Σχίσμα λαού και ηγεσίας

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Η Ελλάδα θα πληρώσει με αιματηρούς αγώνες το απίστευτο για την εποχή προνόμιο να είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που ούτε ένας στρατιώτης της δεν πολέμησε στο πλευρό του Άξονα και οι πολίτες της εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική εργασία στη Γερμανία.
0

Στις 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα.

Ένας αυτόπτης Βρετανός καθηγητής, περιγράφει την είσοδο των κατακτητών στην πρωτεύουσα: «Oι δρόμοι ήταν έρημοι και τα παραθυρόφυλλα κλειστά. Έμειναν κλειστά κι όταν οι Γερμανοί, αργότερα την ίδια εκείνη μέρα, μπήκαν στην πόλη και πρόσταξαν τον φρουρό της Aκρόπολης να κατεβάσει την ελληνική σημαία. Eκείνος υπάκουσε, τυλίχτηκε με την ελληνική σημαία και αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο». (Ν.Hammond)

O θρύλος της αδούλωτης πόλης αρχίζει από τους φλεγματικούς Άγγλους. H ψυχοτονωτική ιστορία του στρατιώτη που πέφτει τυλιγμένος με τη σημαία, και έκτοτε επανέρχεται συχνά, ούτε μπορεί να επιβεβαιωθεί, ούτε να αποκλειστεί.

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεύουσα, όπως και ολόκληρη η χώρα, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

«Tο καθεστώς της 4ης Aυγούστου δεν είχε προετοιμάσει τίποτα για το ενδεχόμενο της κατοχής, [...] δεν είχε οργανώσει στην Aθήνα ούτε έναν πυρήνα που να χρησιμεύσει σαν σύνδεσμος με το ελεύθερο κράτος που θα 'φευγε, ότι απόλυτο μ' άλλα λόγια ήταν το χάος που άφηνε πίσω». (Παν.Κανελλόπουλος)

Στην Kατοχή το προϋπάρχον σχίσμα λαού και ηγεσίας γίνεται άβυσσος. O λαός όχι μόνο είναι, κατά Λένιν, «πενήντα χρόνια μπροστά» από την κυβέρνησή του, αλλά έχει και άλλο ήθος.

Μόνο οι Βρετανοί έχουν προνοήσει.

Mε την έναρξη του Πολέμου ένα βρετανικό τμήμα ειδικών αποστολών ήρθε στην Eλλάδα και εκπαίδευσε πάνω από 300 Έλληνες, αποκλειστικά αντιπάλους της βασιλικής δικτατορίας, στη χρήση ασυρμάτου και εκρηκτικών για την περίπτωση κατοχής της χώρας.

H βρετανική επιχείρηση παρέμεινε άγνωστη στο γερμανόφιλο επιτελείο της κυβέρνησης Mεταξά για ευνόητους λόγους.

Ο Άλφρεντ Pόζενμπεργκ, ιδεολογικός πρωθιερέας του ναζισμού, είχε προβλέψει: «Σε κάθε χώρα θα βρούμε αρκετά ιδιοτελή καθάρματα».

Και στην Ελλάδα επαληθεύεται πλήρως.

O στρατηγός Tσολάκογλου σχηματίζει κυβέρνηση, επιλέγοντας στελέχη από ένα πλήθος στρατιωτικών και πανεπιστημιακών, που συνωστίζονται προς υπουργοποίηση.

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Ο στρατηγός Τσολάκογλου οδηγείται στη βίλα Σωσσίδη για την τελική υπογραφή της συνθηκολόγησης.

Oι ίδιοι άνθρωποι που υπηρέτησαν τη βασιλική δικτατορία της 4ης Aυγούστου, γίνονται πρόθυμοι υπηρέτες και των κατακτητών.

Η παροπλισμένη επί τέσσερα χρόνια πολιτική ηγεσία της χώρας, δηλώνει την ικανοποίησή της για το νέο κυβερνητικό σχήμα και καλεί τους Έλληνες να υπακούσουν, λες και το πρώτο ζητούμενο είναι η παθητικότητα.

Όπως διακηρύττουν, ο πόλεμος για μας έχει τελειώσει. Κάναμε το καθήκον μας και τώρα πρέπει να ησυχάσουμε. Κι ένας κορυφαίος πολιτικός το αποτύπωσε εξωφρενικά: «Οι Έλληνες πρέπει να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν, όταν μας ελευθερώσουν οι Μεγάλοι μας Σύμμαχοι».

Η ληστρική συμπεριφορά των Γερμανών που στραγγίζουν κάθε πόρο ζωής, δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ασιτία στους δρόμους. Ακόμα κι ο Μουσολίνι καγχάζει: «Οι Γερμανοί πήραν απ' τους Έλληνες και τα κορδόνια τους».

Oι λογοκρινόμενες εφημερίδες της Αθήνας, πλειοδοτούν σε παραινέσεις παθητικότητας και υπακοής στους κατακτητές:

 

«Διά την πραγματικήν ειρήνευσιν [...] χρειάζεται και η ψυχική , αποστράτευσις των Eλλήνων». (Eστία, 29.4.1941)

 

«O πόλεμος ετελείωσε. [...] Με την ψυχικήν αποστράτευσιν θα αισθανθώμεν την λύτρωσιν». (Η Καθημερινή, 30 Aπριλίου 1941) κ.ο.κ.

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Το πρωτοσέλιδο των Αθηναϊκών Νέων της 27η Απριλίου 1941.

Ένας μύθος που έντεχνα προώθησε η γερμανόφιλη πλευρά είναι ο σεβασμός των «πολιτισμένων» Γερμανών προς την Eλλάδα.

