Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
EXCLUSIVELY FROM NOWNESS

Η μυστικιστική οικοκοινότητα της Damanhur στη βόρεια Ιταλία

Αν και η δράση της θεωρείται για πολλούς αμφιλεγόμενη ωστόσο διαθέτει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς στην ιστορία της σύγχρονης Ιταλίας

Εγκατεστημένη στους αλπικούς πρόποδες του Πεδεμόντιου όρους στην Ιταλία, η Damanhur είναι μία μυστική πνευματική κοινότητα που αποτελείται από εξακόσιους ανθρώπους οι οποίοι συνυπάρχουν ως θρησκευτική «ομοσπονδία».


Η μοναδικότητα της Damanhur ήταν το στοιχείο που προσέλκυσε τον παραγωγό ταινιών και συνεργάτη του καναλιού Nowness, Ivan Olita, στην απόλυτα οργανωμένη κοινότητα, την οποία ίδρυσε το 1975 ο συγγραφέας και δάσκαλος Falco Tarassaco, ή αλλιώς Oberto Airaudi (1950-2013).


Βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης, της αγάπης και του σεβασμού προς το περιβάλλον, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Damanhur είναι ένα υπόγειο συγκρότημα ναών, με το όνομα ο Ναός της Ανθρωπότητας.


Βυθισμένες 30 μέτρα κάτω από το έδαφος, οι εφτά κάμαρες του ναού εκπροσωπούν τους διακριτούς κόσμους της κοινωνίας, της ανθρώπινης ψυχολογίας, της επαφής με τον πλανήτη και με την ίδια τη γη.


Αυτά τα κτίσματα -πολυτελείς, συμβολικές σπηλιές γεμάτες με εικόνες και είδωλα- χτίστηκαν χωρίς επίσημη άδεια, κάτι που οδήγησε σε μία έντονη διαμάχη με τις ιταλικές αρχές, οι οποίες -έχοντας πληροφορηθεί για την τοποθεσία του ναού από τους ντόπιους- έκαναν επιδρομή στον ναό το 1991.


Όταν έψαχναν για την τοποθεσία του, ένας εισαγγελέας απαίτησε να του αποκαλυφθεί ο ναός, υπό την απειλή ότι θα ανατινάξει ολόκληρο τον λόφο. Ευτυχώς, η ιταλική κυβέρνηση, εν τέλει, έδωσε στην κοινότητα αναδρομικά προνόμια δόμησης αυτών των απαράμιλλων χώρων, οι οποίοι παραμένουν ανοιχτοί για τους επισκέπτες ακόμη και σήμερα.


Αυτή η ταινία είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας ονόματι "Faith" του Olita.

 

@Nowness 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή