41 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι

41 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
1
41 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter


1

Ελία Καζάν

Για τη σκηνοθεσία

Mτφρ.: Νίνα Μπούρη

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 464

Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, που αντλεί υλικό από τα σηµειωµατάρια, τις επιστολές, τις συνεντεύξεις και την αυτοβιογραφία του Καζάν, αποκαλύπτει τη µέθοδό του: τον τρόπο µε τον οποίο ανακάλυπτε τον πυρήνα κάθε κειµένου και κάθε χαρακτήρα, πώς ανέλυε κάθε έργο µε βάση τα βιώµατά του, πώς καθόριζε τις λεπτοµέρειες κάθε παραγωγής. Επίσης, βλέπουµε πώς συνεργαζόταν µε τους δραµατουργούς και τους σεναριογράφους για τα κείµενα και µε τους ηθοποιούς για την ερµηνεία.


2

Julian Barnes

Η μοναδική ιστορία

Μτφρ.: Kατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 312

Ο πρώτος έρωτας έχει συνέπειες που κρατούν μια ολόκληρη ζωή, όμως ο Πολ, στα δεκαεννιά του χρόνια, δεν μπορεί να το γνωρίζει. Σ' αυτή την ηλικία νιώθει περήφανος που η σχέση του καταπατά τις κοινωνικές συμβάσεις και αναστατώνει τα ήθη της μικρής του πόλης. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτού του έρωτα γίνονται πολύ μεγαλύτερες και βαρύτερες απ' όσο θα μπορούσε να προβλέψει... Ένα τρυφερό, ενορατικό, στοχαστικό, βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, γραμμένο με τη μοναδική ευαισθησία ενός από τους σημαντικότερους χαρτογράφους της ανθρώπινης καρδιάς.

Ενδιαφέρουσες εκδόσεις που θα σας κρατήσουν συντροφιά στις παραλίες, μακριά από τα social media και κοντά στον φανταστικό κόσμο των συγγραφέων


3

Γιώργος Κ. Μπουγελέκας

Ο εγγονός της Άννας

Εκδόσεις Κέδρος

Σελ.: 280

Αθήνα 2012. Ο Ιάκωβος, ο μικρός εγγονός της Άννας, Εβραίας που γλίτωσε από τις θηριωδίες των ναζί, γοητεύεται από τα συνθήματα και τις πρακτικές των σημερινών οπαδών τους. Αποφασισμένη να τον προστατεύσει, η Άννα θα του μιλήσει για την Ιστορία. Το χθες συνδέεται με το σήμερα, καθώς στα χρόνια της κρίσης επιστρέφει ο εφιάλτης του νεοναζισμού. H Άννα με τις αφηγήσεις της προσφέρει στον εγγονό της μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς.


4

Fabio Stassi

Η χαμένη αναγνώστρια

Μτφρ.: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 272

Ένας καινούργιος, γοητευτικός, λογοτεχνικός χαρακτήρας, ένας άνεργος του σήμερα που απαλύνει τις πνευματικές ή σωματικές παθήσεις των ανθρώπων, προτείνοντάς τους τα κατάλληλα βιβλία. Και κάπως έτσι τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα και η ποίηση μεταλλάσσονται σε θεραπείες, φάρμακα, ακόμη και σε εργαλεία έρευνας που φωτίζουν σκοτεινά εγκλήματα. Η αλήθεια που θα προκύψει από την έρευνα του πρωταγωνιστή αποτελεί μια σπουδαία νίκη για τη λογοτεχνία, που θα επιτρέψει στους αναγνώστες να περιπλανηθούν στον μαγικό λαβύρινθο της γραφής.

5

Βίκυ Τσώκου

Είμαστε γυναίκες, γαμώτο, και μπορούμε καλύτερα!

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 448

Οι τέσσερις ηρωίδες του βιβλίου βαθιά μέσα τους γνωρίζουν ότι το παρελθόν τους κινδυνεύει να καθορίσει το μέλλον τους, εκτός αν αλλάξουν κάποιες ανώφελες συνήθειες και στερεότυπες αντιλήψεις που επικρατούν στον κόσμο των γυναικών και τις εμποδίζουν να έχουν όλα όσα επιθυμούν. Όμως δεν ξέρουν πώς να αλλάξουν. Μια περίεργη συνάντηση θα σταθεί καθοριστική, αφού θα τις οδηγήσει σε ένα προκλητικό ταξίδι ζωής, όπου θα αντιμετωπίσουν αλήθειες, άλλοτε πικρές και άλλοτε γλυκές.

