0
NOWNESS

Η απογύμνωση της γυναικείας θηλυκότητας μέσα από τη φωτογραφική ματιά της Luo Yang

Μολονότι ξεκίνησε απλά σαν πάθος το 2008, η φωτογραφική σειρά με τίτλο Girls έγινε σταδιακά ο βασικός λόγος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η καριέρα της Luo Yang, της φωτογράφου με έδρα τη Σαγκάη. Η δουλειά της αναδεικνύει τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από την Κινεζική υπερ-θηλυκότητα, φωτογραφίζοντας μια αναδυόμενη γενιά νεαρών γυναικών, οι οποίες αψηφούν τις προσδοκίες που έχει η κοινωνία από το φύλο τους.

Σκηνοθετημένο από την Κινέζα παραγωγό Jean Liu με τις Βρετανικές καταβολές, αυτή η ταινία ρίχνει φως στην ιδιαίτερη οπτική της φωτογράφου. Η Liu ακολουθεί την Yang στις φωτογραφίσεις, όπου η ίδια σκιαγραφεί το προφίλ γυναικών στα σπίτια τους στη Σαγκάη. Οι ειλικρινείς συζητήσεις που έχει η Yang με τις γυναίκες αυτές για το φύλο, την ταυτότητα και την σεξουαλικότητα στηρίζονται στην άμεση προσέγγιση που έχει το έργο της. 

"Η Luo Yang φωτογραφίζει κορίτσια που όντως θα μπορούσε να συναντήσω κάθε μέρα στην Κίνα" λέει η παραγωγός. "Σε μια χώρα κορεσμένη από εξιδανικευμένες εικόνες γυναικείων προσώπων και σωμάτων, Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η Yang έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα καλοχτενισμένα, κατάλευκα κορίτσια, που κατά βάση προβάλλονται από τα mainstream μέσα".

Τα γυμνά σώματα των μοντέλων που φωτογραφίζει η Yang είναι γεμάτα εγκαύματα, μώλωπες, κοψίματα και τρίχες σε ολόκληρο το σώμα. Οι εικόνες, οι οποίες δονούνται σε μια ωμή αισθητική, είναι τόσο προσεκτικά ενορχηστρωμένες που - όπως αναφέρει η φωτογράφος - "αιχμαλωτίζουν τη δυαδικότητα ανάμεσα στη γυναικεία ευθραυστότητα και την εσωτερική δύναμη". 

Εκθέσεις της Yang έχουν κοσμήσει πόλεις, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι, η Σαγκάη και το Βερολίνο, ενώ κέρδισε και τον έπαινο του φημισμένου καλλιτέχνη Ai Weiwei, ο οποίος και τη "βάπτισε" ως μια από τις ανερχόμενες προσωπικότητες της Κινεζικής φωτογραφίας. Αυτή η χρόνια ήταν σημείο-ορόσημο για τη σειρά Girls, καθώς η Yang ταξίδεψε μέχρι το Μπανγκόκ, προκειμένου να διευρύνει τη φωτογραφική της μελέτη προσθέτοντας σε αυτήν ακόμη και γυναίκες από την Ταϊλάνδη.

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