Kama muta: Αυτό το υπέροχο, θερμό, συνδετικό συναίσθημα που δεν είχε όνομα, τώρα έχει

Kama muta: Αυτό το υπέροχο, θερμό, συνδετικό συναίσθημα που δεν είχε όνομα, τώρα έχει Facebook Twitter
0

Κάποια συναισθήματα τα αναγνωρίζει και τα ταυτοποιεί κανείς τη στιγμή που τα νιώθει – ξέρεις πότε αισθάνεσαι θυμό, έκπληξη, ντροπή, ζήλεια. Μόλις πολύ πρόσφατα όμως οι αρμόδιοι επιστήμονες (ψυχολόγοι και ανθρωπολόγοι) επιχείρησαν να προσδιορίσουν και να δώσουν όνομα σε ένα από τα πιο υπέροχα συναισθήματα που βιώνουμε σε πλήθος διαφορετικών περιστάσεων. Σε μια επανασύνδεση λόγου χάρη με αγαπημένα πρόσωπα. Όταν κρατάμε για πρώτη φορά το νεογέννητο μωρό μας. Όταν κερδίζει η ομάδα μας έναν σημαντικό τίτλο. Όταν ακόμα λαμβάνουμε μέρος σε μια διαδήλωση ή όταν συμμετέχουμε στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων. 'Όταν ένα γατάκι σκαρφαλώνει πάνω μας, μας γλύφει το χέρι, κουλουριάζεται και αποκοιμιέται στο στέρνο μας.

Δεν είναι ακριβώς συγκίνηση, νοσταλγία, περηφάνεια, ενθουσιασμός, ευδαιμονία αυτό το συναίσθημα που μας προκαλεί ζεστασιά, ανάταση, βαθιά ικανοποίηση, ακόμα και ανατριχίλα. Είναι κάτι άλλο, το οποίο μετά από μια μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα από 19 διαφορετικές χώρες, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αποφάσισαν να ονομάσουν 'kama muta' (काममूत), όρος δανεισμένος από τα αρχαία σανσκριτικά που σημαίνει «συγκινημένος/η από αγάπη».

Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτής της έρευνας τα οποία συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό με τον τίτλο "Kama Muta: Discovering the Connecting Emotion" (Kama Muta: Ανακαλύπτοντας αυτό το συνδετικό συναίσθημα), το kama muta διαρκεί λίγο (καναδυό λεπτά το πολύ), όταν είναι έντονο όμως συνοδεύεται από κάποιες συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις: ένα ασαφές αλλά θερμό συναίσθημα στο στέρνο, μούσκεμα των ματιών ή και δάκρυα, κόμπος στον λαιμό, ανατριχίλες.

Το kama muta σχετίζεται στενά με την αγάπη, αλλά δεν είναι το ίδιο. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα διάρκειας (μικρής ή μεγάλης), το kama muta είναι η στιγμιαία αίσθηση που εμφανίζεται μαζί με την σπίθα της αγάπης – ρομαντικής, πλατωνικής ή και θρησκευτικής ακόμα. Μπορεί να έχει να κάνει με ένα άτομο, με μια οικογένεια, με μια ομάδα, με μια κοινότητα ή με τον κόσμο όλο. Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση ευγνωμοσύνης για μια απρόσμενη τρυφερότητα ή για ένα θερμό καλωσόρισμα.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την μελέτη τονίζουν επίσης τις θεραπευτικές ιδιότητες του kama muta. Όταν οι άνθρωποι νοιώθουν απομονωμένοι, ευάλωτοι, αποκλεισμένοι και ευπαθείς, το kama muta μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος. Οι ασθενείς που αισθάνονται kama muta με τους ψυχοθεραπευτές τους συχνά είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στην θεραπεία τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους συμμετέχουν σε ομάδες απεξάρτησης. Οι μετανάστες επίσης που βιώνουν την εμπειρία του kama muta με ανθρώπους από τη χώρα υποδοχής τους, προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα σε μια ξένη κουλτούρα.