6

Κηθ Ντέβλιν

Ο άνθρωπος των αριθμών

Μτφρ.: Παναγιώτης Δρεπανιώτης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 232

Το 1202, ο 32χρονος Λεονάρντο από την Πίζα, γνωστός και ως Φιμπονάτσι, ολοκλήρωσε το «Liber abbaci», ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία όλων των εποχών. Ο Κηθ Ντέβλιν, βραβευμένος εκλαϊκευτής των μαθηματικών, φιλοτεχνεί ένα αριστοτεχνικό ψηφιδωτό του Λεονάρντο, της εποχής του και του πνευματικού κλίματος στο οποίο έζησε. Κι ακόμα, μας λέει γιατί ο αλγόριθμος λέγεται αλγόριθμος και το ψηφίο ψηφίο, θυμίζοντάς μας τα προβλήματα των πτηνών και των κουνελιών, τη ρητορική άλγεβρα και –κυρίως!– τα ψυχαγωγικά μαθηματικά.


7

Δημήτρης Σίμος

Τυφλά Ψάρια

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 328

Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν. Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα. Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.

8

Bernard Geberowicz

Νίκησε τη ζήλια

Μτφρ.: Λουκία Μπεζέ

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 280

Ο Bernard Geberowicz, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής οικογένειας, καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων γύρω από το ζευγάρι και την οικογένεια, προτείνει μια μέθοδο στα μέτρα μας για να νικήσουμε την παθολογική ζήλια. Μας βοηθά να προσδιορίσουμε ποιοι είμαστε έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την ιστορία μας και το είδος της σχέσης που έχουμε με τους άλλους. Μέσα από το βιβλίο του οδηγεί τον αναγνώστη σε 21 βήματα, 21 μέρες για να αλλάξει τη ζωή του.


9

Claude Hagège

Οι θρησκείες - Ο λόγος - Η βία

Μτφρ.: Ανδρέας Παππάς

Εκδόσεις Εξάντας

Σελ.: 220

Ο ίδιος ο Claude Hagège λέει για το βιβλίο του αυτό: «Το ερώτημα που θέτω, και στο οποίο προσπαθώ να απαντήσω, είναι γιατί ο λόγος που διατυπώνουν οι επιμέρους θρησκείες, αντί να φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και να τους ενώνει, πολύ απέχει από το να αποτελεί παράγοντα ειρήνης». Η απόπειρα απάντησης από τον συγγραφέα ήταν ένα από τα εκδοτικά γεγονότα στη Γαλλία. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα κείμενο «καθολικού» αλλά και θεμελιώδους προβληματισμού.


10

Gianrico Carofiglio

Με τα μάτια κλειστά

Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 277

Μια παράξενη γυναίκα, ντυμένη στα δερμάτινα, που συστήνεται ως «αδελφή Κλαούντια» εμφανίζεται στον δικηγόρο Γκουίντο Γκουεριέρι. Του ζητά να αναλάβει την υπόθεση μιας νεαρής που κακοποιήθηκε και συνεχίζει να απειλείται από τον πρώην εραστή της. Όλοι φοβούνται γιατί ο πατέρας του νεαρού είναι ένας γνωστός δικαστής με πολλές και ισχυρές διασυνδέσεις. Ο Γκουεριέρι δέχεται και μπλέκεται σε ένα δικαστικό δράμα με διεφθαρμένους δικαστές, ψυχασθενείς μάρτυρες και το μυστικό της ίδιας της παράξενης «αδελφής Κλαούντια».

41 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter


11

Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός

Νιάου

Μτφρ.: Τάσος Ψάρρης

Εκδόσεις Βακχικόν

Σελ.: 434

Καυστική σάτιρα της γραφειοκρατικής ζωής της Μαδρίτης των τελών του 19ου αιώνα και ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός. Από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του ισπανικού ρεαλισμού, ένα κομμάτι της Ισπανίας, όπως έλεγε ο συγγραφέας, η ψυχολογική ανατομία ενός ανθρώπου και μιας κοινωνίας, ένα έργο τόσο επίκαιρο και οικουμενικό που θα μπορούσε να είχε γραφτεί στην εποχή μας και για εμάς.

12

Μανίνα Ζουμπουλάκη

Άκουσέ με

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 320

Η Δώρα επιστρέφει στο δεύτερο μέρος της «Τριλογίας της Αθήνας» με νέες περιπέτειες και παλιές αμφιβολίες. Δεν είναι σίγουρη αν είναι μέντιουμ ή αν φαντάζεται πράγματα, αν όντως «βλέπει» μέσα στο μυαλό των ανθρώπων ή αν είναι υπερευαίσθητη, αλλά είναι σίγουρη ότι πίσω από μια σειρά δολοφονημένων αστέγων στους δρόμους της Αθήνας κρύβεται κάποιος επικίνδυνος serial killer. «Βλέπει» την αρχή της ιστορίας των φόνων και καταφέρνει να συνδέσει τα ασύνδετα, το μακρινό παρελθόν με το τρομερό παρόν...

