη στην οργανική του οροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φυτά μέσα από ένα ειδικό σύστημα με γλάστρες, που όμως είναι χωριστά από τη «ζώνη του τσιμέντου», προκειμένου να μη δημιουργείται υγρασία. Περιμετρικά, ολόκληρο το κτίριο είναι καλυμμένο με τζάμια, διατηρώντας αφενός μια σύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον κι αφετέρου τονίζοντας οπτικά αυτή την καμπύλη της οροφής. 

 

Φωτο: Estudio Felipe Escudero
Φωτο: Estudio Felipe Escudero

 

Στο εσωτερικό του κτιρίου, η παλέτα με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ένας συνδυασμός τσιμέντου και ξύλου προσδίδοντας έτσι ένα κλίμα ζεστασιάς κι ένα πιο cozy αίσθημα. Από ψηλά, το κτίριο φαίνεται ότι έχει μια τετράγωνη, αυστηρή γεωμετρία, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το υπόλοιπο τοπίο. 

 

Επιπλέον, η εξωτερική πισίνα, της οποίας το σχήμα συνδυάζεται με το περιβάλλον, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για λίμνη κι όχι για μια τεχνητή πισίνα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και το νερό της πισίνας θερμαίνεται από ηλιακά πάνελ, τα οποία βρίσκονται στην ξεχωριστή οροφή. 

 

Φωτο: Estudio Felipe Escudero
Φωτο: Estudio Felipe Escudero

 

Φωτο: Estudio Felipe Escudero
Φωτο: Estudio Felipe Escudero

 

Με πληροφορίες από design boom