Ακόμα και μια μικρή αλλά απρόσμενη εκδήλωση ευγένειας, καλοσύνης, γενναιοδωρίας ή τρυφερότητας μπορεί να είναι αρκετή για να πυροδοτήσει την εκχύλιση του kama muta: ένα ταπεινό αλλά συμβολικό δώρο, μια αγκαλιά, μια πρόσκληση σε δείπνο ή σε πάρτι, μια επίσκεψη στο νοσοκομείο... Το kama mupa είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν ξαφνικά δεν αισθάνεσαι ούτε ασήμαντος ούτε μόνος.

Με στοιχεία από το Aeon

Ιδέες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθηνά Σταύρου: Γυναίκες και άνδρες έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τις ισορροπημένες σχέσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και τη συνεργασία

Tha Upfront Initiative / Αθηνά Σταύρου: Γυναίκες και άνδρες έχουμε πολλά να κερδίσουμε από ισορροπημένες σχέσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και τη συνεργασία

H HR Lead της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα μιλάει στη LIFO για το όραμα της φαρμακευτικής εταιρείας που φέρνει πραγματική επανάσταση στον εργασιακό τομέα και στο πώς εξασφαλίζουμε ιδανικές εργασιακές συνθήκες στο ελληνικό έδαφος, δύο χρόνια μετά την πανδημία
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Ερντογάν και η κουλτούρα της υποταγής

Ιδέες / Ο Ερντογάν και η κουλτούρα της υποταγής

Η επικράτησή του παρά τις προβλέψεις είναι άλλη μια ηχηρή υπενθύμιση ότι τα πολιτικά σήματα συχνά μεταδίδονται σε συχνότητες που τα φιλελεύθερα αυτιά δυσκολεύονται να ακούσουν, και πολύ περισσότερο να αποκωδικοποιήσουν.
THE LIFO TEAM
Δημοσιογράφοι που έγιναν πολιτικοί: μια βλαπτική ιστορία καιροσκοπισμού, δημαγωγίας και ψευδαισθήσεων

Βιβλίο / Δημοσιογράφοι που έγιναν πολιτικοί: μια βλαπτική ιστορία καιροσκοπισμού, δημαγωγίας και ψευδαισθήσεων

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μαξ Βέμπερ «Η Πολιτική ως κάλεσμα και επάγγελμα», το οποίο κατά πολλούς αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό κείμενο του 20ου αιώνα, ίσως διαφωτίζει την συζήτηση στην προεκλογική Ελλάδα για το πλήθος των δημοσιογράφων που είδαν φως και μπήκαν στην επαγγελματική πολιτική.
Απόστολος Καψάλης: «Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων απουσιάζει εντελώς από την προεκλογική συζήτηση!»

Ιδέες / «Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων απουσιάζει εντελώς από την προεκλογική συζήτηση»

O Απόστολος Καψάλης, διακεκριμένος νομικός-εργατολόγος μιλά στη LifO για το σύγχρονο εργατικό κίνημα και τους προβληματισμούς του, και εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει «το πιο απορρυθμισμένο εργατικό δίκαιο στην Ευρώπη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Πλάτωνας και τα ελαττώματά του

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο Πλάτωνας και τα ελαττώματά του

Τι είδους άνθρωπος ήταν ο Πλάτων και τι αδυναμίες είχε; Η απάντηση φαίνεται να κρύβεται σε 13 επιστολές, όμως οι μελετητές δεν μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά για τη γνησιότητά τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η Μπερναρντίν Εβαρίστο στη LIFO: «Αν είστε θυμωμένες, καλώς είστε!»

Βιβλίο / Η Μπερναρντίν Εβαρίστο στη LIFO: «Αν είστε θυμωμένες, καλώς είστε!»

Η πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα σε μια χειμαρρώδη συζήτηση στη LiFO για το νέο της βιβλίο «Ξανθές ρίζες» (εκδόσεις Gutenberg), για τον πολιτικό αντίκτυπο της πατριαρχίας στην αποσιώπηση των γυναικών, για τη δημιουργική γραφή και τη σημασία του ακτιβιστικού φεμινισμού.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