 

13

Νίκος Παπαδογιάννης

Ο Νίκος λείπει

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 376

Από τις παραδεισένιες ακρογιαλιές της Καραϊβικής στα κακοτράχαλα βουνά των Ιμαλαΐων. Και από τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στις μητροπόλεις του παγκόσμιου μπάσκετ! Ο Νίκος Παπαδογιάννης αφήνει στην άκρη το μικρόφωνο και τη γραφίδα και προσφέρει στον αναγνώστη τη θέση του συνοδοιπόρου στα ταξίδια μιας ζωής μέσα από εβδομήντα τρεις σπονδυλωτές, συχνά απίστευτες και πάντοτε αληθινές ιστορίες.

14

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

Εκατό χρόνια μοναξιά

Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 496

Ένα έργο που «από στόμα σε στόμα», όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Μάρκες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η ιστορία μιας πόλης και μιας οικογένειας, και μέσα από τα πάθη, τα όνειρα, τις τραγωδίες, τις προδοσίες, τις ανακαλύψεις, τα θαύματα, τα μυστήρια και τις διαψεύσεις τους, η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου και ολόκληρου του κόσμου.


15

Έκα Κουρνιάουαν

Η ομορφιά είναι πληγή

Mτφρ.: Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 544

Ένα επικό μυθιστόρημα που χαρακτηρίστηκε τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» του αιώνα μας και συνδυάζει το ιστορικό πλαίσιο, οικογενειακές τραγωδίες, θρύλους, χιούμορ και ερωτικά πάθη σε μια σαρωτική πολυφωνία. Αντλώντας υλικό και έμπνευση από τις τοπικές παραδόσεις –τους λαϊκούς μύθους και το μεταμεσονύκτιο θέατρο σκιών με το τολμηρό χιούμορ και τις επικές προεκτάσεις–, η ξεχωριστή φωνή του Κουρνιάουαν φέρνει στη λογοτεχνία ένα πρωτοφανές κράμα αισθησιασμού και καυστικότητας.

16

André Aciman

Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου

Μτφρ.: Νίκος Α. Μάντης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 328

Ο Έλιο, ένας δεκαεπτάχρονος στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής, φιλοξενούµενος για το καλοκαίρι στο σπίτι των γονιών του Έλιο. Οι δυο τους θα ζήσουν ένα αιφνίδιο, παράφορο ειδύλλιο µε φόντο την Ιταλία της δεκαετίας του '80. Απροετοίµαστοι για τις συνέπειες της αµοιβαίας τους έλξης, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές µέρες τούς παρασύρουν σε εναλλασσόµενα ρεύµατα εµµονής, σαγήνης και πόθου. Αψηφώντας τους κινδύνους, οι δυο τους συγκλίνουν προς κάτι που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση µε έναν άλλο άνθρωπο.

17

Τζέφρυ Ευγενίδης

Δελτία παραπόνων

Mτφρ.: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 408

Το «Middlesex», οι «Αυτόχειρες Παρθένοι» και το «Σενάριο Γάμου» ανέδειξαν τον Ευγενίδη σε έναν ιδιοφυή παρατηρητή της ενδοσκόπησης που οδηγεί στη γνώση του εαυτού μας, της αγάπης στην οικογένεια και του τι σημαίνει να είναι κανείς Αμερικανός σήμερα. Τα διηγήματα στα «Δελτία παραπόνων» εξερευνούν εξίσου πλούσια και ενδιαφέροντα εδάφη. Από τις κωμικές σκηνές του «Πουάρ» μέχρι τη συγκινητική περιγραφή ενός νεαρού ταξιδιώτη που αναζητεί τη φώτιση στο «Air Mail», αυτή η συλλογή μιλάει για ήρωες παγιδευμένους σε έκτακτες, προσωπικές και εθνικές, καταστάσεις.

18

Μαρίνα Τσβετάγιεβα

Ο δικός μου Πούσκιν

Μτφρ.: Φώτος Λαμπρινός

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 88

H Μαρίνα Τσβετάγιεβα έγραψε το κείμενο «Ο δικός μου Πούσκιν» προς το τέλος του 1936 με αρχές του 1937. Η ίδια λέει πως πρόκειται για τον Πούσκιν της παιδικής της ηλικίας, που τον διάβαζε κρυφά. Στη διάρκεια της συγγραφής έστελνε επιστολές προκειμένου να οργανωθεί μια βραδιά κατά την οποία η ίδια θα διάβαζε το κείμενο. Από αυτήν τη βραδιά εισέπραξε τελικά από τα έσοδα γύρω στα 700 φράγκα, πλήρωσε το σχολείο του γιου της και τάισε την οικογένειά της, κάτι για το οποίο ένιωσε περήφανη.

19

Aλέξης Πανσέληνος

Ελαφρά ελληνικά τραγούδια

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 328

«Κοιταγμένα σήμερα τα πρόσωπα στις φωτογραφίες που δημοσίευαν οι εφημερίδες της εποχής, θυμίζουν τα πορτρέτα μιας πολυάνθρωπης οικογένειας. Αμέσως ανιχνεύεις αμέτρητα κοινά χαρακτηριστικά σε αυτούς τους εντελώς άσχετους μεταξύ τους ανθρώπους, σαν εκείνα που κληροδοτούν από τη μια γενιά στην άλλη άντρες και γυναίκες μιας οικογένειας στους απογόνους τους». Καταδικασμένοι έρωτες και πολιτικές συνωμοσίες, ελαφρά ελληνικά τραγούδια, εκτελέσεις και καλλιστεία ξαναζωντανεύουν στους δρόμους της Αθήνας του 1950: μια μυθιστορηματική τοιχογραφία για μια εποχή δύσκολης ανάρρωσης ενός κόσμου που μάτωσε.

 

20

Estelle Maskame

Σου είπα πως σ' αγαπώ;

Μτφρ.: Καλλιόπη Αναγνωστή

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 432

Το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας που έχει γίνει διεθνές μπεστ σέλερ με την υπογραφή της νεαρής συγγραφέως Estelle Maskame. Η τριλογία παρακολουθεί τις ζωές της Ίντεν και του Τάιλερ, καθώς προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους σε έναν όλο και πιο συγκεχυμένο κόσμο. Η σχέση τους είναι απαγορευμένη, αφού έχουν τον ίδιο πατέρα. Κρυμμένα μυστικά, ψέματα και πολλές δραματικές καταστάσεις δοκιμάζουν τα συναισθήματα των δύο πρωταγωνιστών.

41 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter


21

Chris Carter

Ο δολοφόνος με το σημάδι του σταυρού

Μτφρ.: Bεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 432

Όταν σ' ένα ερημικό σπίτι έξω από το Λος Άντζελες ανακαλύπτεται το άψυχο σώμα μιας νεαρής γυναίκας, για τον Ρόμπερτ Χάντερ ξεκινάει ένας εφιάλτης. Στον αυχένα του θύματος είναι χαραγμένος ένας παράξενος διπλός σταυρός, το σήμα κατατεθέν ενός ψυχοπαθούς που ήταν γνωστός ως ο Δολοφόνος με το Σημάδι του Σταυρού. Αυτό όμως είναι αδύνατο, επειδή ο Δολοφόνος με το Σημάδι του Σταυρού συνελήφθη και εκτελέστηκε πριν από δύο χρόνια.

22

Émile Gaboriau

Υπόθεση Λερούζ

Μτφρ.: Ωρίωνας Αρκομάνης, Τιτίκα Δημητρούλια

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 554

Με την «Υπόθεση Λερούζ» ξεκινά η ιστορία της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας και όχι μόνο: μαζί με τους «Φόνους της Οδού Μοργκ» του Πόε άνοιξαν τον δρόμο για όλα τα άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ο πρώην υπάλληλος δικηγορικού γραφείου, πρώην στρατιωτικός και μετέπειτα δημοσιογράφος Εμίλ Γκαμποριό την έγραψε εμπνεόμενος από τις αναμνήσεις του Φρανσουά Βικόκ, επιθεωρητή της αστυνομίας, αλλά και πανέξυπνου κλέφτη της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης, ο οποίος είχε εμπνεύσει και στον Μπαλζάκ έναν από τους χαρακτήρες του «Μπαρμπα-Γκοριό».

23

Fernando Pessoa

Το βιβλίο της ανησυχίας

Μτφρ.: Μαρία Παπαδήμα

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 421

Αντι-μυθιστόρημα, βιογραφία του πιο κοντινού στον Πεσσόα ετερώνυμού του Μπερνάρντο Σοάρες, ημερολόγιο, χρονικό, ένα είδος λογοτεχνίας από μόνο του; Τι είναι το «Βιβλίο της Ανησυχίας» που εκτόξευσε τον συγγραφέα του στο πάνθεον των μεγαλύτερων συγγραφέων όλων των εποχών και τον τοποθέτησε στον περίφημο Δυτικό Kανόνα του Χάρολντ Μπλουμ, πλάι στον Δάντη και στον Σαίξπηρ; Η παρούσα μετάφραση βασίζεται στην πιο πρόσφατη και πιο έγκυρη πορτογαλική εκδοχή του, εκείνη του άοκνου μελετητή του Πεσσόα, Ρίτσαρντ Ζένιθ.