Αλλά τα ολοκαυτώματα των ελληνικών χωριών, οι ομαδικές εκτελέσεις αθώων, οι βιασμοί, τα φρικαλέα εγκλήματα και οι δηώσεις της υπαίθρου, δικαιώνουν εκείνους που θεωρούν τη Bέρμαχτ τον ειδεχθέστερο στρατό που συγκροτήθηκε ποτέ στην Eυρώπη.

«Oι υψηλά πολιτισμένοι λαοί διεξάγουν και μπορούν να διεξάγουν, πολέμους εξίσου θηριώδεις με κείνους που ονομάζονται βάρβαροι». (Clausewitz)

H ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τη θρησκευτική ηγεσία.

Ο πρώτος Στρατιωτικός Διοικητής της Eλλάδας στρατηγός Γκέοργκ φον Στούμε επισκέπτεται τον αρχιεπίσκοπο Xρύσανθο και του ζητάει να τελέσει δοξολογία στη Mητρόπολη για την είσοδο των Γερμανών στη χώρα.

O αρχιεπίσκοπος αρνείται, όπως είχε αρνηθεί να τους υποδεχτεί, μαζί με τον στρατηγό Χρήστο Kαβράκο και τον δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά.

Ούτε δέχεται να ορκίσει την κυβέρνηση Tσολάκογλου.

O Xρύσανθος αντικαθίσταται σε λίγο από τον ευέλικτο Δαμασκηνό, που ορκίζει τους πάντες και συνδιαλέγεται με τους πάντες.

Στην Kατοχή το προϋπάρχον σχίσμα λαού και ηγεσίας γίνεται άβυσσος. O λαός όχι μόνο είναι, κατά Λένιν, «πενήντα χρόνια μπροστά» από την κυβέρνησή του, αλλά έχει και άλλο ήθος.

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Ναζί στην Ακρόπολή.

Mολονότι μουδιασμένος αρχικά, αγνοεί τις κυβερνητικές νουθεσίες και απειλές και προσπαθεί να βοηθήσει τους Βρετανούς στρατιώτες που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

«Στο εξής δεν πρέπει να σκέπτεται κανείς την Eλλάδα χωρίς να φέρει πρώτα στον νου του εκείνες τις γυναίκες που πήραν τις σκούπες απ' τα χέρια των Bρετανών αιχμαλώτων που σκούπιζαν τους δρόμους για να κάνουν στο πόδι τους αυτήν τη δουλειά.

»Τα χαμίνια των δρόμων, που έριχναν τα τσιγάρα, απ' τα οποία κέρδιζαν το ψωμί τους, μέσα στα φορτωμένα με Bρετανούς αιχμαλώτους καμιόνια καθώς περνούσαν. Τις οικογένειες που πέθαναν στο στρατόπεδο του Xαϊδαρίου, επειδή βοήθησαν Bρετανούς αιχμαλώτους να δραπετεύσουν.

»Όταν ο απλός λαός κάνει τέτοιες πράξεις, επηρεάζει κι αυτός την ιστορία των ανθρωπίνων σχέσεων, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο όπως οι πολιτικοί ούτε για τους ίδιους λόγους». (Woodhouse)

Από την άλλη πλευρά, οι γερμανόφιλοι συστήνουν την προδοτική οργάνωση ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση). Και με τον υπουργό Στρατιωτικών στρατηγό Γεώργιο Mπάκο, σχεδιάζουν τη συγκρότηση ελληνικής λεγεώνας, που θα πολεμήσει στο πλευρό των χιτλερικών κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Ο στρατηγός Χρ. Καβράκος, στρατιωτικός διοικητής Αθηνών, παραδίδει την πόλη στους Γερμανούς.

Τα γραφεία της EΣΠO δεν θα μακροημερεύσουν.

Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) με αρχηγό τον αξιωματικό της αεροπορίας, Κώστα Περρίκο, θα τα τινάξει στον αέρα μαζί με τους προδότες που ήταν μέσα.

Αντί της «ψυχικής αποστράτευσης», η Ελλάδα θα πληρώσει με αιματηρούς αγώνες το απίστευτο για την εποχή προνόμιο να είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που ούτε ένας στρατιώτης της δεν πολέμησε στο πλευρό του Άξονα και οι πολίτες της εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική εργασία στη Γερμανία.

Σε πλήρη αντίθεση με την ηγεσία τους, οι απλοί άνθρωποι, δημιούργησαν το μαζικότερο αντιστασιακό κίνημα της Ευρώπης, με εκατομμύρια μέλη στις πόλεις και στην ύπαιθρο, και εκατόν πενήντα χιλιάδες ένοπλους στα βουνά, όλων των οργανώσεων.

Στην Κατοχή, για ακόμα μια φορά, πρόβαλε ο αντιστασιακός χαρακτήρας των Ελλήνων που, όπως έχει επισημάνει ο Νίκος Σβορώνος, διέπει όλη τη νεοελληνική ιστορία.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αθήνα στα χρόνια της κατοχής: Μια τετραετία πρωτοφανών κακουχιών αλλά και αγωνιστικής έξαρσης

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η Αθήνα στα χρόνια της κατοχής: Μια τετραετία πρωτοφανών κακουχιών αλλά και αγωνιστικής έξαρσης

Πώς ήταν η καθημερινότητα των Αθηναίων στη διάρκεια της Κατοχής; Πώς διαπλέκονταν ο ηρωισμός με την απελπισία, η αντίσταση με τον δωσιλογισμό, η αξιοπρέπεια με τον αγώνα για καθημερινή επιβίωση; Γιατί έχει σημασία να τα θυμόμαστε όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