Καληνύχτα και καλή τύχη: Χωρίς παρουσιαστή τελικά τα φετινά Όσκαρ

Καληνύχτα και καλή τύχη: Χωρίς παρουσιαστή τελικά τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Όπως και να εξελιχθεί η φετινή τελετή, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί με κάποιο τρόπο η σαφής πτωτική τάση της θεαματικότητας της «μεγάλης βραδιάς» που σημειώνεται χρόνο με το χρόνο.
1

Αναγκαστικά, και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ή λύσης της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου οδηγείται σε μια ριζική επανεξέταση της ετήσιας τελετής των βραβείων Όσκαρ.

Για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, η «μεγαλύτερη νύχτα του σινεμά» (του Χόλιγουντ βασικά) θα εξελιχθεί χωρίς παρουσιαστή. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγει αλλά σύμφωνα με το περιοδικό Variety που παραδοσιακά ξέρει κάτι παραπάνω για τα ενδότερα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η απόφαση έχει παρθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, οι παραγωγοί της εκδήλωσης – οι οποίοι ήδη τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς η τελετή έχει οριστεί να γίνει στις 24 Φεβρουαρίου - θα επιλέξουν μια σοδειά επιφανών σταρ για να παρουσιάσουν τα διάφορα τμήματα της μακρόσυρτης τελετής εξοικονομώντας έτσι και χρόνο από την απουσία των (αμφιλεγόμενου χιούμορ συχνά) μονολόγων ενός κεντρικού παρουσιαστή – τελετάρχη.

Κάποιοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι η απουσία παρουσιαστή μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη από τη στιγμή που μάλιστα, όπως λένε, επικρατεί ήδη τέτοιος ιδεολογικός διχασμός στην κοινωνία που όποια ατάκα κι αν πει ο παρουσιαστής, θα αναλυθεί μέχρι αηδίας.

Η ιδέα πάντως μιας τελετής των Όσκαρ είναι σίγουρα διχαστική. Κάποιοι παράγοντες της βιομηχανίας του κινηματογραφικού θεάματος ακούστηκαν ήδη να γκρινιάζουν με την προοπτική αυτή στο πάρτι που ακολούθησε την πρόσφατη απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ειδικά οι παρουσιαστές / παρουσιάστριες είναι που αποτελούν τον πιο ελκυστικό στοιχείο τέτοιων ζωντανών τηλεοπτικών μεταδόσεων.

Κάποιοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι η απουσία παρουσιαστή μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη από τη στιγμή που μάλιστα, όπως λένε, επικρατεί ήδη τέτοιος ιδεολογικός διχασμός στην κοινωνία που όποια ατάκα κι αν πει ο παρουσιαστής, θα αναλυθεί μέχρι αηδίας.

Η πρώτη και τελευταία (μέχρι φέτος) φορά που η εκδήλωση έγινε χωρίς παρουσιαστή ήταν πριν από τριάντα χρόνια και όσοι τη θυμούνται – αν και πρόκειται για τον ορισμό αυτού που λέμε «αλήστου μνήμης» - θα θυμούνται ίσως το εναρκτήριο 11λεπτο μουσικοχορευτικό νούμερο που ξεκίνησε την τελετή αντί μονολόγου από τον οικοδεσπότη. Ειδικά το κωμικοτραγικό ντουέτο του Ρομπ Λόου με την «Χιονάτη» σε μια εκτέλεση (κυριολεκτικά) του τραγουδιού "Proud Mary".

Όπως και να εξελιχθεί πάντως η φετινή τελετή, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί με κάποιο τρόπο η σαφής πτωτική τάση της θεαματικότητας της «μεγάλης βραδιάς» που σημειώνεται χρόνο με το χρόνο.

 

To 11λεπτο βίντεο από τη μουσικοχορευτική έναρξη της τελετής των Όσκαρ του 1989 

Οθόνες
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
κατ' εμε μια "νικη σταθμος" στα νεα ηθη με το metoo...παει,δεν θα ξαναδουμε ποτε κωμωδια απο χολυγουντ μερια,δηλαδη,δεν θα ξαναδουμε κωμωδια...καλυτερα ετσι,διοτι και οι φετινοι παρουσιαστες τωνν χρυσων σφαιρων ηταν φοβισμενοι(αρα,χωρις χιουμορ) μεχρι το μεδουλι...