24

Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

Ο θάνατος του συλλέκτη

Εκδόσεις Βακχικόν

Σελ.: 170

Δύο σημαδιακές, ίδιες ημερομηνίες, δύο παράλληλες ιστορίες, ένας ντετέκτιβ που δεν έχει μούσκουλα, δεν είναι αλκοολικός, ούτεκαταραμένος, ούτε υπόδειγμα λάιφ στάιλ... Οι ήρωες, έκαστος εφ' ω ετάχθη, μιλούν απλά αλλά και σύνθετα και πολύπλοκα, ξεδιπλώνοντας αριστοτεχνικά και με σαφήνεια τις αλλεπάλληλες επιστρώσεις και τη σοφή λογική ακολουθία ενός σύνθετου Ζeitgeist, το οποίο έως την πλήρη κορύφωσή του θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια-βινιέτες ζωής να μας δώσει.


25

Nadine Monfils

Tεκίλα Φραπέ

Μτφρ.: Μαρία Γυπαράκη

Εκδόσεις Εξάντας

Σελ.: 316

Όνειρα που μεταλλάσσονται σε εφιάλτες, πίνακες του Μαγκρίτ που ζωντανεύουν για να δώσουν ακόμη πιο έντονα χρώματα στην ατμόσφαιρα ενός σουρεαλιστικού εφιάλτη, δύο borderline αστυνομικοί και μια σκυλίτσα που πίνει τεκίλα! Η Nadine Monfils έχει το μεγάλο ταλέντο να ανάγει στη σφαίρα του φανταστικού το τετριμμένο της καθημερινότητάς μας, χρησιμοποιώντας με μαεστρία το «χιτσκοκικό» σασπένς, το μαύρο χιούμορ και μια αδιόρατη, σχεδόν μεταφυσική ανησυχία που παγώνει τον αναγνώστη αλλά και τον μαγνητίζει.


26

Πίτερ Κάρεϊ

Μακριά απ' το σπίτι

Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 408

Η Ιρέν Μπομπς λατρεύει τη γρήγορη οδήγηση. Ο άντρας της είναι ο καλύτερος πωλητής αυτοκινήτων στη δυτική Βικτόρια. Θα συμμετάσχουν στο Redex Trial, τον άγριο γύρο της Αυστραλίας. Μαζί τους θα είναι ο πλοηγός Γουίλι Μπαχούμπερ, που θα καταλήξει να τους απομακρύνει από τη χώρα που γνωρίζουν. Αυτή η συναρπαστική, με καταιγιστικούς ρυθμούς ιστορία έρχεται να μας θυμίσει τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι κατέκτησαν έναν αιώνιο πολιτισμό, εφευρίσκοντας έναν υψηλό στόχο και διαπράττοντας εγκλήματα καθ' οδόν.

27

Paul Auster

4321

Μτφρ.: Μαρία Ξυλούρη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 1.224

Στις 3 Μαρτίου 1947 γεννιέται ο Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον, το μοναδικό παιδί της Ρόουζ και του Στάνλεϊ Φέργκιουσον. Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής: τέσσερις Φέργκιουσον που θα ζήσουν τέσσερις εντελώς διαφορετικές ζωές. Ωστόσο, κάθε εκδοχή της ιστορίας του Φέργκιουσον διατρέχει το κατακερματισμένο πεδίο της Αμερικής των μέσων του 20ού αιώνα σε ένα μεγαλόπνοο μυθιστόρημα για το δικαίωμα στην ύπαρξη και τις ατελείωτες εκδοχές της, για την αγάπη και την πληρότητα της ζωής.


28

Αλέξανδρος Κοτζιάς

Τα παιδιά του Κρόνου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 552

Οι νουβέλες που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά στον τόμο αυτό δεν συναρτώνται απλώς με την ιστορική συγκυρία. Τα «Παιδιά του Κρόνου» είναι ουσιαστικά τα παιδιά της Ιστορίας («η ίδια η Ιστορία, από τη μια στιγμή στην άλλη, εκμηδένισε τις διαστάσεις μας»). Σε όλες τις νουβέλες του Αλέξανδρου Κοτζιά η ιστορική τομή του 1958 συνυπάρχει με την τομή στην ανθρώπινη ζωή των ηρώων. Δέσμιοι των παρανοήσεών τους, μέσα από έκρυθμες και οριακές καταστάσεις επαναβιώνουν το παρελθόν τους και αναμετριούνται την 21η Μαΐου 1958 με τις κρίσιμες εμπειρίες της ζωής τους.

