House of Kareola: Η χορευτική «οικογένεια» της Αθήνας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα με στυλ

House of Kareola: Η χορευτική «οικογένεια» της Αθήνας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα με στυλ Facebook Twitter
Το voguing είναι εμπνευσμένο από τις πόζες μοντέλων που ποζάρουν για τα εξώφυλλα του περιοδικού Vogue. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Το Ηouse of Kareola είναι το πρώτο ελληνικό ballroom ή vogue house. Είναι το κοντινότερο πράγμα που υπάρχει στην Ελλάδα στην ballroom σκηνή» μου λέει η Tila που μόλις έχει φορέσει ένα παντελόνι με μεταλιζέ πούλιες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να στερεώσει δύο σουβέρ στα στήθη της που γράφουν τη λεξη «cunt».

Παραδίπλα βρίσκονται τα υπόλοιπα τρία άτομα της χορευτικής κολεκτίβας που και αυτά ετοιμάζονται πυρετωδώς, έχοντας επιστρατεύσει, φτερά, διχτυωτά καλσόν, κορμάκια, κολλητά φορέματα, αξεσουάρ και προϊόντα μακιγιάζ. Το στούντιο της φωτογράφισης μοιάζει πια περισσότερο με καμαρίνι λίγο πριν από κάποια φαντασμαγορική performance.


«Σήμερα έχουμε έρθει τέσσερις αλλά κανονικά είμαστε πέντε. Μόνο που η πέμπτη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην Ιαπωνία όπου κάνει μεταδιδακτορικό στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες. Διότι δεν είμαστε μόνο όμορφες με ψηλά πόδια αλλά είμαστε και σπουδασμένες. Είμαστε όλες πτυχιούχες και μεταπτυχιούχες» λέει η πανύψηλη Chraja που έχει έρθει ήδη μακιγιαρισμένη, έχοντας υπερτονίσει τα ζυγωματικά και τα χείλη της, ενώ φοράει ειδικούς φακούς επαφής που «θολώνουν» τα μάτια της, κάτι που την κάνει να μοιάζει εντελώς εξωπραγματική. Η Chraja δεν αστειεύεται. Όντως όλα τα μέλη του House of Kareola, εκτός από χορευτές, είναι και φιλόλογοι, προγραμματιστές ή έχουν κάνει σπουδές φύλου.

Εμπνευσμένο από τις πόζες των μοντέλων παρμένες από τα εξώφυλλα του περιοδικού Vogue, το voguing χαρακτηρίστηκε κυρίως από πόζες καθώς και από γραμμικές κινήσεις του σώματος αλλά στην συνέχεια προστέθηκαν κι άλλα στοιχεία. Η εκφραστικότητα και η δραματικότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά του voguing. Η ευλυγισία και η ταχύτητα είναι άλλα δύο σημαντικά στοιχεία του.

Για όσους δεν γνωρίζουν το vogue ή voguing είναι ένα είδος χορού το οποίο υπάρχει από τη δεκαετία '80- γεννήθηκε μέσα στην ballroom σκηνή. Η ballroom σκηνή έχει τις καταβολές της στα pageant και drag balls του Χάρλεμ της δεκαετίας του '60. Έγινε γνωστό στον περισσότερο κόσμο όταν παρουσιάστηκε στο τραγούδι και βίντεο κλιπ Vogue της Madonna, το 1990, αλλά και μέσα από το εμβληματικό ντοκιμαντέρ της Τζένι Λίβινγκστον Paris is burning.


Κυρίως Αφροαμερικάνοι και Λατίνοι ένιωσαν αποδεκτοί μέσα στους «οίκους» χορού που δημιουργήθηκαν και ανέπτυξαν μία νέα κουλτούρα, μέσα στην οποία μπορούσαν επιτέλους να νιώσουν ελεύθεροι, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα περί θηλυκότητας και αρρενωπότητας. Οι διαγωνισμοί αυτοί τους έδιναν κίνητρο να συνεχίσουν να προσπαθούν.

«Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν είναι απλά ένας χορός αλλά ένα κίνημα με ιστορία και κουλτούρα πίσω του. Στην αρχή του, αυτό που γινόταν ήταν διαγωνισμοί σε διάφορες κατηγορίες, μεταξύ την οποίων και μία που είχε να κάνει με τους διαγωνιζόμενους/-ες να αναπαριστούν τις πόζες των μοντέλων στην Vogue και να προσπαθούν να είναι όσοι πιο πειστικοί/-ες γίνεται ως μοντέλα. Στην συνέχεια και με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να γίνεται όλο και πιο χορευτικό. Μέχρι και σήμερα όμως οι εκφραστές του vogue κρίνονται για τον συνδυασμό των ικανοτήτων και του στυλ τους» μου εξηγούν και συνεχίζουν:


«Οι διαγωνιζόμενοι ήταν κυρίως LGBTQ νέοι, μη αποδεκτοί από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Οι αίθουσες συνεστιάσεων του Χάρλεμ ήταν γι' αυτούς ένα καταφύγιο και το voguing αυτό που τους κράταγε ενωμένους απέναντι στην απόρριψη της κοινωνίας. Νέοι τους "γονείς" ήταν οι επικεφαλής των ballroom οίκων στους οποίους εντάσσονταν».

House of Kareola: Η χορευτική «οικογένεια» της Αθήνας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα με στυλ Facebook Twitter
Η Tila έχει φορέσει ένα παντελόνι με μεταλιζέ πούλιες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να στερεώσει δύο σουβέρ στα στήθη της που γράφουν τη λέξη «cunt». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Εμπνευσμένο από τις πόζες των μοντέλων, παρμένες από τα εξώφυλλα του περιοδικού Vogue, το voguing χαρακτηρίστηκε κυρίως από πόζες καθώς και από γραμμικές κινήσεις του σώματος αλλά στην συνέχεια προστέθηκαν κι άλλα στοιχεία. Η εκφραστικότητα και η δραματικότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά του voguing. Η ευλυγισία και η ταχύτητα είναι άλλα δύο σημαντικά στοιχεία του.


Με τα χρόνια βέβαια ο χορός πήρε μια πιο περίπλοκη και ακροβατική μορφή. «Το δικό μας στυλ είναι το Vogue Fem» μου λέει η Tila κάνοντας μια επιδέξια πόζα. «Έχει συνδεθεί πολύ με αυτό που λέμε στο ballroom "fem queens" δηλαδή άτομα που είναι trans ή in trans. Μέχρι και αρκετά πρόσφατα, δηλαδή μέχρι και τη δεκαετία του '90, cis γυναίκες δεν υπήρχαν στη σκηνή του vogue. Για να καταλαβαινόμαστε η σημασία του cis είναι το αντίθετο του trans. Δηλαδή, cis είναι η γυναίκα που το κοινωνικό της φύλο συμφωνεί με το φύλο που της αποδόθηκε στη γέννα». «Vogue fem σημαίνει να δείχνεις τις καμπύλες σου και τη θηλυκότητα του σώματος σου» συμπληρώνει η Chraja.

To House of Kareola υπάρχει ως ομάδα εδώ και έναν χρόνο περίπου. Διοργανώνουν πάρτι, "χορούς" ενώ φέτος έκαναν την εμφάνισή τους και στο Athens Pride διοργανώνοντας το Wet gala mini ball.


«Γνωριζόμασταν από παλιότερα, μέσα από τον χώρο του χορού. Ήμασταν σχεδόν όλες χορεύτριες, εκτός από τον Χάρη που ήταν χορεύτρια "in the closet". Μέχρι στιγμής έχουμε πάει και σε δύο balls στο εξωτερικό, στο Παρίσι και στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Δεν πήραμε κάποια διάκριση αλλά δεν το βάζουμε κάτω» λέει η Tila που θεωρείται η «μητέρα» των Kareolas.

House of Kareola: Η χορευτική «οικογένεια» της Αθήνας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα με στυλ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


H Tila μάλιστα ταξιδεύει συχνά-πυκνά στη Νέα Υόρκη όπου θητεύει δίπλα σε γνωστούς voguers του χώρου, φέρνοντας πίσω την ιδεολογία και το πνεύμα του vogue. Αν και φαντάζει με ένας είδος έντονου ανταγωνιστικού ναρκισσιστικού χορού, το voguing έχει πολλά στοιχεία ακτιβισμού μια και στην ουσία έχει να κάνει με την queer αυτό-έκφραση και την αποδοχή της.


«Έχει να κάνει με τις μειονότητες και τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου όπου όλοι μπορούν να εκφραστούν. Όλοι έχουν μια θέση στους χορούς vogue. Πεποίθηση των Kareolas είναι ότι πρόκειται για μια πολιτική πράξη και έχει να κάνει με το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα. Το πώς σε βλέπουν οι άλλοι, πώς αυτό-αστυνομεύεσαι, ποια τα δικαιώματα που έχεις πάνω στο ίδιο σου το σώμα».


