Προφανως και γνωριζω Βιοχημεια και θα σας συνιστουσα να μην ειστε ειρωνικη απεναντι μου. Δεν κερδιζετε απολυτως τιποτα. Ας τα πιασουμε ενα-ενα ομως: 1. "το διατροφικο λιπος δεν προκαλει αυξηση βαρους απο μονο του" επειδη δεν παραγεται ινσουλινη οπως λετε. Σας προτεινω λοιπον να καταβροχθισετε ας πουμε 10000 kcal την ημερα κυριως λιπαρες τροφες για μερικες μερες, να δουμε εαν οντως εχετε δικιο. Φανταζομαι δεν θα παρετε ουτε γραμμαριο (Καταλαβαινετε φανταζομαι το κενο στη λογικη). Το οτι ο συνδυασμος υδατανθρακων με λιπος ειναι ο χειροτερος συνδυασμος λογω της συνδυασμενης συνυπαρξης ινσουλινης και λιπους ειναι κατι που στη θεωρια ακουγεται ωραιο και λογικο, ομως στην πραξη δεν εχει αποδειχθει ποτε, εφοσον λαμβανονται υποψη ολες οι παραμετροι του θερμιδικου ισοζυγιου (ποσοτητα -> θερμιδες, σιτιογενης θερμογενεση, κτλ). Ηταν μια θεωρια που διεπρεψε τη δεκαετια του '90 (και ισως και του '00), αλλα πλεον θεωρειται παρωχημενη (ορισμενοι βεβαια θησαυριζουν ακομα πουλωντας ψευδοεπιστημονικα σχετικα βιβλια).2. Δεν ειναι αληθες οτι το διατροφικο λιπος δεν παραγει ινσουλινη. Μαλιστα, το ειδος του λιπους φαινεται να παιζει ρολο (τα κορεσμενα την ανεβαζουν περισσοτερο, ενω τα μονοακορεστα λιγοτερο), ενώ επηρεαζει την ινσουλινικη αποκριση σε επομενα γευματα αν περιεχουν υδατανθρακες:(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12493085)Br J Nutr. 2002 Dec;88(6):635-40.Acute effects of meal fatty acid composition on insulin sensitivity in healthy post-menopausal women.Robertson MD1, Jackson KG, Fielding BA, Williams CM, Frayn KN.Postprandial plasma insulin concentrations after a single high-fat meal may be modified by the presence of specific fatty acids although the effects of sequential meal ingestion are unknown. The aim of the present study was to examine the effects of altering the fatty acid composition in a single mixed fat-carbohydrate meal on glucose metabolism and insulin sensitivity of a second meal eaten 5 h later. Insulin sensitivity was assessed using a minimal model approach. Ten healthy post-menopausal women underwent four two-meal studies in random order. A high-fat breakfast (40 g fat) where the fatty acid composition was predominantly saturated fatty acids (SFA), n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA), long-chain n-3 PUFA or monounsaturated fatty acids (MUFA) was followed 5 h later by a low-fat, high-carbohydrate lunch (5.7 g fat), which was identical in all four studies. The plasma insulin response was significantly higher following the SFA meal than the other meals after both breakfast and lunch (P<0.006) although there was no effect of breakfast fatty acid composition on plasma glucose concentrations. Postprandial insulin sensitivity (SI(Oral)) was assessed for 180 min after each meal. SI(Oral) was significantly lower after lunch than after breakfast for all four test meals (P=0.019) following the same rank order (SFA < n-6 PUFA < n-3 PUFA < MUFA) for each meal. The present study demonstrates that a single meal rich in SFA reduces postprandial insulin sensitivity with 'carry-over' effects for the next meal.3. Ινσουλινη παραγουν και οι πρωτεϊνες, και μαλιστα σε καποιες περιπτωσεις, ξεπερνουν τις εκκρισεις που προκαλουν οι υδατανθρακες. Προβλημα!4. Περα απο ολα αυτα, δεν καταλαβα τι υπονοειτε, οτι το ταχινι ας πουμε ειναι λιπος, και αρα δεν πρεπει να συνδυαστει με υδατανθρακες για να μην απορροφηθει; Αυτο λετε; Πρωτα απο ολα, το ταχινι ειναι μονο σχεδον κατα το ημισυ λιπος, και περιπου ενα 40% της συστασης του ειναι (μαντεψτε) υδατανθρακες και πρωτεϊνες. Αρα ηδη ειναι καταδικασμενη τροφη συμφωνα με τα δικα σας λεγομενα, αφου συνδυαζει λιπαρα και υδατανθρακες πακετο παρεα.5. Το ενζυμο που "μπλοκαρει" κτλ. Γραψτε μου σας παρακαλω αν θελετε ποιο ενζυμο εννοειτε. Διοτι τα προϊοντα τυπου carb blockers που ξερω εγω δεν παιζουν με την ινσουλινη (ειναι αλλωστε πολυ επικινδυνο αυτο αν εχετε υποψη, παιζουν ομως με κατι αλλο).
Σχολιάζει ο/η