29

Susan Cain

Ήρεμη Δύναμη

Mτφρ.: Γιώτα Λαγουδάκου

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 288

Το βιβλίο που αφορά τον κόσμο των παιδιών και των εφήβων. Θα διαβάσετε για πραγματικά περιστατικά εφήβων που έπαψαν να παριστάνουν τους εξωστρεφείς και κατάφεραν να αφήσουν το σημάδι τους με τον δικό τους ήρεμο τρόπο. Η εύστοχη, προσιτή και εμψυχωτική προσέγγιση του θέματος, σε συνδυασμό με την απολαυστική εικονογράφηση, θα ανοίξει τα μάτια τόσο των εξωστρεφών όσο και των εσωστρεφών.

30

Jo Marchant

Ίαση

Μτφρ.: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 496

Η Jo Marchant διερευνά κατά πόσο ο νους έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη σωματική υγεία. Παρουσιάζει πρωτοποριακές έρευνες και συζητά με σημαντικούς επιστήμονες που μελετούν τις επιδράσεις του μυαλού στο σώμα. Εξετάζοντας τόσο τις πολλά υποσχόμενες, όσο και τις απίθανες θεωρίες της ικανότητας του νου να θεραπεύσει το σώμα, προβάλλει στοιχεία που δείχνουν ότι οι υποκειμενικές σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μπορούν να έχουν θετικά οφέλη στην υγεία.

41 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter

31

Jonathan Haidt

Η υπόθεση της ευτυχίας

Μτφρ.: Γεωργία Μίχα, Γιάννης Παπαδόγγονας

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 320

Ένα βιβλίο για δέκα μεγάλες ιδέες. Κάθε του κεφάλαιο είναι μια προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με μια ιδέα που έχουν ανακαλύψει πολλοί πολιτισμοί του κόσμου – να την αμφισβητήσουμε υπό το πρίσμα όσων γνωρίζουμε σήμερα από την επιστημονική έρευνα και να αποσπάσουμε από αυτήν τα διδάγματα που ισχύουν και σήμερα. Ο συγγραφέας μάς δείχνει με ποιον τρόπο η βαθύτερη κατανόηση της πανανθρώπινης σοφίας και των διαχρονικών αρχών της μπορεί να εμπλουτίσει και να μεταμορφώσει τη ζωή μας.

32

Charles Baudelaire

Tα άνθη του κακού

Μτφρ.: : Γιώργος Κεντρωτής

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 858

Ο Σατανάς «τελειότερος τύπος αρρενωπής Ομορφιάς». Η επανάσταση εναντίον του Θεού. Τα ποτά, τα ναρκωτικά, οι τεχνητοί παράδεισοι. Ο δανδισμός και οι γυναίκες που αγάπησε ο Μπωντλαίρ. Οι γυναίκες που ερωτεύονται άλλες γυναίκες. Τα ταξίδια του, πραγματικά και επινοημένα. Η γλώσσα της πόλης για πρώτη φορά σε λυρική ποίηση. Μια συλλογή «αραβούργημα φιλοτεχνημένο με πάσης φύσεως αλληγορικές ψηφίδες αναμνήσεων ανίας, πόνου, μελαγχολίας, απελπισίας και αβυσσαλέων στοχασμών» όπως επισημαίνει ο Γιώργος Κεντρωτής.

33

Καζούο Ισιγκούρο

Μη μ' αφήσεις ποτέ

Μτφρ.: Aργυρώ Μαντόγλου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 376

Η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι μεγαλώνουν εσωτερικοί σ' ένα ίδρυμα στην αγγλική ύπαιθρο, με παράξενους, αυστηρούς κανόνες, όπου οι καθηγητές δεν παύουν στιγμή να υπενθυμίζουν στους μαθητές τους πόσο ξεχωριστοί είναι. Αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι μια ασύλληπτα σκληρή αλήθεια: οι τρόφιμοι του Χάιλσαμ βρίσκονται εκεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο υπογράφει ένα δυστοπικό, εφιαλτικό μυθιστόρημα για την ίδια την ανθρώπινη φύση και την εύθραυστη ουσία της ζωής.