«Έτσι όπως λειτουργεί ο χορός στη Ελλάδα σήμερα δεν με εκφράζει και πολύ» λέει η Δήμητρα. «Δεν μου αρκεί να είμαι μια όμορφη και καταπληκτική χορεύτρια. Μου αρέσει το vogue διότι είναι πιο underground και νιώθω μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης μέσα σε αυτό».


Όμως και για τον Χάρη το vogue είναι ένας τρόπος έκφρασης. «Απενοχοποιήθηκα μέσα από αυτό. Για εμάς τα αγόρια που μας ταιριάζει η θηλυκή έκφραση αποτελεί στοιχείο ενδυνάμωσης. Η θηλυκότητα στους άνδρες είναι κατακριτέα από την κοινωνία και το vogue είναι ένα ασφαλές μέρος για τα αγόρια που θέλουν να εκφράζουν τη θηλυκότητά τους».

House of Kareola: Η χορευτική «οικογένεια» της Αθήνας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα με στυλ Facebook Twitter
H πανύψηλη Chraja φοράει ειδικούς φακούς επαφής που «θολώνουν» τα μάτια της, κάτι που την κάνει να μοιάζει εντελώς εξωπραγματική. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λεξικό του vogue

Ballroom σκηνή: Υποκουλτούρα της μαύρης/λατίνο LGBTQ+ κοινότητας που ξεπήδησε εδραιώθηκε, όπως την ξέρουμε μέχρι και σήμερα, στα μέσα των '80ς στη Νέα Υόρκη μέσω των χορών (balls) που έκαναν τα μέλη της, διαγωνιζόμενα σε διάφορες κατηγορίες για έπαθλα. Η ιδέα των χορών προϋπήρχε, με τα pageant και τα drag balls, από τα '30s ενώ η ιδέα του διαγωνισμού (battle) για την απόκτηση επάθλου φτάνει μέχρι την περίοδο των Αφροαμερικανών σκλάβων στις ΗΠΑ που διαγωνίζονταν, προς διασκέδαση των αφεντικών τους, για ένα γλυκό (the cakewalk).

Vogue: Χορός που δημιουργήθηκε απ' την ballroom κοινότητα στα '80s, αρχικά βασισμένος σε πόζες που έκαναν οι διαγωνιζόμενοι/ες μιμούμενοι/ες τα μοντέλα του περιοδικού Vogue, απ' όπου και ονομάστηκε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις υποκατηγορίες: Oldway, New Way και Vogue Fem.

Οίκος: Η ballroom κοινότητα είναι στηριγμένη πάνω στους οίκους δομικά, οι οποίοι είναι ομάδες ατόμων, με στοιχεία και δεσμούς που προσιδιάζουν και, μερικές φορές, αντικαθιστούν την οικογένεια κάποιου ατόμου. Τα άτομα ενός οίκου εκπαιδεύονται από τους ίδιους ανθρώπους, αλληλοϋποστηρίζονται σε διαγωνισμούς και βοηθούν ο ένας τον άλλο ώστε να κερδίσει ο οίκος όσο γίνεται πιο πολλά τρόπαια γίνεται. Το γεγονός ότι το ballroom προέρχεται από γκέτο, άρα υποβαθμισμένες περιοχές οικονομικά, σημαίνει ότι μερικές φορές τα μέλη ενός οίκου λειτουργούν ως μια εναλλακτική οικογένεια για άτομα που δεν μπορούν να συμβαδίσουν ή νιώθουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτα από την βιολογική τους οικογένεια.

House of Kareola: Η χορευτική «οικογένεια» της Αθήνας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα με στυλ Facebook Twitter
Το vogue, ή voguing, είναι ένα είδος χορού το οποίο υπάρχει από τη δεκαετία '80 και έχει τις καταβολές του από την ballroom σκηνή του Χάρλεμ της δεκαετίας του '60. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μητέρα/Πατέρας του Οίκου: Όπως σε όλες τις οικογένειες, έτσι και εδώ υπάρχει ιεραρχία. «Μητέρα» και «Πατέρας» είναι τίτλοι που αποδίδονται σε αυτές/αυτούς που είτε ξεκινούν ένα οίκο, είτε τον διοικούν. Ο τίτλος δεν σχετίζεται με το βιολογικό φύλο του ατόμου, αλλά με τον ρόλο που αυτό επιτελεί μέσα στον οίκο και με το πώς αυτοπροσδιορίζεται. Μια μητέρα/πατέρας είναι εκεί για να εκπαιδεύσει, να πάρει αποφάσεις, να φροντίσει τα υπόλοιπα μέλη-παιδιά και να σιγουρέψει ότι ο οίκος εκπροσωπείται σωστά στα balls. Ένας οίκος μπορεί να έχει μόνο μητέρα ή μόνο πατέρα ή και τα δύο, ανάλογα με το μέγεθος και το πόσα προφέρουν συγκεκριμένα άτομα στον οίκο.