34

Jesmyn Ward

Τραγούδα, άταφο πουλί

Μτφρ.: Ιωάννα Ηλιάδη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 304

Οι ζωές των ηρώων συνδέονται με τις ζωές ανθρώπων του παρελθόντος, ανθρώπων «που σήκωσαν το βάρος της Ιστορίας». Η συγγραφέας μεταφέρει το αρχετυπικό μυθιστόρημα δρόμου στην ύπαιθρο της Αμερικής του 21ου αιώνα και συνθέτει, μέσα από το αιχμηρό πορτρέτο της οικογένειας του Τζότζο, μια συγκλονιστική αφήγηση ελπίδας κι αγώνα που ταξιδεύει στο παρελθόν και στο παρόν, διαψεύδοντας τον μύθο της μετα-ρατσιστικής Αμερικής και διεισδύοντας στη δύναμη των οικογενειακών δεσμών και της καταγωγής.

35

Ντάνιελ Μέντελσον

Μια Οδύσσεια

Mτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 488

Καθώς ο Μέντελσον οδηγεί το χρονικό του προς τη σπαρακτική τελική του κορύφωση, στην αφήγηση συνυφαίνονται περίτεχνα απόηχοι της ίδιας της «Οδύσσειας» με τα αενάως επίκαιρα θέματά της: την εξαπάτηση και την αναγνώριση, τον γάμο και τα παιδιά, τις χαρές του ταξιδιού και το νόημα της πατρίδας και της εστίας. Ο Ντάνιελ Μέντελσον, με την πολυεπίπεδη, αποκαλυπτική του αφήγηση, μας προσφέρει μια «Οδύσσεια» πλούσια σε συναισθηματικό φορτίο και φιλολογική οξυδέρκεια, ένα έργο βαθιάς προσωπικής όσο και λογοτεχνικής εξερεύνησης.

36

Jay Lombard

Ο νους του Θεού

Μτφρ.: Ηλίας Παπαζαχαρίας

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 256

Σε αυτό το βιβλίο ο Lombard έχει πολλά να μας πει για τη φύση και τη δύναμη της πίστης αλλά και για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι πεποιθήσεις μας να στραφούν προς μια θετική κατεύθυνση. Για τον αναγνώστη που επιθυμεί να δώσει περισσότερο νόημα στη ζωή του, ο «Νους του Θεού» μπορεί να γίνει ο οδηγός του στη συναρπαστική μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του.

37

Φραντζέσκα Μάνγγελ

Η νύχτα του Σάουιν

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 376

Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Φραντζέσκας Μάνγγελ είναι μια ασθματική βουτιά στο άγνωστο, μια σαγηνευτική ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, τη μοίρα και το άγνωστο που κρύβει ο καθένας μας μέσα του. Πόσο καλά γνωρίζουμε τους πιο δικούς μας ανθρώπους; Εκείνους που μαζί τους κουβαλήσαμε επί χρόνια ελπίδες, όνειρα και ενδόμυχες σκέψεις; Η απάντηση θα βρεθεί στη Νύχτα του Σάουιν. Γιατί κάποιες νύχτες σε αιχμαλωτίζουν για πάντα...

38

John Williams

Αύγουστος

Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 527

Ο «Αύγουστος» προσφέρει το εντυπωσιακό πανόραμα μιας εποχής που πολλοί χαρακτηρίζουν επαναστατική, καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μεγάλωσε, αναδιοργανώθηκε, απόλαυσε μια περίοδο εσωτερικής ειρήνης, την περίφημη Pax Romana, και «μπολιάστηκε» με το ελληνικό πνεύμα, με αποτέλεσμα να ακμάσουν οι τέχνες, η φιλοσοφία και η λογοτεχνία. Είναι, όμως, και μια ιστορία γεμάτη συνωμοσίες συγκλητικών, ίντριγκες αυλικών, πολιτικές μάχες, εμφύλιους πολέμους, γάμους συμφέροντος και απαγορευμένες ερωτικές σχέσεις των διασημότερων κατοίκων της Ρώμης.

39

Χουάν Χοσέ Μιγιάς

Η δική μου ιστορία

Μτφρ.: Θεοδώρα Δαρβίρη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 136

Ο αφηγητής της ιστορίας αυτής είναι ένα δωδεκάχρονο που μια μέρα ρίχνει από μια γέφυρα μια μπίλια, προκαλώντας δυστύχημα, από το οποίο μόνο η συνομήλική του Ιρένε σώζεται, αλλά μένει ανάπηρη. Εκείνη η μέρα σημαδεύει τη ζωή του. Με το ξεχωριστό στυλ και το προσωπικό χιούμορ του, ο Μιγιάς γράφει μια ιστορία για την εφηβεία και τη δύσκολη πορεία προς την ενηλικίωση, ακροβατώντας ανάμεσα στην πρόκληση και στην ευαισθησία.

40

Jo Nesbo

Μάκβεθ

Μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 632

Σε µια ζοφερή, αποβιοµηχανοποιηµένη πόλη που σπαράσσεται από τη διαφθορά και το έγκληµα, µια απόπειρα σύλληψης εµπόρων ναρκωτικών καταλήγει σε λουτρό αίµατος. Την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την υπόθεση αναλαµβάνει ο επιθεωρητής Μάκβεθ και η οµάδα του. Το πάθος για εξουσία και ένα διαταραγµένο µυαλό είναι τα βασικά συστατικά ενός συγκλονιστικού θρίλερ που βασίζεται στο οµότιτλο σαιξπηρικό έργο και φέρει την υπογραφή του κορυφαίου σύγχρονου συγγραφέα αστυνοµικής λογοτεχνίας Jo Nesbo.

41

Mαριάννα Αβούρη

Τα «π» και τα «φ», τα πώς και τα γιατί

Εκδόσεις Βακχικόν

Σελ.: 60

Μικρές παραστατικές ιστορίες με ρίμα και χιουμοριστική διάθεση συνθέτουν ένα έργο τρυφερό και ευφάνταστο, όπου η συγγραφέας επιχειρεί να προσεγγίσει τις διαφορετικές πτυχές της παιδικής ψυχής. Το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του και βρίσκει τη θέση του στον κόσμο, χρησιμοποιεί τις δικές του δυνάμεις για να δημιουργήσει και αναζητά απαντήσεις για να προχωρήσει μπροστά. H Mαριάννα Αβούρη γράφει ελληνικό και αγγλικό στίχο για παιδιά και ενήλικες αντίστοιχα.

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Βιβλίο / Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».
M. HULOT
Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη»

Το πίσω ράφι / «Με λένε Ευρώπη»: Το βιβλίο ενός Αλβανού μετανάστη για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι εναλλάσσει την εμπειρία του στην Ελλάδα με τις μικρές οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, σε ένα βιβλίο που κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και καταπιάνεται με το ανεξάντλητο θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

The Book Lovers / Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

O Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον μουσικό και συνθέτη Larry Gus, aka Παναγιώτη Μελίδη, για τα βιβλία που επηρέασαν τη μουσική του. Πρόκειται για έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό αναγνώστη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Μέχρι τον Αύγουστο»: Το ‘χαμένο’ μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Βιβλίο / «Μέχρι τον Αύγουστο»: Το «χαμένο» μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Το βιβλίο προσφέρει στιγμιαίες απολαύσεις, αλλά είναι ολοφάνερα ημιτελές και πολλά σημεία του μοιάζουν τόσο κακογραμμένα που καθιστούν απολύτως κατανοητή την επιθυμία του συγγραφέα να μην εκδοθεί ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Βιβλίο / Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Ο βραβευμένος συγγραφέας που μόλις κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του με τον διφορούμενο τίτλο «Τέλος Πάντων» εξηγεί, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί τον απασχολούσε συνέχεια το τέλος του κόσμου, σε σημείο που του έγινε εμμονή.
M. HULOT
Πέρα από τις Ακυβέρνητες πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του 1967

Lifo Mini – Series / Πέρα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του '67

H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
THE LIFO TEAM
Σέρχιο Πιτόλ «Συζυγική ζωή»

Το Πίσω Ράφι / «Η συζυγική ζωή»: Η απολαυστική σάτιρα του Σέρχιο Πιτόλ για τις δηλητηριασμένες σχέσεις

Μέσα από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας γυναίκας ν’ απαλλαγεί οριστικά από τον άπιστο σύζυγό της, με τη λοξή και ειρωνική ματιά του, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς μεταμορφώνει σε φάρσα αυτό που άλλοι θα έβλεπαν ως τραγωδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Paul Lynch

Βιβλίο / Paul Lynch: «Υπάρχουν συγγραφείς που παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, εγώ παίζω στα άκρα»

Ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που παίρνει το Booker εξηγεί στη Βένα Γεωργακοπούλου γιατί στην Ιρλανδία βγαίνουν τόσο σημαντικά βιβλία, περιγράφει πως σε μια λαϊκή σχολίασαν το βραβευμένο βιβλίο του ως «πολύ μαύρο» και πως αν καθόταν να γράψει κάτι για να κερδίσει, αυτό δεν θα ήταν το «Τραγούδι του προφήτη».
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Οι Έλληνες που διαβάζουν άλλωστε τόσο πολύ αυτό το καλοκαίρι θα διαβάσουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού 1,1 βιβλία την ημέρα. Ευκολακι. Εγώ ξέρω ότι χαρίζω και προτείνω μόνο τα βιβλία που έχω διαβάσει.