Περπάτημα: Όταν λαμβάνεις μέρος σε μια από τις κατηγορίες ενός ball και εμφανίζεσαι μπροστά από τους κριτές για να πάρεις τα 10s σου, «περπατάς».

10s: Για να προχωρήσει κάποιος/-α στη διαδικασία των διαγωνισμών οποιασδήποτε κατηγορίας πρέπει να πάρει 10ρια απ' όλους τους κριτές. Αν κοπεί έστω και από έναν, δεν μπορεί να προχωρήσει.

Vogue fem: Υποείδος vogue που έχει συνδεθεί με τις fem queens (trans γυναίκες) και αναδεικνύει/γιορτάζει τη θηλυκότητα σε όλες της τις εκφάνσεις.

Shade: Οι προσβολές «με το γάντι», καμουφλαρισμένα επικριτικά σχόλια που σερβίρονται σε μορφή κομπλιμέντου. Το voguing είναι ένας τρόπος να είσαι shady αλλά και να λύσεις τις διαφορές σου μέσω του χορού, στην πίστα, χωρίς να μιλήσεις ποτέ.

Realness: Η διαδικασία του να πείσεις ότι είσαι κάτι που δεν είσαι. Συνήθως έχει να κάνει με επιτελέσεις θηλυκότητας και αρρενωπότητας, όπως ορίζονται από μια ετεροκανονική κοινωνία. Γκέι αγόρια που αναπαριστούν μάτσο συμπεριφορές και trans γυναίκες που περνάνε για βιολογικές, δείχνοντας πώς το φύλο δεν είναι παρά ένα σύνολο συγκεκριμένων συμπεριφορών και επιτελέσεων performance.

House of Kareola: Η χορευτική «οικογένεια» της Αθήνας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα με στυλ Facebook Twitter
«Μου αρέσει το vogue διότι είναι πιο underground και νιώθω μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης μέσα σε αυτό» μας λέει η Δήμητρα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Elements: Στοιχεία του vogue, κάτι σαν βηματολόγιο. Για να θεωρηθεί ένα άτομο ικανό να διαγωνισθεί, θα πρέπει να δείξει ότι κατέχει όλα τα elements και ότι μπορεί να τα χρησιμοποιεί με άνεση.

Soft and cunt/dramatics: Αφορούν τους δύο κύριους διαφορετικούς τρόπους περφόρμανς των διαγωνιζομένων στο vogue fem. Όπως υπονοούν και οι όροι, στο vogue fem υπάρχουν μαλακές κινήσεις του σώματος που αναδεικνύουν την πιο αισθησιακή μεριά της θηλυκότητα που εκφράζεται μέσα απ' τον χορό, και υπάρχουν και έντονες, δραματικές φιγούρες που υποδηλώνουν μια πιο επιθετική μεριά του χορού αυτού, καθώς είναι διαγωνιστικός χορός που μπορεί να γίνει πολύ ανταγωνιστικός, αλλά και μια επιτέλεση μιας πιο έντονης, επιθετικής θηλυκότητας.

Info

Οι House of Kareola κάνουν μαθήματα vogue κάθε Δεύτερα στις 20:30 και Τετάρτη στις 21:00 στο στούντιο Artiria (Λεωχάρους 13) και κάθε Κυριακή στις 13:00 στο στούντιο Τhe Union Academy (Τριών Ιεραρχών 51, Πετράλωνα).

Επίσης, θα οργανώσουν οπωσδήποτε ένα ball μέσα στο 2019 καθώς και μικρότερα events (kiki) τα οποία έχουν καθιερωθεί να γίνονται μια φορά τον μήνα.


Δείτε περισσότερα από τα μέλη του House of Kareola: @tilakareola, @dee_stilianou, @_nonika, #chraja, #houseofkareola.

View this post on Instagram

A post shared by Tila Ψαρίλα Kareola (@tilakareola) on

View this post on Instagram

A post shared by 'ðiːmɪtrα ⚫ (@dee_stilianou) on

View this post on Instagram

A post shared by VOGUE. ? (@voguedance_) on

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